Telmessos Hac Rotası Konferansına Yoğun İlgi
Fethiye Turizm Derneği’nin düzenlediği "Telmessos Hac Yolunun Keşfi ve Turizme Katkısı" etkinliği yoğun katılımla gerçekleşti. Denizatı Restaurant’ta yapılan toplantıya Fethiye Turizm Derneği Başkanı Işıl Sungur, Fethiye Emlakçılar Derneği Başkanı Serdar Oğuz, Fethiye Kent Konseyi Başkanı Naci Dinçer, Fethiye Gazeteciler Derneği yönetim kurulu üyesi gazeteci ve yazar Işık Taban ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katılım gösterdi.
Etkinlikte, Telmessos Antik Kenti yüzey araştırmalarını yürüten Prof. Dr. İsa Kızgut ve Arkeolog Pınar Döğerli sunum gerçekleştirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi adına yapılan araştırmaların sonuçları katılımcılara aktarıldı.
5 YILLIK ARAŞTIRMALAR BÖLGE TURİZMİNİ GÜÇLENDİRECEK
2021’den itibaren süren çalışmalar kapsamında, Fethiye merkezinde ve Şövalye Adası’nda Likya uygarlığına ait kalıntılar keşfedildi. Bu araştırmaların, Fethiye’nin kültürel mirasını turizme kazandıracağı vurgulandı.
Fethiye Turizm Derneği Başkanı Işıl Sungur, elde edilen bulguların bölge turizmi için önemli fırsatlar sunduğunu belirtti. Telmessos'un, tarih öncesinden beri önemli bir yerleşim alanı olduğunu vurgulayan Sungur, beş yıldır devam eden çalışmaların, Fethiye’nin kültürel mirasını ön plana çıkaracağını ekledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli Hac Yolları Kültür Rotası ile, ilçe turizm ve ekonomisine büyük katkılar sunulacağını söyledi.
Arkeolog Pınar Döğerli ise Telmessos’un inanç turizmi açısından önemine dikkat çekerek, Erken Hristiyanlık döneminde Kudüs’e yapılan hac yolculuklarında Likya kıyılarının hacılar için önemli konaklama noktaları olduğunu aktardı.
HAC ROTASI ÜZERİNDEKİ ARKEOLOJİK BULGULAR
Döğerli, Telmessos’un hac yolculukları için stratejik bir bölge olduğunu belirterek, bölgedeki önemli durakları ve keşifleri anlattı:
Gemiler Adası: 1989’da başlayan kazılarda dört kilise, geçit koridorları, sarnıçlar ve mezarlar bulundu.
Karacaören Adası: Kilise kalıntıları keşfedildi ancak detaylı araştırmalar sürüyor.
Ölüdeniz: Bölgede 12 kilisenin varlığı tespit edildi.
Şövalye Adası: 2021’den beri Prof. Dr. İsa Kızgut başkanlığında yürütülen kazılarda mozaikli kilise, piskopos konutu ve sur kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı.
Bu keşiflerin, bölgenin inanç turizmi potansiyelini artıracağı ve turizme entegre edilmesi gerektiği vurgulandı.
FETHİYE’NİN İNANÇ TURİZMİ POTANSİYELİ
Konferansa katılan uzmanlar, Telmessos’un tarihi mirasının doğru tanıtım ve projelerle uluslararası turizm rotalarına eklenmesi gerektiğini belirtti. Fethiye’nin inanç turizminde daha etkin bir noktaya gelmesi için kamu ve özel sektör işbirliğinin önemine dikkat çekildi.