Hava Durumu

#Moğolistan

TOURISMJOURNAL - Moğolistan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Moğolistan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Van’da Orta Çağ İzleri: Moğol Kenti Keşfedildi Haber

Van’da Orta Çağ İzleri: Moğol Kenti Keşfedildi

VAN (İHA) - Van Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdurrahman Şahin, Çaldıran ilçesi Hanköy’de bulunan Aladağ ören yerinde yapılan kazılar sonucu, Anadolu’da Moğol geleneklerine uygun olarak kurulan ilk ve tek kentin izlerine ulaşıldığını açıkladı. Moğolistan Milli Üniversitesi, ve Moğolistan Bilim Akademisi’nden akademisyenlerle ortak çalışmalar yürütüldüğünü belirten Şahin, bu önemli keşfin Moğolistan ve Türkiye arasında yürütülen iş birliğinin bir parçası olduğuna dikkat çekti. Şahin, "Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle iki ülke bilim insanlarından oluşan ve Prof. Dr. Şaban Doğan tarafından oluşturulan ekip, Moğolistan'da pek çok önemli çalışmalara imza attı, Türkiye'deki ilk çalışmasını ise Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı Hanköy yakınında yer alan Aladağ ören yerinde başlattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğümüzün himayelerinde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şaban Doğan'ın koordinasyonunda ve Prof. Dr. Ersel Çağlıtütüncigil başkanlığında, il müdürlüğümüz ve müze müdürlüğümüz ile birlikte çalışan bu ekip, Hanköy'de yer alan Aladağ ören yerinde önemli bir keşfe imza attılar" diye ekledi. ORTA ÇAĞ’A YOLCULUK Prof. Dr. Şaban Doğan koordinasyonunda yapılan kazılarda, Hülagü Han’ın emriyle kurulan kente ve bir saraya ait kalıntılara ulaşıldı. Şahin, geniş bir alana yayılmış kentte, İlhanlı dönemi mimari kalıntıları ile seramik ve çatı kiremitleri görüldüğünü belirtti. İlhanlı dönemi mimari eserler, seramikler ve çatı kiremitleri gibi kalıntılarda yapılan çalışmaların, kentin Anadolu’da Moğol geleneklerinde kurulan ilk yerleşim yeri olduğunu gösterdiğini vurguladı. TURİZM POTANSİYELİ ARTIYOR Van Valiliği ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle Moğolistan’dan turizm acentelerinin Van’a davet edileceğini ifade eden Şahin, bu keşifler ile şehrin arkeolojik zenginliğiyle bir çekim merkezi haline getirileceğini ve tanıtım çalışmalarıyla Moğol turistlerin ilgisini çekmeyi planladıklarını belirtti. Van’da devam eden 13 farklı arkeolojik kazının tamamlanmasıyla şehrin tarihi zenginliği daha da ön plana çıkacak.

405 Kilometrelik Gizemli “Moğolistan Seddi” İlk Kez İncelendi Haber

405 Kilometrelik Gizemli “Moğolistan Seddi” İlk Kez İncelendi

Çin Seddi’nin Moğolistan’a uzanan bir bölümü ilk kez analiz edilerek araştırmacıların bu devasa yapının tarihi ve işlevi hakkında bazı spekülatif bilgiler sunmalarına olanak tanındı. 405 kilometreye uzanan sur, kavisli yönü nedeniyle “Moğol Yayı” olarak adlandırılıyor. Çin ile Moğolistan arasındaki sınıra kabaca paralel uzanan antik sur, Sukhbaatar Eyaletinden, kış sıcaklıklarının genellikle -25 santigrat dereceye kadar düştüğü kuzeydoğu Moğolistan’daki Dornod Eyaletine kadar uzanıyor. Yeni çalışmanın yazarları, “Bu surun ölçeğine ve karmaşıklığına rağmen, tam olarak ne zaman, kimin tarafından ve hangi amaçla inşa edildiği belli değil” diyor. Topraktan bir duvar, hendek ve 34 yapıdan oluşan sur ve yapısından 11. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar uzanan bazı tarihi kayıtlarda bahsediliyor, ancak araştırmacılar henüz daha doğru bir kronoloji sağlayamıyor. Çalışma yazarları, “Moğol Yayı’nın büyüklüğüne rağmen mevcut akademik söylemde büyük ölçüde göz ardı edildiğini” belirterek, suru ve onunla ilişkili yapıları analiz etmek için uydu görüntülerini, Çin atlaslarını ve Sovyet haritalarını doğrudan saha gözlemleriyle birleştirdi. Çalışmanın en çarpıcı bulgusu, Moğol Yayı’nın çok sayıda büyük boşluk içermesiydi; bu da onun aceleyle inşa edildiğini ve bu nedenle hiçbir zaman tam olarak güçlendirilmediğini gösteriyor. “Sistemdeki güvenlik açığı noktaları olan boşlukların olası bir açıklaması, Moğol Yayı’nın Jin hanedanlığının son yıllarında beklenen işgalci Moğol ordularına karşı bir savunma olarak aceleyle inşa edilmiş olması.” Surun yaşıyla ilgili belirsizliğe rağmen, inşaatın MS 1200 civarında Moğolların Jin bölgesini hızla istila etmesiyle aynı zamana denk gelmesi muhtemel görünüyor, bu da surun bir tür panik içinde inşa edildiği hipotezini güçlendiriyor. Ancak çalışmanın yazarları, görüş ve önerilerinin kesin olmadığını ve yalnızca teori olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Araştırmacılar tarafından sunulan alternatif bir fikir ise Moğol Yayı’nın hiçbir zaman askeri bir işleve hizmet etme amacı taşımadığı, insanların ve sürülerinin hareketlerini kontrol etmekle, belki de vergilendirme gibi diğer sivil işlevlerle ilişkili olduğu yönünde. Bu teoriyi destekleyen kanıtlar, duvarın o kadar da iyi bir bariyer olmadığı, ileri karakolların çoğunun çevredeki manzara üzerinde çok az görünürlük sağlayan etkisiz konumlara yerleştirildiği gerçeğinden geliyor. Çalışmanın yazarları sonuç olarak şu anda Moğol Yayı’nın amacına ilişkin kesin bir açıklama yapamıyor, ancak önümüzdeki arazi sezonunda bazı yapılarda daha kapsamlı kazılar yapmayı planlıyorlar. “İlerideki çalışmalar, hem duvarın yapım tarihlerini, hem de kullanım süresini belirlemeye yardımcı olacak ve bu alanlarda bulunan insanların faaliyetlerine ışık tutacak.”

Moğolistan'da Naadam Bayramı kutlanıyor Haber

Moğolistan'da Naadam Bayramı kutlanıyor

Başkent Ulanbator'un merkezi stadyumundaki kutlamalara, Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh Ukhnaa, devlet yetkilileri, yabancı misyon temsilcileri ve binlerce kişi katıldı. Geleneksel giysili Moğol süvarilerinin at kuyruğundan yapılan ve bağımsızlığı sembolize eden 9 tuğu stadyumun ortasına dikmesiyle başlayan kutlamalarda, Cumhurbaşkanı Ukhnaa konuşma yaptı. Ukhnaa, Naadam'ın dünyada eşi benzeri olmayan bir bayram olduğunu vurgulayarak, "Bu bayram bize atalarımızın mirasıdır. Naadam, Moğol devletinin hatırası, Moğol milletinin birlik ve bağımsızlığının simgesi, milletimizin manevi dokunulmazlığının ve varlığının teminatıdır." ifadesini kullandı. Süvarilerin stadyumda geçit yaptığı etkinlikte, spor müsabakalarının yanı sıra geleneksel dans ve müzik gösterileri gerçekleştirildi. Cengiz Han döneminden bu yana var olduğuna inanılan Naadam kutlamaları, ülke genelinde 3 gün sürecek. Naadam Bayramı Naadam, "üç erkeksi oyun" anlamına geliyor. Dünyanın ikinci en eski olimpiyatları olarak bilinen Naadam, 8 asır önce bozkırda medeniyeti simgeleyen okçuluk, güreş ve biniciliğin kutlaması olarak ortaya çıktı. Binicilik yarışmalarına, çok küçük yaşlardan beri ata binen 5 ila 12 yaş arası çocuklar katılıyor. Son yıllarda kadınlar da binicilik ve okçuluk alanında yarışmalara katılabiliyor. Eskiden bir dini tören olan festival, artık Moğolistan'ın bağımsızlığını ilan ettiği 1921 Devrimi'nin resmi kutlamaları olarak kabul ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.