Biyologlardan Uyarı: Kış Çaylarına Dikkat
MERSİN (İHA) - Soğuk kış aylarında sıkça tercih edilen bitki çayları, sağlığa faydalı oldukları düşünülerek tüketiliyor. Ancak Mersin Üniversitesi Biyolog Muhyettin Şentürk ile Adnan Menderes Üniversitesi'nden Doç. Dr. Tülay Aşkın Çelik ve Doç. Dr. Özlem Sultan Aslantürk'ün ortak yürüttüğü bilimsel araştırma, bu çayların sanıldığı kadar masum olmayabileceğini ortaya koydu. "Karışık Bitki Çayı Karışımlarındaki Kompozisyon ve Kirleticilerin Analizi" başlıklı çalışmada, 15 aktardan temin edilen 11 farklı kış çayı karışımı incelendi. Araştırmada, bazı paketlerdeki etiket bilgileriyle içerikte yer alan bitkilerin uyuşmadığı, hatta paketlerde böcek kalıntıları, mantar kontaminasyonu ve alerjik reaksiyonlara neden olabilecek bitkiler bulunduğu belirlendi.
YANILTICI ETİKETLER TESPİT EDİLDİ
Mersin Üniversitesi Biyoloji Bölümü doktora öğrencisi Biyolog Muhyettin Şentürk, araştırmanın amacının aktarlarda satılan kış çaylarının içeriklerini analiz etmek olduğunu belirtti. Şentürk, "Çalışmamızın sonuçları, aktarlarda satılan kış çayı karışımlarında tağşiş olduğunu göstermiştir. Pilot bölge olarak seçilen 15 aktarda satılan 11 farklı kış çayı belirledik. Bunların paketlemelerini inceledik. Etiketlerinde yer alan bitkilerin bilgilerini ve isimlerini kontrol ettik. İçerikteki bitkileri, morfolojik olarak inceleyerek teşhis ettik. Bunları kıyasladık, karşılaştırdık, analizimizi yaptık. Bazı kış çayı paketlemelerinin iyi olmadığını, bazısının etiket bilgisinin olmadığını, bazısının etiket bilgisinin eksik olduğunu gördük. Etiket bilgisi eksik kış çaylarında farklı ve karışımlarda yer almaması gereken bitki parçaları tespit ettik" açıklamasında bulundu.
BÖCEK KALINTILARI VE MANTAR KONTAMİNASYONU
Araştırmada, bazı kış çaylarında olmaması gereken bitki parçaları, böcek kalıntıları ve mantar kontaminasyonu da bulundu. Şentürk, "Kış çayı karışımlarında olmaması gereken buğdaygil üyelerine rastladık. Gluten hassasiyeti olan kişiler, etiketinde belirtilmeyen ve içeriğini bilmeyerek bu tür karışımları aldıklarında sıkıntı yaşayabilir. Yani fayda görecekken zarar görebilir. Biz bu tür karışımları, çok karışımlı bitki çaylarını tavsiye etmiyoruz. Çünkü bitki sayısı arttıkça, kombinasyon arttıkça bitkilerin etkileşim riski artar" diyerek alerjenlere karşı uyardı. "Alerjisi olan veya etikette olmayan bitkiyi istemeyen kişiler bu tür ürünü aldıklarında istemedikleri bitkilerle karşılaşabilirler. Bu açıdan bu karışımlar risk taşıyor. Kişide yarardan çok zarar gösterebilir. Neticede tamamlayıcı ya da destekleyici tedavi olarak başvurulan aktar ürünleri ve bunlardan en önemlilerinden biri olan kış çayı karışımlarında tağşiş olduğu görülmüştür" diye ekledi.
"AZ KARIŞIMLI ÇAYLAR TERCİH EDİLMELİ"
Şentürk, çok sayıda bitki içeren çayların etkileşim riskini artırdığını ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Vatandaşların içeriğini bilmedikleri çaylardan uzak durması gerektiğini belirterek, daha az sayıda bitki içeren, güvenilir kaynaklardan temin edilen karışımları tavsiye etti. Ihlamur ve adaçayı gibi basit bitkilerden oluşan çayların daha güvenli olduğunu vurguladı.
Araştırmanın sonuçları, Tarım Bilimleri Dergisi'nde yayımlandı. Bilim insanları, bilinçli tüketim ve kaliteli ürünlerin tercih edilmesi konusunda vatandaşları uyardı.