Hava Durumu

#Kozan

TOURISMJOURNAL - Kozan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kozan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kozan Ciğerinin Lezzeti Coğrafi İşaret ile Tescillenecek Haber

Kozan Ciğerinin Lezzeti Coğrafi İşaret ile Tescillenecek

ADANA (İHA) - Adana’nın Kozan ilçesinde üretilen ve yöreye özgü lezzetiyle tanınan "Kozan ciğeri" için coğrafi işaret alınması hedefleniyor. İlçede sadece keçi ciğeriyle hazırlanan ve yöre halkının vazgeçilmez tatlarından biri olan bu lezzeti tanıtmak ve markalaştırmak amacıyla Kozan Ticaret Odası, önemli bir adım atarak coğrafi işaret çalışmasını başlattı. Kozan Ticaret Odası Başkanı Mustafa Kandemir, "Kozan ciğerine coğrafi işaret alarak bu lezzeti gastronomi mutfağına kazandırabilirsek ilçemizin lezzet turizminde de yer almasını sağlayacağız. Amacımız Kozan ciğerciler sokağında esnaflarımızın atalarından süre gelen bu lezzeti ve kültürü coğrafi işaret ile taçlandırıp ilçe ekonomisini kalkındırmak" ifadeleriyle çalışmanın ilçeye katacağı değeri vurguladı. Yörede doğal koşullarda yetişen keçilerin ciğeri, kekik ve sumakla beslenmiş doğallığıyla dikkat çekiyor. Bu özellikleriyle Kozan ciğerini farklı kılan Kandemir, ciğerin gastronomi dünyasında da tanınmasını ve turizmde bir lezzet durağı haline gelmesini istediklerini belirtti. TESCİL EDİLMEYEN KÜLTÜR YOK OLMAYA MAHKUMDUR Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mahmut Doğan Kamış, coğrafi işaretin önemini vurgulayarak, tescillenmeyen kültür değerlerinin yok olmasının kaçınılmaz olduğunu hatırlattı. Sözlerini “Türkiye'de tek olan keçi ciğeri bu bölgede üretilip tüketiliyor. Üzerine hiçbir tatlandırıcı konulmadan, masaya mangalla birlikte gelir ve masada tuzlu kimyon ile birlikte tüketim sağlanır. Örneğin Adana ve Ceyhan'da kuzu ciğeri tüketilir ama keçi ciğerinin bu ilçeye özgü olduğunu tespit ettik. Bu kültürü kayda geçirip markalaştırmak istiyoruz" diyerek sürdürdü. Kamış, dağlık alanda yetişen keçilerin beslenme şeklinin ciğer lezzetini benzersiz kıldığını belirtti. 4 KUŞAKTIR DEVAM EDEN CİĞER GELENEĞİ Bölgede dört kuşaktır ciğer ustası olan Mahir Bağrıyanık da, Kozan ciğerinin diğer ciğer çeşitlerinden farklı olduğunu ve tadına bakanların bu lezzeti çok beğendiğini dile getirdi. Coğrafi işaretin ilçenin ekonomik kalkınmasına katkı sunacağını vurgulayan Bağrıyanık, marka haline gelecek bu lezzet sayesinde hem yerel ekonomiye katkı sağlanacağını hem de ziyaretçilerin ilgisinin artacağını kaydetti. Kozan halkı ise bu eşsiz lezzetin masaya mangal üzerinde servis edilmesinin deneyime ayrı bir keyif kattığını belirtti.

Anavarza is born again Haber

Anavarza is born again

Anavarza Ancient City in Kozan District of Adana, which is on the World Heritage Tentative List of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), is being revived with the guided project support of Çukurova Development Agency. History BC. The Arc of Triumph, built to commemorate the victory of the Romans against the Persians in the 3rd century in Anavarza, which dates back to 19th century, gained its magnificent appearance thanks to the restoration and augmented reality works. Anavarza Ancient City, which hosts Hellenistic, Roman, Byzantine, Sassanid and Ottoman civilizations, is being brought to world tourism within the scope of the Anavarza Reborn Project carried out by the Investment Monitoring and Coordination Directorate under the coordination of the Adana Governorate. The city wall, colonnaded road, bath, church, ancient theater, stadium, waterways, rock tombs, mosaics, the three-entry triumphal arch and the medieval castle, which is the only example in the Cilicia Region, in the Anavarza Ancient City in the Dilekkaya District of Kozan District. is located. The statues of Hygieia and Eros have been unearthed in the archaeological excavations that have been going on since 2013 in Anavarza, which is one of the frequent destinations of local and foreign tourists with its theatre, stadium and a colonnaded street with a length of 2,700 meters and a width of 34 meters, a fortification with a length of 1,500 meters and 20 bastions. The presence of a statue of Hygieia, which is estimated to be one of the six daughters of Asclepius, the god of health, in Anavarza, where the world-famous pharmacologist Dioskurides, who served in the Roman period and attracted attention with his medicines, also lived, makes the region attractive in terms of healthy tourism. Anavarza kalesi Built on 4,000 acres of land, Anavarza is known as the "Invincible City" because it won all the wars of that period. It is stated that with the completion of the excavations in Anavarza, a city 5 times the size of the Ancient City of Ephesus in İzmir will come to light again. Source: AKIB Magazine

Anavarza yeniden doğuyor Haber

Anavarza yeniden doğuyor

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Adana’nın Kozan İlçesi’ndeki Anavarza Antik Kenti, Çukurova Kalkınma Ajansı’nın güdümlü proje desteğiyle ayağa kaldırılıyor. Tarihi MÖ. 19 yılına dayanan Anavarza’da Romalıların 3’üncü yüzyılda Perslere karşı kazandığı zaferin anısına inşa ettirdiği Zafer Takı, restorasyon ve artırılmış gerçeklik çalışmaları sayesinde ihtişamlı görüntüsüne kavuştu.    Helenistik, Roma, Bizans, Sasani ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Anavarza Antik Kenti, Adana Valiliği’nin koordinesinde Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından yürütülen Anavarza Yeniden Doğuyor Projesi dahilinde dünya turizmine kazandırılıyor. Kozan İlçesi Dilekkaya Mahallesi’nde bulunan Anavarza Antik Kenti’nde sur duvarı, sütunlu yol, hamam, kilise, antik tiyatro, stadyum, su yolları, kaya mezarları, mozaikler, Kilikya Bölgesi’ndeki tek örnek olan 3 girişli zafer takı ve Orta Çağ kalesi yer alıyor. Tiyatrosu, stadyumu ve 2 bin 700 metre uzunluğunda, 34 metre genişliğindeki sütunlu caddesiyle, bin 500 metre uzunluğundaki 20 burçlu sur binasıyla, yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından biri olan Anavarza’da 2013 yılından beri devam eden arkeolojik kazılarda Hygieia ve Eros heykeli açığa çıkarıldı. Roma döneminde orduya hizmet eden ve yaptığı ilaçlarla dikkati çeken dünyaca ünlü farmakolog Dioskurides’in de yaşam sürdüğü Anavarza’da sağlık tanrısı Asklepios'un 6 kızından biri olduğu tahmin edilen Hygieia'ya ait heykelin bulunması yöreyi sağlı turizmi açısından da cazip hale getiriyor. 4 bin dönüm araziye inşa edilen Anavarza, o dönemdeki bütün savaşlardan galip çıkmasından dolayı "Yenilmez Şehir" olarak biliniyor. Anavarza’da kazıların tamamlanmasıyla İzmir’deki Efes Antik Kenti’nin 5 katı büyüklüğünde bir kentin yeniden gün yüzüne çıkacağı belirtiliyor.  Farklı medeniyetlere ait kültürel zenginliği bir arada görmenin mümkün olduğu Anavarza Antik Kenti’nde, 22,5 metre genişliği ve 10,5 metre yüksekliğiyle en büyük anıtsal şehir kapıları arasında yer alan Zafer Takı’nın restorasyonu tamamlandı. Kaynak : AKİB Dergisi

Çilek üretimini, turizme çevirdi Haber

Çilek üretimini, turizme çevirdi

Adana’da pandemi dönemini değerlendirerek köy yaşamına geçen ve 5 dönüm arazide çilek üretimi yapan kadın girişimci Nazmiye Mantı kış günü çilek hasadına başladı. Müşterilerin gelip bahçeden çilek hasadı yapmasını da sağlayan kadın girişimci hem mahallesinde hareketliliği hem de kilogramı 80 TL'den sattığı çilek ile ciddi bir ekonomik kazanç sağlıyor. Kadın girişimci Nazmiye mantı pandemi döneminde şehir hayatını bırakarak Kozan ilçesine bağlı Bucak Mahallesindeki ata toprağı 5 dönüm araziyi değerlendirdi. 3 yıllık emekle çilek bahçesi kuran Mantı ilçede kadın girişimci olarak hem çiftçilik yapıyor hem de turizme kazandırdığı mahallesinde misafirlerini ağırlamaya başladı. Çilek hasadını bahçe ziyaretine gelen müşterileri ile yapan Mantı, bu yıl tek tek toplanan ürününü 80 TL’den satmaya başladı. Eşi ve çocukları ile birlikte tarım işlerine yönelen Mantı, Aralık ayı itibariyle başladıkları hasadın yaza kadar süreceğini kaydetti. Aralık ayında başlayan çilek sezonlarının bereketli ve veriminde yüksek olduğunu belirten üretici Nazmiye Mantı, "Şuan tarlada kilosu 80 TL’den satılıyor. Haftalık 200- 300 kilogram arasında hasat gerçekleştiriyoruz. Pandemi döneminde doğal ortamda çocuklarımızla yaşamak isterken böyle güzel bir girişimcilik oldu ve üretime başladık" dedi. Hafta sonraları bahçeye ziyarete gelenlerin yoğun olduğunu aktaran Mantı, "Çilek üretimi ile hem mahallemizde turizm potansiyeli oluştu hem de üretime katkı sağlamış olduk. Kış mevsiminde hasada başladık ama Temmuz ayına kadar çilek hasadı devam edecek" diye konuştu. Hafta sonunu ailesi ile birlikte çilek toplamaya gelenlerden Sifa Nur Tümer ise "Çilek hasadı yapıp dinlenmek için bahçeye geldik. Çilek çok keyifli bir meyve, hem tatil hem de çilek hasadı yaptım” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.