Hava Durumu

#Michelin Rehberi

TOURISMJOURNAL - Michelin Rehberi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Michelin Rehberi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türk Mutfağının Yıldızı Michelin 2025 Seçkisiyle Parlıyor Haber

Türk Mutfağının Yıldızı Michelin 2025 Seçkisiyle Parlıyor

Michelin Rehberi 2025 İstanbul, İzmir ve Muğla seçkisine 32 yeni restoran eklendi. Bu restoranlardan 2’si Michelin Yıldızı, 8’i Bib Gourmand, 6’sı ise çevre dostu gastronomi girişimlerini ödüllendiren Michelin Yeşil Yıldız ile onurlandırıldı. Türkiye genelinde Michelin tavsiyeli restoran sayısı, İstanbul'da 77, İzmir'de 24 ve Muğla'da 31 olmak üzere toplam 132 oldu. Bu yıl 2 yeni restoran daha Michelin Yıldızı kazandı. İstanbul'daki Casa Lavanda ve İzmir'deki Narımor, birer Michelin Yıldızı ile ödüllendirildi. Böylece, Türkiye’deki Michelin Yıldızlı restoran sayısı 14’e çıktı. Geçtiğimiz yıllarda birer yıldız alan tüm restoranlar, bu yıl da yıldızlarını korudu. İstanbul’daki "Türk Fatih Tutak" ise Türkiye’deki iki Michelin Yıldızı bulunan tek restoran olma unvanını korudu. ERSOY: "TÜRK MUTFAĞI KÜRESEL BAŞARI HİKAYESİ YAZACAK" Michelin Rehberi 2025 Ödül Töreni’ne katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk mutfağının dünya gastronomi sahnesindeki yükselişine dikkat çekti. Ersoy, Türk mutfağı küresel gastronomi sahnesinde güçlü bir konuma sahip olup dünyaca kabul edilmiş bir başarı hikayesi yazabilecek potansiyel taşıdığını vurguladı. Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec ise, "Bu yıl da müfettişlerimiz Türk mutfağının zenginliği ve benzersizliği karşısında büyülendi. Yerel zanaatkarlar, giderek daha sorumlu bir gastronomiyi ana hatlarıyla belirten dikkat çekici girişimler ve yerel mutfak geleneklerinin yeniden yorumlanmasına adanmış yaratıcılık arasında İstanbul, İzmir ve Muğla gerçek bir gastronomi mozaiği olduğunu kanıtlıyor" diye ekledi. MICHELIN YILDIZLI RESTORANLAR 2 Michelin Yıldızı: Türk Fatih Tutak (İstanbul) 1 Michelin Yıldızı: Araka (İstanbul) Arkestra (İstanbul) Casa Lavanda (İstanbul) - Yeni Mikla (İstanbul) Neolokal (İstanbul) Nicole (İstanbul) Sankai by Nagaya (İstanbul) OD Urla (İzmir) Teruar Urla (İzmir) Vino Locale (İzmir) Narımor (İzmir) - Yeni Kitchen by Osman Sezener (Bodrum) Maçakızı (Bodrum) ÇEVRE DOSTU GASTRONOMİ: MICHELIN YEŞİL YILDIZLI RESTORANLAR Michelin Yeşil Yıldız, sürdürülebilir gastronomiyi teşvik etmek için veriliyor. Bu yıl Türkiye'den 6 yeni restoran daha listeye eklendi. İstanbul: Casa Lavanda The Barn - Yeni Telezzüz - Yeni İzmir: Asma Yaprağı - Yeni Muğla: Mezra Yalıkavak (Bodrum) - Yeni Agora Pansiyon (Milas) - Yeni Bu listeyle Türkiye'deki Michelin Yeşil Yıldızlı restoran sayısı 10’a yükseldi. MICHELIN BIB GOURMAND RESTORANLAR Bib Gourmand, gurmeler tarafından beğenilen, uygun fiyatlı restoranlara veriliyor. Bu yıl İstanbul, İzmir ve Muğla'dan 9 yeni restoran listeye eklendi. İstanbul: Arka Ristorante Pizzeria - Yeni Ali Ocakbaşı - Yeni Aslında Meyhane - Yeni Tatbak - Yeni Araf İstanbul - Yeni Nazende Cadde - Yeni Beynel - Yeni Yeşil Yıldız ödüllü Asma Yaprağı - Yeni İzmir: 8 restoran (Mevcut liste korunuyor) Muğla: 5 restoran (Mevcut liste korunuyor) Bib Gourmand restoran sayısı, toplamda 27’ye ulaştı. MICHELIN TARAFINDAN TAVSİYE EDİLEN 22 YENİ RESTORAN Bu yıl Michelin tavsiyesine dahil edilen 22 yeni restoranla birlikte Türkiye genelindeki tavsiye edilen restoran sayısı 91'e ulaştı. Tavsiye edilen restoranlar arasında hem Anadolu’nun geleneksel lezzetleri hem de dünya mutfağından seçenekler yer alıyor. İstanbul'dan Tavsiyeler: The Barn Telezzüz Apartıman Yeniköy Herise İstanbul Lokanta by Divan İzmir'den Tavsiyeler: Birinci Kordon Balık Restoran Gula Urla Hus Şarapçılık Kasap Fuat Çeşme Ortaya Alaçatı Scappi Muğla'dan Tavsiyeler: Divia by Maksut Aşkar Barbarossa Karnas Vineyards Kornel Lucca By The Sea Oi Filoi Oro by Alfredo Russo Mori The Red Balloon Yalıkavak Mezra Yalıkavak ÖZEL ÖDÜLLER İLE TÜRKİYE'NİN YETENEKLİ ŞEFLERİ TAKDİR EDİLDİ Michelin Rehberi 2025'te Türkiye’den 3 özel yetenek ödüllendirildi. Michelin Sommelier Ödülü: Yunus Öztürk (OD Urla) Michelin Servis Ödülü: Nicole restoranı servis ekibi Michelin Genç Şef Ödülü: Serhat Doğramacı (Yeşil Yıldızlı Mezra Yalıkavak) Bu ödüller, Türk gastronomi sahnesinin yalnızca yemekleriyle değil, aynı zamanda profesyonel mutfak ekipleriyle de dikkat çektiğini gösterdi.

Michelin Rehberi'ne 132 Restoranla Türkiye Damgası Haber

Michelin Rehberi'ne 132 Restoranla Türkiye Damgası

İSTANBUL (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 yılının ilk dokuz ayında Türkiye’nin 49,2 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak 46,9 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini açıkladı. Bakan Ersoy, bu başarıda gastronomi sektörünün yükselen etkisine dikkat çekerek Michelin Rehberi’nin 2025 seçkisiyle Türkiye’nin bu alandaki global başarısını vurguladı. TURİZMDE REKOR BÜYÜME Bakan Ersoy, "Ziyaretçi sayısındaki yıllık büyüme yüzde 9, turizm gelirlerindeki büyüme ise yüzde 7 oranında gerçekleşti. 60 milyon olarak belirlediğimiz yıllık ziyaretçi hedefini, güçlü rezervasyon rakamları sayesinde 61 milyon olarak revize ettik" dedi. MICHELIN REHBERİ TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ YILINDA Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Michelin Rehberi’nin 2025 İstanbul-İzmir-Muğla seçkisinin ödül törenine katıldı. İstanbul Beşiktaş’taki bir otelde düzenlenen törende, Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec başta olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı davetli yer aldı. Bu yıl tanıtılan restoran sayısı İstanbul’da 77, İzmir’de 24 ve Muğla’da 31 olmak üzere toplamda 132’ye ulaştı. Törende bir restoran ilk yıldızını alırken, 9 restoran "Bib Gourmand" ödülüne layık görüldü. Ayrıca çevreye duyarlı çalışmalarıyla 6 restoran "Yeşil Yıldız" ödülü kazandı. Tören kapsamında başarılı sektör profesyonellerine de özel ödüller verildi. Ersoy, "Michelin Rehberi, zengin gastronomi kültürümüzü dünyaya tanıtmak ve özgün deneyimler sunmak isteyen ziyaretçilere rehberlik ediyor. Bu durum, yerel üreticilerden tedarikçilere kadar geniş bir ekonomik ekosistemin büyümesine de olanak sağlıyor" dedi. 2030’A KADAR %100 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFİ Ersoy, Türkiye’nin 2030 yılına kadar tüm konaklama tesislerini yüzde 100 sürdürülebilir hale getirme hedefi doğrultusunda önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti. "Türkiye, dünyada Global Sustainable Tourism Council (GSTC) ile hükümet düzeyinde imzacı olan ilk devlet. Ulusal Sürdürülebilirlik Programımız, dünyadaki ilklerden biri. 2024 itibarıyla 19 binden fazla konaklama tesisi GSTC sertifikasyon sürecine dahil oldu" dedi. Aynı zamanda, yeme-içme sektörünün sürdürülebilirlik alanındaki katkılarına da değinerek, sektörün Ulusal Sürdürülebilirlik Programı’na davet edileceğini ve Türkiye’nin gastronomi sürdürülebilirliği konusunda örnek ülke olacağını duyurdu. MICHELIN REHBERİNDE ÜÇ GASTRO-ŞEHİR: İSTANBUL, İZMİR, MUĞLA Michelin Rehberi’nin İstanbul, İzmir ve Muğla’da seçkiler oluşturmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ersoy, "Bölgelerimizin nitelikli ürünlerini ‘tarladan sofraya’ yaklaşımıyla harmanlayan şeflerimizi ve rehbere giren tüm işletmelerimizi tebrik ediyorum. Yeni şehirlerimizin de gelecekte rehbere dahil olmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı. Türk mutfağının gastronomi dünyasındaki yükselişi, hem yerel üreticilere hem de Türkiye’nin genel turizm stratejisine güçlü bir destek sağlıyor. Michelin Rehberi ile Türkiye, sadece turistik cazibesini değil, aynı zamanda mutfak sanatındaki zenginliğini de dünyaya taşıyor. Bakan Ersoy, Türkiye’nin turizm ve gastronomi alanında global başarılara imza attığını ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımlarla gelecekte de öncü olmayı sürdüreceğini belirtti.

Urla, gastronomi turistlerini bekliyor Haber

Urla, gastronomi turistlerini bekliyor

Michelin Rehberi 2024 İstanbul-İzmir-Bodrum seçkisi kapsamında lezzet dedektiflerinin yaptığı değerlendirme sonucu İzmir'deki toplam 15 restoran, rehbere dahil edilmeyi başardı. Kentin gastronomi üssü olarak tanımlanan Urla'da OD Urla, Vino Locale ve Teruar Urla restoranları "yıldız" alırken sürdürülebilir mutfak çalışmaları nedeniyle de OD Urla, Vino Locale ve Hiç Lokanta "yeşil yıldız" ile ödüllendirildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk, Urla'nın bu değerlendirme sisteminde aynı dönemde 6 yıldız birden almasının büyük bir başarı olduğuna işaret etti. Bu başarının yakalanmasında Urla'daki restoranların bir bölümü kendilerine ait olan tarlalarda yetiştirilen ürünleri doğrudan sofraya taşımasının etkili olduğunu dile getiren Öztürk, en üst kalite seviyesini gösteren yıldızın yanı sıra sürdürülebilirliği gösteren yeşil yıldızın da ilçenin tarımsal gelişimine önemli etkilerinin olacağını kaydetti. Öztürk, "Tarımsal üretimin önemli olduğu Ege Bölgesi'nde, yerel çiftçilerimiz tarladan sofraya konseptiyle daha büyük bir ekonomik kalkınmaya sahip olacaklar, bölgedeki kırsal tarım da tamamen değişecek." ifadelerini kullandı. İEÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitmen Şefi Öğretim Görevlisi Aypar Satı ise Michelin yıldızlarının gastronomi turistlerinin bölgeye ilgisini arttıracağını dile getirdi. Dünya genelinde turizm anlayışının kabuk değiştirdiğini, gastronomi turizminin de yüksek harcama düzeyine sahip bir alan olarak dikkat çektiğini söyleyen Satı, şu değerlendirmelerde bulundu: "Michelin gibi değerlendirme sistemlerinin turizm destinasyonlarına katkıları çok büyük oluyor. İtalya, Fransa, Japonya, ABD gibi pek çok ülkeden gastronomi tutkunları, gidecekleri restoranları yıldız derecelerine göre belirliyor. Turistler, sırf bu restoranlara gitmek için yolculuk yapıyor. Michelin yıldızının Urla'ya gelmesi gastronomi turizminin cazibesini artırmada önemli bir unsur olacak. Bundan sonra dünyanın dört bir yanından gastronomi tutkunları Urla'ya gelecektir." "Ormandan hasat ettiklerimiz mutfağın bir ürünü" Michelin değerlendirmesinde yeşil yıldızın yanı sıra uygun fiyata eşsiz yemek deneyimi sunan restoranlara verilen Bib Gourmand ödülüne layık görülen Hiç Lokanta'nın şefi Ekin Can Kün ise yaptıkları çalışmaların görünür kılınmasının heyecanını ve gururunu yaşadıklarını belirtti. "Bu ödülleri olağanüstü bir emeğin sonucu olarak görüyoruz." diyen Kün, mutfaklarında kullandıkları ürünlerin önemli bir bölümünü 2 bin 400 dönüm alandaki Hiç Zeytin Ormanı'nda yetiştirdiklerine dikkati çekti. Kün, "Ürünler, mevsimsel olarak hasat ediliyor, bu bazen iki haftalık bir süreç olabiliyor. Mesela sarımsak çiçeği 2-3 hafta süresince toplanabilir, o mevsimi kaçırdığınız zaman sarımsak çiçeğini yemeklerinizde kullanamazsınız. Ormanda 16-20 arası yabani ot, 3-4 çeşit yabani meyve ile 8 civarı yenilebilir çiçek hasadı yapıyoruz. Burada her şey bir bütünün parçası. Ödül de bu çalışma organizasyonuyla kazanıldı." diye konuştu. Lokanta mutfağında çöp kutusu bulundurmadıklarını, atık miktarıyla elektrik ve su tüketimine ilişkin verilerin sürekli analiz edildiğini aktaran Kün, misafirlerden dönen tabaklarda kalan miktarların da sürekli ölçüldüğünü dile getirdi. Tüm ekibin "Misafir neden bu tabaktaki her şeyi yemedi?" sorusunu sorarak değerlendirmelerde bulunduğunu söyleyen Kün, "Tıka basa yedirmek değil zevkle, deneyimle, hikayeyle bütünleşerek yemek yenmesini sağlamak istiyoruz." diye konuştu.

Tencere yemekleri Michelin Rehberi’nde! Haber

Tencere yemekleri Michelin Rehberi’nde!

Gastronomi dünyasının her yıl merakla beklediği ve prestijli restoranların değerlendirildiği Michelin Rehberi’ne bu yıl altısı İzmir, 15’i Bodrum ve İstanbul’da yer alan 36 yeni restoran, tavsiye edilenler listesine girdi. Lüks ve uluslararası mutfakların yer aldığı rehberde, bu yıl ev ve tencere yemekleriyle geleneksel Türk mutfağını lezzet tutkunlarıyla buluşturan lokantalar da listeye girmeyi başardı. ‘Sektör markalaştı’ İstanbul Bostancı’nda yer alan Tavacı Recep Usta’nın işletmecisi Recep Budak, “Türkiye’de kemikleşmiş markalar var. İnsanlar nerede, ne yiyeceğini çok iyi biliyor. Yemek sektörü markalaştı. İlk saç tavanın mucidi Tavacı Recep Usta olarak biziz. Şimdi steak ya da kebap her yerde var ama bizim asıl işimiz Anadolu mutfağı. Buraya gelen farklı mönüyle karşılaşıyor. Bu ödülün bize katacağı elbette vardır fakat Recep Usta’yı zaten herkes biliyor. Dünya artık elimizde, girdiğinde herkes herkese ulaşır. Buradan saç tava ya da kaburga dolması yemeden gidemezsiniz. Tüm ürünlerimiz organiktir. Besi et almayız. Bin 500 kilometreden buraya et geliyor” dedi. ‘Yolumuzdan hiç vazgeçmeyeceğiz’ İzmir’de hizmet veren Ayşa Boşnak Börekçisi’nin işletmecisi Ayşe Karadan, “Büyük bir reklam bu işletmeler için. Evet, satışlarda artış olacaktır, daha yeni yeni duyuluyor. Daha çok ses getirecektir önümüzdeki günlerde. Aynı menümüz, çizgimizden ve yolumuzdan hiç vazgeçmeyeceğiz. 20 senedir bu şekildeyiz. Bizi seven ve beğenen bu şekilde geliyor. Hiç değiştirmeyi düşünmüyoruz menüyü. Müşterilerimiz sayesinde buralara geldik, yine aynı yolumuzda devam ediyoruz. Balkan mutfağı ve Ege mutfağına hakimiz. Mezelerimiz ve ev yemeklerimiz oluyor” açıklamasını yaptı. ‘Maddiden çok manevi tarafına bakıyorum’ İzmir’de bulunan Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası’nın işletmecisi Alpay Okyay, “Biz Gurman ödülüne layık görüldük. 1955’ten beri üç kuşak faaliyet gösteren bir lokantayız. Biz geleneksel Türk mutfağı, tencere yemekleri yapıyoruz. Dünyada kabul gören en önemli organizasyonlardan birinde yer almak güzel. Amacımız geleneksel mutfağı gelecek kuşaklara aktarmak ve lokantamızı 100’üncü yılına taşımak. İşlere artı değer katıp, fayda sağlayacaktır ancak işin maddi tarafından çok manevi tarafına bakıyorum. İşlerimden memnunum ancak manevi olarak Türk mutfağına ve ülkemizi orada temsil etmek daha büyük haz veriyor. Günde 35 çeşit yemek yapıyoruz” diye konuştu. ‘Para kazanmak gibi derdimiz yok’ Bodrum Konacık’ta hizmet veren Kısmet Lokantası’nın sahibi Orhan Dumanlı, “Satıştan ziyade aynı kaliteyi daha yüksek sürdürmek amacındayız. Yoksa bu bizim için ticari ünvan değil. Bekliyorduk tabii böyle bir şeyi. ‘Böyle ödül alalım, daha çok para kazanalım’ gibi bir derdimiz yok. Bu ödülle çıtayı daha da yükselttik. Yöresel, Ege ve zeytinyağlı yemekler yapıyoruz. Yöre üreticisinden alışveriş yapıyoruz, donmuş hiçbir ürün kullanmıyoruz. Yöreye faydamızın olması ve unutulmaya yüz tutmuş yemeklerin gelecek kuşaklara aktarılması bizim amacımız” şeklinde konuştu.

Michelin Rehberi 2024 İstanbul-İzmir-Bodrum seçkisi açıklandı Haber

Michelin Rehberi 2024 İstanbul-İzmir-Bodrum seçkisi açıklandı

Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden biri olan Michelin Rehberi 2024 İstanbul-İzmir-Bodrum seçkisi, Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde düzenlenen törende açıklandı. 2024 seçkisine 58 yeni restoran dahil olurken, yeni seçkide Vino Locale, Od Urla, Teruar Urla, Arkestra, Sankai by Nagaya, Maça Kızı ve Kitchen restoranları 1 MichelinYıldızı'na layık görüldü. Michelin Rehberi 2023'te 1 Michelin Yıldızı alan Araka, Mikla, Neolokal ve Nicole restoranları ile 2 Michelin Yıldızı sahibi Turk Fatih Tutak yıldızlarını korudu. "İstanbul, dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri" Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul'un ardından, kendine özgü mutfağı ve özgün işletmeleriyle öne çıkan, önemli turizm destinasyonlarından İzmir ve Bodrum'un da artık Michelin Rehberi'nde yer alacak olmasının önemini vurguladı. İstanbul'un tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra köklü tarihi ve zengin yemek kültürüyle de üst sıralarda yer alan bir gastronomi şehri olduğuna işaret eden Ersoy, şunları kaydetti: "Bu zenginliği yeni nesil bir birikim ve yaratıcılıkla harmanlayan şeflerimiz ile dünya gastronomi sahnesindeki yerimiz ve önemimiz giderek artıyor. İstanbul, hem yenilikçi şeflerin kadim bir mutfak geleneğinin üzerine inşa ettiği yaratıcı lezzetleri hem de üst düzey restoran kalitesiyle dikkat çekiyor. İstanbul'un gastronomi alanındaki zenginliklerini keşfetmek için gelen konuklarının sayısı hiç de az değil. Türk mutfağının yanı sıra dünya mutfaklarından da zengin bir seçkiye sahip olan ve bir gastronomi merkezi olarak her geçen gün daha çok ön plana çıkan İstanbul, rekor ziyaretçi sayısına ulaşmayı da sürdürüyor. Dünyanın en çok ziyaret edilen şehirlerinden biri olan İstanbul, bu yıl 13,1 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırlayarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,61 artış yaşadı. Bu artışta, etkili tanıtım çalışmalarımızın ve böylelikle dünyanın en önemli seyahat yayınlarının gözünü İstanbul'a çevirmiş olmalarının da katkısı var. Dünyanın önde gelen seyahat yayınları okuyucularının oylarıyla İstanbul'un 'Avrupa'nın En İyi Şehri' seçilmesi de İstanbul'un artan popülaritesinin bir yansımasıdır." İzmir ve Bodrum'un Ege ve Akdeniz mutfaklarının en önemli gastronomi destinasyonları olduğunu belirten Ersoy, "Bölgenin en nitelikli ürünlerini 'tarladan sofraya' yaklaşımıyla harmanlayan yetenekli şeflerimiz sayesinde, sürdürülebilirlik kavramını özünde barındıran mutfak kültürümüzü dünyaya sergileyebileceğiz. İzmir ve Bodrum'u ziyaret edecek olan misafirleri gastronominin yanı sıra Ege ve Akdeniz'in turkuaz suları, zengin tarihi mirası, yüksek tesis kalitesi ve gulet turları gibi eşsiz deneyimler bekliyor olacak." ifadelerini kullandı. "Yeni destinasyonların Michelin Rehberi'ne dahil edileceğini ümit ediyorum" Bakan Ersoy, gastronomi turizminin artık başlı başına bir seyahat nedeni olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin gastronomi turizmi alanında dünya çapında markalaşmasını sağlamak ve Türk mutfak kültürünü gastronomi turizminde lider kılmak için çok sayıda kapsamlı projeye imza attıklarını söyledi. Michelin Rehberi'nin Türkiye'nin yeme-içme sektörüne gösterdiği bu ilginin Türkiye'nin gastronomi turizminde de ön sıralardaki yerini sağlamlaştırmaya başladığının göstergesi olduğunu dile getiren Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gastronomi turizmi şüphesiz ki, her kesimden turisti çekerek turizm gelirlerini önemli ölçüde artırıyor. Michelin Guide'ın İstanbul, İzmir ve Bodrum için hazırladığı seçki bu bağlamda da önemli bir atılımdır. Yeme-içme sektörümüz, Michelin Guide'dan aldığı bu destekle global gastronomi turizmi hareketliliğinden hak ettiği payı alacak, İstanbul, İzmir ve Bodrum marka değerlerini sağlamlaştıracaktır. Şimdi sırada daha farklı çalışmalarla bu özel destinasyonların marka değerini katlamak var. Konuklarımızın Sürdürülebilir Turizm Programı ile Türkiye'de sürdürülebilir bir konaklama deneyimi yaşamasını istiyoruz. Bunun yanı sıra Yeşil Yıldız alan mekanlarda da sürdürülebilir bir gastronomi deneyimi yaşamasını çok önemsiyoruz. Önümüzdeki yıllarda yeni destinasyonların Michelin Rehberi'ne dahil edileceğini ümit ediyorum. Bu sene Michelin Rehberi'ne katılan restoranlarımızı ve gastronomi dünyamızın kıymetli temsilcilerini de kutluyorum. Hem İstanbul'u hem de İzmir ve Bodrum'u önemli bir gastronomi merkezi haline getiren, bu gurur verici başarıda katkısı olan tüm paydaşlarımızı gönülden tebrik ediyorum." Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec de rehbere İzmir ve Bodrum'u dahil etmekten oldukça memnun olduklarını belirterek, "Bu iki lokasyon sadece kültürel ve turistik açıdan unutulmaz ve benzersiz deneyimler sunmakla kalmıyor. Aynı zamanda keşfedilmeyi hak eden bir mutfak kültürüne de sahipler. Türkiye'nin asla kaçırılmaması gereken bir gastronomi destinasyonu olduğu mesajını dünyaya yaymayı gönülden arzuluyoruz." diye konuştu. 16 restoran "Bib Gourmand" kategorisinde yer aldı Seçkide yer alan restoranlardan Ayşa Boşnak Börekçisi, Beğendik Abi, Adil Müftüoğlu, Aida, Otantik Ocakbaşı, Fauna, Circle by Vertical, La Mahzen, İnari Omakase, Foxy Nişantaşı, Tavacı Recep Usta, Efendy, The Red Baloon, Ayda, İki Sandal, Hiç Lokanta Bib Gourmand ile ödüllendirildi. Circle by Vertical, Hiç Lokanta, Od Urla ve Vino Locale sürdürülebilir gastronomiye yönelik öncü yaklaşımından dolayı Yeşil Yıldız Ödülü aldı. Michelin Rehberi müfettişleri tarafından verilen Michelin Genç Şef ve Servis Ödülleri, profesyonelleri uzmanlıkları ve yetenekleriyle ödüllendiriyor. Michelin Genç Şef ödülünü The Red Balloon Şefi Ulaş Durmaz, Sommelier (Şarap Garsonu) ödülünü Vino Locale’den Seray Kumbasar kazanırken Mastercard tarafından sunulan Michelin Servis Ödülü ise Tuğra Restoran ekibinin oldu. Michelin Rehberi'ne tavsiye edilen restoran olarak işletmelere ise 36 restoran dahil oldu. İstanbul'dan Hakkasan İstanbul, Saku, Ruby, Lokanta Göktürk, Eleos Yeşilköy, Aşeka, Avlu, Gallada, İtsumi, Seraf Vadi, Roka, Akira Back, Borsa Restoran, Foxy Nişantaşı ve Vogue Restoran, İzmir'den Amavi, Sota Alaçatı, Levan, Pizza Venedik, Kasap Fuat ve İsabey Bağevi, Bodrum'dan ise Orkide Balık, Kısmet Lokantası, Orfoz Restoran, Loft Elia, Zuma Bodrum, İsola Manzara, Tuti, Sait, Kurul Bitez, Hakkasan Bodrum, Bağarası, Malva, Sia Eli, Ent Restoran ve Dereköy Lokantası tavsiye edilen işletmeler arasında yer aldı. Her yıl açıklanan Michelin Yıldızı, restoran ve otel mutfaklarına veriliyor. Michelin Yıldızı, dünyanın en prestijli restoran derecelendirme sistemi olarak kabul ediliyor. Açıklanan restoranlarla beraber Michelin Rehberi'nde Türkiye'den 111 restoran yer almaya başladı.

İzmir'in turizm yemek sektöründe Haber

İzmir'in turizm yemek sektöründe "Michelin Rehberi" heyecanı

Michelin Rehberi'nin Türkiye haritasına İzmir'in eklenecek olması, kentteki turizm ve yemek sektörü temsilcilerini sevindirdi. Michelin ekibinin, İzmir ve Bodrum için ilk kez gerçekleştirilecek restoran seçimlerinin 9 Kasım'daki özel bir törenle duyurulacağına yönelik açıklaması, gastronomi turizmi alanında heyecan yarattı. Ege Gastronomi Turizmi Derneği Kurucu Başkanı Serdar Çelenk, AA muhabirine, Michelin Rehberi Türkiye haritasına İstanbul'dan sonra İzmir ile Bodrum'un da alınması ve ülkedeki kentlerin gastro şehir olarak öne çıkmasından mutluluk duyduklarını söyledi. Michelin'in bir restoranı tavsiye etmesiyle bölgenin turizm açısından avantaj kazandığına dikkati çeken Çelenk, "İzmir 8 bin 500 yıllık kültüre ve birikime sahip. Dolayısıyla gastronomi alanında da birikimi var. Balkan, Ege, Levanten ve Yahudi mutfakları gibi 4-5 çok köklü mutfak geleneğine sahip. Köklü yeme içme kültürünün tanıtılması ve İzmir'in Michelin listesine girmesi çok önemli." dedi. Michelin Rehberi'nin en önemli kriterinin "lüks görünüm" değil "tabaktaki lezzet" olduğunu vurgulayan Çelenk, bu lezzete İzmir'in bazı esnaf lokantalarında ulaşılabildiğini belirtti. İzmir'in sağlıklı yemeklerinin de dünyadaki yeni gastronomi trendiyle örtüştüğünü dile getiren Çelenk, şöyle devam etti: "Hasta olmadan ve yatağa düşmeden yaşlanmak önemli. Dünyada sağlıklı yaşlanma trendi var. Bunun için de Ege mutfağı biçilmiş kaftan, doğadan toplanan otlar, deniz ürünleri, zeytinyağı mutfağımızın temelini teşkil ediyor. Bunun için de muazzam bir altyapımız var. Mutfağımızın tanıtılması konusunda sıkıntılarımız olmuştu. Michelin Rehberi bize bu konuda destek sağlayacak." Serdar Çelenk, doğru stratejiyle dünyanın birçok noktasından gastronomi turizmi kapsamında ziyaretçi çekilebileceğini söyleyerek, "Mutfak müzesi yapılmalı ve gastronomi turları düzenlenmeli. Kemeraltı'nda 7-8 yıldır yaptığım tarihi lezzet turu bunun bir parçası sayılır. Bu adımlar çok basit ama çaba gerektiriyor." diye konuştu. "Amaç Türk yemeklerini daha iyi tanıtmak" Tarihi Adil Müftüoğlu Uğur Lokantası'nın 3. kuşak temsilcisi ve işletmecisi Alpay Okyay da 1955'ten bu yana dünyanın, Türkiye'nin farklı noktalarından insanları "tencere yemeği" ile buluşturduklarını, geleneksel Türk mutfağı kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını bildirdi. İzmir'deki tarihi birikimin mutfağa da yansıdığını ifade eden Okyay, Michelin Rehberi ile bu zenginliğin dünyada daha geniş kitleye ulaşacağına inandıklarını belirtti. Japonya'dan ABD ve Avrupa ülkelerine kadar çok geniş bir coğrafyadan misafirlere, mevsimine özel Türk yemekleri sunduklarını anlatan Okyay, şunları kaydetti: "Şu dönemde koruklu bamya, taze fasulye, patlıcanın onlarca çeşidini yapıyoruz. Kış geldiği zaman iç pilavlı tandırlarımız, sakatat yemeklerimizde iddialıyız. Farklı kültürlerden konuklarımız bu yemeklerimizi tadıyor. Gerçekten mutfağımızda yüzlerce envanterimiz var. Michelin Yıldızı'nı bu mesleği yapan herkes muhakkak ister. Ama benim için en büyük yıldız, misafirlerimin mutlu ayrılması. Michelin Rehberi ile dünyaya açılırsak da memleketimizi, milletimizi, vatanımızı daha iyi tanıtmış oluruz. Çok da mutlu oluruz." Michelin ekibinin, İzmir ve Bodrum için ilk kez gerçekleştirilecek restoran seçimlerinin, rehberin İstanbul'daki ikinci seçkisi ile 9 Kasım'da İstanbul'daki özel törenle duyurulacağı bildirilmişti.

Michelin Rehberi'nin Türkiye haritasında İzmir ve Bodrum Haber

Michelin Rehberi'nin Türkiye haritasında İzmir ve Bodrum

Michelin ekibinden yapılan açıklamaya göre, İzmir ve Bodrum için ilk kez gerçekleşecek restoran seçimleri, rehberin İstanbul'daki ikinci seçkisi ile birlikte 9 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek özel bir törenle duyurulacak. Açıklamada görüşlerine yer verilen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, şu değerlendirmelerde bulundu: "İstanbul'un ardından önde gelen turizm destinasyonlarımız arasında yer alan İzmir ve Bodrum'un, gastro şehir olarak öne çıkmasından dolayı son derece mutluyuz. Sürdürülebilirlik kavramını özünde barındıran mutfak kültürümüzün zenginliğini, bölgenin en nitelikli ürünleriyle, tarladan sofraya yaklaşımıyla harmanlayan yetenekli şeflerimiz sayesinde dünyaya sergileyebileceğiz. Bu lezzetleri tatmak için İzmir ve Bodrum'a gelecek olan ziyaretçiler, Turkaegean'ın turkuaz suları, derin tarihi mirası, tesis kalitesi ve kruvaziyer turizminden mavi yolculuğa (gulet turları) kadar uzanan sınırsız olanaklar karşısında hayrete düşecek. Türkiye'nin gastronomi turizmindeki büyüyen potansiyelini göstermesi itibarıyla, bu 2 yeni bölgemizin Michelin Rehberi’ne eklenmesinden dolayı çok memnunuz, önümüzdeki senelerde yeni şehirlerimizin de listeye ekleneceğine kuvvetle inanıyoruz." Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec ise "Geçen yıl İstanbul'a yaptıkları ilk ziyaretlerden sonra müfettişlerimiz, yol haritalarına İzmir ve Bodrum'u dahil etmekten oldukça memnunlar. Bu iki lokasyon sadece kültürel ve turistik açıdan unutulmaz ve benzersiz deneyimler sunmakla kalmıyor, aynı zamanda keşfedilmeyi hak eden bir mutfak kültürüne de sahip." ifadelerini kullandı. Poullennec, ayrıca şunları kaydetti: "İzmir ve çevresi, yöresel kültürü ön plana çıkaran ve çoğu genç şefin üst düzey gastronomik yeteneklerini sergileyebildiği heyecan verici restoranlara sahipken Bodrum, geleneksel ve ulaşımı kolay olacak şekilde şehir merkezinde yer alan restoranların yanında lüks tatil köylerindeki inovatif konseptler sunan restoranlarıyla da parlıyor. Bu iki yeni bölgeyi Michelin Rehberi ailesine dahil ederek, Türkiye'nin asla kaçırılmaması gereken bir gastronomi destinasyonu olduğu mesajını dünyaya yaymayı gönülden arzuluyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.