Hava Durumu

#Konut

TOURISMJOURNAL - Konut haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Konut haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kasım Ayında 153 Bin Konut Satışıyla Rekor Artış Haber

Kasım Ayında 153 Bin Konut Satışıyla Rekor Artış

İSTANBUL (İHA) - Türkiye genelinde Kasım ayı konut satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 63,6 artış göstererek 153 bin 14'e ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre en fazla satış 26 bin 320 ile İstanbul'da gerçekleşirken, Ankara 14 bin 916 satışla ikinci, İzmir ise 8 bin 583 satışla üçüncü sırada yer aldı. En az satış yapılan iller ise 89 ile Bayburt, 99 ile Tunceli ve 121 ile Hakkari oldu. 2023 yılının Ocak-Kasım döneminde konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 16,4 artarak 1 milyon 265 bin 388 olarak kaydedildi. İPOTEKLİ VE DİĞER KONUT SATIŞLARINDA YÜKSEK ARTIŞ Kasım ayında ipotekli konut satışları yüzde 315,7 oranında artarak 21 bin 804’e çıktı. Ancak yıl genelinde ipotekli satışlar yüzde 21,3 azalarak 135 bin 209 olarak gerçekleşti.  Diğer konut satışlarının toplam satıştaki payı yüzde 85,8 olarak kaydedildi. Kasım ayında diğer konut satışları önceki yıla göre yüzde 48,6 artarak 131 bin 210'a ulaştı. İLK VE İKİNCİ EL SATIŞLAR DENGEDE Kasım ayında ilk el konut satışları yüzde 61,7 artışla 49 bin 274, ikinci el konut satışları ise yüzde 64,6 artışla 103 bin 740 olarak kaydedildi. Önceki yılın aynı dönemine kıyasla ise, yüzde 13 artarak 857 bin 556 satış gerçekleştirildi. YABANCI SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında yüzde 8,2 azalarak 2 bin 151 oldu. En çok konut satışı 780 ile İstanbul’da, 752 ile Antalya’da ve 191 ile Mersin’de gerçekleşti. Ruslar 421 konut alımıyla ilk sırada yer aldı. Rusya'yı 200 konut alımıyla İran ve 160 alımla Ukrayna takip etti.

Kurulan Şirket Sayısında Düşüş Sürüyor Haber

Kurulan Şirket Sayısında Düşüş Sürüyor

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2024 yılı Ekim ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, 2024’ün ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı %12,2, gerçek kişi ticari işletme sayısı %20,8 ve kooperatif sayısı %15 oranında azaldı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı %21,2 artarken, kooperatif sayısı %0,3 arttı; ancak gerçek kişi ticari işletme sayısında %32,7’lik bir azalma görüldü. EKİM AYI VERİLERİ Ekim 2024’te kurulan şirket sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,8 azaldı. Kurulan kooperatiflerde %26,3’lük düşüş yaşanırken, gerçek kişi ticari işletme sayısı %10,1 oranında arttı. Aynı ayda kapanan şirketler %8,6, kooperatifler %7,1 oranında artış gösterirken, gerçek kişi ticari işletmelerde %6,8’lik bir azalma gözlemlendi. Bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı %5,5 artarken, gerçek kişi ticari işletmelerde %7,2 ve kooperatiflerde %4,8 oranında azalma oldu. Aynı dönemde kapanan şirket sayısında %13,2, kooperatiflerde %40, gerçek kişi ticari işletmelerde ise %35,9’luk bir artış kaydedildi. ŞİRKET VE KOOPERATİF KURULUŞLARININ DAĞILIMI Ekim 2024’te tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşti. Kurulan toplam 11 bin 44 şirket ve kooperatifin %85,9’u limited şirket, %12’si anonim şirket ve %2,1’i kooperatif olarak kayıtlara geçti. Şirketlerin %36,8’i İstanbul’da, %11’i Ankara’da, %5,8’i ise İzmir’de kuruldu. Ekim ayında kurulan şirketlerin toplam sermayesi, bir önceki aya göre %27,4 oranında düştü. 2024 yılının ilk 10 ayında toplam 94 bin 989 şirket ve kooperatif kuruldu. Limited şirketler toplam sermayenin %66,1’ini, anonim şirketler ise %33,9’unu oluşturdu. SEKTÖREL DAĞILIM Ekim 2024’te kurulan şirket ve kooperatiflerin %33,7’si ticaret, %15’i inşaat, %13,1’i ise imalat sektöründe faaliyet gösterdi. Aynı dönemde kapanan işletmelerin büyük kısmı da benzer sektörlerde yoğunlaştı. KOOPERATİF VE YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLER Ekim ayında kurulan 236 kooperatifin 157’si konut yapı kooperatifi olarak faaliyet gösterirken, 39’u işletme kooperatifi ve 11’i turizm geliştirme kooperatifi olarak kuruldu. Aynı dönemde, 639 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketlerin %75,5’inin sermayesini yabancı ortaklıklar oluşturdu. Ekim 2024’te kurulan yabancı sermayeli şirketlerin 366’sı Türkiye, 29’u İran ve 21’i Almanya ortaklı olarak kuruldu. En çok şirket kurulan sektörler arasında belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda toptan ticaret ve bina inşaatı yer aldı.

Çekici: Haber

Çekici: "Konut Satışları 1,3 Milyon Adede Ulaşabilir"

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Neşecan Çekici, gayrimenkul sektöründeki son gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. Çekici, sektörün dinamosunun gayrimenkul olduğunu belirterek, 2025’ten itibaren tüm dinamikleri "yeni" bir çerçevede ele alacaklarını söyledi. Teknolojinin sektöre entegrasyonunun hızlanması gerektiğini vurgulayan Çekici, yapay zekâ dahil birçok yenilikçi başlığın sektörlerine girmesi gerektiğini ifade etti. "Tüm dünyada çok önemli projeler geliştiren böyle bir sektör teknolojinin gerisinde kalamaz. Yapay zeka ve ilgili tüm teknolojik başlıkların, sektörümüze acil koduyla girmesi gerekiyor ve bununla ilgili çalışma başlattık. İşe yapay zekayı eğitmekle başladık. Bununla ilgili çalışmalarımız devam edecek" dedi. SATIŞ ADETLERİ GEÇEN SENEDEN YÜKSEK OLACAK GYODER Başkanı Çekici, Türkiye’de konut talebinin sürekli yüksek olduğunu belirterek, bu yıl konut satışlarının geçen yılı geçeceğini öngördü. "Yıl sonu satışlar geçen yılın altında kalmayacak, üstüne de çıkacaktır. Geçen sene deprem baz etkisi vardı, satışların bu sene daha iyi olacağını düşüyoruz. Proje satışlarının artmasını istiyoruz, bunun için de faiz ibresinin aşağı dönmesi lazım" diyen Çekici, günü kurtaran değil, sürdürülebilir bir konut politikasının el birliğiyle oluşturulması gerektiğini savundu. ALTERNATİF KONUT ÜRETİM YÖNTEMLERİ GÜNDEMDE Helmann Holding Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, sektörde beton yerine taş, ahşap ve çelik gibi alternatif yapı malzemelerinin kullanıldığını söyledi. Bu yöntemlerin hem depreme daha dayanıklı hem de maliyet açısından uygun olduğunu belirtti. Özgün, depremin ardından güvenlik kaygılarının arttığını ve daha düşük katlı konut üretimine yönelim olduğunu ifade etti. Özgün, "Beton binaların ömrü en fazla 60 yıl. Yık-dök, yık-dök nereye kadar? Önünü alamadığımız gider kalemine dönmüştür" sözleriyle sürdürülebilir alternatif malzemelerin önemine vurgu yaptı. YATIRIMCI İÇİN FIRSAT Özgün, konut satışlarının 2023’ün aynı dönemine göre yüzde 5,2 artarak 947 bin 236’ya ulaştığını belirtti. Yıl sonunda ise toplam satışların 1,3 milyon seviyesine çıkmasını beklediklerini söyledi. "Şu an itibarıyla reel olarak konut fiyatları düşmeye devam ediyor. Bu yatırımcı için bir fırsattır" değerlendirmesinde bulundu.

Erdem: Haber

Erdem: "Kira Artışlarını Yabancıya Satışa Bağlamak Hata"

ANTALYA (İHA) - Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem, yabancıya mülk satışları ile mülteci sorunlarının birbirinden ayrılması gerektiğini vurguladı. Suriye savaşıyla Antalya, Aydın ve Muğla gibi sahil kentlerinin mülteci ikametine kapatılmasının turizm bölgelerine katkı sağladığını belirten Erdem, sahil bölgelerinin bu kararla büyük bir güvenlik sorununun önüne geçtiğini söyledi. ALANYA'DA 48 BİN 216 KİŞİ OTURUM İZNİ ALDI Erdem, yabancıya mülk satışlarının milli ekonomiye 2,5 milyar dolarlık döviz kazandırdığını ve bu rakamın Alanya’daki sosyal harcamalarla iki katına çıktığını ifade etti. 2022 itibariyle Alanya’da 123 ülkeden 48 Bin 216 yabancı uyruklu kişinin ikamet izni aldığını kaydeden Erdem, bu kişilerin yerli halkın genelde tercih etmediği küçük stüdyo daireleri satın aldığını, bu nedenle ev fiyatlarındaki artıştan sorumlu tutulmalarının yanlış olduğunu dile getirdi. SORUN YABANCIYA MÜLK SATIŞI DEĞİL, ENFLASYON Erdem, memurların yaşam koşullarının zorlaşmasını ve düşük gelirli kesimlerin maddi sıkıntılar çekmesini yabancıya mülk satışlarına bağlamanın hatalı olduğunu belirtti. Enflasyonun fiyatları artırırken bazı kesimlerin kiraları fahiş miktarda yükselttiğine de dikkat çekti. Erdem, "Bölgemiz ve dolayısıyla ülkemiz ekonomisine çok büyük katkılar sağlayan inşaat ve emlak sektörleri ile ilgili ticaret durma noktasına gelirken, yaşanan bu kriz diğer tüm sektörleri de olumsuz biçimde etkilemiş ve bu etkiler gittikçe derinleşmeye başlamıştır. Bu manada yabancıya mülk satışlarında yaşanan durgunluk sadece emlak ve inşaat sektörünün değil gıda satıcısından, tekstil, otomotiv, beyaz eşya ve mobilya gibi diğer tüm sektörlerini de derinden sarstığı gerçeğinin altını önemle çizmek isteriz" sözleriyle enflasyonun birçok sektöre olumsuz yansıdığını söyledi. Son olarak Erdem, Antalya ve Alanya’nın dünya kenti vizyonuyla binlerce yabancı ile dostluk içinde yaşadığını, yabancı vatandaşların bölge tanıtımına katkı sağlayan fahri elçiler olduğunu belirtti. Bu kişilerin ekonomik katkılarının yanı sıra sosyal yaşama olan katkılarının da göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Erdem, emlak sektöründeki durgunluk ve sektör üzerindeki baskıların aşılması adına sağduyulu davranılması gerektiğini vurguladı.

Nakit İşlemlere Sıkı Denetim: Kiracılara da Ceza Kesilebilecek Haber

Nakit İşlemlere Sıkı Denetim: Kiracılara da Ceza Kesilebilecek

Son günlerde, kiralamalarda ve belirli tutarları aşan mal ve hizmet alımlarında nakit ödeme ve tahsilatlarıyla ilgili olarak yapılan düzenlemelerde önemli değişiklikler gözlemleniyor. Özellikle 7 bin lirayı aşan işlemler için belge düzenleme zorunluluğu ve kiralamalarda tevsik (belgeleme) yükümlülüğü, nakit işlemlere ilişkin kısıtlamaların artırıldığını gösteriyor. Bu kapsamda, belgelendirme zorunluluğuna uymayanlara kesilecek özel usulsüzlük cezaları da yükseltilmiş durumda. KONUT KİRASINDA NAKİT SINIRI 2008 yılında yürürlüğe giren bir düzenleme ile, konutlar için her bir konut üzerinden aylık 500 lira ve üzeri kira geliri elde eden kiracılar ve kiraya verenlerin, ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmaları zorunlu kılınmıştı. Ancak, bu tutarın altında kalan kiralar için böyle bir yükümlülük bulunmuyordu. Günümüzde ise, aylık 500 liranın altında konut kiralama pratiği yok denecek kadar az olduğundan söz konusu parasal sınır kaldırılarak, artık tüm konut ve işyeri kiralamaları için banka veya Posta İdaresi aracılığıyla belge düzenleme zorunluluğu getirildi. KİRA ÖDEMELERİNDE DEĞİŞİKLİK Önceki düzenlemelerde, tevsik zorunluluğu yalnızca kira geliri elde edenler için geçerliydi. Ancak yapılan yeni değişiklikle birlikte, kiracılar da bu yükümlülüğe dahil edildi. Böylece konut kiralamalarında kiracılara, ödemelerini banka veya PTT üzerinden gerçekleştirmemesi durumunda ceza kesilmesi mümkün hale geldi. HİSSELİ KİRALAMALAR VE MUAFİYETLER Konut veya iş yeri kiralayanların, kira bedeline ilişkin mahkeme ve icra yoluyla yapılan tahsilat ve ödemeler tevsik zorunluluğu kapsamına girmiyor. Hisseli gayrimenkullerin kiralanması durumunda ise, kira bedelinin tamamının bir kiraya verene banka veya PTT aracılığıyla ödenmesi halinde, tevsik zorunluluğunun yerine getirildiği kabul ediliyor. GEÇERLİ BELGELER VE TAHSİLAT YÖNTEMLERİ Bankalar veya PTT aracılığıyla yapılan tahsilat ve ödemelere ilişkin, para yatırma, havale, EFT gibi işlemlere dair düzenlenen belgeler tevsik edici belge olarak kabul ediliyor. Ödemelerin T.C. kimlik numarası, vergi kimlik numarası gibi bilgilerle yapılması durumunda, tevsik yükümlülüğünün yerine getirildiği sayılıyor. DİĞER TAHSİLAT VE ÖDEMELER Kira ödemelerinin yanı sıra, 7 bin lirayı aşan mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemelerin de belge düzenleme zorunluluğu bulunuyor. 2016 yılından bu yana, mükelleflerin kendi aralarında yaptıkları ve 7 bin lirayı aşan her türlü tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar vasıtasıyla yapılması ve belgelenmesi zorunlu. Ayrıca, mükellef olmayanların da bu yükümlülüğe dahil edilmesiyle, daha geniş bir kapsamda belge düzenleme zorunluluğu getirilmiş oluyor. AYNI GÜN İÇİNDE YAPILAN İŞLEMLER VE CEZALAR Aynı gün içinde aynı kişi veya kurumlarla yapılan işlemlerin toplam tutarı 7 bin lirayı aşarsa, her bir işlem ayrı ayrı değerlendirilse bile, toplam tutarın geçerli olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Tevsik zorunluluğuna uymayanlara uygulanacak cezalar, her bir işlem için tutarın yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası olarak belirlenir. Ancak, bu cezaların bir takvim yılı içinde toplamda 20 milyon lirayı aşmaması gerektiği unutulmamalıdır. İDAREYE BİLDİRİM HALİNDE CEZA UYGULANMAYACAK Son olarak, tevsik zorunluluğuna aykırı bir ödeme gerçekleştirenlerin, durumu ödemeyi takip eden 5 iş günü içerisinde idareye bildirmeleri halinde, yukarıda belirtilen cezanın uygulanmayacağı da yetkililer tarafından belirtilmiştir.

Ağustos’ta Yabancı Konut Satışı Düştü: Ruslar İlk Sırada Haber

Ağustos’ta Yabancı Konut Satışı Düştü: Ruslar İlk Sırada

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Ağustos ayına ilişkin konut satışı verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'den en çok konut alan yabancı ülke vatandaşları Ruslar oldu. Yabancılara konut satışında ilk sırayı İstanbul alırken, İstanbul'u Antalya ve Mersin izledi. Özellikle turizm açısından popüler olan bu şehirler, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Dünya gazetesinin haberine göre, yabancılara konut satışı ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %26,2 düşüş göstererek 2 bin 257 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları ocak-ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %40,0 azalarak 15 bin 68 oldu. Bu durum, hem konut piyasasında hem de turizm sektöründe değişen dinamikleri yansıtıyor. Öte yandan ağustos ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,7 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 838 ile İstanbul, 696 ile Antalya ve 174 ile Mersin oldu. Bu iller, Türkiye'nin turistik cazibe merkezleri arasında yer alıyor ve yabancı yatırımcılar için önemli birer destinasyon. Konut satışları yılın zirvesinde: Ağustos ayında 134 bin 155 satış yapıldı. En çok konutu Ruslar aldı. Ağustos ayında ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı sırasıyla 381 ile Rusya Federasyonu, 171 ile İran ve 161 ile Ukrayna vatandaşlarına yapıldı. Bu durum, Türkiye'nin hem konut hem de turizm sektörü için stratejik bir pazar olduğunu gösteriyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.