Hava Durumu

#Kültür Ve Turizm Müdürlüğü

TOURISMJOURNAL - Kültür Ve Turizm Müdürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kültür Ve Turizm Müdürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gülüklü Çorba, UNESCO Ulusal Envanteri’ne girmek için gün sayıyor Haber

Gülüklü Çorba, UNESCO Ulusal Envanteri’ne girmek için gün sayıyor

Alanya Belediyesi, Alanya’nın coğrafi işaretli lezzeti Gülüklü Çorba’nın, UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne alınması için İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile ortak bir çalışma başlattı. Alanya Belediyesi; Alanya'nın eşsiz lezzeti Gülüklü (Hülüklü) Çorba’nın, UNESCO'nun ‘Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri’ne dahil edilmesi konusunda çalışma başlattı. Bu kapsamda, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Şube Müdürü Aysun Çobanoğlu Davulcu ve ekibi, Alanya Belediyesi Mutfak Kültür Evi’nde bir toplantı gerçekleştirdiler. Toplantıda; Alanya yöresel mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan ve "Mahreç İşareti" ile koruma altına alınan Antalya ve Alanya'nın tescilli ilk çorbası Gülüklü Çorba'nın baştan sona hazırlanış aşaması da kayıt altına alındı. Alanya Mutfağı’nın gün yüzüne çıkarılması, tanıtılması ve gastronomi alanında sağlam bir yere taşınması amacıyla Alanya Belediyesi tarafından başlatılan Mutfak Mirası Alanya Projesi’nin önemli bir adımı gerçekleştirilmiş oldu. Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesinde, Mutfak Mirası Alanya Projesi ile yöresel lezzetlerin markalaşması ve ulusal envanterde yer alması için ciddi çalışmalar yürütülüyor. Ülke genelindeki İl Kültür ve Turizm Müdürlükleri’nin koordinasyonunda oluşturulan İl Tespit Kurulları vasıtasıyla sürdürülen çalışmayla, Alanya'nın zengin gastronomi kültürünün dünya çapında tanıtılması hedefleniyor. UNESCO önderliğinde yürütülen bu envanterlemede yer almak, Alanya'nın gastronomi şehirleri arasında anılmasını sağlayacak önemli bir adım oluşturuyor. Alanya Belediyesi, Alanya mutfağı ile kültürel mirasının korunması ve tanıtılması için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Çapa: "Gün sayıyoruz" Çalışmalar hakkında bilgi veren Belediye Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Çapa, "Alanya, farklı medeniyet ve kültürden birçok insanın bir olduğu, bir olurken de kendi öz değerlerini koruduğu önemli bir turizm destinasyonu. Mutfak kültürüyle ilgili, Alanya Belediyesi tarafından tescili alınmış, coğrafi işaretli Gülüklü Çorbamız şimdi UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girmek için gün sayıyor. Hepimizin evlerinde pişirdiği, düğünlerin, mevlitlerin, gelin almaların, cenazelerimizin ve davetlerimizin baş solisti Gülüklü Çorba için bu süreç bizi gerçekten heyecanlandırıyor. Bundan sonraki aşamada da yine yerel lezzetlerimizin formüllerini reçetelendirip, tescil çalışmalarımız devam edecek. Gülüklü Çorba gibi diğer yerel lezzetlerimizi de denemek için Alanya Kalesi’nde bulunan Belediye Mutfak Kültür Evi’ne herkesi bekliyoruz” dedi.

Bisiklet tutkunları 80 kilometre yol kat ettiler Haber

Bisiklet tutkunları 80 kilometre yol kat ettiler

Bu yıl Bayburt Valiliği, Bayburt Belediyesi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Vangölü Aktivistleri Derneği katkılarıyla ilki düzenlen Bayburt Dede Korkut Bisiklet Festivaline katılan sporcular, festivale ismi verilen Türk Dünyası'nın Bilge Atası Dede Korkut'un Masat köyündeki türbesine gidebilmek için saatlerce pedal çevirdiler. Yaklaşık Bayburt Merkeze 40 kilometre uzaklıkta bulunan türbeye hareket eden bisiklet tutkunları gidiş dönüşle birlikte 80 kilometre yo kat ederek Bayburt'ta farklı bir etkinliğe imza attılar. 20 farklı ilden gelen 60 sporcu ve vatandaşların yol güvenliği ise trafik jandarma ve trafik polislerince kontrollü bir şekilde sağlandı. İran'dan gelerek bisiklet festivaline katılan Yousef Najati, "Dede Korkut'un türbesine gidiyoruz. 35-40 kilometre civarında yolumuz var. Gidip orayı göreceğiz ardından Bayburt Merkeze geri dönüş yapacağız" dedi. Festivale Bitlis'ten ailesiyle birlikte katılan Dilruba Ercan, "Festivale ailecek hep birlikte katıldık. Çocuğumuzla festivale katıldık çünkü kızımda çevre farkındalığı oluşturmak istiyoruz, onu da çekirdekten yetiştirmek istiyoruz. Gelecek onlara ait ve bu bilinci, bu farkındalığı küçük yaşlarda öğrensin istiyoruz" diyerek konuştu. 11 yaşındaki Bitlis Tatvanlı bisiklet tutkunu Eslem Ece, bisiklet binmeyi çok sevdiğini belirterek, sağlıklı yaşam için herkesin bisiklete binmesi gerektiğini hatırlattı. Vangölü Aktivistleri Derneği ve Vangölü Aktivistleri Spor Kulübü Genel Başkanı Erdoğan Özel ise, düzenlenen festivalden bahsederek, "Bugün Bayburt'tayız. Bayburt'ta bulunan tarihi ve doğal zenginliklerin tanıtımı için bir festival düzenledik. Dede Korkut Bayburt için, Türk Dünyası için önemli bir isim. 8'inci yüzyılda yaşamış önemli bir şahsiyet, bizler de hikayeleriyle büyüdük. Biz Dede Korkut'u çok önemsiyoruz, Dede Korkut'un tanınması için bu festivali tertip ettik. Bugünkü durağımız Dede Korkut Türbesi oldu. Yaklaşık 40 kilometrelik yolu bisikletlerimizle geldik. Amacımız ülkemizin tarihiyle, doğasıyla, kültürel değerleriyle tanıtımına katkı sunmak. Bunu da en sağlıklı, en doğa dostu olan araçla bisikletlerle yapıyoruz. Birçok festival yaptık, ilk kez de Bayburt'ta yapıyoruz, bunu da inşallah geleneksel hale getireceğiz. Şu an 60 kişilik ekiple buradayız, seneye 100-150 şeklinde devam edecektir diye umut ediyorum. 20 ilden aramızda sporcular var, bisiklet kültürünü geliştirmek istiyoruz, gençlerimizi bisiklete teşvik etmek istiyoruz. Halkta bir farkındalık oluşturmak istiyoruz, artık arabadan inin, bisiklete binin diyoruz. Hem sağlıklı olalım, hem doğayı yaşayalım, hem de bu güzelliklerimize, tarihimize, doğamıza sahip çıkalım" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.