Hava Durumu

#Liman

TOURISMJOURNAL - Liman haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Liman haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan 2025 Hamleleri Haber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan 2025 Hamleleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı 2025 yılı bütçe sunumunda, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına dair önemli projeler ve hedefleri açıkladı. YURT İÇİ UÇUŞ FREKANSINDA ARTIŞ Uraloğlu, iç hat uçuş noktalarının 2003’te 26 iken, 2024’te 58’e çıktığını, 2025’te ise yurt içi uçuş frekansının yüzde 10 artırılacağını belirtti. 50 ülkede 60 noktaya yapılan uluslararası uçuşlar, bugün 131 ülkede 347 noktaya ulaştı. Türkiye’nin hava yolu yolcu trafiği sıralamasında Avrupa’da 3’üncü, dünyada ise 7’nci sıraya yükseldiğini vurguladı. KARA YOLU YATIRIMLARI VE TRAFİK GÜVENLİĞİ Son 22 yılda, 479 kilometre köprü ve viyadük, 717 kilometre tünel inşa edilerek kara yolları daha güvenli hale getirildi. Bölünmüş yol ağı, 2028’de 31 bin 250 kilometreye çıkarılacak. Trafik kazalarındaki ölüm oranı, yüzde 77 oranında azaltıldı. Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin tamamlanmasıyla ulaşım süresi 35 dakikadan 5 dakikaya düşecek. Kuzey Marmara Otoyolu, Orta Anadolu Otoyolu ile Ankara’ya bağlanacak. Ayrıca Akdeniz Sahil Yolu, Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya otoyolları gibi projelerle kara yolu ağı genişleyecek. HAVALİMANI YATIRIMLARI 2025’te yıllık 2,5 milyon yolcu kapasiteli Malatya Havalimanı Yeni Terminali tamamlanacak. Kapadokya, Siirt ve Trabzon havalimanlarının yenilenme projeleri hızla devam ederken, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının 2026’da hizmete alınması hedefleniyor. DENİZCİLİKTE İLK 10 HEDEFİ Türk Sahipli Deniz Ticaret Filosunun 11’inci sıraya yükseldiğini ifade eden Uraloğlu, ilk 10 hedefi için yatırımların sürdüğünü kaydetti. Türk Boğazlarından elde edilen gelir yıllık 212 milyon dolara ulaştı. Türkiye, gemi inşasında tasarım, üretim ve geri dönüşüm süreçlerinde teknolojiye öncülük ediyor. DİJİTALLEŞMEDE YERLİ TEKNOLOJİLER Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi kapsamında, 11 ilde 34 lokasyonda 5G testleri yapılıyor. Türkiye, e-devlet uygulamalarında Avrupa’yı geride bırakarak 10’uncu sırada yer aldı. Ayrıca, Türksat 6A ile uydu haberleşme kapasitesini artırmayı hedefliyor.

Liman Çıkış Belgelerine Yeni Düzenleme Geliyor Haber

Liman Çıkış Belgelerine Yeni Düzenleme Geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan "Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelerle liman çıkış belgelerine ilişkin kurallar yeniden düzenlendi. Buna göre, yolcu gemileri ve kruvaziyer gemiler hariç, gezi, spor ve eğlence amaçlı turizm faaliyetinde bulunan özel ve ticari yatlar ile diğer deniz turizmi araçlarına, liman çıkış izni "seyir izin belgesi" ile verilecek. Bu belgeler, liman çıkış belgesi yerine sayılacak. Liman çıkış belgesine ilişkin denetimlerde gemilerin asgari gemi adamı donatımı ve yeterlik belgelerinin geçerliliği kontrol edilecek. Türk bayraklı yolcu gemilerinde denize elverişlilik belgeleri, yabancı bayraklı gemilerde ise yolcu gemisi emniyet belgelerinin uygunluğu denetlenecek. Kapasitesinden fazla yolcu taşıyan gemilerin seferine izin verilmeyecek. Yük gemileri için denetimler ise geminin taşıma kapasitesine ve yüklerin uygunluğuna göre yapılacak. Denetimlerde yük miktarının, geminin taşıyabileceği maksimum yük sınırını aşmaması sağlanacak. Ayrıca gemilerde bulunması gereken tüm belgelerin geçerliliği, liman çıkış izni denetimlerinin bir parçası olacak. Liman başkanlığı, gerekli gördüğü durumlarda gemi sefere çıkmadan önce donanımlarını, yakıtını, yolcu kapasitesini ve yük düzenini kontrol edecek. Uygunsuzluk tespit edilen ticari gemilerin sefere çıkmasına izin verilmeyecek. Ticari faaliyette bulunmayan gemiler için ise liman çıkış belgesi düzenlenmeyecek. GEÇERLİLİK SÜRESİ Bazı gemiler için liman çıkış belgesi 60 gün süreyle geçerli olacak. Bu gemiler arasında Türk boğazlarında sefer yapanlar, tarama yetki belgesine sahip olanlar, ikmal gemileri ve balıkçı gemileri yer alıyor. Yeni inşa edilen gemiler ise yazılı izinle sefere çıkabilecek ve bu gemilerden liman çıkış belgesi talep edilmeyecek. ÖZEL FAALİYETLER İÇİN DÜZENLEMELER Hidrokarbon arama ve üretim faaliyetlerinde kullanılan gemiler ile destek gemilerinin bazı seferleri, "bitişik liman seferi" olarak değerlendirilecek. Bu gemilerin operasyonları belirlenen liman sahaları ile sınırlandırılacak. SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINA YENİ İZİNLER Liman tesislerine veya yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesine (FSRU) yanaşan LNG gemileri için güvenlik önlemi olarak, gemi operasyonları boyunca en az 60 ton çekme gücüne sahip bir römorkör temin edilmesi ve gemide kılavuz kaptan bulunması zorunlu hale getirildi. İdare veya liman başkanlığı, hava ve deniz koşulları ile seyir emniyetini dikkate alarak, güvenlik tedbiri olarak mevcut römorkör sayısını ve çekiş gücünü artırma yetkisine sahip olacak. Liman tesislerinin yaklaşım kanallarında dönemsel olarak su ürünleri avcılığına izin verilebilecek. Bu izinler, çevre ve seyir emniyetini göz önünde bulundurarak meteorolojik koşullara göre düzenlenecek.

Muğla, 10 Ayda Kendi Turizm Rekorunu Kırdı Haber

Muğla, 10 Ayda Kendi Turizm Rekorunu Kırdı

MUĞLA (İHA) - Türkiye’nin önde gelen turizm merkezlerinden Muğla, 2024 yılının ilk 10 ayında tüm zamanların turist rekorunu kırmayı başardı. İstanbul ve Antalya’dan sonra en fazla yabancı turist ağırlayan şehir olan Muğla’ya 10 aylık dönemde 3 milyon 640 bin 387 yabancı turist giriş yaptı. Bu sayı, geçen yılın 12 aylık dönemindeki 3 milyon 403 bin 590 turist sayısını geride bırakarak yüzde 8’lik bir artışı temsil ediyor. İNGİLİZ TURİSTLER İLK SIRADA Muğla’ya en fazla turist gönderen ülkeler arasında İngiltere, açık ara liderliğini sürdürdü. 2024’ün ilk 10 ayında Muğla’ya gelen İngiliz turist sayısı 1 milyon 577 bin 923 olarak kaydedildi ve bu grup, toplam yabancı turistlerin yüzde 43’ünü oluşturdu. İngiltere’yi sırasıyla 408 bin 875 kişi ile Rusya (%11), 293 bin 761 kişi ile Polonya, 249 bin 019 kişi ile Almanya ve 91 bin 362 kişi ile Hollanda takip etti. HAVAYOLU İLE ULAŞIM TERCİH EDİLDİ Muğla’ya gelen turistlerin büyük çoğunluğu havayolunu kullandı. Dalaman Havalimanı, 1 milyon 916 bin 501 turist ile en çok giriş yapılan nokta olurken, Milas-Bodrum Havalimanı’ndan 1 milyon 1 bin 944 kişi geldi. Deniz yoluyla gelen turistler ise Marmaris, Bodrum, Bozburun, Fethiye ve Göcek limanları gibi farklı giriş noktalarından şehre ulaştı. Marmaris Limanı, 217 bin 992 turist ile deniz yolunda en yoğun giriş noktası oldu.

Türkiye'nin Kruvaziyer Turizminde Başarısı Artıyor Haber

Türkiye'nin Kruvaziyer Turizminde Başarısı Artıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının ilk 10 aylık döneminde Türk limanlarına uğrayan kruvaziyer gemilerdeki yolcu sayısının 1 milyon 766 bin 323 kişi olduğunu açıkladı. Bakan Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan kruvaziyer gemi istatistiklerini yazılı bir açıklama ile değerlendirdi. Bakan, Türkiye'nin kruvaziyer gemi turizminin önemli destinasyonlarından biri olduğunu belirterek, ülkenin bir yarımada olmasının turizm potansiyelini artırdığına dikkat çekti. Uraloğlu, "Ulaşım ve turizm, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınmasında birbirini tamamlayan 2 temel sektördür. Bu anlamda limanlarımız da aynı zamanda kültürel ve turistik zenginliklerimizin dünya çapında tanıtılması için kritik öneme sahip" dedi. KUŞADASI LİMANI İLK SIRADA YER ALIYOR Bakan Uraloğlu, 2024 yılı Türk limanlarına uğrayan kruvaziyer gemi verileriyle ilgili, "Gemilerle limanlarımıza gelen yolcu sayısı bu ayda 295 bin 892 kişi oldu. Yılın ilk 10 ayında limanlarımıza uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artışla 1112 adet, limanlarımıza gelen kruvaziyer yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26,8 artışla 1 milyon 766 bin 323 kişi oldu" açıklamasını yaptı. Kuşadası Limanı, 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde 501 gemi ile en fazla kruvaziyer gemi alan liman oldu. Kuşadası'nı, 184 gemi ile İstanbul limanları ve 92 gemi ile Bodrum takip etti. Ekim ayında da Kuşadası, 89 gemi ile zirvedeki yerini pekiştirdi. İstanbul limanları 34 gemi ile ikinci sırada yer alırken, Bodrum 17 gemi ile üçüncü oldu. Uraloğlu, "2024 yılı Ocak-Ekim döneminde Kuşadası Limanı 791 bin 300 yolcu ile en fazla kruvaziyer yolcuya ev sahipliği yapan liman oldu. Kuşadası Limanı'nı sırasıyla, 402 bin 226 yolcu ile İstanbul limanları ve 153 bin 369 kruvaziyer yolcu ile İzmir takip etti" dedi. Böylece, Kuşadası Limanı, 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde en fazla kruvaziyer yolcusuna ev sahipliği yapan liman oldu. Ekim ayında da bu sıralama değişmedi; Kuşadası 137 bin 898, İstanbul limanları 64 bin 509 ve İzmir 24 bin 580 yolcu ağırladı.

Global Ports Holding, Almanya'daki ilk limanını portföyüne ekleyecek Haber

Global Ports Holding, Almanya'daki ilk limanını portföyüne ekleyecek

Global Yatırım Holding'in bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding (GPH), Seatrade Europe Fuarı'nda Kuzey Denizi'nin en önemli limanlarından biri olan Bremerhaven'ı portföyüne eklediğini açıkladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Almanya'nın Hamburg şehrinde düzenlenen fuarda yeni anlaşmayı duyuran Global Ports Holding, Bremenports ile imzaladığı anlaşma kapsamında Bremenhaven Kruvaziyer Limanı'nı 5 yıl uzatma opsiyonuyla birlikte 10 yıl süreyle işletecek. Şirket, 2025 takvim yılının ilk çeyreğinde limanın operasyonlarını devralmayı planlıyor. Böylece Global Ports Holding, Avrupalı kruvaziyer yolcuları arasında ilk sırada yer alan Almanya'daki ilk limanını portföyüne ekleyecek. Yerel yetkililer tarafından multimilyon avroluk yatırım sürecinin devam ettiği Bremerhaven Kruvaziyer Limanı'nda yatırım tamamlandığında limandaki bağlama tesisleri genişletilerek limanın yolcu kapasitesi artırılacak. Bremerhaven Kruvaziyer Limanı 2022'de, yüzde 90'ı ana liman yolcusu olmak üzere 230 binden fazla yolcuyu ağırladı. Öte yandan limanın İskandinavya ve Baltık Denizi güzergahları için ideal bir konuma sahip olduğu belirtiliyor. - Fuarda yeni liman imkanları gözden geçirilecek Almanya'nın Hamburg şehrinde düzenlenen Seatrade Europe Fuarı'na katılan Global Ports Holding, buradaki standında 14 ülkeden 27 limanını tanıtıyor. Fuarın ana sponsorlarından olan holding, 8 Eylül'e kadar sürecek fuar süresince düzenlenecek konferanslar ile sektörün gelecek dönem hedeflerini şekillendirecek. Fuar kapsamında Ege Port Kuşadası Genel Müdürü ve Global Ports Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Aziz Güngör 'Biniş ve Güvenlik Teknolojisi Nasıl Geliştirilir?' başlıklı konferansın konuşmacıları arasında yer alıyor. Barcelona Kruvaziyer Limanı Genel Müdürü ve Global Ports Holding Batı Akdeniz ve Asya Bölge Direktörü Javier Rodriguez de 'Liman Operasyonlarını Kolaylaştırma: Gemiler ve Limanlar için Verimliliği En Üst Düzeye Çıkarma' başlıklı konferansta konuşma yapacak. Global Ports Holding Pazarlama Direktörü Ceylan Erzi Yaman da 'Kruvaziyer Turizminin Toplumlardaki Mirası: Kruvaziyerin Geride Bıraktıkları' başlıklı konferansta yer alacak. Fuar süresince sektör paydaşları ile birebir görüşmeler gerçekleştirecek olan Global Ports Holding, yeni liman imkanlarını da gözden geçirecek.

Marmaris Bozburun’da liman ve meydan düzenlemesi sona erdi Haber

Marmaris Bozburun’da liman ve meydan düzenlemesi sona erdi

Marmaris Belediyesi’nin mahallelerde yürüttüğü prestij projeler devam ediyor. Bozburun’da hayata geçirilen liman ve meydan düzenlemesi de turizm merkezine yepyeni bir çehre kazandırdı. Marmaris Belediyesi, ilçenin her mahallesine dokunmaya, sorunlarını çözmeye devam ediyor. Merkeze en uzak mahallelerden biri olan turizmin gözdesi Bozburun’da yapılan çalışmaların ardından yepyeni bir görünüme kavuştu. Bozburun’un çehresini değiştiren çalışmaların ilki yat bağlama iskelesinde yapılan revizyon oldu. Marmaris Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nce 2021 yılında başlatılan ve yaz sezonu verilen ara nedeniyle 3 etap halinde yapılan yat bağlama iskelesindeki çalışmalar tamamlandı. Toplam 525 metre uzunluğundaki iskelede altyapı hattı, elektrik altyapısı, su tesisatı, panolar ve yat bağlama noktaları (mapa) ve üst yapı yenilendi. Bozburun’da yapılan bir diğer çalışma ise Atatürk Meydanı’nda yapılan düzenleme oldu. Bölge halkının talepleri doğrultusunda yapılan düzenlemeyle 3300 m2 alanlı meydanda eskimiş ve yıpranmış döşeme değiştirildi. Bölge halkının da şikayetlerine konu olan döşemenin yerine taş desen baskı beton uygulaması yapıldı. Taş desenler ortasına pusula şeklinde dekoratif göbekler yerleştirilerek farklı bir görünüm verildi. Bozburun’un Marmaris için çok önemli olduğunu söyleyen Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay, “İlçemizin en güzel ve en gözde noktalarından biri olan Bozburun’da göreve gelir gelmez birçok çalışmayı yaptık. Liman ve meydan bölgesinde yaptığımız çalışmalarla farklı bir çehre kazandırdık. Yepyeni bir çehreyle misafirlerimizi ağırlıyoruz. Daha yapacağımız çok iş var. Halkımızın talepleri doğrultusunda teker teker hepsini hayata geçireceğiz. Bu çalışmalarımız da bölge sakinlerimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kruvaziyer turizminde rekor Haber

Kruvaziyer turizminde rekor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Uraloğlu, Türkiye'nin limanlarına demir atan kruvaziyer gemi ve yolcu sayısı verilerini değerlendirdi. Dünyada yaşanan bazı olumsuzluklar nedeniyle turizm sektörünün sıkıntılı günler yaşadığını belirten Bakan Uraloğlu, "Ancak ülkemiz turizmde bu olumsuzluklara rağmen talep gören ülke oldu. Bunun da en büyük göstergesi giderek artan kruvaziyer turizmi. Limanlarımıza gelen kruvaziyer gemi ve yolcu sayıları geçen yıla oranla adeta rekor kırdı." ifadesine yer verdi. Bakan Uraloğlu, bu yılın haziran ayı ve ocak-haziran döneminde limanlara uğrayan kruvaziyer gemi ve yolcu sayısına ilişkin şu bilgileri paylaştı: "2023 Haziran ayında limanlarımıza uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,8 artışla 140 oldu. Haziranda limanlarımıza gelen kruvaziyer yolcu sayısı ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58,2 artışla 183 bin 407 oldu. Bu yılın ocak-haziran döneminde ise limanlarımıza uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32,5 artışla 420, limanlarımıza gelen kruvaziyer yolcu sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 88,8 artışla 482 bin 925 oldu." Kruvaziyer gemi ve yolcu sayılarının limanlara göre dağılımı Öte yandan açıklamada, 2023 yılı Haziran ayı ve ocak-haziran döneminde limanlara gelen kruvaziyer gemi ve yolcu sayılarına dair şu bilgilere yer verildi: "Kuşadası Limanı: 2023 yılı Haziran ayında Kuşadası Limanı'na 66 kruvaziyer gemi uğradı, 100 bin 638 kruvaziyer yolcu geldi. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ise Kuşadası Limanı'na 191 kruvaziyer gemi uğradı, 258 bin 719 kruvaziyer yolcu geldi. İstanbul Limanları: 2023 yılı Haziran ayında İstanbul limanlarına 22 kruvaziyer gemi uğradı, 44 bin 744 kruvaziyer yolcu geldi. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ise İstanbul limanlarına 72 kruvaziyer gemi uğradı, 115 bin 760 kruvaziyer yolcu geldi. Çeşme Limanı: 2023 yılı Haziran ayında Çeşme Limanı'na 14 kruvaziyer gemi uğradı, 11 bin 721 kruvaziyer yolcu geldi. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ise Çeşme Limanı'na 34 kruvaziyer gemi uğradı, 20 bin 139 kruvaziyer yolcu geldi. Bodrum Limanı: 2023 yılı Haziran ayında Bodrum Limanı'na 10 kruvaziyer gemi uğradı, 9 bin 446 kruvaziyer yolcu geldi. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ise Bodrum Limanı'na 29 kruvaziyer gemi uğradı, 23 bin 332 kruvaziyer yolcu geldi. Çanakkale Limanı: 2023 yılı Haziran ayında Çanakkale Limanı'na 5 kruvaziyer gemi uğradı, 1342 kruvaziyer yolcu geldi. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ise Çanakkale Limanı'na 18 kruvaziyer gemi uğradı, 9 bin 86 kruvaziyer yolcu geldi. Diğer Limanlar: 2023 yılı Haziran ayında en fazla kruvaziyer gemisi gelen ilk 5 liman dışındaki diğer limanlara toplam 23 kruvaziyer gemi uğradı, 15 bin 516 kruvaziyer yolcu geldi. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde ise en fazla kruvaziyer gemisi gelen ilk 5 liman dışındaki diğer limanlara toplam 76 kruvaziyer gemi uğradı, 55 bin 889 kruvaziyer yolcu geldi."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.