Hava Durumu

#Kırşehir

TOURISMJOURNAL - Kırşehir haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kırşehir haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

85 bin kişinin ziyaret ettiği müzede 'Ahilik' anlatılıyor Haber

85 bin kişinin ziyaret ettiği müzede 'Ahilik' anlatılıyor

Kırşehir'de geçtiğimiz Eylül ayında açılan Ahilik Müzesi'ni 6 ayda 85 bin kişi ziyaret etti. 3 bin 600 metrekare kapalı alana sahip olan müze; yerli turistler kadar İç Anadolu Bölgesi'nden de ziyaretçileriyle şehrin en önemli noktalarından biri haline geldi. Müze alanının birkaç gün içerisinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devrinin gerçekleşeceği bilgisini veren İl Kültür Müdürü Fikret Fidan, Ahilik Müzesi'nin öğrenme amaçlı kullanılmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Fidan açıklamasında, "Müze 81 ilden bağış yöntemiyle sergilenen objelerin 800 yıllık Ahilik Teşkilatı ve Anadolu'nun geçmişine ışık tutan bir müze. 6 aylık gibi bir süreçte 85 bin kişi ziyarette bulundu. İnsanlar müzeye; Ahilik Teşkilatını öğrenmeye geliyor ve bu da bizi ziyadesiyle mutlu ediyor" dedi. Müze alanına gelen öğrenciler ise gezmeye değil Ahi Evran-ı Veli'yi ve yaşantısını öğrenmeye geldiklerini, ayrıca okullarda anlatılan Ahilik felsefesiyle yaşamanın farkını tattıklarını belirtti. Selçuklu'dan Osmanlı'ya, oradan da günümüze kadar ulaşan Anadolu'nun kültürel ve sosyal değerlerini barındıran Kırşehir Ahilik Müzesi'nde Ahi Evran-ı Veli, Ahilik Teşkilatı ve esnaflık üzerine farklı obje, eşya, kıyafet, el yazması eserlerin sergileniyor, 800 yıllık Ahilik Teşkilatı ve Anadolu'nun geçmişine ışık tutuluyor.

Kırşehir'ın leziz yöresel yemekleri Haber

Kırşehir'ın leziz yöresel yemekleri

İşte Kırşehir'e özgü 10 yöresel yemek; Kesme Çorbası: Kırşehir'e özgü bu çorba, ince yufka parçalarının eklenmesiyle yapılan unlu bir çorba olup, genellikle tavuk veya et suyu ile hazırlanıyor. Kırşehir Tavası: Kuzu eti, patlıcan, biber ve domatesle hazırlanan bu tava yemeği, özel baharatlarla zenginleştiriliyor,  etin lezzeti de sebzelerle bütünleşince ortaya bu leziz yemek çıkıyor. Tarator: Yoğurt, su, sarımsak ve ceviz içeren bu soğuk çorba, yaz aylarında tercih edilen serinletici bir lezzet. Soğan Aşı: Kırşehir'in geleneksel yemeklerinden birisi. Et suyu, soğan ve unun karışımından oluşan bu yemek, yoğurt ile servis edilip afiyetle yeniyor. Kete: Kırşehir'e özgü bu hamur işi, un, su, tuz ve mayadan yapılıyor. İnce açılan hamur, içine peynir veya patates karışımı eklenerek fırında pişiriliyor. Çullama: Kuşbaşı halinde doğranan etler haşlanıp etin suyu ayrıldıktan ve un ile çırpıldıktan sonra bulamaç haline getiriliyor. Bulamaç tepsinin altına dökülüyor ve üzerine haşlanmış tavuk etler ekleniyor. Üzerine de pul biber ve tereyağı kızdırılarak dökülüp afiyetle yeniyor. Tandırda Çömlek Paça: Kuzunun baş ve ayak kısımları güzelce temizlendikten sonra çömleğe diziliyor ve domates, biber, soğan gibi sebzeler de eklenerek çömleğin ağzı kapandıktan sonra tandırın içinde pişmeye bırakılıyor. Pişince üzerine tercihe göre limon ve sirke eklenerek servise hazır oluyor. Kırşehir Cızlak Çorbası: Mercimek, pirinç ve un karışımı ile yapılan bu nefis çorba, sıcak olarak servis ediliyor ve genellikle kış aylarında tercih ediliyor. Arabaşı Çorbası: Bu çorba, yoğurt ve un karışımı ile hazırlanıyor. İçerisine et suyu ekleniyor ve özel baharatlarla lezzetlendirilmenin ardından tüketilmeye hazır hale geliyor. Evelik Dolması: Kırşehir mutfağının özgün lezzetlerinden birisi olan bu yemek, taptaze evelik yapraklarının içine pirinç, soğan, baharatlar ve zaman zaman kuzu eti de eklenerek sarılıyor ve dolma haline getiriliyor.

Tourism Attack from Kayseri Haber

Tourism Attack from Kayseri

Works on bicycle tourism, which cover Nevşehir, Aksaray, Kırşehir and Niğde, led by Kayseri, have begun to bear fruit. Cycling lovers from various parts of the country and the world headed to the hotels in the region for a holiday, which attracted attention by organizing national and international bicycle race organizations. Especially, the occupancy rates of the hotels in Kayseri city center and Erciyes Ski Center region increased due to bicycle tourism. Speaking at the ceremony held in Kayseri Metropolitan Municipality, Turkish Cycling Federation President Emin Müftüoğlu said that "the region is in an exemplary work for our country". President Müftüoğlu continued his speech as follows: "Sport tourism, which started in Alanya in 1989, continues to increase in our country. There are important developments in sports tourism not only in Antalya and the coastal provinces, but also in many provinces of our country. Cycling tourism, which is considered as a priority by the Ministry of Culture and Tourism and TGA, has started to contribute to our country. Apart from winter tourism, we encounter a rapidly increasing number of tourists in regions where ski resorts are preferred and hotels with bicycle-friendly hotel certificates are located. Due to the Kayseri leg of the UCI 2023 Summer Series race, which will be held in Kayseri tomorrow, the hotels in the city are full. These races, which are followed not only by professional athletes but also by millions of sports lovers, make a great contribution to the definition of a country."

Etaplı Dağ Bisikleti Yarışı, 24 Ağustos'ta başlayacak Haber

Etaplı Dağ Bisikleti Yarışı, 24 Ağustos'ta başlayacak

Türkiye Bisiklet Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, dünyanın dört bir yanından gelecek amatör ve profesyonel bisikletçileri katılacağı yarış, dünya medeniyetinin ilk örneklerine kadar uzanan tarihi ve kültürüyle medeniyetin beşiği Anadolu'nun üç kentinde düzenlenecek. Parkurları, coğrafyası, iklimi ve tarih kokan Anadolu'da pedallar 120 kilometre boyunca medeniyetin izinde çevrilecek. 4 etaptan oluşan yarışta amatör ve profesyonel bisikletçiler, birbirlerinin yanı sıra zorlu parkurlarla da mücadele edecek. Yarışma Kayseri, Nevşehir ve Kırşehir'de görsel açıdan en güzel mekanlarda sportif tanıtım amaçlı yapılacak. Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Bisiklet Federasyonu Başkanı Emin Müftüoğlu, dünyanın dört bir yanından gelecek vadeden amatör ve profesyonel dağ bisikletçilerinin katılacağı yarışın Türkiye'de etaplı olarak ilk kez düzenleneceğini ifade etti. Kayseri'nin İncesu ilçesinde başlayacak yarışın Nevşehir etabından sonra Kırşehir'de sona ereceğini belirten Müftüoğlu, şunları kaydetti: "Bisiklet Federasyonu olarak illerimizin tanıtımına, bisikletin tabana yayılmasına, bisikletin kolay ulaşım olarak yaygınlaşmasına önem veriyoruz. Kültür ve turizm anlamında adeta tanıtım elçiliği gibi görev yapan federasyonumuz, organizasyon yaptığı her ilin yöresel, folklorik, kültürel ve sanatsal yönlerini öne çıkararak tarihi ve doğal güzellikleri de tüm dünyaya bisiklet sporu ile tanıtıyor. Bisiklet sporu dünyada çok büyük ilgi görmektedir. Sağlıklı yaşam ve kolay ulaşımın yanı sıra ekonomik anlamda vazgeçilmez bir ulaşım aracıdır. Aynı şekilde ülkemizde de bisiklet sporunu yaygınlaştırmak ve bisiklet yollarının çoğalması için yerel yöneticilerden destek bekliyoruz. MTB-Dağ Bisikleti etaplı yarışı ilk kez Türkiye’de düzenleniyor. Tüm halkımızı izlemeye davet ediyorum. Erciyes'ten bozkıra yolculuk edeceğiz."

The only woman who continues the profession of Ahi Evran Haber

The only woman who continues the profession of Ahi Evran

Kırşehir Fatmagül Kaya, who continues her profession as a tanner (Leather Embroidery.) by Ahi Evran in the Craftsmen's Bazaar supported by the Ministry of Culture and Tourism, as well as the Ahi Complex, the first social complex project in the History of the Republic, tells the importance of vocational education to future generations by doing her job with passion. Kaya said that people watch with curiosity when they see a woman who is a leather worker and that she takes pride in her work. Kaya stated that his father's being a tanhit master directed him to the art of leather embroidery. Kaya, who teaches as a master trainer and is the only female craftsman in this field, in the Craftsmen Bazaar, where 32 professions in the Ahi Organization are promoted and dying professions are brought to life, said, "Ahi Evran's main profession, tanning, is practiced in the bazaar in the Ahi Complex, where 32 professions are revived. "As a woman, this makes me proud. People are surprised when they see a woman who is a master of leatherworking." Noting that she is trying to keep a dying profession alive, Kaya said, "I and all the craftsmen in the market care about giving life to Ahi Evran's profession by creating a master-apprentice relationship. My art of leather embroidery stems from the fact that my father is a master of tanhit art. "My aim is to transfer my profession to future generations. I am opening the door to future generations by embroidering one of the 32 professions in the Ahi community. I contribute to the survival of the profession by giving leather embroidering courses to the students under the Provincial Directorate of Culture."

Ahi Evran'ın mesleğini sürdüren tek kadın, işini aşk ile yapıyor Haber

Ahi Evran'ın mesleğini sürdüren tek kadın, işini aşk ile yapıyor

Kırşehir Kırşehir'de, Cumhuriyet Tarihinin ilk külliye projesi olan Ahi Külliyesi yanında Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen Zanaatkarlar Çarşısında Ahi Evran'ın mesleği olan debbağlık (Deri İşlemeciliği) mesleğini sürdüren Fatmagül Kaya, işini aşkla yaparak gelecek kuşaklara mesleki eğitimin önemini anlatıyor. Kaya, insanların deri işlemecisi bir kadını gördüklerinde merakla izlediğini ve yaptığı işinde kendisine gurur verdiğini söyledi. Kaya, babasının tanhit ustası olmasının kendisini deri işlemeciliği sanatına yönettiğini aktardı. Ahilik Teşkilatlanmasında yer alan 32 mesleğin tanıtımının yapıldığı ve ölmeye yüz tutmuş mesleklerin canlandırıldığı Zanaatkarlar Çarşısında deri işlemecisi olarak usta öğreticilik yapan ve bu alandaki tek kadın zanaatkar olan Kaya, "Ahi Külliyesinde yer alan ve 32 mesleğin canlandırıldığı çarşıda Ahi Evran'ın asıl mesleği olan debbağlık sanatını yapıyorum. Bir kadın olarak bu bana gurur veriyor. İnsanlar, deri işleme ustası bir kadını gördüklerinde şaşırıyor" dedi. Ölmeye yüz tutmuş bir mesleği yaşatmaya çalıştığını aktaran Kaya, "Ahi Evran'ın mesleğine hayat veriyor olmanın usta-çırak ilişkisi yaşatarak hayata geçirmeyi ben ve çarşıda bulunan bütün zanaatkarlar önemsiyor. Deri işleme sanatım babamın tanhit sanatı ustası olmasından kaynaklanıyor. Çocukluğumdan beri bu ilgi beni deri işlemeciliğine yöneltti. Amacım yaptığım mesleği gelecek kuşaklara da aktarmak. Ahilikte yer alan 32 meslekten bir tanesini işleyerek gelecek kuşaklara da kapı aralıyorum. Kültür İl Müdürlüğü bünyesinde de öğrencilere deri işleme kursu vererek mesleğinde ayakta kalmasına katkı sunuyorum" şeklinde konuştu.

800 Yıllık Cacabey Gökbilim Medresesi'nin restorasyonu bitti Haber

800 Yıllık Cacabey Gökbilim Medresesi'nin restorasyonu bitti

Tarihe tanıklık eden Cacabey Medresesi, 800 yıldır Kırşehir'in tanıtımında öncü rol oynuyor. Drone ile 5 yıllık tadilat çalışması sonrası görüntülenen medrese, tüm ihtişamıyla ziyaretçilerini bekliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce restorasyona alındıktan sonra yeniden ibadete açılan tarihi yapının gökbilim medresesi olarak da kullanıldığı biliniyor. UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi'nde yer alan Cacabey Gökbilim Medresesi, şehir halkının da buluşma noktalarından bir tanesi olma özelliğini sürdürüyor. Anadolu Selçuklu döneminde gök bilimi medresesi olarak kullanılan ve daha sonra cami olarak hizmet vermeye başlayan 800 yıllık yapı, en küçükten en büyüğüne kadar şehir halkının beş vakit namaz kıldığı önemli bir merkez olma özelliğini taşıyor. Tadilat sonrası ziyaretçi akınına uğradı Kırşehir'de yaklaşık 5 yıl süren onarım ve restorasyon çalışması sonrası ziyaretçi akınına uğrayan medrese hakkında konuşan Hayati Tat, medresenin çok kıymetli bir yer ve Kırşehir'de halk için önemli bir merkez olduğunu söyledi. Torunu ile birlikte namaz eda etmek için medresenin yolunu tutan Dursun Eralp ise tadilat sonrası açılan medreseye torununu da götürerek namaz kıldığını ifade etti. 2019 yılında gerçekleştirilen birinci etap ihale ile yapı üzerine geçici koruma çatısı inşa edildi. Sıvalı halde bulunan kubbe raspa edildi, yapı üst örtüsünde yer alan taş kaplamalar kaldırılarak iç mekanlarda sıva raspaları gerçekleştirildi. Bilimsel kurulun tavsiyeleri çerçevesinde başlanan tadilat ve restorasyon çalışmalarında yapının alttan ve üstten su alması önlendi. Eserin üst örtüsündeki problemler tespit edilerek, güçlendirme projesi çerçeveisnde kubbe ve tonozlar tekstil donatı ile güçlendirildi, formu bozuk kubbe tonoz yüzeylerinde taş tamamlamaları gerçekleştirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.