Hava Durumu

#Maraş Biberi

TOURISMJOURNAL - Maraş Biberi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Maraş Biberi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Coğrafi tescilli 10 tarım ürünümüz Haber

Coğrafi tescilli 10 tarım ürünümüz

1-Antep Fıstığı (Gaziantep Fıstığı): Antep Fıstığı 7.2°C'nin altında çeşitlere göre değişmek üzere 600-1050 saat arasında soğuklama istiyor. Hava  koşullarının  aynı/uygun  olduğu yörelerde yetiştiriliyor. Bu leziz fıstık türü, Gaziantep mutfağının vazgeçilmez bir parçası.  2-Giresun Fındığı: Kendine özgü tat ve lezzeti, çiğ veya kavrulup yendiğinde damakta bıraktığı aroması ve tadı Giresun Tombul Fındığı’nı diğer fındık çeşitlerinden ayıran özelliklerinden.   Giresun iline özgü olan fındık türü, küçük boyutu, ince kabuğu ve lezzetiyle de dünyaca ünlü. 3-Maraş Biberi: Toz, pul (yaprak) ve pul (isot) biber yapımında kullanılan, kurutulmaya elverişli, tek yıllık bir bitki.  Kahramanmaraş iline özgü olan bu biber türü, kendine özgü acılığı ve aromasıyla biliniyor. Türk mutfağında gerçekten çok önemli bir yere sahip. 4-Çorum Leblebisi (Çorum Hitit Leblebisi): Çorum ilinde yetiştirilen bu leblebi çeşidi, büyük, lezzetli vegevrebirdokuya sahip. Yüksek kaliteli üretimiyle biliniyor 6-Sarımsak (Taşköprü Sarımsağı): Diğer sarımsaklara nazaran daha acı olan  Kastamonu iline özgü Taşköprü sarımsağı, keskin tadı ve büyük dişleriyle ünlü. Tıbbi özellik açısından da en değerli sarımsak kendisi .Yemeklerin ve salataların vazgeçilmez malzemesi. 7-Diyarbakır Karpuzu: Diyarbakır Karpuzu (Sürme) tek yıllık olup sürüngen yapıda bir bitki.  Sürme çeşidi ise Diyarbakır Karpuzları arasında en iri olan çeşit. Diyarbakır'a özgü olan bu karpuz türü, lifli yapıda olup bol miktarda su içeriyor. Yaz aylarında tüketmek için ideal, serinletici bir atıştırmalık.  8-Amasya Elması: Amasya elmasının, ilin iklim özelliklerinin de etkisiyle, kendine has kuvvetli mis kokusu ve aroması var. .  İri boyutları, tatlı ve ekşi dengesiyle ünlü. Üstüne çiğ düşüp ardından da güneş ışığı alması sonucu parlak kırmızı rengini alıyor. Bu da Amasya Misket Elmasının ayırt edici özelliklerinden biri oluyor. 9-Sultaniye Üzümü:  Manisa’da üretilen çekirdeksiz üzümün en önemli ayırt edici özelliği Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi önemli isimlerin de içinde yer aldığı şehzadelerin yetiştiği Manisa’da tadı, aroması ve yapısıyla “sultanlara layık” olarak değerlendirilmesiyle Sultani ismini almış olması. Manisa iline özgü olan bu üzüm türü, büyük ve tatlı üzümleriyle biliniyor. 10-Isparta Gülü:  Türkiye florasında 24 gül türü olmasına rağmen gül yağı elde etmek amacıyla kullanılan bu türün adı, kültürü yapılan ve Isparta Gülü olarak da bilinen Rosa damascena Mill'dir. Isparta iline özgü olan bu gül türü, güzellik ve parfüm endüstrilerinde kullanılıyor.

Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü Haber

Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü

Baklava: Gaziantep Baklavası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili almış bir lezzetimiz. Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş, antep fıstığı ve özel şerbetiyle ünlü leziz hamur tatlımız. Antep Kebabı: Gaziantep mutfağına ait olan bu kebap çeşidimiz, incecik doğranmış etlerle yapılıyor. Maraş Dondurması: Kahramanmaraş'ta üretilen bu dondurmamız, yoğunluğu ve lezzetiyle tescilini almış, özel bir yere sahip.  Malatya Kayısısı: Malatya'da yetişen kayısılar, coğrafi işaret tescili almış ve bu kayısılarla yapılan pek çok ürün de coğrafi işarete sahip. Maraş Biberi: Kahramanmaraş bölgesinde yetiştirilen bu acı biber çeşidi, çeşitli yemeklerde ve baharat karışımlarında kullanılıyor. Pastırma: Dillere destan coğrafi işaret tescilli Kayseri pastırmamız, ince dilimlenmiş kırmızı etin baharatlarla kaplanarak kurutulması ile yapılıyor. Mardin Tava: Mardin mutfağına özgü bir yemek olan Mardin tava da lezzeti ile coğrafi işaret tescili almış bir yemeğimiz. Kuzu eti ve sebzelerle hazırlanıyor. Adana Kebabı: Baharatlı ve acılı bir kebap çeşidi olan, Adana diyince akla ilk gelen kebap çeşidimiz, Adana kebabı da coğrafi işaret tescilini almış. Diyarbakır Çiğ Köfte: Diyarbakır'dan meşhur coğrafi işaret tescilli çiğ köftemiz, bulgur, kırmızı biber salçası ve baharatlarla hazırlanıyor. Van Kahvaltısı: Van iline özgü coğrafi işaret tescilli Van kahvaltımız, otlu peynir, kaymak, simit, kuymak gibi özgün lezzetler içeriyor. Kars Gravyeri: Kars gravyeri, Kars ilinde üretilen ve coğrafi işaret teşcili almış lezzetli bir peynir çeşidi. Beykoz Kavunu: İstanbul'un Beykoz ilçesinde yetiştirilen özel bir kavun çeşidi olan Beykoz kavunu da coğrafi işaret tescili almış bir diğer ürünümüz. İzmir Kumrusu: İzmir kumrusu, İzmir iline özgü, coğrafi işaret tescili almış, taze ve hafif bir ekmek arası sandviçimiz. Çılbır: Çılbır, Türk mutfağının geleneksel kahvaltı yemeklerinden biri ve özellikle Kayseri'de popüler.  Aydın İnciri: Aydın ilinde yetiştirilen incirler, Aydın inciri olarak bilinen coğrafi işaret tescilini almış bir diğer lezzetli meyvemiz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.