Hava Durumu

#Kaya Mezarı

TOURISMJOURNAL - Kaya Mezarı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kaya Mezarı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Frigya'da Turizm Her Mevsim Hareketli Haber

Frigya'da Turizm Her Mevsim Hareketli

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde yer alan tarihi Frig Vadisi, yılın her döneminde turistlerin ilgisini çekiyor. Yüzlerce mağara, şapel ve kaya mezarına ev sahipliği yapan vadi, kültür ve doğa tutkunlarının vazgeçilmez rotaları arasında yer alıyor. TARİHİ GÜZERGAH: FRİG YOLU Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde yapılan yatırımlar ve kentteki 25 bin yatak kapasiteli termal otellerin katkısıyla bölgeye ilgi her geçen gün artıyor. Döğer beldesindeki Emre Gölü ile Ayazini Köyü arasındaki 25 kilometrelik "Frig Yolu" güzergahı, ziyaretçilerin gözde rotalarından biri olmaya devam ediyor. Göynüş Vadisi'ndeki Aslantaş, Yılantaş, Maltaş abideleri, mağaralar, eski kaya yerleşimleri, oyma kaya mezarları, şapeller ve peribacaları, bölgenin öne çıkan tarihi mekanları arasında bulunuyor. Ayrıca Emre Gölü üzerinde gerçekleştirilen sıcak hava balonu uçuşları da ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatıyor. TURİZM YIL BOYUNCA SÜRÜYOR Frigya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Yunus Yılmaz, bölgenin dört mevsim turizm hareketliliği yaşadığını belirtiyor. Yılmaz, "Bu yılki kış sezonunda turizm hareketliğinin önceki yıllara göre daha da arttığını gözlemliyoruz. Kış mevsiminde de beyaz örtünün altında Frigya, görülmeye değer oluyor. Özellikle hafta sonları daha yoğun günler geçiriyoruz. Frigya her yıl 2 milyon yerli ve yabancı turist ağırlıyor. Bölgedeki işletmelerle esnaf sürekli yatırım yapmaya devam ediyor. Dernek olarak bu yıl sosyal medya üzerinden Frigya'nın tanıtımı için seferber olduk. Bu sezon Frigya'ya sosyal medyada yüksek takipçisi bulunanları davet ettik. Onlarla Frigya'yı tanıtıcı görsel ve içerikler oluşturduk. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar, Frigya'ya ilgiyi daha da artırdı" diye konuştu. DEVE TURLARINA YOĞUN İLGİ Üç yıldır Frigya’da deve turları düzenleyen İrfan Öztürk, bölgeye renk kattığını belirterek, "Çok sayıda günü birlik ziyaretçi ağırlanıyor. İstanbul, Kocaeli, Konya'dan yoğun ziyaretçi geliyor. Burada misafirleri deveyle gezdiriyoruz. Fotoğraf çektirip, keyifli vakit geçiriyorlar" dedi. Kütahya’dan gelen ziyaretçilerden Ayşe Kırmızı ise Frigya’yı Kapadokya’ya benzettiğini ve bölgeden çok etkilendiğini dile getirdi. Frigya, tarih ve doğanın eşsiz bir birleşimini sunarken, her yıl daha fazla turistin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Marmaris’te bulunan 2500 yıllık kaya mezarı turizme kazandırılıyor Haber

Marmaris’te bulunan 2500 yıllık kaya mezarı turizme kazandırılıyor

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki kaya mezarının turizme kazandırılması için çalışmalar hızlandırıldı. Muğla’nın Marmaris ilçesinde faaliyet gösteren Marmaris Ticaret Odası (MTO) Meclis Üyeleri, Müze Müdürü Şehime Atabey, Müze Uzmanı ve Arkeolog Esengül Yıldız Öztekin, Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer ve Arkeolog Emre Mandacı geçtiğimiz gün Marmaris’in Yeşilbelde Köyü’nde bulunan Kaya Mezarı’nı yerinde inceleyerek yapılacak çalışmalar hakkında görüşme gerçekleştirdi. Tarih boyunca birçok kadim uygarlığa ev sahipliği yapan Marmaris’te bulunan Karya Dönemi’ne ait Kaya Mezarı turizme kazandırılacak. Dor düzenine sahip Kaya Mezarı’nın çevresinde yapılacak temizlik, yürüyüş güzergahı düzenlemesi ve tabelalandırma çalışmaları tamamlandıktan sonra koruma altına alınarak turizme kazandırılması hedefleniyor. Marmaris Ticaret Odası girişimleri ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gürbüzer ve ekibi Marmaris Yeşilbelde Köyü sınırları içerisinde yer alan Kaya Mezar’da çalışma yürütecek. Lykia tipi kaya mezarı olarak bilinen yapının, Güneyde Fethiye’den başlayarak batıda Akyaka’ya kadar uzanan bir mezar geleneğini temsil ettiği belirtiliyor. Özellikle Anadolu’da çoğunlukla Ion düzeninin tercih edilmesine rağmen keşfedilen kaya mezarının Dor düzenindeki az sayıda kaya mezarından biri olduğu ifade ediliyor. Kaya mezarı geleneğinin batıdaki son temsilcisi olması ile öne çıkan ve 5 gömü yatağının olduğu mezarın MÖ 4. yüzyıla ait önemli bir aileye ait olduğu tahmin ediliyor. Kaya Mezarı’nda yapılması planlanan çalışmalarla ilgili konuşan MTO Başkanı S. Mutlu Ayhan şunları kaydetti; “Marmaris Ticaret Odası olarak Marmaris’te turizm çeşitliliği öncelikli çalışmalarımızın arasında yer alıyor. Bu çerçevede uzun yıllardır Amos Antik Kenti Kazı Başkanlığı’nı da yürüten Mehmet Hoca’mızla birlikte kültür varlıklarımız ve tarihi değerlerimizin gün yüzüne çıkarılması için çalışmalar yürütüyoruz. Yeşilbelde Köyü’müzde yer alan Kaya Mezarı buluntusu ile de yeni bir tarihi değerimizi Marmaris’e kazandırıp tarih ve arkeoloji meraklıları ile buluşturacak olmanın heyecanı içerisindeyiz. Bölgede yapılacak araştırma ve düzenlemeler kapsamında gereken izinleri almak için çalışmalara başladık. Bu projede de beraber çalışacağımız Marmaris Müze Müdürümüz Şehime Atabey, Esengül Yıldız Öztekin ile Mehmet Gürbüzer ve ekibine çok teşekkür ediyoruz”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.