Hava Durumu

#Kore Mutfağı

TOURISMJOURNAL - Kore Mutfağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kore Mutfağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Trabzon’da Kore Mutfağına Yoğun İlgi Haber

Trabzon’da Kore Mutfağına Yoğun İlgi

TRABZON (İHA) - Trabzon’da Kore mutfağının özgün tatlarını sunan bir restoran, kısa sürede büyük bir ilgiyle karşılaştı. Genç girişimciler tarafından franchising modeliyle açılan restoranda Bibimbab, Mandu ve Japchae gibi ünlü Kore yemekleri servis ediliyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun ilgisiyle karşılaşan işletme, talepler nedeniyle bazı günler mutfaktaki ürünlerin tükenmesi sonucu erken kapanıyor. Açılış sırasında soğuk havaya rağmen uzun kuyrukların oluştuğunu belirten işletme yetkilisi Hilal Yiğci, işletmenin kuruluş hikayesini, "Ben zaten isim hakkı aldığımız firmanın 7 yıldır müşterisiydim. Arkadaşımla otururken bana bir işletme açmak istediğini söyledi. Trabzon'da olmayan bir şeyi yapmasını söyledim. Sonra konuşurken ben de, 'bunu yapmaya ne dersin?' dedim. Araştırdım, süreç ilerledi ve bugün buradayız" şeklinde anlattı. Yiğci, taleplerin beklenenden fazla olduğunu vurgulayarak, bazı ön yargılarla da karşılaştıklarını aktardı. Yiğci, "Kimse gelmez şöyle böyle dediler. Onlara cevap olarak açılışımızın videosunu atıyoruz. Açılış yapalı birkaç gün oldu. Çok yoğun geçiyor. Normalde gece 12'de kapatıyoruz ancak yoğunluktan saat 8'de kapatmak zorunda kalıyoruz. Gelen müşterileri geri çeviriyoruz çünkü mutfakta ürünümüz kalmıyor. Ne kadar fazla ürün alırsak alalım 2 gündür yetiştiremiyoruz. Hava çok soğuk olmasını rağmen açılışta 2-3 saat sıra bekleyenler oldu" dedi. Ayrıca şeflerin merkezden eğitim için gönderildiğini ve menülerinde geniş bir çeşitlilik sunduklarını ekledi.

Katar'ın her damak tadına hitap eden dünya lezzetleri Haber

Katar'ın her damak tadına hitap eden dünya lezzetleri

Katar'da, hem yerel halk hem de turistler için dünya mutfağından tatları denemek mümkün. Kaliteli ve lüks restoranları ile tanınsa da ülkenin başkenti Doha gizli kalmış cevherlere de ev sahipliği yapıyor. Zhang Jia Ni’nin ailesi, işlettikleri Zhen Street Kitchen adlı restoranla kuzeydoğu Çin mutfağını Doha’ya taşıyor. Jia Ni, anne ve babasının on yıldan daha uzun bir süre önce ilk restoranlarını açmalarından bu yana kentte birçok şeyin değiştiğini söylüyor. Ni, şimdi West Bay’de hizmet veren restoranın adresi değişse dahi tutkunun aynı kaldığını ifade ediyor. "Restoranımı niye mi açtım? Çünkü yemek yemeyi seviyorum" diyor Jia Ni gülümseyerek. Ailesi 20 yıldır restoran işleten Jia Ni, Çin yemekleri için gerekli olan malzemeleri on yıl öncesine göre çok daha kolay bulabildiklerini söylüyor: "Eskiden Çin’e gittiğimizde bavullarımızı yiyeceklerle doldururduk. Şimdi daha iyi, çünkü Çin ürünleri satan bir süpermarket açıldı. Yani işimiz kolaylaştı". Kentteki küçük aile işletmelerinin sayısının artması, blog yazarı Rachel Morris’i heyecanlandırıyor. "Life on the Wedge" adlı blogunda yemek üzerine yazılar kaleme alan Morris, Doha'daki yeme-içme mekanlarının uzmanı. "Katar, yemek düşkünü bir ülke. Çok iştahlıyız. Dışarıda yemek yemeği seviyoruz. Yeme-içme mekanları da çok kültürlü. Birçok kişi memleketlerinin lezzetlerini buraya taşıyor." diyor Morris. Doha'da Asya mutfağı oldukça zengin.  Tuk Tuk Saigon, Çin'in yanı sıra Tayland, Myanmar ve Vietnam'dan farklı lezzetleri tek çatı altında toplayan bir restoran. Kapılarını ilk kez Dünya Kupası maçlarının oynandığı sırada açtı.  Dünyanın dört bir yanından futbol taraftarlarının Katar'a akın etmesiyle, ülkede servis edilen yemekler de daha uluslararası hale geldi. “Tuk Tuk Saigon sadece damak tadını değil, ambiyansı da beraberinde getiriyor” diyor restoranın sahiplerinden Natcha Kijjullajarit Friel.  "Tayland’dan, Vietnem’dan dekor malzemeleri getirdik. Misafirlerimizin, yemeklerin tadına bakarken oraların ambiyansını burada yaşayabilmelerini istedik". Katar'ın, Birman mutfağıyla tanışmasının üzerinden çok geçmedi. Daha önce Birman yemeklerini tam anlamıyla denemediğini söyleyen Morris, tadına baktığı yemeklerle büyüleniyor: "En beğendiğim yemek Birman spagetti oldu. Tam benim damak tadıma uygun. Ekşi, tatlı ve çıtır çıtır. İçinde turşu da var. Müthiş bir şey". 'Gurme topluluğu' yaratmak ‘QATAR Bite by Bite: A Lighthearted Look into Qatar’s Food Scene’ (Lokma Lokma Katar) adlı blogun yazarlarından Terry Booth, 'Doha Yemek Projesi' kapsamında tadım turları düzenliyor.  "Bu turların iki avantajı var. Bir yanda misafirlerimizi konfor alanlarından çıkarıp, belki de varlığını bile bilmedikleri ortamlara götürüyorum. Bu konuda bana güveniyorlar. Diğer yandaysa restoranları, özellikle de küçük işletmeleri yeni müşterilere tanıtarak, onlara destek olmaya çalışıyorum" diye anlatıyor Booth. "Eğlenmek için başlamıştım ve eğlendiğim için de devam ediyorum. Yemek tutkumu keşfetmekten çok keyif alıyorum" diye ekliyor. Booth, tüm gece boyunca herkesin memnun kaldığından ve doyduğundan emin olmak için çabalıyor. Gündüzleri petrol sektöründe çalışan Booth, üç yıl önce yemek üzerine bir blog başlatmış. Güney Amerika'yı Doha'da tatmak Katar sadece Asya mutfağına ev sahipliği yapmıyor. Peru mutfağı son yıllarda, hem yemek alışkanlıkları hem de kalite açısından gastronomide adından sıkça söz ettirir oldu.  Peru mutfağı denince insanların aklına deniz ürünleriyle yapılan 'ceviche' veya kinoa gibi tatlar geliyor. Peru lezzetlerinin hızla popüler oluşunun nedenlerini COYA Doha'nın baş şefi Hasan Kayabaşı’ya sorduk. “Ceviche Peru’yu temsil ediyor diyebiliriz ama bundan çok daha fazlası var; 3 bin kadar farklı patates ve yüzlerce mısır türü mevcut".  "16’ncı yüzyıla kadar Avrupa’da ve Doğu’da patatesi tanımıyorduk. Peru’dan geliyor. Peru mutfağında pişirilen hemen hemen her yemeğe konan bazı acı tatlar da yalnızca Peru’ya has" diyor Kayabaşı. Kokulu pilav yatağında, açık ateşte kızartılmış levrekten oluşan Arroz Nikkei, Peru mutfağının baş temsilcilerinden.  Kore'den cızbız Kore pop müziğinin ve dizi filmlerinin küresel çapta ün kazanmasıyla Kore barbeküsünün de ünü dünyaya yayıldı. Katar'daki Yee Hwa adlı restoran kapılarını, Kore kültürünün bu çapta ün kazanmasından çok önce, 1998’de açtı. Ailesinden bayrağı devralarak yola devam eden Seung Moon, şimdi iki şubesiyle Kore barbeküsü kültürünü Katar’da tanıtıyor. Moon, barbekünün özelliğini şu sözlerle anlatıyor: "Kore barbeküsünü özel kılan, sofradaki herkesi mangala dahil etmesi. Eti, iyi pişmesi için çok ince kıyıyoruz". İster öğle ister akşam yemeği olsun, iki kişilik veya kalabalık bir sofra da olabilir... fark etmiyor. Yemeklerin çeşitliliği, soslar, ızgaralar, tatlar… bunların hepsi, ait olduğu ülke gibi Kore barbeküsünü renkli kılan unsurlar. Malezya'dan damak çatlatan tatlar Mama Rozie, geniş menüsüyle Endonezya ve Malezya mutfağından ev yapımı tatlar sunan bir restoran. Malezya doğumlu Mama Rozie, ailesiyle birlikte 1996’da Katar’a yerleşmiş. Hemen sonrasında ise kendi gibi Malezya’dan göçen ancak yanında ailesi olmayanlara, ülke özlemlerini gidermek için yemek yapmaya başlamış. Çevresinin desteği giderek artınca, evindeki mutfakta başladığı yolculuğu onu restoran sahibi yapmış. Et rendang, laksa ve satay… Malezya’nın ulusal yemekleri Mama Rozie'de de oldukça popüler. Menüdeki bazı tarifler, ev yemeği tadında çünkü burada elle hazırlanıyor. Doha'da Polonya lezzetleri Mama Rozie’nin yakınlarında, Katar’ın ilk ve tek Leh restoranı Polka’yı ziyaret ediyoruz. İşletmenin sahiplerinden Magda Lux, Polonya yemeklerini çok özlediğinden 2022 yılının sonuna doğru bu restoranı açtığını söylüyor. Diğer yandan bu restoran sayesinde dekordan yemeklere, Polonya kültürünü başkalarına da tanıtmayı hedeflemiş. "Burası küçük bir müzeye benziyor. Hemen hemen her şeyi ellerimizle yaptık. Birçok şeyi ahşaptan inşa ettik" diyor Lux. Polonya mutfağında ‘pierogi’ ve hamur işlerinden çok daha fazlası var. Polka'nın menüsü, Polonya'da bir hafta sonunda tipik bir sofra deneyimi vadediyor. Tabaklardan birini işaret eden Lux, "Buna burada sıkılmış lahana diyoruz ama Polonya’da ‘golumpki’ deriz. İçinde et ve pirinç olan lahana sarması. Bu da pizzayı andıran bir yemek. Adı Zapiekanka. Çok lezzetlidir" diyerek tanıtıyor yemeklerini. "Benim için en önemlisi kültürümü başkalarıyla yaşayabilmek. Beni en mutlu edense bunu yemeklerimiz paylaşarak başarmak".

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.