Hava Durumu

#Kiralık Konut

TOURISMJOURNAL - Kiralık Konut haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kiralık Konut haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Canpolat: Haber

Canpolat: "Emlak Piyasası Durgun, Ev Almanın Tam Zamanı"

MERSİN (İHA) - Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, Suriye'de Esad rejiminin düşmesiyle başlayan geri dönüşlerin emlak fiyatlarına etkisi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Canpolat, Mersin'in Suriye, Orta Doğu, Rusya ve Ukrayna'dan göç alan bir şehir olduğunu belirterek, fiyatların stabil kalacağına işaret etti. Canpolat, 2024 yılının emlak sektörü açısından durgun geçtiğini ifade etti. Bu durumun iki temel nedeni olduğunu belirterek, "Bunlardan biri bankaların mevduat faizlerini yüksek tutması, yatırımcının, vatandaşın paralarını mevduatta değerlendirmesi. İkinci konu da halkımızın yüzde 80-90'ı konut kredisiyle alım gerçekleştirdiği için yaklaşık bir yıldır, hatta bir yıldan fazla bir süredir hem kamu bankalarının hem özel bankaların konut kredi faizlerinin yüksek tutması" dedi. 2025 yılı için öngörülerini paylaşan Canpolat, konut kredisi faizlerinin 2’nin altına düşmesi halinde piyasada canlanma beklediklerini vurguladı. EV ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN Ev sahibi olmak isteyenler için önemli bir çağrıda bulunan Canpolat, "Mevduat faizleri yüksek olabilir, oradan ciddi gelir elde edebilirler. Ama şu an gayrimenkul almanın, ev almanın, yatırım yapmanın tam zamanı. Çünkü fiyatlar, gerçekten günümüz şartlarında çok afaki ya da balon fiyatlar değil. Şu anki mevcut fiyatlar uygun ve şu an ev almanın tam zamanı. Eğer aradan 2-3 ay geçer, konut kredi faiz oranları düşerse bu rakamları yakalayamayabiliriz" diye konuştu. SURİYE'YE DÖNÜŞ ETKİSİ HAKKINDA KONUŞMAK İÇİN ERKEN Suriye'deki geri dönüş hareketliliğine de değinen Canpolat, Mersin’de 300-350 bin civarında Suriyelinin yaşadığını ve bu süreçte kesin bir değerlendirme için erken olduğunu belirtti. Şehirde Orta Doğu, Rusya ve Ukrayna'dan gelenler olduğundan fiyatların aynı seviyede kalacağını aktardı. Canpolat, geri dönüşlerin arz-talep dengesini rahatlatabileceğini ancak İstanbul ve Ankara gibi şehirlerden gelebilecek tam tersi bir göç senaryosunun piyasayı zorlayabileceğini ifade etti. SATILIK KONUTLARDA DOLANDIRICILIK UYARISI Elektronik İlan Doğrulama Sistemi'nin (EİDS) 1 Ocak 2025'te kiralık taşınmazlarda zorunlu hale geleceğini söyleyen Canpolat, satılık ilanlarda ise uygulamanın askıya alındığını belirtti. Vatandaşları sahte ilanlar ve dolandırıcılık konusunda uyaran Canpolat, "Vatandaşlar, sosyal medyada ya da internet portallarında sunumu yapılmayan, mal sahibini görmediğiniz ilanlara kayıt için istenen kapora, IBAN'a para gönder noktasında hiçbir yaklaşımda bulunmasınlar. Hemen en yakın adli mercilere ya da gerekli yerlere müracaat etmeleri kendileri açısından iyi olacaktır" diyerek dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Airbnb Kalite ve Deneyim Odaklı Yeni Stratejiler Geliştiriyor Haber

Airbnb Kalite ve Deneyim Odaklı Yeni Stratejiler Geliştiriyor

Airbnb, dünyanın en büyük tatil evi kiralama platformlarından biri olmasına rağmen, yerel halk, gezginler ve turizm kurulları tarafından aldığı eleştiriler sonucunda yeni bir döneme giriyor. Floransa ve Barselona gibi şehirler, platformun yerel konut krizlerini derinleştirdiği gerekçesiyle düzenlemeler getirirken, Airbnb’nin Kolezyum’da gladyatör olma deneyimi sunma gibi pazarlama hamleleri de antik anıtın "Disneyleştirilmesi" üzerine yoğun eleştiri alıyor. Tepkiler doğrultusunda şirket, portföyünü iyileştirme ve kullanıcılarına yeni deneyimler sunma yönünde adımlar atma yönünde ilerleyecek. REZERVASYONLARDA ARTIŞ VAR Eleştiriler ve aşırı turizm endişelerine rağmen Airbnb, popülerliğini artırmaya devam ediyor. 2024 yaz çeyreği için yapılan rezervasyonlar geçen yıla kıyasla %8 artarak 122,8 milyona ulaştı. Uygulamayı kullanan tatilci sayısındaki bu artışa, mobil rezervasyon oranındaki %5’lik yükseliş de eşlik etti. Kullanıcı deneyimini geliştirmek adına son dönemde 50’ye yakın güncelleme yapan şirket, özellikle genç gezginler arasında ilk kez rezervasyon yapan kullanıcı sayısında artış kaydetti. YEREL ÖDEME YÖNTEMLERİ ARTIRILACAK Airbnb, rezervasyon artışını, yerel ödeme seçeneklerini genişletmesine de bağlıyor. Vietnam, Danimarka ve Polonya gibi ülkelerde yerel para birimleriyle ödeme yapılabiliyor. 2025 yılına kadar platformda beş kıtada 40 farklı ödeme yöntemi sunulması hedefleniyor. Şirketin yeni stratejisi, "Zamanlamamız ve yatırım seviyemiz pazara göre değişse de amacımız tutarlı: Airbnb'yi yerel ve alakalı hale getirmek" olarak açıklıyor. DÜŞÜK KALİTE İLANLAR KALDIRILIYOR Airbnb, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için standartların altında kalan mülkleri kaldırmaya başladı. Bu kapsamda, 300.000’in üzerinde "düşük kaliteli" ilan platformdan çıkarıldı. Ayrıca, ev sahiplerinin yaptığı iptalleri azaltmayı hedefleyen önlemler üzerinde çalışılıyor. Airbnb’ye göre iptaller nadir olsa da misafirler için önemli bir sorun oluşturuyor. KONAKLAMANIN ÖTESİNE GEÇEN YENİ DENEYİMLER Airbnb, 2024’te "konaklamanın ötesinde" yeni hizmetler sunmayı planlıyor. Bu, şirketin daha önce başlattığı ancak beklenen ilgiyi görmeyen yerel deneyim turlarının yeniden yapılandırılmasına işaret ediyor olabilir. Bu kapsamda, turistlerin yanı sıra yerel halkı hedef alan etkinlikler ve popüler turistik mekanlara bilet satışı gibi hizmetler gündeme gelecek. Platform, ayrıca özel şefler tarafından hazırlanan yemekler veya masaj hizmetleri gibi mülk kiralamalarına entegre edilmiş ev içi deneyimler sunmayı da değerlendirebilir.

Üç Büyük Şehirde Kiralar Düşüyor, Satışlar Yavaşlıyor Haber

Üç Büyük Şehirde Kiralar Düşüyor, Satışlar Yavaşlıyor

Üç büyük şehirde kiralık konut ilanlarındaki yıllık fiyat artış oranları geriledi. Ağustos'tan Eylül'e, İstanbul'da yüzde 46.7'den 46.2'ye, Ankara'da yüzde 56'dan 51.3'e, İzmir'de ise yüzde 62.5'ten 56.3'e düştü. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile hazırlanan rapora göre, İstanbul'daki reel kira fiyatları Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.8 azaldı. İstanbul’da yıllık bazda reel kiralar yüzde 2.1 düşerken, Ankara’da yüzde 1.3 ve İzmir’de yüzde 4.6 arttı. Bu veriler, yatırım amaçlı konut alımının İstanbul'da cazibesini yitirdiğini, ancak Ankara ve İzmir’de hâlâ bir seçenek sunduğunu ortaya koyuyor. Kiralık Konut Sayısı Arttı Kiralık ilan sayısı Türkiye genelinde yüzde 4.7 artışla 347 bin 927’den 364 bin 306’ya çıktı. İstanbul’da yüzde 1.9, Ankara’da yüzde 5.7 ve İzmir’de yüzde 1.2 oranında yükseldi. Ancak kiralık konut talebi geçen yıla göre yüzde 0.8 azaldı, bu düşüş mevsimsel etkilere bağlanıyor. Eylül ayında kiralık konut sayısı yüzde 4.7 artarken, kiralanan konut sayısı yüzde 9.6 azaldı. Satışlar Yavaşladı Satılık konut piyasasında da büyüme hız kesildi. Eylül 2024 itibarıyla, konut fiyatlarının yıllık artış oranı Türkiye genelinde yüzde 21.6 oldu; İstanbul'da yüzde 20.8, Ankara’da yüzde 22.4 ve İzmir’de yüzde 26.6 olarak belirlendi. Buna karşın, reel fiyatlar ülke genelinde yüzde 18.6, İstanbul’da yüzde 19.2, Ankara’da yüzde 18.1 ve İzmir’de yüzde 15.3 oranında düştü. Türkiye genelinde ortalama satılık konut metrekare fiyatı 30 bin 416 TL olarak tespit edilirken, İstanbul’da 41 bin 667 TL, Ankara’da 23 bin 161 TL ve İzmir’de 35 bin 633 TL oldu. Satılık konut ilan sayısı da azaldı. Türkiye genelinde yüzde 5.1, İstanbul’da yüzde 4.5, Ankara’da yüzde 5.6 ve İzmir’de yüzde 5 oranında düşüş yaşandı. Eylül ayında genel olarak konut talebi yüzde 1.2 artsa da satılan konut sayısı ülke genelinde, Ankara ve İzmir’de azaldı; İstanbul'da ise artış gösterdi. Satılık ilan sayısındaki azalma eğilimi de devam etti.

10 ilde kiralık konutta fiyat değişimi Haber

10 ilde kiralık konutta fiyat değişimi

Şirketten yapılan açıklamaya göre, yapay zeka teknolojisiyle gayrimenkul değerleme ve bölgedeki emlak danışmanlarıyla mülk satış imkanı sunan Endeksa, kayıt dönemi öncesinde Türkiye'de en fazla öğrenci bulunan 10 ildeki kiralık konutların değerlerini araştırdı. Endeksa verilerine göre, söz konusu kentlerin çoğunda temmuzda ayında kiralar, yıllık olarak enflasyona kıyasla daha az arttı. Diğer bir deyişle, nominal olarak yükselen kira bedelleri, enflasyon etkisi dikkate alındığında reel olarak düşüş gösterdi. En fazla öğrenci nüfusunu barındıran ikinci şehir konumunda yer alan İstanbul'da temmuz itibarıyla İstanbul'daki kiralar, geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 46 artış gösterdi. Veriler enflasyondan arındırıldığında ise kiralarda reel olarak yüzde 13 düşüş gözlemlendi. Endeksa'nın incelediği kentler arasında en yüksek ortalama kira bedelinde ise İstanbul, birim kirada 234 lira/metrekare, ortalama kirada ise 23 bin 373 lira seviyesiyle zirvede yer aldı. 3 devlet üniversitesinin bulunduğu ve "öğrenci kenti" olarak bilinen Eskişehir, Türkiye'de kayıtlı üniversite öğrencilerinin en fazla olduğu kent olarak öne çıktı. Eskişehir'de kiralar, temmuz itibarıyla yıllık bazda nominal olarak yüzde 69 artarken, enflasyon dikkate alındığında reel artış yüzde 1 ile sınırlı kaldı. Öğrenci kentinde ortalama birim kira 161 lira/metrekare, ortalama kira bedeli ise 15 bin 98 lira oldu. İzmir'de de kiralar son bir yılda enflasyonun altında arttı 6 kamu, 3 vakıf üniversitesi ve canlı kültürel hayatı ile öğrenciler için cazip bir eğitim süreci vadeden İzmir'de kiralar bu yıl, enflasyona göre azaldı. Temmuz verilerine göre, İzmir'de kiralar geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 61 arttı. Enflasyondan arındırılarak incelendiğinde ise kiraların yüzde 3 azaldığı belirlendi. Kentte ortalama birim kira 207 lira/metrekare olurken, ortalama kira ise 21 bin 903 lira seviyesine geldi. Eğitim ve araştırma kalitesi yüksek üniversiteleri ve öğrenci dostu kafeleri, kütüphaneleri ve kültürel mekanları ile öne çıkan Ankara'da kiralar, geçen yıla göre yüzde 63 nominal artış göstermesine rağmen enflasyondan arındırılmış verilere göre yüzde 2 düşüş yaşadı. Başkentte ortalama birim kira 176 lira/metrekare, ortalama kira ise 20 bin 965 lira olarak belirlendi. Antalya enflasyona karşı değer kaybında birinci Antalya'da konut kira bedelleri, normalleşme dönemine girdi. Temmuz itibarıyla Antalya'da kiralar yıllık bazda nominal olarak yüze 23 artmasına rağmen reel olarak yüzde 26 azaldı. Bu oranla Antalya, 10 kent içerisinde enflasyona karşı en fazla değer kaybeden yer oldu. Turizm kenti Antalya'da ortalama birim kira 172 lira/metrekare, ortalama kira ise 18 bin 749 lira olarak tespit edildi. İstanbul'a yakın konumu nedeniyle öğrencilerin tercih sebebi olan Kocaeli'de kiralar, Temmuzda geçen yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 63 artarken, reelde yüzde 2 düştü. Kentte ortalama birim kira 161 lira/metrekare, ortalama kira ise 18 bin 248 lira oldu. Kira bedeli en düşük kentler Sakarya ve Erzurum Endeksa'nın incelediği kentler arasında öğrencilerin kiraları kolay karşılayabileceği şehirler olarak Sakarya ve Erzurum öne çıktı. En düşük ortalama kira bedellerine sahip kentlerden Sakarya'da ortalama kira 14 bin 168 lira, Erzurum'da 14 bin 339 lira, Bursa'da 16 bin 44 lira, Konya'da ise 17 bin 309 lira seviyesinde yer aldı. Açıklamada görüşlerine yer verilen Endeksa Genel Müdürü ve Kurucu Ortağı Görkem Öğüt, pandemi sonrasındaki süreçte konut satış fiyatlarındaki artış gibi kira bedellerinde de aylık yüzde 10'ları geçen yüksek artışlar gördüklerini belirtti. Bu sene itibarıyla enflasyon etkisinden arındırıldığında konut fiyatlarının düşüşe geçtiğini kaydeden Öğüt, "Büyük kentlerde kiralık ev arayan öğrenciler paylaşımsız kalmayı talep etmeleri halinde minimum 14 bin lira bütçe ayırmak durumunda. Kiralık evlerin alım gücünü yakalayabilmesi için bu sene başından beri gözlemlenen reel düşüşün devam etmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.