Hava Durumu

#Konya

TOURISMJOURNAL - Konya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Konya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kiralık Konutlarda Rahatlama Beklentisi Artıyor Haber

Kiralık Konutlarda Rahatlama Beklentisi Artıyor

KONYA (İHA) - Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, kış sezonu ve tayinlerin sona ermesiyle birlikte Konya'da kiralık konutlarda bir rahatlama yaşandığını ifade etti. Altınay, "Enflasyonun da aşağı doğru bir ivme kazanmasının önümüzdeki günlerde kiralarda çok büyük etken olacağı kanaatindeyiz" diye ekledi. Ayrıca, Suriyelilerin ülkelerine dönmesinin kiralara olumlu yansımasının beklendiğini belirtti. KIŞ SEZONU FİYATLARI ETKİLİYOR Ev sahiplerinin kış aylarında kira fiyatlarında indirim yaptığı belirtiliyor. Altınay, bu durumun kiralama fiyatlarının durağan bir seviyede seyretmesini sağladığını vurgulayarak, "Kış sezonu olmasından dolayı kiraya verilemeyen konutların mal sahipleri yakıt gideri, aidat giderlerinden kurtulmak ve kira geliri elde edebilmek için konutlarını uygun fiyatlara çekerek gayrimenkullerin kiralanmasını hedefliyorlar" dedi. ARZ-TALEP DENGESİ DEĞİŞİYOR Kiralık ev bulma sorununun azaldığını ifade eden Altınay, Konya'da şu anda bol miktarda kiralık daire bulunduğunu söyledi. "Arz talep dengesinde farklılıklar söz konusu. Şu anda arz edilen gayrimenkul fazla olduğu için vatandaşlarımız bütçesine uygun, kaliteli, muhit olarak kendilerine uygun bölgelerden kiralıklar bulabiliyor" dedi. Özellikle enflasyonun düşüş eğiliminde olmasıyla birlikte kira fiyatlarının da daha makul seviyelere ineceği öngörülüyor. KİRALIK EVLERDE FİYATLAR DENGELENİYOR Konut kiralamak isteyenlerin artık bütçelerine uygun, ulaşımı kolay, istedikleri bölgelerde ev bulmakta zorlanmadığını belirten Altınay, kira fiyatlarının önceki artış trendinin aksine düşmeye başladığını açıkladı. Mevcut kiracıların fiyat konusunda daha makul davranması gerektiğini de ekledi.

Konya İhracatta Cumhuriyet Tarihi Rekoru Kırdı Haber

Konya İhracatta Cumhuriyet Tarihi Rekoru Kırdı

KONYA (İHA) - Konya, 2024 yılında gerçekleştirdiği 3 milyar 553 milyon dolarlık ihracatla Cumhuriyet tarihindeki en yüksek ihracat seviyesine ulaştı. Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Mustafa Büyükeğen, bu başarıyı değerlendirdi ve Türkiye ortalamasının üzerinde ihracat artışı sağlayan Konyalı sanayiciler ile çalışanlara teşekkür etti. Başkan Büyükeğen, "Artan risklere ve yüksek maliyetlere rağmen Konyalı sanayicilerimiz, 2024 yılında da ihracatımızı artırmayı başardı. 2024 yılında ülkemiz ihracatını yüzde 2,7 artırırken, Konya’mız bu oranın çok üzerinde yüzde 6,7 artırarak 3 milyar 553 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Şehrimize bu gururu yaşatan, ay yıldızlı bayrağımızı ve Konya markasını dünyada dalgalandıran tüm sanayicilerimizi, çalışanlarımızı tebrik ediyorum. Konyalı sanayiciler olarak, bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da ülkemizin üretim ve ihracatla büyümesine katkı vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. OTOMOTİV İHRACATIN LİDERİ Büyükeğen, 2024 yılında Konya’nın en fazla ihracat yaptığı sektörleri de paylaştı. Otomotiv endüstrisi, 887 milyon 859 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken, makine ve aksamları sektörü 855 milyon 409 bin dolar ile ikinci oldu. Hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar 386 milyon 104 bin dolarla üçüncü sırada yer aldı. İklimlendirme sanayi ile demir ve demir dışı metaller sektörleri ise ihracat rakamlarına en çok katkı sağlayan diğer sektörler oldu. YENİ PAZARLAR İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR Konya Sanayi Odası olarak ihracatı artırmak ve yeni pazarlar bulmak için çalıştıklarını ifade eden Büyükeğen, "Odamız bünyesindeki İhracat Destek Ofisimiz ile ihracat yapan ya da yapmak isteyen firmalarımızın yanında olmaya, sanayi işletmelerimize rehberlik yapmaya devam ediyoruz. Yurt içi ve yurt dışı fuarlara teknik inceleme gezileri düzenleyerek, ikili iş görüşmeleri organize ediyoruz. Yine yabancı ülke temsilcileriyle bir araya geliyor, hem Konya sanayimizi anlatıyor hem de yapabileceğimiz iş birlikleriyle şehrimizin yeni ihracat pazarlarına açılmasına imkan sağlıyoruz" dedi. Büyükeğen, "Sadece 2024 yılında; Amerika, Rusya, Hindistan, Meksika, Kazakistan, Tataristan, Özbekistan gibi 13 yabancı misyon temsilcisi ile bir araya gelerek sanayimizi ve sektörlerimizi tanıttık, yeni iş birliği geliştirilebilecek alanlar üzerinde çalışmalar yürüttük. Bu faaliyetlerimizin yanı sıra ihracatı artırmaya yönelik çalışmalarımıza bu yıl da devam edeceğiz" diye ekledi.

Kışın Gizli Kahramanı: Ihlamur Çayı Haber

Kışın Gizli Kahramanı: Ihlamur Çayı

KONYA (İHA) - Soğuk havaların kendini hissettirmesiyle bitki çaylarına olan ilgi hızla artıyor. Bu dönemde özellikle ıhlamur, doğal şifa kaynaklarının başında geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirme, gribal enfeksiyonları hafifletme ve stresi azaltma özellikleri sayesinde hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa katkı sağlıyor. İçeriğindeki antioksidanlar ve rahatlatıcı bileşenlerle ıhlamur, soğuk algınlığına karşı koruma sağlarken, aynı zamanda toksinlerden arınmayı destekliyor. "HERKES İÇİN UYGUN BİR BİTKİ" Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Ayşen Çebiç, "Ihlamur, kış aylarında soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara çok iyi gelmektedir. Çocuk, yetişkin, yaşlı herkesin kullanımına uygun bir bitki olması, en fazla tercih edilmesinin sebeplerinden biridir. Ihlamur iki çeşide ayrılır: yaprak ıhlamur ve çiçek ıhlamur. Çiçek ıhlamurun içeriğinde daha fazla ekstraktlı yağlar olduğu için daha fazla tercih edilmesini öneriyoruz. Ihlamur içerken de günde 3 bardağın geçilmemesi özellikle önemlidir. 3 bardağı geçen ıhlamur, kişide su kaybına yol açarak ishale sebep olabilir" dedi. Çebiç ayrıca hamileler ve yeni doğum yapmış kadınların ıhlamuru doktor kontrolünde tüketmesini önerdi. DOĞRU TÜKETİM ÖNERİLERİ Ihlamur çayının demlenmesi ve tüketimi konusunda doğru yöntemlerin önemine dikkat çeken Çebiç, şu bilgileri paylaşıyor: Ihlamur, beş dakika kaynatılarak ya da kaynamış suya bir tutam atılarak 10 dakika demlenebilir. Sıcak tüketilmesi önerilir, çünkü sıcak içildiğinde toksinlerin ve ağır kimyasalların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Tatlandırma için bal kullanılması faydalıdır. Bal, hem bitkinin özünü korur hem de mide hassasiyetine, reflüye ve insülin direncine iyi gelir. Şeker ise bitkinin faydalarını azaltır. Çebiç, bal tercih ederken doğal ürünlerin kullanılmasının önemini de ayrıca vurguladı. "TEKRAR KAYNATMAYIN" Ihlamurun doğru tüketilmediği durumlarda faydalarının kaybolabileceğini belirten Çebiç, defalarca kaynatılan ıhlamurun etkisiz hale geldiğini ifade ederek, aynı ıhlamurun tekrar tekrar kaynatılması yerine, her seferinde taze demleme yapılmasını önerdi. Bu yöntemle bitkinin içerdiği faydalı bileşenlerin korunmasının sağlanacağını ekledi. Defalarca kaynatmanın, ıhlamurun özünü yok ederek faydadan çok zarar vereceğini belirtti.

Enuygun 2024 Seyahat Trendlerini Açıkladı Haber

Enuygun 2024 Seyahat Trendlerini Açıkladı

Enuygun, 2024 yılına ait seyahat verilerini açıkladı. Şirketin paylaştığı bilgilere göre, yurt içi uçak bileti satışlarında en çok tercih edilen rotalar İstanbul-İzmir, Antalya-İstanbul ve Adana-İstanbul oldu. Kullanıcılar, 175 ülke ve 983 farklı şehre seyahat ederken, yurt dışı destinasyonlarında en popüler noktalar Bakü ve Dubai olarak öne çıktı. 2024'TE SEYAHAT TERCİHLERİ VE İSTATİSTİKLER Uçakla seyahat edenlerin yüzde 60'ını erkekler oluştururken, kitlenin yüzde 35'i 25-35 yaş grubundaydı. Tek yön bilet alanların oranı yüzde 73 olurken, en ucuz yurt içi uçak bileti 537 TL ile Konya-İstanbul rotasında satıldı. En pahalı bilet ise 380 bin TL ile İstanbul’dan Çin’in Taizhou şehrine satın alındı. Yıl boyunca uçak bileti satın alanların yüzde 78’i yalnız seyahat etmeyi tercih ederken, Enuygun’un toplam bilet satışları 71 bin 416 uçağı dolduracak kapasiteye ulaştı. OTOBÜS VE OTEL REZERVASYONLARINDA ANKARA ZİRVEDE Otobüs bileti satışlarında en yoğun rota İzmir-İstanbul olurken, en ucuz bilet 1 TL ile Adana-Şanlıurfa hattında, en pahalı bilet ise 5.950 TL ile İstanbul-Berlin arasında satıldı. Otel rezervasyonlarında İstanbul, Antalya ve Ankara ilk sıralarda yer aldı. Yurt dışında en fazla rezervasyon yapılan destinasyonlar ise Kuzey Kıbrıs, Dubai ve Bakü oldu. 2024'te en pahalı otel rezervasyonu 507.918 TL'ye yapılırken, en ucuz konaklama 91 TL olarak gerçekleşti. Konaklama tercihinde iki kişilik odalar yüzde 63, tek kişilik odalar yüzde 24, aile konaklamaları ise yüzde 13 oranında kaydedildi. ARAÇ KİRALAMADA İZMİR İLK SIRADA Araç kiralamada İzmir Adnan Menderes Havalimanı lider konumdayken, İstanbul Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı onu takip etti. Kiralamaların yüzde 38’i 1-2 günlük kısa süreli kiralamalar oldu. İlk üçü takip eden havalimanları; Ankara, Antalya, Trabzon, Milas, Bodrum ve Dalaman Havalimanları oldu. 2024 SEYAHAT TRENDLERİ VE GELECEK ÖNGÖRÜLERİ Enuygun Ticaret Direktörü Orkun Özkan, 2024’te uluslararası turist sayısının pandemi öncesine oldukça yaklaştığını belirterek, Türkiye'nin 60 milyonluk turist hedefini aşacağını öngördüklerini ifade etti. Özkan, dış hat uçuşlarındaki artışın yerli havayolu şirketlerinin yüzde 15-20 büyümesine katkı sağladığını, ancak vize sorunlarının talebi yüzde 13 oranında düşürdüğünü kaydetti. Buna rağmen, vizesiz veya kolay vize sağlayan Orta Doğu, Orta Asya ve Balkanlar gibi destinasyonlar 2024’te öne çıktı. Salgın sonrası toparlanmanın sürdüğü 2024'te, iç hatlarda koltuk kapasitesinin düşüşü nedeniyle bayram ve tatil dönemlerinde yer bulmanın zorlaştığı da vurgulandı. Özkan, 2024’ün seyahat sektörü için önemli bir yıl olduğunu belirterek, özellikle yurt dışı uçuşlarda rekor artış yaşandığını dile getirdi.

Haber

"Siyah Kehribar" Oltu Taşı'nın Serüveni

ERZURUM (İHA) - Erzurum'un Oltu ilçesinden çıkarılan ve "Siyah Kehribar" olarak da bilinen Oltu Taşı, köklü geçmişi ve özel işlenme yöntemleriyle dikkat çekiyor. Bu değerli taş, büyük bir özen ve el işçiliği gerektiren süreçlerle maden ocaklarından çıkarılarak dünyanın dört bir yanına ulaşıyor. Bronz Çağı'na kadar uzanan tarihiyle bilinen bu taş, Ortaçağ'dan bu yana kutsal emanet sandıkları, heykeller ve çeşitli süs eşyalarında kullanılıyor. YERALTINDAN VİTRİNLERE UZANAN ZORLU YOLCULUK Oltu Taşı, yerin metrelerce altında ince damarlar halinde bulunuyor. Topraktan çıkarıldığında yumuşak bir yapıya sahip olan bu taş, hava ile temas ettiğinde sertleşiyor. Bu nedenle, galeriden çıkarıldıktan sonra nemli bir ortamda muhafaza edilmesi şart oluyor. Bu özelliği nedeniyle işlenme süreci, adeta bir heykeltıraşın taşı yontmasına benzer bir hassasiyet gerektiriyor. Her bir parça, tasarımına uygun şekilde el çarkı ile şekillendiriliyor. Çıkarılan Oltu Taşı, genellikle küçük atölyelere gönderilerek işlenmeye başlıyor. Taşın çatlamaması için sürekli nemli tutulması gerekiyor. Ustalar sürecin can alıcı kısmını, "İşin püf noktası, taşın yumuşak ve nemli kalmasının sağlanmasıdır. Bu yüzden işlenecek kadar maden, su içinde bırakılarak korunur. Geri kalanı ise yeniden toprağa gömülerek saklanır" diyerek anlatıyor. TESPİHLERDEN KOLYELERE SANATSAL DÖNÜŞÜM Oltu Taşı, tespih yapımında en çok kullanılan malzemelerden biri. Ustalar, 33'lük "tek sayı" ve 99'luk "uç sayı" tespihleri çeşitli şekillerde işleyerek kuka (yuvarlak), kesme, mercimek ve kızılcık gibi çeşitlerle sunuyor. Bu tespihler kullanıldıkça daha da parlak bir görünüm kazanıyor. Oltu Taşı, tespihlerin dışında köstek, kolye, yüzük, sigaralık, bilezik ve küpelerde de kullanılıyor. Bu süs eşyalarında Oltu Taşı'na gümüş işlemeler eklenerek estetik bir çekicilik kazandırılıyor. Aksesuar, gümüş işlemesinin çeşidine göre, kuka (yuvarlak), kızılcık, mercimek, kesme gibi isimler alıyor. Tebeşir tozu ve zeytinyağı ile cilalanan taşlar, yüzeyi parıltılı ve kaygan hale getiriyor. OLTU TAŞI’NIN EŞSİZ ÖZELLİKLERİ Oltu Taşı, yumuşak bir linyit türü olup, karbon oranı yüksek bir maden olup; siyah, koyu kahverengi, gri ve nadiren yeşilimsi renklerde bulunuyor. Topraktan çıkarıldığında yumuşak olması nedeniyle işlenmesi kolay olmasına rağmen hava ile temas edince sertleşiyor. Zımpara kağıdına sürtüldüğünde kahverengi toz bırakırken, sürtünmeyle elektriklenerek hafif cisimleri çekme yeteneğine sahip bir taş. Mors sertlik cetveline göre 3 sertliğinde olan bu taş, yanma esnasında camlaşarak kalıp haline geliyor. Özgül ağırlığı 1,26 olan bir jayet türü olan taşın parlatılmış kesitinin mikroskop altındaki incelemelerinde linyit, kil plakları, prit taneleri ve reçine emrenrasyonu gibi yapısal unsurlar tespit edilebiliyor. Cevher mikroskobuyla yapılan kimyasal analizlere göre, Oltu Taşı'nın bileşiminin yüzde 77,95'i karbondan oluşurken kalorifik değeri 8064 k cal/kg’a kadar ulaşabiliyor. COĞRAFİ İŞARETLE TESCİLLENDİ Erzurum, Gaziantep ve Konya gibi önemli illerle birlikte, coğrafi işaret tescilli ürünleriyle dikkat çekiyor. Erzurum’un bu konudaki en değerli ürünlerinden biri "Oltu Taşı" olarak öne çıkıyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen bu taşın, "Siyah Kehribar" olarak anılmasını sağlayan özellikleri ve kendine has yapısı sayesinde değeri her geçen gün daha da artıyor. Erzurum'un dünyaca tanınan bu değeri, yerel el sanatçıların elinde işlenerek dünyaya açılıyor. Gösterilen bu titizlikle Oltu Taşı, değerli bir kültürel miras olarak önemini koruyor ve Erzurum’un ekonomisine de büyük katkı sağlıyor.

İstanbul, 2023 Yılında Yüzde 30,4'lük Payla GSYH'de Lider Haber

İstanbul, 2023 Yılında Yüzde 30,4'lük Payla GSYH'de Lider

İSTANBUL (İHA) - 2023 yılı için Türkiye'nin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verileri açıklandı. TÜİK verilerine göre, İstanbul 8 trilyon 60 milyar 358 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaştı. Metropol, toplam GSYH'den yüzde 30,4 pay aldı. Bu gelişme, Türkiye ekonomisinde İstanbul'un önemini bir kez daha gözler önüne serdi. İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR İLK ÜÇTE YER ALDI İstanbul'un ardından 2 trilyon 538 milyar 686 milyon TL ile Ankara ve 1 trilyon 614 milyar 161 milyon TL ile İzmir en yüksek GSYH'ye sahip iller oldu. Ankara GSYH'den yüzde 9,6, İzmir ise yüzde 6,1 pay aldı. İl düzeyinde GSYH sıralamasının son üç sırasında ise Tunceli (22 milyar 13 milyon TL), Ardahan (19 milyar 407 milyon TL) ve Bayburt (13 milyar 214 milyon TL) yer aldı. 2023 yılında en yüksek GSYH payına sahip ilk beş il, Türkiye'nin toplam GSYH'sinin yüzde 54,02'sini oluşturdu. KİŞİ BAŞINA GSYH’DE KOCAELİ ZİRVEDE 2023 yılı kişi başına GSYH verilerinde Kocaeli 516 bin 460 TL ile ilk sırada yer aldı. Onu 510 bin 733 TL ile İstanbul ve 438 bin 242 TL ile Ankara takip etti. Şanlıurfa, Ağrı ve Van ise kişi başına GSYH'de son üç sırada yer aldı. Bu illerde kişi başına düşen GSYH sırasıyla 116 bin 767 TL, 110 bin 553 TL ve 108 bin 21 TL olarak belirlendi. Türkiye genelinde 13 ilde kişi başına düşen GSYH değerinin, ülke ortalamasının üzerinde olduğu kaydedildi. İSTANBUL, EKONOMİK FAALİYETLERDE LİDERLİĞİ SÜRDÜRÜYOR GSYH'yi oluşturan ekonomik faaliyetler incelendiğinde İstanbul, tarım, ormancılık, balıkçılık ve diğer hizmet faaliyetleri dışındaki alanlarda ilk sırayı kaptırmadı. İstanbul’un bilgi ve iletişim faaliyetlerindeki payı yüzde 64,8, finans ve sigorta faaliyetlerinde yüzde 62,5, mesleki, idari ve destek hizmetlerinde yüzde 45,9, hizmetler sektöründe yüzde 40,4 ve inşaat sektöründe yüzde 28,9 olarak kaydedildi. Konya, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 6,2'lik payla ilk sırada yer alırken, Ankara yüzde 45,4'lük pay ile diğer hizmet faaliyetlerinde lider oldu. İSTANBUL'UN GSYH'SİNDE EN BÜYÜK PAY HİZMET SEKTÖRÜNDE 2023 yılında İstanbul’un GSYH'si içinde hizmet sektörü yüzde 35,7 ile en büyük payı aldı. Onu yüzde 17,2 ile sanayi sektörü ve yüzde 7,8 ile mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri izledi. Bu durum, İstanbul'un hizmet sektörü odaklı bir ekonomik yapıya sahip olduğunu ortaya koydu. 2023 yılında Türkiye'nin yıllık GSYH'si zincirlenmiş hacim endeksiyle bir önceki yıla göre yüzde 5,1 arttı. Bu büyümeye en fazla katkıyı yüzde 1,65 ile İstanbul sağladı. Ankara yüzde 0,96'lık katkı ile ikinci sırada yer alırken, Kocaeli yüzde 0,27 ile üçüncü sırada bulundu. Artvin, Zonguldak ve Gaziantep ise GSYH büyümesine negatif katkı veren iller olarak dikkat çekti. GSYH ARTIŞINDA ŞIRNAK VE SİİRT ÖNE ÇIKTI Zincirlenmiş hacim endeksiyle yapılan hesaplamalara göre, 2023 yılında bir önceki yıla göre GSYH artışı 44 ilde Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti. En yüksek artış yüzde 18,9 ile Şırnak, yüzde 18,2 ile Siirt ve yüzde 15,8 ile Samsun'da kaydedildi. Öte yandan, en büyük düşüşler yüzde 6,9 ile Zonguldak, yüzde 10,4 ile Bayburt ve yüzde 16 ile Artvin'de görüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.