Hava Durumu

#Konkordato

TOURISMJOURNAL - Konkordato haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Konkordato haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Demiray: Haber

Demiray: "Turizmde Kurtuluş Doların Enflasyonla Uyumu"

Dedeman Hotels & Resorts International (DHRI) Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray, turizm sektöründe 2024'te sıkı para politikaları nedeniyle kârdan feragat ettiklerini söyledi. "2025 yılında yüzde 30 enflasyon hedefleniyorsa dolar da yüzde 30 realize olmalı. Bugün geldiğimiz noktada dolar 35 TL’lere dayanmış durumda. Önümüzdeki yıl 42 TL civarına gelmesi gerekiyor. Turizm sektörü başka türlü ayağa kalkamaz, ayakta da kalamaz" dedi. 2024 yılı turizm için zor geçerken, artan girdi maliyetleri ile döviz kuru arasındaki fark, sektörün kârlılığını düşürdü. Demiray, "2024 yılında kârdan fedakarlık ettik. Yüzde 10 ile 15 arasında kârlılıklarımız eridi. Bu durum para sıkılaştırma politikasından kaynaklı. Özellikle bizim birlikte çalıştığımız tekstil sektörü dolar ve eurodan dolayı büyük darbe yedi. Yurt dışına döndüler. İnsanlar toplantılarını, eğitimlerini, ötelediler. Öteleyince turizm sektöründe iptaller çok yaşandı. Bununla birlikte kamu da sıkılaştırmaya gitti. Devlet de ihaleleri iptal etti. Tüm bunlar turizmcileri olumsuz etkiledi" dedi. "DOLAR ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ GÖSTERMELİ" Demiray, doların enflasyona paralel artması gerektiğini vurgularken, "Eğer Türkiye'de 2025 yılında yüzde 30 enflasyon hedefliyorsak doların da yüzde 30 realize olması, devalüe edilmesi gerekiyor. Bugün geldiğimiz noktada dolar 35 TL’ye dayanmış durumda. Önümüzdeki yıl yüzde 30 enflasyon mu öngörüyoruz o zaman doların 42 TL civarına gelmesi gerekiyor. Bunun da kademeli olarak gerçekleşmesi lazım" dedi. Kademeli artış olmadığında, çalışan ve enerji maliyetlerinin hızla yükseldiğini vurguladı. Turizmci, fiyatları bir anda yüzde 30-40 oranında artıramadığından kârlılık oranını düşürünce birçok otelin bu durumla başa çıkamadığını savundu. "2025’İN İLK YARISINDA HER ŞEYİ DUYABİLİRİZ" Demiray, 2024'te 270’e yakın otelin konkordato ilan ettiğine işaret ederek, 2025’in ilk 6 ayında daha fazlasının olabileceğine dikkat çekti. "Bunun nedeni de plansızlık ve yanlış yönetim şekli. Biz sistem yapmıyoruz, sistemin bir parçası olamıyoruz. Sistem olmadığı için de maliyet yönetimi doğru fiyatlamayla pekişmiyor. Bizim önce neyi sattığımızın maliyetini bulup sonra fiyatları belirlememiz gerekiyor. Eski bakkal usulü yapıyor çoğu işletme. Hala bütçesi olmayan oteller var" yorumunda bulundu. "BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET ŞART" Demiray, asgari ücretin yüzde 30’un üzerine çıkmaması gerektiğini savunarak, Turizm sektörünün bu artışı yönetemeyeceğini söyleyen Demiray, asgari ücret artışı yüzde 45 olursa, otel maliyetlerinin 2.200 TL’yi aşacağını belirtti. Oda fiyatının en az 5.000 TL’ye çıktığı durumda da konaklayacak misafir bulunamayacağını ekledi. Demiray, bölgesel ücret sistemine geçilmesini önerdi. "BODRUM’DA BİR TOP DONDURMA 1500 TL" Demiray, turizmdeki "fahiş fiyat" tartışmalarına da değindi. "Fırsatçılık her sektörde var. Bodrum’da bir top dondurma 1500 TL. Bu artık ayıp. Devlet denetimlerini, işini bilen liyakatli insanlarla sıklaştırırsa bu iş çözülür" dedi.

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler: Haber

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler: "2025 Yılında Daha Temkinli Olmalıyız"

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, sıkı para politikalarının alım gücünü olumsuz etkilediğini ve 2025 yılı itibarıyla piyasalarda bir rahatlama beklemediğini ifade ederek iş dünyasına temkinli adımlar atma çağrısında bulundu. Güler, ETO Müşterek Komiteler Toplantısı’nda yaptığı açıklamalarda, Türk ekonomisinin mevcut durumuna dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Konkordato ilan eden şirketlerin durumuna değinen Güler, bu şirketlerin titizlikle incelenmesi ve kayyum atamalarının, sektörde bilgi sahibi ve yetkin kişilerden yapılmasının önemine dikkat çekti. "Konkordato ilan eden şirketler titizlikle incelenmeli ve kurtarılma potansiyeline sahip olan firmalara öncelik verilmeli" diyen Güler, iş dünyasının bu dönemi daha sağlıklı geçirmesi için iş birliğinin önemine vurgu yaptı.  "ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA DENGE ÖNEMLİ" Güler, asgari ücret ve kredi kartı taksitlendirmeleri konusundaki görüşlerini de paylaşarak, çalışanların üzerindeki vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini belirtti. Kredi kartı taksitlendirmelerinin sınırlandırılmasının, tüketici üzerindeki baskıyı artırdığını ifade eden Güler, sıkı para politikasının alım gücünü olumsuz etkilediğini ve bu nedenle 2025 yılına dair temkinli olunması gerektiğini söyledi. "Asgari ücret konusunda ise dengeli bir çözüm sağlanması önemli. Vergi yükünün azaltılması, hem çalışanların hem de işverenlerin rahatlaması adına gerekli bir adım olacaktır" diye ekledi.  "TURİSTİK VİZE İLE TİCARİ VİZEYİ AYIRMAK ZORUNDAYIZ" Ayrıca, iş insanlarının yurtdışı seyahatlerinde yaşadığı vize sorunlarına da dikkat çeken Güler, uzun süreli vizelerin alınmasındaki güçlükler hakkında, "Eskiden aldığımız uzun süreli vizeler artık güçlükle sağlanıyor. Bu durum, üyelerimizin yurt dışındaki fuar ve iş görüşmelerine katılımını ciddi şekilde engelliyor. Önümüzdeki süreçte turistik vize ile ticari vizeyi ayırmak zorundayız” yorumunu paylaştı.  Zincir marketlerin yerel esnaf üzerindeki olumsuz etkilerini de gündeme getiren Güler, bu durumun rekabet gücünü zayıflattığını ve esnafın iş alanının daraldığını ifade ederek, bu konuda düzenlemeler yapılmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.  Son olarak, ETO’nun yeni projelerine değinen Güler, 2025 yılında yeni hizmet binalarına taşınacaklarını ve uzun yıllardır gündemde olan İleri Yaşam Merkezi projesine başlayacaklarını belirtti. “Sürdürülebilirlik noktasında kendi kendini yönetebilen bir yapı kurmayı hedeflediğimiz merkezi, hem sosyal alanlar hem de sağlık hizmetleriyle donatacağız” diye ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.