Hava Durumu

#Kriz

TOURISMJOURNAL - Kriz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kriz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Başkan Aras: "Ekonomik Kriz İnsanları Eve Kapatıyor" Haber

Başkan Aras: "Ekonomik Kriz İnsanları Eve Kapatıyor"

MUĞLA (İHA) - Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, katıldığı bir televizyon programında hem Muğla’nın hem de belediyelerin genel sorunlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Aras, ekonomik şartların insanların sosyal hayatını büyük ölçüde etkilediğini ifade ederek, "İnsanlar yoksulluk pandemisi yaşıyor, yasak yok ama ekonomik şartlar eve kapatıyor" dedi.   SOSYAL HARCAMALAR %70 AZALDI  Ekonomik krizin halkın sosyal yaşamına olan etkilerini vurgulayan Başkan Aras, "Muğla refah düzeyi yüksek illerden biri olmasına rağmen insanlar sosyal harcamalarını yüzde 70 kısmış durumda. Bu da insanların artık dışarı çıkamadığı, sosyalleşemediği ve kültürel etkinliklere katılamadığı anlamına gelmektedir. Halkı bir araya getirmek ve kültür sanat etkinlikleriyle buluşturmak belediyelerin görevidir" dedi.   TÜM BELEDİYELERİN ORTAK SORUNU Başkan Aras, yalnızca Muğla değil, Kıyı Ege Belediyeler Birliği’ne bağlı 116 belediyenin de aynı zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. "Belediyeler olarak önce pandemi, ardından deprem ve sonrasında yaşadığımız ekonomik problemle boğuşuyoruz. Bu süreçte ne yazık ki herhangi bir belediyenin bütçesi artırılmadı. Özellikle Muğla gibi turizm kentlerinde yaz kış nüfusu çok farklı. Kışın 1 milyon olan nüfusumuz yazın 6-7 milyonu buluyor" ifadelerini kullandı.   SOSYAL BELEDİYECİLİK Göreve geldiği günden beri sosyal belediyecilik anlayışıyla çalıştıklarını vurgulayan Aras, "Göreve geldiğim andan itibaren Kreş, yaşlı bakımevi, 100 yaş evleri gibi sosyal alanlara öncelik verdik. Belediyelerin işi sadece yol, su, kanalizasyon değildir" dedi. Ayrıca sosyal yardımları %400 artırdıklarını belirterek, "Halk Kart’ımız ile yaptığımız yardımları artırdık. Öte yandan ulaşımda hem öğrencilerimize 1 TL yaparak kolaylık sağladık hem de emekliliklerimize ücretsiz geliş-gidiş imkânı verdik" diye ekledi.   KURAKLIKLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan haritaya göre son 6 ayın en kurak şehri olan Muğla’nın su sorununa da değinen Başkan Aras, "Barajlarımızın da neredeyse kurumasıyla elimizde tek bir yöntem kalıyor o da deniz suyumuz. Denizden su arıtma sistemleri için çalışıyoruz" dedi.   Muğla’daki su isale hatlarının yenilenmesi için Fransa Kalkınma Ajansı’ndan 62 milyon Euro’luk kredi bulduklarını belirten Aras, "Tek ihtiyacımız olan bir imza iken bu imza, bir türlü atılmıyor" diyerek projelerinin hayata geçmesi için gerekli desteği talep etti.

Alman emlak piyasasında rekor düşüş Haber

Alman emlak piyasasında rekor düşüş

Almanya'da ipotekli konut finansmanı sağlayan Alman İpotek Bankalar Birliği (VDP), geçen yılın tamamına ve son çeyreğine ilişkin konut fiyat verilerini açıkladı. Buna göre, Alman emlak piyasasında krizin sonu hala görünmüyor. Konut fiyatları, 2023'ün dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre ortalama yüzde 1,6 düştü. 2022’nin aynı dönemi ile karşılaştırıldığında ise yüzde 6,1'lik düşüş görüldü. Alman ticari gayrimenkul fiyatları son çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 4,9, yıllık bazda yüzde 12,1 gerileyerek kayıtların tutulduğundan beri görülen en sert düşüşü kaydetti. VDP İcra Kurulu Başkanı Jens Tolckmitt, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Kamuoyunda sıkça yapılan spekülasyonlara rağmen emlak fiyatlarında trendin tersine dönmesi henüz görünmüyor. Durum 2024'te de zor olmaya devam edecek." ifadelerini kullandı. "Kiralık daire bulamama sosyal sorunu büyüyecek" Emlak sektörü, Almanya'da uzun yıllardır faiz oranlarının düşmesi ve talebin artmasıyla ivme kazanmıştı. Ancak, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), yüksek enflasyona karşı artan faiz oranlarıyla mücadele etmesi emlak sektörünü olumsuz etkiliyor. Yüksek faizler de inşaat ve diğer sektörlerdeki yatırımları daha pahalı hale getirerek ekonomide sorunlara yol açıyor. Malzeme maliyetlerinin önemli ölçüde artması da birçok projeyi inşaatçılar için karsız hale getiriyor. Finans koşullarının zorlaşması ve inşaat anlaşmalarının iptal edilmesi veya bekletilmesi de bazı inşaat şirketlerini iflasa sürükledi. Emlak ve Konut Şirketleri Birliği (BFW), kriz nedeniyle Alman federal hükümetinden önlemler alınmasını talep ediyor. Uzmanlara göre, bu, özellikle büyük şehirlerde uygun fiyatlı konutların gelecek yıllarda da yetersiz kalmasına sebep olacak ve "kiralık daire" bulamama sosyal sorunu büyüyecek. Öte yandan inşaat sektöründeki kriz Alman ekonomisini de zorluyor. Alman ekonomisi, geçen yıl yüksek enflasyonun alışılmışın dışında satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, zayıf dış talep ve yüksek faiz oranları nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daralmıştı. Ekonomide devam eden küçülmeden çıkmak için mücadele eden Almanya'da bu yıl için ekonomik görünüm belirsizliğini koruyor.

Zanzibar’da bira krizi: Turizm bakanı istifa etti Haber

Zanzibar’da bira krizi: Turizm bakanı istifa etti

Dış gelirinin yaklaşık yüzde 90’ını turizmden sağlayan Afrika ülkesi Zanzibar’da ‘bira kıtlığı’ yaşanıyor. İthalatçılarda yaşanan ani değişim, tedarik zincirinin bozulmasına neden olurken, bira fiyatları yüzde 100 arttı. Otelciler, alkol arzıyla ilgili yaşanan sorunların adada turizmin çekiciliğini kaybetmesi konusunda uyarı yaptı. Zanzibar'ın ana adası olan Unguja'nın kuzeydoğu kıyısında yer alan Matemwa bölgesinde kıyı boyunca uzanan otellerde alkollü içeceğin kalmadığı belirtildi. Oteller, alkolsüz içecek servisi yapmaya mecbur kalırken turistlerin içki için şehir merkezine gitmek zorunda olduğu ifade edildi. "HÜKÜMETİN HAREKETE GEÇMESİ GEREKİYOR" BBC’ye konuşan bir işletmeci, “Barımdaki biralar tükeniyor ve elimde sadece alkolsüz içecek var. Hükümetin harekete geçmesi gerekiyor. Yaz sezonundayız, hava çok sıcak ve bu turistlerin plajlarda soğuk biraya ihtiyacı var” dedi. İsmini paylaşmak istemeyen ABD’li bir turist de “Zanzibar’ı ve plajları seviyorum. Buranın insanları harika. Hissettiğim tek zorluk sert bir içki içememek. Alkollü içecek almak istiyorum ancak otelde hiçbir şey yok. Şehir merkezinden sipariş etmem gerektiğini söylediler" dedi. KRİZ NASIL BAŞLADI? Çoğunluk nüfusunun Müslüman olduğu ülkede alkollü içecekler sadece turistik yerlerde satılıyor. Ülkede satılan alkolün büyük kısmı Tanzanya’dan, bir kısmı da Güney Afrika’dan ithal ediliyor. Kriz yılın başında ülkedeki içki kontrolüyle ilgili yetkili kurumun üç ithalatçının izinlerini geciktirmesiyle başladı. Adaya uzun süredir alkol tedarik eden firmaların ruhsatlarının neden yenilenmediğiyse belli değil. İlgili kurum üç farklı şirkete lisans verdi ancak bu firmaların otelcilerin talebini karşılamakta zorlandığı belirtildi. TURİZM BAKANI İSTİFA ETTİ Ülkede 3 binden fazla kişinin kriz yüzünden işini kaybedebileceği belirtilirken Turizm Bakanı Simai Muhammed Said, ‘olumsuz çalışma koşullarını’ gerekçe göstererek görevinden istifa etti. Said’in istifasının ilgili devlet kurumuna "içki endüstrisini kötü yönetmekle suçladığı" açıklamasıyla ilgili olduğu öne sürüldü. Ülke basınında yer alan haberlere göre Said “Yeterli alkollü içecek stoğuna sahip olmak da dahil olmak üzere plan yapmazsak ziyaretçilerimizi hayal kırıklığına uğratırız" ifadelerini kullandı. Zanzibar Devlet Başkanı Hüseyin Mwinyi, Said'in çıkar çatışması yaşadığını öne sürdü. İddiaya göre ruhsatları yenilenmeyen şirketlerden birisinin Said’in akrabasıyla ilişkisi var.   EKONOMİ TURİZM VE BAHARATA DAYALI Doğu Afrika'da yer alan Tanzanya'nın karşı kıyısında bulunan Zanzibar, toplam 54 adadan oluşuyor. Tropikal iklimin hakim olduğu takımadanın en büyük iki adası ise Taş Şehri’in (Stone Town) bulunduğu Unguja Adası ve karanfil baharatı ticaretinin yapıldığı Penba Adası. Ekonomisi baharat üretimi ve turizme dayalı olan ülkenin nüfusu yaklaşık 1,5 milyon. Adanın resmi dili Svahilice ama aynı zamanda İngilizce ve Arapça da konuşulan diller arasında.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.