#Lezzet Festivali

TOURISMJOURNAL - Lezzet Festivali haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Lezzet Festivali haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adana UNESCO Gastronomi Şehri Olma Yolunda Haber

Adana UNESCO Gastronomi Şehri Olma Yolunda

ADANA (İHA) - Adana, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi dalında dahil olabilmek için önemli bir adım attı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, kentin aday listesine alındığını açıkladı. Adana’nın tarihi, sanatı ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağıyla da öne çıktığını belirten Karalar, "Biz iki kez ulusal listeye alındık, bir kez Paris’e gittik, bir kez Paris’e gidemedik. Şimdi valimizin önemli katkılarıyla, diğer bütün paydaşlarımızla birlikte özel bir dosya hazırladık. Dosyamız cuma günü oylandı, pazartesi günü Paris için kabul edildi ve Adana UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda gastronomi alanında aday listesine alındı. UNESCO’nun gastronomi listesine girerek gastronomi şehri olmamız noktasında önemli bir olay bu. Adana’yı bir turizm kenti yapmak için büyük çaba sarf ediyoruz. Bunun da artık dünyada önemli turizm trendlerinden biri olan gastronomi ile olabileceğini düşünüyoruz. Adana tarihi, sanatı, doğal güzellikleri ile harika bir şehir, bunların yanı sıra gastronomisi ile çok önemli miktarda turist çekebilecek bir kent. Hatay, Gaziantep ve Adana üçlü bir gastronomi destinasyonu olsun istiyoruz" dedi. "TURİST SAYISINI BİRKAÇ KATINA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ" Adaylık süreciyle ilgili konuşan Karalar, "Bundan sonraki aşamada Paris’te oylama yapılacak. Bunda da başarılı olduktan sonra inşallah UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi dalında dahil oluruz. Böylece Adana’ya bugünkü sayının birkaç katı daha turist çekeriz. Biz Seyhan Belediyesi’nde göreve başladığımızda yerli turist neredeyse yoktu ama bugün 1 milyona yaklaştı. Yabancı turist sayısı 60-65 bindi, şimdi 300 bini aştı. Pandemi ve depremler olmasaydı bu rakamlar muhtemelen iki katına çıkardı. Portakal Çiçeği Karnavalı, Lezzet Festivali, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Şalgam ve Kebap Festivali gibi büyük organizasyonların Adana’ya gelen turist sayısının artmasında etkisi var. Bizim de belediye başkanlığımızın ardından Adana’nın güzelliklerini tanıtma noktasında gayretimiz etkili olmuştur. Daha önce yapılmayan PR çalışmalarının hepsini bu kardeşiniz yaptı ve yapmaya da devam edeceğiz. Söz konusu Adana ise gerisi teferruattır" açıklamasında bulundu.

Yüz binlerce kişi Adana Lezzet Festivali'nde buluşacak Haber

Yüz binlerce kişi Adana Lezzet Festivali'nde buluşacak

Bu yıl 7’nci kez düzenlenecek olan Adana Lezzet Festivali, Adana Valiliği’nin ev sahipliğinde, Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla 6-8 Ekim tarihlerinde misafirlerini ağırlayacak. 7’nci Adana Lezzet Festivali 6-8 Ekim tarihleri arasında başlayacak. Festivalin tanıtımı Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Teknik Direktör Fatih Terim, Ünlü Şef Somer Sivrioğlu ve Sanatçı Haluk Levent’in katılımlarıyla gerçekleşti. Festivalin tanıtımının ardından Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adana Valisi Yavuz Selim Köşger mangalın başına geçerek davetlilere Adana ciğeri ve Adana kebap hazırladılar. “Adana’nın en büyük özelliği gastronomi mutfağı” Adananın gastronomi konusunda çok iyi yerlerde olduğunu belirten Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, "Adana’nın en büyük özelliği gastronomi mutfağı, kendine özgü pişirme, sunma ve ikram etme, misafirlerini ağırlama alışkanlığıdır. Bu turizm açısından önemli bir husustur.” Turizmi geliştirmek istiyorsanız bir dinamo bir lokomotif belirlemeniz lazım. Adana’nın turizmdeki lokomotifi gastronomidir, lezzettir, mutfağıdır, misafirperverliğidir, sunum tipidir. Gözünüz şenlensin, gönlünüz doysun. Arkasından tabii ki o enfes yemekleri, damak çatlatan lezzetleri ile bedeniniz ve ruhunuz doysun. Onun garantisini veriyorum" dedi. “Adana’da 365 gün boyunca lezzet yaşanıyor” Adana Valisi Köşger, “Adana'da aslında lezzet 365 gün boyunca yaşanıyor ama zirveye ulaştığı bu lezzetin, bütün lezzet bileşenlerini aynı ortamda buluştuğu 3 gün yaşayacağız. Bütün hemşehrilerimizi, vatandaşlarımızı, tüm Türkiye'yi bu 3 günlük şölene bekliyoruz. Lezzetin zirve yaptığı Adana'da, Adana'nın akla gelen bütün lezzetlerini aynı alanda buluştuğu ve en üst sunumlarını gerçekleştirdikleri bir şölen olacak inşallah. Bu şölen havasında ise bütün hemşehrilerimizle olmak istiyoruz. Bu yıl katılımın 1 milyonun geçmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. “Lezzetin yeri Adana’dır” Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “Çok mutluyuz, gururluyuz. Öyle bir kentin belediye başkanı olmaktan öyle bir kentin vatandaşı olmaktan, Adanalı olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Adana, biliyorsunuz ki tek yönlü bir kent değildir. Sadece lezzetle anılmıyor. Sanatla, kültürle, tarihle, sıcakkanlı insanlarıyla, doğasıyla, deniziyle hakikaten çok çok önemli değerleri var. Bir anda o kadar çok değeri bir anda barındırabilen başka bir kent var mı dünyada? Bilmiyorum varsa bile sayısı çok azdır. Dolayısıyla Lezzet Festivali de Adana'ya yakışır bir biçimde oluyor. Yani lezzet deyince ilk başta Adana akla gelir” açıklaması yaptı. “Adana’ya bir kez geldikten sonra alışkanlık yapar” Adana’nın ayrı bir güzelliği olduğunu belirten Karalar, “Her zaman söylüyorum. Ülkemin her karışını seviyorum. Her karışındaki insanları seviyorum. Elbette oralarda çok güzel lezzetler var ama Adana deyince başka. Adana'nın lezzeti farklıdır. Çünkü tarihini lezzete vermiş bir kenttir. Tarihin derinliklerinden gelen, Ortadoğu'dan, İç Anadolu'dan gelen lezzetler var. Tarihten gelen lezzet var. Dolayısıyla hani Adana kebap baskın bir lezzet. Elbette Adana'ya gelince sadece kebap ve ciğer yemesinler. Nohutlu dolmayı, içli köfteyi, domatesli bulgurluyu, Analı kızlıyı denesinler. Olağanüstü güzel lezzetler olacak. Onun için bize 3 gün yetmez. Biraz daha uzun kalsınlar. Adanalı sıcak kalplidir, misafirperverdir. Onları güzel karşılamaya hazırlanıyor. Bir kez gelin yeter. Zaten bir kez geldiniz bu alışkanlık yapar” şeklinde konuştu. Gastronomi turizmine dönüşen büyük bir organizasyon Adana Lezzet Festivali her geçen yıl daha fazla katılımcı ve misafiriyle büyüyen bir gastronomi festivaline dönüşüyor. Belirlenen etkili konu başlıkları ve alanlarında uzman, yenilikçi fikirleriyle fark oluşturan konuşmacıların katılacağı paneller, geleceğe tohum atma hedefine hizmet ediyor. Gastronomi turizmine dönüşen ve bu yıl 6-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan Adana Lezzet Festivali geçtiğimiz yıl 660 binin üzerinde kişiyi ağırlamıştı. Festival Adana Valiliğin ev sahipliğinde Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla, festival yürütme kurulunun koordinasyonuyla gerçekleşiyor. Festivalin organizasyonunu Haluk Özsevim hayata geçirirken, konferans programı ve sahne programı içeriklerini Ebru Koralı oluşturdu. Açılış konuşmasını Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın yapacağı etkinlik 6 Ekim’de Yeni Adana Müzesi Konferans Salonu’nda başlayacak. Tema, 100’üncü yılında Cumhuriyet lezzetleri Adana Lezzet Festivali bu yıl son derece anlamlı bir temayla gerçekleştiriliyor. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında “erken cumhuriyet dönemindeki menüler” ana odağında düzenlenen festivalde “davetler ve yeme içme kültürü, cumhuriyet dönemi sofralara gelen kadın erkek eşitliği, Türk mutfağının bugünkü imajı, Türk girişimcilerin marka restoranları sayesinde Türk Malı ürün ve hizmet kalitesinin dünya ile buluşmasından zeytinyağına, yerli malların ihracat potansiyeli” gibi konular ele alınacak. Yerli ve yerinde üretim, yakın çevreden mevsiminde tedarik, atıksız mutfak, karbon ayak izi ve kaynakların doğru kullanılması gibi birçok çevresel değer taşıyan konular da gündeme gelecek.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.