#Kış Çayı

TOURISMJOURNAL - Kış Çayı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kış Çayı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Biyologlardan Uyarı: Kış Çaylarına Dikkat Haber

Biyologlardan Uyarı: Kış Çaylarına Dikkat

MERSİN (İHA) - Soğuk kış aylarında sıkça tercih edilen bitki çayları, sağlığa faydalı oldukları düşünülerek tüketiliyor. Ancak Mersin Üniversitesi Biyolog Muhyettin Şentürk ile Adnan Menderes Üniversitesi'nden Doç. Dr. Tülay Aşkın Çelik ve Doç. Dr. Özlem Sultan Aslantürk'ün ortak yürüttüğü bilimsel araştırma, bu çayların sanıldığı kadar masum olmayabileceğini ortaya koydu. "Karışık Bitki Çayı Karışımlarındaki Kompozisyon ve Kirleticilerin Analizi" başlıklı çalışmada, 15 aktardan temin edilen 11 farklı kış çayı karışımı incelendi. Araştırmada, bazı paketlerdeki etiket bilgileriyle içerikte yer alan bitkilerin uyuşmadığı, hatta paketlerde böcek kalıntıları, mantar kontaminasyonu ve alerjik reaksiyonlara neden olabilecek bitkiler bulunduğu belirlendi. YANILTICI ETİKETLER TESPİT EDİLDİ Mersin Üniversitesi Biyoloji Bölümü doktora öğrencisi Biyolog Muhyettin Şentürk, araştırmanın amacının aktarlarda satılan kış çaylarının içeriklerini analiz etmek olduğunu belirtti. Şentürk, "Çalışmamızın sonuçları, aktarlarda satılan kış çayı karışımlarında tağşiş olduğunu göstermiştir. Pilot bölge olarak seçilen 15 aktarda satılan 11 farklı kış çayı belirledik. Bunların paketlemelerini inceledik. Etiketlerinde yer alan bitkilerin bilgilerini ve isimlerini kontrol ettik. İçerikteki bitkileri, morfolojik olarak inceleyerek teşhis ettik. Bunları kıyasladık, karşılaştırdık, analizimizi yaptık. Bazı kış çayı paketlemelerinin iyi olmadığını, bazısının etiket bilgisinin olmadığını, bazısının etiket bilgisinin eksik olduğunu gördük. Etiket bilgisi eksik kış çaylarında farklı ve karışımlarda yer almaması gereken bitki parçaları tespit ettik" açıklamasında bulundu. BÖCEK KALINTILARI VE MANTAR KONTAMİNASYONU Araştırmada, bazı kış çaylarında olmaması gereken bitki parçaları, böcek kalıntıları ve mantar kontaminasyonu da bulundu. Şentürk, "Kış çayı karışımlarında olmaması gereken buğdaygil üyelerine rastladık. Gluten hassasiyeti olan kişiler, etiketinde belirtilmeyen ve içeriğini bilmeyerek bu tür karışımları aldıklarında sıkıntı yaşayabilir. Yani fayda görecekken zarar görebilir. Biz bu tür karışımları, çok karışımlı bitki çaylarını tavsiye etmiyoruz. Çünkü bitki sayısı arttıkça, kombinasyon arttıkça bitkilerin etkileşim riski artar" diyerek alerjenlere karşı uyardı. "Alerjisi olan veya etikette olmayan bitkiyi istemeyen kişiler bu tür ürünü aldıklarında istemedikleri bitkilerle karşılaşabilirler. Bu açıdan bu karışımlar risk taşıyor. Kişide yarardan çok zarar gösterebilir. Neticede tamamlayıcı ya da destekleyici tedavi olarak başvurulan aktar ürünleri ve bunlardan en önemlilerinden biri olan kış çayı karışımlarında tağşiş olduğu görülmüştür" diye ekledi. "AZ KARIŞIMLI ÇAYLAR TERCİH EDİLMELİ" Şentürk, çok sayıda bitki içeren çayların etkileşim riskini artırdığını ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Vatandaşların içeriğini bilmedikleri çaylardan uzak durması gerektiğini belirterek, daha az sayıda bitki içeren, güvenilir kaynaklardan temin edilen karışımları tavsiye etti. Ihlamur ve adaçayı gibi basit bitkilerden oluşan çayların daha güvenli olduğunu vurguladı. Araştırmanın sonuçları, Tarım Bilimleri Dergisi'nde yayımlandı. Bilim insanları, bilinçli tüketim ve kaliteli ürünlerin tercih edilmesi konusunda vatandaşları uyardı.

Soğuyan Havalarda Kış Çayına İlgi Artıyor Haber

Soğuyan Havalarda Kış Çayına İlgi Artıyor

BURSA (İHA) - Havanın soğumasıyla birlikte kış çaylarına olan talep hızla arttı. Soğuk algınlığı ve gripten korunmak isteyen vatandaşlar aktarları dolduruyor. Kilosu 500 TL’ye ulaşan kış çayı, hem sağlıklı hem de doğal bir koruyucu olarak tercih ediliyor. Kış aylarında en çok tüketilen bitkiler arasında ıhlamur, adaçayı, zencefil, tarçın ve karanfil yer alıyor. Aktar Cihan Özdemir, kış çayı hazırlarken doğru miktarda kullanımın önemine dikkat çekti. Özdemir, "Tüketirken doğru miktarda kullanılmalı. Çünkü doğru dozda kullanmanın iyileştirici etkisi varken, yanlış doz kullanıldığında zehirleyici etki de gösterebilir. 1 çorba kaşığı kış çayını, 2-3 bardak su ile 5-6 dakika kaynatıp, 10 dakika dinlendirdikten sonra gün içerisinde 2-3 bardak içmelerini tavsiye ediyorum. 2-3 bardaktan fazlası kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir" uyarısında bulundu. KIŞ ÇAYINDA DOĞALLIK VE TAZELİK ŞART Özdemir, kış çaylarının taze olmasına vurgu yaparak, "Bazı bitkilerde gözle görülür şekilde bitkinin renginde solukluk, nemlenme, kararma, tüylenme ve böceklenme varsa alırken dikkat edilmeli. Çünkü hazırlayan esnafın bile dikkatinden kaçmış olabilir. Raf ömrü 2-3 seneyi geçmiş bir ürün, kış çayının içerisine konulmuş olabilir. Vatandaşlar gözleri ile kontrol etsin. İnternetten ürün görsellerine bakarak karşılaştırma yapsınlar. Ancak bu şekilde ayırt edebilirler" dedi. AİLE BÜTÇESİNE UYGUN ÇÖZÜM Ortalama 150-200 gramlık paketlerde satılan kış çayı, bir ailenin iki haftalık ihtiyacını karşılıyor. Özdemir, "Ayda iki paket kış çayı ile kışı sağlıklı bir şekilde geçirmek mümkün" diyerek doğal antibiyotik etkisi bulunan ıhlamurun düzenli tüketimini de önerdi.

Kışın Gizli Kahramanı: Ihlamur Çayı Haber

Kışın Gizli Kahramanı: Ihlamur Çayı

KONYA (İHA) - Soğuk havaların kendini hissettirmesiyle bitki çaylarına olan ilgi hızla artıyor. Bu dönemde özellikle ıhlamur, doğal şifa kaynaklarının başında geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirme, gribal enfeksiyonları hafifletme ve stresi azaltma özellikleri sayesinde hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa katkı sağlıyor. İçeriğindeki antioksidanlar ve rahatlatıcı bileşenlerle ıhlamur, soğuk algınlığına karşı koruma sağlarken, aynı zamanda toksinlerden arınmayı destekliyor. "HERKES İÇİN UYGUN BİR BİTKİ" Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Ayşen Çebiç, "Ihlamur, kış aylarında soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara çok iyi gelmektedir. Çocuk, yetişkin, yaşlı herkesin kullanımına uygun bir bitki olması, en fazla tercih edilmesinin sebeplerinden biridir. Ihlamur iki çeşide ayrılır: yaprak ıhlamur ve çiçek ıhlamur. Çiçek ıhlamurun içeriğinde daha fazla ekstraktlı yağlar olduğu için daha fazla tercih edilmesini öneriyoruz. Ihlamur içerken de günde 3 bardağın geçilmemesi özellikle önemlidir. 3 bardağı geçen ıhlamur, kişide su kaybına yol açarak ishale sebep olabilir" dedi. Çebiç ayrıca hamileler ve yeni doğum yapmış kadınların ıhlamuru doktor kontrolünde tüketmesini önerdi. DOĞRU TÜKETİM ÖNERİLERİ Ihlamur çayının demlenmesi ve tüketimi konusunda doğru yöntemlerin önemine dikkat çeken Çebiç, şu bilgileri paylaşıyor: Ihlamur, beş dakika kaynatılarak ya da kaynamış suya bir tutam atılarak 10 dakika demlenebilir. Sıcak tüketilmesi önerilir, çünkü sıcak içildiğinde toksinlerin ve ağır kimyasalların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Tatlandırma için bal kullanılması faydalıdır. Bal, hem bitkinin özünü korur hem de mide hassasiyetine, reflüye ve insülin direncine iyi gelir. Şeker ise bitkinin faydalarını azaltır. Çebiç, bal tercih ederken doğal ürünlerin kullanılmasının önemini de ayrıca vurguladı. "TEKRAR KAYNATMAYIN" Ihlamurun doğru tüketilmediği durumlarda faydalarının kaybolabileceğini belirten Çebiç, defalarca kaynatılan ıhlamurun etkisiz hale geldiğini ifade ederek, aynı ıhlamurun tekrar tekrar kaynatılması yerine, her seferinde taze demleme yapılmasını önerdi. Bu yöntemle bitkinin içerdiği faydalı bileşenlerin korunmasının sağlanacağını ekledi. Defalarca kaynatmanın, ıhlamurun özünü yok ederek faydadan çok zarar vereceğini belirtti.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.