Hava Durumu

#Mekan

TOURISMJOURNAL - Mekan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mekan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

UNESCO tarafından tescillenen Afyonkarahisar'a yakışır bir mekan Haber

UNESCO tarafından tescillenen Afyonkarahisar'a yakışır bir mekan

  ‘Lezzetlerin kesiştiği noktada buluşalım’ sloganı ile geçtiğimiz aylarda yerli yabancı pekçok turiste ev sahipliği yapan Afyonkarahisar  gastronomi projesiyle adından söz ettirmeye devam ediyor. Afyonkarahisar’a marka değer kazandıracak gastronomi mutfağı ise Afyonkarahisar’ı dünya gastronomi şehirleri arasına sokacak vizyon projelerin başında geliyor.  Gastronomi uzmanlarının uğrak noktası  olacak  Afyonkarahisar Valiliği, Afyonkarahisar Belediyesi ve Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği iş birliğinde geçtiğimiz aylarda düzenlenen gastronomi festivalinde birçok yemeksever, gurme ve aşçıyı buluşturarak bir rekora imza atan Afyonkarahisar Gastronomi Festivali mutfak sanatlarının çeşitli alanlarında uzmanlıklarını kanıtlamış pek çok aşçı ve gurmeye ev sahipliği yaptı. Festival’de yemeğin her alanından farklı uzmanlar yeteneklerini ve uzmanlık alanlarını sergilerken paneller ve söyleşilerle yemek alanı her yönüyle ele alınarak derinlemesine incelendi. Gastronomi Mutfağında Afyonkarahisar yemekleri sergilenecek Afyonkarahisar Ege’nin bereketli topraklarında birçok yöresel ürüne ev sahipliği yaparken birçok uygarlığa ev sahipliği yapmasından ötürü birçok yemek pişirme ve sunma sanatına da  yıllar boyunca şahit olmuş bir lezzet durağı olması bakımından önem arz ediyor. Türk mutfağının genel olarak . Çin ve Fransız mutfakları ile birlikte dünyanın en zengin mutfaklarından biri olması. Asya ve Anadolu topraklarının sunduğu ürün çeşitliliği, Uzun tarihsel süreçte birbirlerinden farklı bir çok kültürle yaşanan etkileşim, Selçuklu ve Osmanlı gibi imparatorlukların saraylarında gelişen yeni tatlar, bu etkenler arasında sayılabilir. Afyonkarahisar’da gerek Osmanlı gerekse Selçuklu medeniyeti döneminde barındırdığı nüfus ve fiziki kapasitesi ile  tahıl, çeşitli sebze ve bir miktar etle sulu olarak hazırlanan yemek türleri, çorbalar, zeytinyağlı yemekler, hamur işleri ve kendiliğinden yetişen otlarla hazırlanan yemeklerden oluşan Türk Mutfağından  kendisine has Pilav ve makarnalar, Mezeleri barındıran Yunan mutfağına kadar birçok uygarlıklardan izler taşıyor. Tüm bu zenginlik beraberinde Afyonkarahisar’ı gastronomi turizmi alanında zirveye taşırken sevecen insanı gerek Belediye hizmetlerinin sorunsuz yürümesi ulaşım ağındaki ilerleme ile gastronomi merkezleri arasında baş sıralarda olmasına neden oluyor.

Gastronomiye yön veren "İncili Rehber'in" yenisi yolda Haber

Gastronomiye yön veren "İncili Rehber'in" yenisi yolda

Turistlerin kaliteli yemeğe göre tatil seçmeleri, kişilerin damak tadına uygun restoran konusunda daha fazla arayışta olmaları gibi bir çok nedenle, gastronomi sektöründe bilinçlenme artıyor ve yeni çalışmalar yapılıyor. Bunlardan biri de, gastronomi sektörüne bir standart getirmeyi hedefleyen ve sektörün en prestijli rehberlerinden olan, Türkiye'nin ilk ve tek özgün derecelendirme sistemiyle hazırlanan İncili Gastronomi Rehberi. Şu an rehberin beşincisi yolda. İnciler 2023 ün ilk yarısında sahiplerini bulacak.  Fatih Karaca'nın ortaklığında, proje koordinatörlüğünü Hürriyet yazarı Müge Akgün'ün yaptığı, İncili Gastronomi Rehberi, Hürriyet ve Karaca iş birliğiyle Türkiye’de ilk kez değerlendirme ve derecelendirme sistemiyle yürüyen bir gastronomi rehberi. REHBERİN GİZLİ MÜFETTİŞLERİ VAR Gastronomi konusunda bilgili, keşfetme tutkusu olan, damak tadına, şeffaf, dürüst değerlendirme yapacağına güvenilen isimler gizli müfettiş olarak belirlenmiş.  İNCİLİ REHBER HER YIL YAYGINLAŞIYOR, İNGİLİZCESİ YOLDA Önde gelen yeme-içme yazarları, danışma kurulu üyeleri ve gizli müfettişlerin katkılarıyla ilk İncili Gastronomi Rehberi 2017 yılında, ikincisi 2018 yılında raflardaki yerini almış, 2020’de de üçüncü rehberi yayımlanmış. 2022'deki İncili Gastronomi Rehberi’nin kapsamı biraz daha genişlemiş. İstanbul, Ankara, İzmir, Bodrum, Antalya ve Bursa’nın yanı sıra Gaziantep’in restoranları ve lezzet noktaları da rehbere dahil edilmiş. Hürriyet Gazetesi'ne verdiği röportajda, proje ortağı Fatih Karaca şunları söyledi; "Öncelikle İncili Gastronomi Rehberi'nin artık İngilizcesi de olacak ve tanıtımını da ocak ayı sonunda Londra'da yapacağız. Bu hamlemiz aslında rehberi yurtdışma da açma anlamına geliyor. Ki bu adım hem Türkiye'nin tanıtımı hem de Türk gastronomi dünyasının Avrupa ve diğer ülkelerde duyurulması açısından kıymetli bir adım." Fatih Karaca röportajda ayrıca" Her yeni gelen rehberin Türk gastronomisine büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Gelsinler ki Türk mutfağı tüm dünyada tanınsın, turizm gelişsin. Sadece güneş-deniz tatili yapmak için değil restoran keşfetmek, iyi yemek için de gelsinler. İncili Gastronomi Rehberi aslında onlar için iyi bir referans, iyi bir kaynak çalışma. "dedi. EN YÜKSEK PUAN 5 İNCİ  Rehberde ayrıca, derece alan restoranların yanı sıra 'Lezzet Noktaları', 'Sokak yemekleri' ve 'Alışveriş adresleri' de yer alıyor. Kurgulanan sisteme göre restoranlar malzeme, lezzet, yaratıcılık, servis, fiyat-kalite dengesi, sunum ve dekorasyon gibi özellikleriyle değerlendiriliyor. Puanlama sisteminin sembolü İNCİ. En yüksek puan 5 İnci ile simgeleniyor.İnci açılımları 5 İnci: Sıra dışı deneyim 4 İnci: Mükemmel 3 İnci: Çok iyi 2 İnci: İyi 1 İnci: Gitmeye değer

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.