Hava Durumu

#Kars Gravyeri

TOURISMJOURNAL - Kars Gravyeri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kars Gravyeri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kars, gastronomi turizminde iddiasını artırıyor Haber

Kars, gastronomi turizminde iddiasını artırıyor

Kars Gravyeri Türk Patent ve Marka Enstitüsü tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Kars'ta yüksek rakımlı yaylalarda beslenen ineklerin sütünden üretilen 'Kars gravyeri' Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın girişimleri sonucu coğrafi işaretini aldı. Başkan Kadir Bozan, sırada Avrupa coğrafi işaretinin olduğu ve bunun için girişimlerde bulunacakları kaydetti. 1878 yılında İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in Kars, Boğatepe'yi ziyareti sırasında bölgeyi peynir yapımına uygun bulması ile ortaya çıkardığı Kars gravyerinin coğrafi işaret almasının önemli olduğunu ifade eden Çapan Süt Ürünleri işletme sahibi Selami Çapan, “Kars gravyeri tescillendi. Biz bunu daha öncesinden bekliyorduk. Çünkü bizim ülkede gravyerin yapıldığı tek il Kars’tır. Bunu tek kılan şey bu iklimi, ondan sonra hayvandaki sütün kalitesi, hayvan ırkı, mera yapısı, yılın 6-7 ayı merada otlayan hayvan sütünden bahsediyoruz. Gravyeri özel kılan şeylerden biriside tamamen naturel süt, yemleme yok, suni yem yok. Graveyerin yapımı aşaması, ondan sonra dinlenmesi, kuzey rüzgarı, bunların gravyere artı katkı katıyor. Gravyeri diğer peynirlerden ayrı kılan şey tamamen kaşar ile zıt yapımıdır. Aroması çok farklıdır, daha çok meze ürünüdür. Kahvaltıda damağa farklı gelen bir ürün ama turizm bölgelerinde en çok kullanılan şeylerden birisi gravyerdir” dedi. “Sıra Avrupa Coğrafi işaretinde” Gravyer peynirine Avrupa coğrafi işareti almak için de girişimde bulunacaklarına dikkat çeken KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan, “Kars’ın sadece Kars’a özgü olan, Türkiye’de sadece Kars’ta üretilen gravyer peynirinin coğrafi işaretini Kars Ticaret ve Sanayi Odası olarak almış bulunmaktayız. Ardahan ve Kars’ta üretilen bir peynirdir, ama yüzde 95’i Kars’ta üretilir. Kars’a özgü bir peynirdir. Kars’ta yaklaşık olarak yılda 200-250 ton civarında bir ürün elde edilmektedir. Biz bu ürünün oda olarak 2021 yılından beri başlayan bir süreç, önceki başkanımızın başlattığı, daha sonra bizde takip ederek bu tescil alındı. Bundan sonraki hedefimiz Avrupa coğrafi işaretini almak için uğraşacağız. Bu ürünümüz hak ettiği değeri bulacaktır. Kars için önemli bir gelişmedir” diye konuştu. Öte yandan, zengin florasıyla öne çıkan yaklaşık 2 bin 500 rakımlı yaylalar ile beslenen ineklerin sütünden yapılan gravyer peyniri, uzun uğraşlar sonucu üretiliyor. Gravyer peyniri Kars Ticaret ve Sanayi Odası 2021'de Türk Patent ve Marka Enstitüsüne yapılan başvuru sonucunda 17 Eylül 2024 tarihinde coğrafi işaret tescil belgesi aldı.

Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü Haber

Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü

Baklava: Gaziantep Baklavası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili almış bir lezzetimiz. Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş, antep fıstığı ve özel şerbetiyle ünlü leziz hamur tatlımız. Antep Kebabı: Gaziantep mutfağına ait olan bu kebap çeşidimiz, incecik doğranmış etlerle yapılıyor. Maraş Dondurması: Kahramanmaraş'ta üretilen bu dondurmamız, yoğunluğu ve lezzetiyle tescilini almış, özel bir yere sahip.  Malatya Kayısısı: Malatya'da yetişen kayısılar, coğrafi işaret tescili almış ve bu kayısılarla yapılan pek çok ürün de coğrafi işarete sahip. Maraş Biberi: Kahramanmaraş bölgesinde yetiştirilen bu acı biber çeşidi, çeşitli yemeklerde ve baharat karışımlarında kullanılıyor. Pastırma: Dillere destan coğrafi işaret tescilli Kayseri pastırmamız, ince dilimlenmiş kırmızı etin baharatlarla kaplanarak kurutulması ile yapılıyor. Mardin Tava: Mardin mutfağına özgü bir yemek olan Mardin tava da lezzeti ile coğrafi işaret tescili almış bir yemeğimiz. Kuzu eti ve sebzelerle hazırlanıyor. Adana Kebabı: Baharatlı ve acılı bir kebap çeşidi olan, Adana diyince akla ilk gelen kebap çeşidimiz, Adana kebabı da coğrafi işaret tescilini almış. Diyarbakır Çiğ Köfte: Diyarbakır'dan meşhur coğrafi işaret tescilli çiğ köftemiz, bulgur, kırmızı biber salçası ve baharatlarla hazırlanıyor. Van Kahvaltısı: Van iline özgü coğrafi işaret tescilli Van kahvaltımız, otlu peynir, kaymak, simit, kuymak gibi özgün lezzetler içeriyor. Kars Gravyeri: Kars gravyeri, Kars ilinde üretilen ve coğrafi işaret teşcili almış lezzetli bir peynir çeşidi. Beykoz Kavunu: İstanbul'un Beykoz ilçesinde yetiştirilen özel bir kavun çeşidi olan Beykoz kavunu da coğrafi işaret tescili almış bir diğer ürünümüz. İzmir Kumrusu: İzmir kumrusu, İzmir iline özgü, coğrafi işaret tescili almış, taze ve hafif bir ekmek arası sandviçimiz. Çılbır: Çılbır, Türk mutfağının geleneksel kahvaltı yemeklerinden biri ve özellikle Kayseri'de popüler.  Aydın İnciri: Aydın ilinde yetiştirilen incirler, Aydın inciri olarak bilinen coğrafi işaret tescilini almış bir diğer lezzetli meyvemiz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.