Hava Durumu

#Kaya Demirer

TOURISMJOURNAL - Kaya Demirer haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kaya Demirer haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Haber

"Ramazana kadar lokantalarda fiyatları sabitleyelim" çağrısı

Marketler "fiyat sabitleme" hamlesi yaptı, restoran ve lokantaların çatı örgütü TÜRES'ten yeni bir adım geldi. TÜRES Başkam Ramazan Bingöl, üyelerine "fiyat sabitleme çağrısı" yaptı. ELİMİZİ TASIN ALTINA KOYALIM Tüm Restoran ve Turizmciler Demeği (TÜRES) Başkanı Bingöl sektöre şöyle seslendi: "Son dönemde birçok emtia ve girdi fiyatında gerileme yaşandı. Dolardaki hareketlilik duruldu. Bu nedenle tüm restoran ve lokantalara ramazan ayına kadar fiyat sabitleme çağrısında bulunuyoruz. Gelin, enflasyonla mücadelede hep beraber elimizi taşın altına koyalım." RAMAZANA AZ KALDI Ramazan ayının başlamasına yaklaşık 2,5 ay kaldığım aldıklarım da hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı: "Orta gelirlilere hitap eden restoran ve lokantalarda tüketicilerin sürpriz fiyatlarla karşılaştığına dair şikayetler alıyoruz. Müşterilerin yüksek ve sürpriz fiyatlarla karşılaşmamaları için işletmelere, kapılarına menüleri asmaları çağrısında bulunuyoruz. Bu konuda girişimlerimiz de olacak. Gelen müşteri oturmadan fiyatlara bakabilsin ve sonradan bir sürprizle karşılaşmasın. SABİTLEME DON KİŞ0T'LUK OLUR Ramazan Bingöl'ün "fiyat sabitleme" çağrışım Hürriyet'e değerlendiren restoran işletmecileri ise sürecin zincirin ilk halkasından başlaması gerektiğini belirterek, "Keşke yapabilsek ama bu, uygulanamaz bir hayal" karşıığı verdi. Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Demeği (TÜRYİD) Başkanı Kaya Demirer, bu çağrıyı "Rasyonellikten uzak bir yaklaşım" olarak nitelendirdi. "Girdiler sabit değilse fiyatların sabitlenmesi gibi bir denklem düşünülemez" diyen Demirer, şöyle devam etti: "Biz fiyatları misafirlerimizin alım gücüne göre belirliyoruz. Giderlerimi ödeyebilir miyim, kalanla yatırım yapabilir miyim diye bakıyor, kalan fark eğer müşterinin alım gücünü aşıyorsa zaten feragat ediyoruz. Ancak bu şartlarda fiyatları sabit tutmanın intihara teşebbüsten farkı yok. Bu, Don Kişot'luk olur. RAMAZANI SABİT FİYATLA GEÇİRİYORUZ KÖŞEBAŞI Restoranları Kurucusu Ali Akkaş da fiyat sabitlemeye yönelik "Ne yazıkki içinde bulunduğumuz enflasyonist ortam nedeniyle çok mümkün olan bir uygulama değil. Keşke yapabilsek ama kiralar artıyor, asgari ücret artıyor, girdiler yükseliyor ve işletmelerin sabit fiyat uygulaması imkansız hale geliyor" yorumunu yaptı. Ramazan Bingöl'ün ramazan payı için yaptığı çağrıyı da değerlendiren Akkaş, şöyle konuştu: "Biz ve bizim gibi bir çok işletme zaten Ramazan ayını sabit fiyatla geçiriyor. Sunduğumuz fiks menülerle Ramazan ayı boyunca sabit fiyatla hizmet sunuyoruz. Fiyatlarımızı girdi maliyetleri belirliyor ve mecbur kalmadıkça aynı fiyatla devam ediyoruz. Elbette herkes en iyi hizmeti en makul fiyatla sunmaya çalışıyor. Sonuçta piyasada rekabet var. DENGE KORUNURSA KATKI SAĞLARIZ Kirpi Cafe Genel Müdürü Caner Dınız, Bingöl'ün çağrı için: "Yapılabilir ama diğer girdileri de sabitlemek gerekiyor" şeklinde yanıt verdi. Diniz, ramazan ayı için katkı sağlanabileceğini sözlerine ekledi. MATEMATİK TUTMAZ FİRE Room Kurucu Ortağı Hazer Amanı ise artan maliyetler karşısında fiyat sabitlemenin mümkün olamayacağını söyledi. "Hammadde fiyatları sabitlenirse biz de restoranlarımızda memnuniyetle fiyat sabitlemesi yaparız" diyen Amani, belli bir matematik tutturmaya çalıştıklarını anlattı. Amani, "Orta segment restoranlarda pahalılık var. İyi yemeğe erişimin yaygınlaşması için sokak lezzetleri işine girdim ama girdi maliyetleri nedeniyle bu alanda da fiyatlar artıyor. Benim için önemli olan ulaşılabilir lezzetler yapmak. Matematik tutarsa elbette memnuniyetle sabitleme yapılır" dedi.

On kişiden sekizi, yılbaşını evde geçirecek Haber

On kişiden sekizi, yılbaşını evde geçirecek

Yılbaşını evde geçirmek 2 bin 500 TL, dışarda geçirmek kişi başı en az 1000 TL'den başlayacak   Bir yılda yüzde 102.5 artan gıda enflasyonu, yurttaşın yılbaşı eğlencesini de vurdu. Eğlence mekânlarında yeme içmenin faturası bir yılda yüzde 100'e varan oranda zamlanırken, maliyeti bin-15 bin lira arasında değişiyor. Marketlerde satışa çıkan yılbaşı paketleri yüzde 117 artarken evde ortalama bir yılbaşı sofrası hazırlamanın maliyeti ise 2 bin 500 TL'yi buluyor. Avansas tarafından yapılan bir araştırmaya göre bu yıl 10 çalışandan 8'i yılbaşını evde geçirecek. Her yıl geleneksel olarak marketlerin evde eğlenmek isteyen yurttaş için satışa sunduğu eğlence sepetlerinin durumuyla başladık. Sepetlerin hem fiyatı arttı ve hem de içeriği azaldı. Alkollü ürünlerin kampanyalara dahil olması yasaklandığı için bu paketlerde alkol bulunmuyor. Ancak geçtiğimiz yıl 99 liraya satılan orta boy paket bu yıl yüzde 117 zamla 215 liraya çıkmış. Yine aynı şekilde 154 liraya satılan orta boy sepet ise yüzde 111 zamla 325 liraya satılıyor. Fiyatı artan sepetin içeriği de maliyeti düşürmek için ucuz markalardan oluşuyor. Evde eğlence de zor. Evde sofra kurmanın toplam maliyeti ise yüzde 150'nin üstünde zamlandı. Geçtiğimiz yıl 88 lira olan 1 kg olan antep fıstığı bu yıl, yüzde 178 zamla 241 liraya çıktı. Geçtiğimiz yıl 145 liraya satılan 70'lik rakı bu yıl yüzde 175 zamla 400 liradan satışa sunuluyor. Yine aynı şekilde 43 liraya satılan 1 kg bütün hindi ise yüzde 130 zamla 99 liraya satılıyor. Mezeler de dahil edildiğinde 4 kişi için alkollü bir masanın maliyeti, en ucuz ürünlerle bile, 2 bin 500 lirayı geçiyor. Mekanlarda eğlencede ise fiyatlar yüzde 80'e varan oranlarda arttı. Kadıköy'de geçtiğimiz yıl yılbaşı akşamı için fix menüsü 650 lira olan bir şarap evi bu yıl aynı menü için 1250 TL talep ediyor. Çiçek Pasajı'nda ise 420 lira olan benzer bir fix menü bu yıl 800 liradan satılıyor. Bu fiyatlar lüks kategoriye geçtiğinde ise 4 bin 750 liradan başlayıp 10 bin liranın üzerine kadar çıkıyor. En ucuz mekânda 4 kişinin yılbaşı eğlencesi yol masrafları hariç 3 bin 200 lira tutuyor. Bu da asgari ücretin yüzde 58'ine tekabül ediyor. Eğlence mekânlarında fiyatların yüzde 50 ile 80 arasında arttığını belirten Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer, "Evde geçiren insanları anlıyoruz, fiyatlar gerçekten yüksek. Ama mekânların maliyetleri de malum. Genelde işletmecilerimiz yılbaşında fiyat endişesi olmasın diye fix menü yapıyor. Misafirler için de uygun oluyor" diyor. İTO Restoran ve Yiyecek İçecek Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Ebru Korali ise şunları söylüyor: "Fiyatlar maalesef çok arttı. Kasım ve aralıkta tüm restoranlarda işler düştü, paket servis de azaldı. Yılbaşı için de talep azaldı. Lüks işletmelerde sorun yok ama sabit gelirli ve beyaz yakalılar kutlama talebini kıstı. Eskiden yılbaşında sınırsız içki gibi seçenekler olurdu menülerde maalesef restoranlar bu cömertliği gösteremiyorlar artık. Murat Timur, "Her şeyin fiyatı geçen yıla göre yüzde 300-400 artmış gibi hissediyoruz. Evde bir tavuk yapıp kuruyemiş almak bile imkânsız. Mekânlarda zaten kişi başı 1000 TL'yi gözden çıkarmanız lazım. Yılbaşı gecesi yatıp uyuyacağız" diyor. Geçen yıl pandemi sebebiyle evden çıkamadığını söyleyen Ezgi G. ise "Bu sene de fiyatlardan dolayı evdeyim. İnsanlarla buluşamayınca da kutlamanın bir anlamı kalmıyor" diye konuşuyor. Dila A. ise şunları söylüyor: "İnsanların çıkıp eğlenmesi gereken bir günde eve tıkılmak zorunda olmaları çok kötü. Bunu hak etmiyoruz. Evde kombi açmıyoruz fatura gelmesin diye. Eğlenceye ayıracak bütçemiz de psikolojimiz de yok."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.