Hava Durumu

#Karabük

TOURISMJOURNAL - Karabük haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Karabük haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Safranbolu’da Safran Hasadı Heyecanı: Yerli ve Yabancı Turistlerin İlgisi Büyük Haber

Safranbolu’da Safran Hasadı Heyecanı: Yerli ve Yabancı Turistlerin İlgisi Büyük

KARABÜK (İHA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük’ün tarihi Safranbolu ilçesi, dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan safranın hasadı için yerli ve yabancı turistleri ağırladı. Safranbolu’nun zengin kültürel mirasını tamamlayan bu değerli bitkinin hasadı, bölgedeki tarım ve turizmin canlanmasına büyük katkı sağlıyor. 8.Safran Festivali'nin bu yılki etkinlikleri, geçtiğimiz günlerde yaşanan terör saldırısı nedeniyle iptal edildi. Ancak festivalin ana unsuru olan safran hasadı, yine de ilgi odağı oldu. Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde İsmail Yılmaz’ın safran tarlasında gerçekleşen hasat etkinliği, bölgedeki safran üretimini gözlemlemek isteyen ziyaretçileri bir araya getirdi. Karabük Vali Yardımcısı Erol Özkan, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve diğer yerel yöneticiler de etkinlikte hazır bulundu. Sepetleriyle safran toplayan katılımcılar, hem eğlenceli anlar yaşadı hem de bol bol fotoğraf çektirdi. Belediye Başkanı Elif Köse, safranın bölge için önemini vurgulayarak Safranbolu’nun bu değerli ürünü eskiden daha fazla ürettiğini hatırlattı: "Tarihe baktığımızda belki de Türkiye'ye yetecek kadar safran üretilirken şimdi Safranbolu'nun kendi ihtiyacını karşılayacak kadar bile safran üretemez durumdayız. 2015 yılından beri safranın üretiminin yeniden artması çok önemli. Bundan sonra üretimin çok fazla olacağına inanıyorum” dedi. İlk kez safran hasadı deneyimleyen ziyaretçiler arasında, iki ay önce Karabük’e taşınan Edanur Erkin de vardı. Safran çiçeğinin bu kadar etkileyici olduğunu bilmediğini ifade eden Erkin, safranın faydalarını ve en pahalı bir baharat olduğunu etkinlikte keşfettiğini belirtti. Karabük Üniversitesi öğrencisi Buse Polat ise, safranın değerini ve farklı kullanım alanlarını öğrendiğini belirtti. Hasatta safran çiçeğini özenle topladığını ifade eden Polat, lokum ve kolonyada kullanılan bu değerli baharatın ne kadar hassas bir bitki olduğundan bahsetti. Safran üreticisi İsmail Yılmaz ise hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisinden memnun olduğunu dile getirdi. Her yıl daha fazla ilgi gören safran hasadı etkinliği, bölgenin tarım turizmi açısından önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Türkiye’nin ilk cam seyir terasından 6 milyon 145 bin TL gelir sağlandı Haber

Türkiye’nin ilk cam seyir terasından 6 milyon 145 bin TL gelir sağlandı

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki İncekaya Kanyonu üzerine yapılan cam seyir terası yılın ilk 8 ayında 164 bin 841 kişiyi ağırlarken, 6 milyon 145 bin TL gelir sağladı. Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 12 yıl önce İncekaya Kanyonu üzerine inşa edilen Türkiye’nin ilk cam seyir terası misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Doğa ile iç içe seyir keyfi veren 11 metre uzunluğa sahip, 75 ton yüke dayanıklı teras 2024 yılının ilk 8 ayında yerli ve yabancı olmak üzere 164 bin 841 kişiyi ağırladı. 2021 yılından sonra işletmeciliği İl Özel İdaresi tarafından yapılan cam seyir terası 6 milyon 145 bin TL gelir sağladı. İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, “Cam teras Safranbolu turizmini gerek yerli turist gerekse yabancı turistler bazında Safranbolu'yu ziyaret eden her turistimizin ilçemizi ziyaret eden herkesin uğramak, görmek, bir fotoğraf almak istediği önemli bir cazibe merkezi haline geldi” dedi. 2021 yılından sonra cam seyir terasın İl Özel İdaresi tarafından çalıştırılmaya başlandığını belirten Sözen, kiracının çalıştırdığı yılda 23 bin 200 kişinin cam terası ziyaret ettiğini ifade etti. Kiracıyla biten sözleşmenin ardından İl Özel İdaresi'nin asıl kazancının başladığını anlatan Sözen, “2021 yılında 23 bin 200 ziyaretçisi olan cam teras 2022 yılında 158 bin 423’e ulaştı. 139 bin TL geliri olan cam teras bir yıl sonra 1 milyon 541 bin TL’lik gelire ulaştı. Daha sonra biz bundan çok olumlu verim aldığımız da rakamlardan da anlaşılacak. 2023 yılına geldiğimizde cam teras 230 bin 366 ziyaretçi ağırladı. Gelir olarak da 4 milyon 694 bin lira gibi bir gelire ulaştı. Bu yılın ilk 8 ayında da cam terası 164 bin 841 kişi ziyarette bulundu ve elde edilen gelir 6 milyon 145 bin lira oldu” diye konuştu. "Hedef 10 milyon TL gelir" Sözen, yaklaşık 4 yılda cam terası toplam 586 bin 830 kişinin ziyaret ettiğini ve buradan 12 milyon 520 TL gelir elde edildiğini söyledi. Bu yılsonu itibarıyla cam terasta 300 bine yakın ziyaretçiyi ağırlamayı hedeflediklerini kaydeden Sözen, 10 milyon TL gelir beklediklerini aktardı.

Hadrianopolis 5 günde yaklaşık 15 bin kişiyi ağırladı Haber

Hadrianopolis 5 günde yaklaşık 15 bin kişiyi ağırladı

"Karadeniz'in Zeugması" olarak adlandırılan Karabük'ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti, Kurban Bayramı'nın ilk 5 gününde yaklaşık 15 bin ziyaretçiyi ağırladı. Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan Hadrianopolis Antik Kenti'nde ortaya çıkarılan tarihi kalıntılar yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. MÖ 1. yüzyılda kurularak MS 8. yüzyıla kadar kullanıldığı tahmin edilen antik kentte Kurban Bayramı hareketliliği yaşanıyor. Tarih ve doğayla iç içe vakit geçirme imkanı yakalayan ziyaretçilerin ilgisini en çok cam teras ile kapatılarak dış etkenlere karşı korunan Roma Hamamı'ndaki mozaikler çekiyor. Çankırı'dan Karabük'e Hadrianopolis'i ziyaret etmek için gelen Begüm Demir, “Yakın çevremizde böyle bir antik kentin olması bizi mutlu etti. Ailecek gelip görmek istedik. Böyle bir değerin kazandırılması hem ilçe hem bizler hem de ülke için güzel olmuş. Oğlumuz ile doğu-batı, kuzey-güney kahverengi tabela olan her yeri geziyoruz. Eşim ile sanat tarihi mezunuyuz. Hem ilgi alanımız hem de mesleki anlamda da kendimizi geliştirmek istiyoruz. Çocuğumuza da bunu aşılıyoruz. Çünkü çok kıymetli. Gelecek nesillere aktarılması lazım. Nesillerin bu kültürel mirasları bilmesi lazım” şeklinde konuştu. İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Kazı Başkan Yardımcısı Sinan Ekinci ise, bayram tatilinin ilk 5 gününde Hadrianopolis'i yaklaşık 15 bin kişinin ziyaret ettiğini söyledi. “Hadrianopolis Antik Kenti'nde kazı çalışmalarının devam ettiği noktalarda bayramdan sonra çalışmalar başlayacak” diyen Ekinci, “Bu arada bayram tatilinde buraya gelen ziyaretçiler teşhire açık alan gezilerini yapabiliyorlar. Roma Hamamı alanında mozaiklerin üzerine yapılan cam koruma amaçlı bir proje ziyaretçilerin uğrak noktası haline geldi ve beğenisini aldı. Antik kentte ziyarete açılan noktalardan diğer bir tanesi de Geç Roma Konutu dediğimiz bir yapı. Konutun çatı projesi yapıldı. O da yine yürüme yollarıyla birlikte ziyarete açılmış oldu” ifadelerini kullandı. Hadrianopolis'in ören yeri olması noktasında çalışmaların sürdüğünü aktaran Ekinci, “Şu anda bir karşılama merkezi projemiz tamamlanmak üzere. Bu yine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından finanse edilen ve tasarlanan bir proje. Bu proje tamamlandığında karşılama merkezinin içerisinde hediyelik eşya birimi, mescit, lavabo, kafeterya gibi birimler olacak. Böylelikle gelen ziyaretçilerimiz daha rahat bir şekilde antik kenti gezebilecekler” diye konuştu.

'Sakin kent' Safranbolu binlerce turisti ağırladı Haber

'Sakin kent' Safranbolu binlerce turisti ağırladı

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan ve bu yıl sakin kentler arasına giren tarihi Safranbolu, Ramazan Bayramı’nda yerli ve yabancı turist akınına uğrarken esnafın yüzü güldü. Karabük'ün tarihi ilçesi Safranbolu yılın ilk bayramı olan Ramazan Bayram’ında turizmcilerin uğrak noktası oldu. Kentin her iki giriş noktasında trafiğin yoğun olduğu ve araçların ilerlemekte güçlük çektiği tarihi kent Safranbolu’da esnafta yaşanan yoğunluktan adeta bayram etti. Lokumcusundan Safran satıcısına kadar tarihi kentin simgesi Safranlı ürünlerin satışını yapan esnaf yaşanan yoğunluktan oldukça memnun kaldı. Safranbolu tarihi çarşı bölgesinde esnaflık yapan Hüsnü Özdemir, 25 yıllım çarşı esnafı olduğunu böylesi bir yoğunluğu ilk defa yaşadıklarını söyleyerek, "3 gündür yoğun bir kalabalık var. İnşallah hafta sonuna kadar devam etmesini bekliyoruz. Esnaf olarak adeta bayram ettik” dedi. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "En iyi korunan 20 kent" arasında bulunan ve bu yıl sakin kentler arasına giren tarihi Safranbolu, Ramazan Bayramı’nda yerli ve yabancı turist akınına uğrarken esnafın yüzü güldü. İlçeyi ziyarete gelen günü birlik turistlerin dönüşte yanlarında yakınlarına hediye getirmek için uğradığı lokumcular ise adeta müşteriye yetişmekte zorluk yaşadı. Oldukça yoğun bir bayram geçirdiklerini söyleyen Safran üreticisi ve satıcısı İsmail Yılmaz, "Eski çarşı son dönemlerin en hızlı bayramını yaşıyor. Misafir olarak oldukça yoğun ve kalabalık. Esnaf olarak bizde bundan çok memnunuz. Gelen misafirlerimiz genellikle mutlaka 1-2 gram safran ve lokum alıyor” dedi. Gülda Koca ise, Safranbolu olarak çifte bayram yaşadıklarını ifade ederek, “ Sokaklar insanlarla dolu. Esnaf olarak çok mutluyuz ve uzun zamandır bu anı bekliyorduk. Otellerimiz dolu. Umut ediyoruz bunun devamı gelir ve turizmin en güzel yıllarını yaşarız” diye konuştu.

Safranbolu bayramda rekor kıracak Haber

Safranbolu bayramda rekor kıracak

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, 9 günlük Ramazan Bayramı tatili dolayısıyla tüm oteller doldu. Mimarisi, şehir hayatı ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı'nın parmak izi" olarak da adlandırılan Safranbolu'nun, 9 günlük tatilde yerli turist rekorunu kırması bekleniyor. Sakin şehirler ağına dahil olan ve Türkiye'nin kent ölçeğinde UNESCO Dünya Miras Listesi'nde tek yeri olma özelliği taşıyan Safranbolu, 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yapılan evleri ve Arnavut kaldırımlarıyla misafirlerine tarihte yolculuğa çıkaracak. Türkiye'deki yaklaşık 50 bin kültür ve tabiat varlığının bin 125'ini bünyesinde barındıran tarihi ilçe, Cinci Han ve Hamam, Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, tarihi camileri, Hıdırlık Tepesi, Cem Seyir Terası, İncekaya Su Kemeri ve kanyonu gibi yapılarıyla turistleri kendisine hayran bırakacak. Ege ve Akdeniz'de deniz turizminin başlamaması dolayısıyla "Açık hava müzesi", "Korumanın başkenti", "Kendini koruyan kent", "En iyi korunan 20 kent" gibi ünvanları bulunan Osmanlı Kenti Safranbolu, yerli turistlere kültür turizmini yaşatacak. "Şehrimiz 9 günlük yoğunluğa hazır durumda" Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 9 günlük bayram tatilinin yoğun geçeceğini söyledi. 9 günlük bayram tatilinin deniz sezonu öncesine gelmesi, Safranbolu'nun tercih edilen bir mevsime denk gelmesi dolayısıyla rekor bir kırmayı beklediklerini belirtti. Otellerdeki doluluğun yüzde 100'e ulaştığını ifade eden Ergüder, "Şehri tüm işletmecilerimiz, kamu ve tüm birimleriyle bu 9 günlük yoğunluğa hazır durumda. Konuklarımızı bekliyoruz. Bununla güzel ve ihtişamlı bir sezon açılışı yapmış olacağız. Aynı zamanda Karaelmas Turistik Ekspres'i de bu bayram periyoduna denk gelen 12 Nisan'da ilk kez konuklarını ağırlıyor ve onlarla buraya geliyor olacak. Dolayısıyla böyle bir çeşitlilik de olacak. Bununla birlikte yine şehir dışında yaşayan Safranbolulu hemşehrilerimizin yoğun bir akışı olacağına inanıyoruz. Dolayısıyla birçok farklı şehirden, Türkiye'nin birçok farklı yerinden birbirinden fazla konuk ağırlayacağız" dedi. "Safranbolu'yu görmeyen, yaşamayan kalmasın" Mevcutta devam eden yabancı gruplar olduğunu, bunların bayramda da gelmeye devam edeceğini anlatan Ergüder, "Yabancı, yerli turist iç içe geçmiş olacak. Ama tabii bayram döneminde ağırlık yine yerli turist de olacaktır. Bizim için hiç fark etmiyor. Tabii gece sayısını artırmayı hedefliyoruz ama yeter ki, Safranbolu'yu görmeyen, yaşamayan kalmasın. Günübirlikçisiyle konaklamak için geleniyle hemşehrimizle birlikte inşallah coşkulu, güzel, keyifli, kalabalık, dolu dolu bir bayram geçireceğiz" diye konuştu. Kalabalıktan dolayı bir sorun yaşanmaması için öneriler sunduklarını vurgulayan Ergüder, şunları kaydetti: "Bu önerilerimizi yöneticimizle paylaşıp yarın bu önlemlerin alınması için elimizden gelen girişimlerde bulunacağız. Çünkü günün sonunda bu önlemler alınmadığında bütün şehre bir ağırlık ve yük biniyor. Burada yaşayan yerli halkımız da bunun eziyetini çekiyor. Yani bilhassa Safranbolu'larından dönerken Deretarla yönünü kullanması yönünde bizim telkinlerimiz olduğu gibi yöneticilerimizin de bu konuda telkinler ve birtakım önlemlerle trafiği bu açıdan birazcık daha yönlendirmesini talep edeceğiz. Önerilerimizi hazırladık ve bunlarla birlikte umut ediyorum yöneticilerimiz gerekli önlemleri alacaktır." Safranbolu'nun sakin şehir ağına girmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ergüder, "Hem UNESCO hem sakin şehir ikisinin bir arada alındığı bildiğim kadarıyla dünyadaki tek şehir. Bu anlamda büyük bir önem taşıyor bizim için. Aslında Daday'ın da sakin şehir ünvanı alması çok önemli. Çünkü sadece sakin şehir rotasında gezenler için iki farklı ve birbirine yakın nokta olması tamamlayıcı bir destinasyon haline getiriyor. Dolayısıyla bunun da bize katacağı çok önemli şeyler olacağına inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye bayramda lokuma doyacak Haber

Türkiye bayramda lokuma doyacak

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve "evleriyle dünyaca ünlü" Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Ramazan Bayramı'nda 300 ton lokum üretimi hedefleniyor. 3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Safranbolu'da, Türk kent kültürünün bugüne kadar bozulmadan gelen en önemli lezzetlerinden birisi olan lokumun safranlı başta olmak üzere; damla sakızlı, fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş, çikolatalı, sade ve fıstıklı gibi 50 çeşidiyle ilçeye gelen misafirlere sunuluyor. Kilosu çeşitlerine göre 180 lira ile 900 lira arasında satılan Safranbolu lokumlarının en önemli özelliği diğer lokumlara göre hafif, katkısız olması ve boğazı yakmaması. Ramazan Bayramı süresince 300 ton lokumun üretilmesi hedeflenirken, Safranbolu'ya gelen yerli ve yabancı turistler lokuma doyacak. Lokum üreticisi Erdinç Sezer, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminden sonra gelen böyle bir tatilin Safranbolu halkı ve esnafı olarak kendilerini mutlu ettiğini ifade etti. 9 günlük tatilin böyle bir mevsime denk gelmesinin kendileri için büyük bir avantaj olduğunu ifade eden Sezer, "Ege ve Akdeniz'de gidemeyecek insanlar hem memleketlerine gelecekler ya da işte Safranbolu gibi kültürel turizmin ön planda olduğu yerleri tercih edeceklerdir. Bu da zaten otellerin rezervasyonlarından rezervasyonların dolmuş olmasına rağmen hala gelen taleplerden de yoğun bir bayram dönemi geçireceğimizin göstergesi. Yaklaşık 9 günlük tatilin 5 günü, 6 gününde Safranbolu yüzde 100 doluluğa ulaşmış durumda. Arkadaşlardan otelci arkadaşlardan aldığımız veriler onu gösteriyor. Çok hareketli, yoğun belki rekorların kırılabileceği; insan anlamında, gelen misafirlerin sayısı anlamında rekorların kırılabileceği bir bayram dönemine giriyoruz" dedi. "30 tonluk bir lokum ürettik" Tüm hazırlıklarının tamam olduğunu vurgulayan Sezer, "Artık gelecek olan misafirlerimizi, şehir dışında yaşayan hemşehrilerimizi Safranbolu'ya bekliyoruz. Hem Safranbolu'daki mağazalarımızda satılmak üzere hem de şehir dışındaki bazı satış noktalarına ulaştırılmak üzere yaklaşık 30 tonluk bir lokum üretimi yaptık. Biz bu yıl firmamızın 82'inci yılı ve 82'inci Şeker Bayramı'nı kutlayacağız. Bizim için böyle de bir ayrı önemi var. Yaklaşık 30 ton gibi bir üretimimiz oldu, hala da devam ediyoruz bayram süresince yine çalışmaya da devam edeceğiz" diye konuştu. Yaklaşık 50 çeşit ürünleri olduğunu aktaran Sezer, şunları kaydetti: "Bütün keselere herkesin kesesine uygun fiyatlandırmalarımız var. Lokum fiyatları 180 liradan başlayıp 900 liraya kadar gidiyor. Bunun için de çerez oranı çok büyük etki ediyor. Sade lokumlardan, bol fıstıklı yüzde 50 oranına sahip ürünlere kadar geniş bir ürün yelpazemiz var. "Herhangi bir katkı maddesi yok" Safranbolu lokumunun raf ömrünün kısa olduğunu anlatan Sezer, "En fazla üç ay tavsiye ediyoruz. Çünkü içerisinde herhangi bir katkı maddesi yoktur. Günlük ve taze üretim yapılır. O yüzden raf ömrü kısadır. Bu da her zaman söyleriz, bir dezavantaj değil, bizim için bir avantajdır. Taze ürün, hemen tüketilmelidir. Lafta beklemeden insanlar hemen tadına varmalıdır" değerlendirmesinde bulundu. En çok rağbet gören safranlı ve çifte kavrulmuş lokum olduğunu vurgulayan Sezer, "Bu iki çeşidimiz çok ciddi talep görüyor. Bunun haricinde yeni ürettiğimiz safranlı yaz helvamız, iki senedir tezgahta ama bu sene üretime sunduğumuz, ürün gamımıza yeni eklediğimiz şeker ilavesi olmayan, hurma suyuyla tatlandırılmış tahin helvamız var. Onu da bu yıl müşterimizin müşterimizin beğenisine sunduk" dedi.

'Dünyanın en pahalı baharatı'nda 1 kilogram ürün için 510 bin lif gerekiyor Haber

'Dünyanın en pahalı baharatı'nda 1 kilogram ürün için 510 bin lif gerekiyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranda 1 kilogram ürün elde edebilmek için 510 bin lif gerekiyor. Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılmasının yanı sıra; hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirme gibi birçok etkisi bulunan safran bitkisi, Ağustos ayında ekimi yapılırken, Ekim-Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasadı yapılıyor. Safranbolu'da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran, "milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işareti tescillendi. 1 gramı 250 liradan satılan safranda 1 kilo ürün elde edebilmek için 510 bin lifin toplanması gerekiyor. Safran soğanının Ağustos ayında dikiminin yapıldığını belirten safran üreticisi İsmail Yılmaz, 15-30 Ağustos tarihlerinde dikilmesi en uygundur. Bir dönüme yaklaşık olarak 200 kilogram gibi bir safran soğanı dikimi yaparız. 1 kilogram safranı ilk dikimde 8 dönüm alandan elde edebiliriz. Çünkü az verdiği için. İkinci yıl dört dönüm alandan, üçüncü yıl bir dönüm alandan 1 kilogram safran elde edebiliriz. Yaklaşık olarak 1 kilogram safran 170 bin çiçekten elde edilir ama her çiçekte üç tane safran lifi vardır. Bunu 3 ile çarpmamız gerekir. O da yaklaşık olarak 510 bin kırmızı lif elde etmiş oluruz” dedi. “Tadından ziyade şifası için kullanılır” Safranın faydalarından ve kullanım alanlarından bahseden Yılmaz, “Safranın en büyük özelliği hücre yenileyici olması. Sakinleştirici, yatıştırıcı ve uykusuzluğa iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır, vücut direncini artırır. Kanserde çok kullanılıyor. Alzaymır da kullanılıyor. Gözdeki sarı noktada ve depresanda kullanılıyor. Bunun yanında yemeklerde kullanılır. Tadından ziyade şifası için kullanılır zaten” diye konuştu. Yılmaz, “Safranbolu safranını diğer safranlardan ayıran özellik içindeki etken maddelerin daha yüksek olmasıdır. Diğer bölgelerde üretilen safranlara göre muhtemelen iklimden dolayıdır ki safranal maddeler daha yüksek” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.