Hava Durumu

#Mumcular Barajı

TOURISMJOURNAL - Mumcular Barajı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Mumcular Barajı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bodrum'da Su Krizi: Barajlardaki Doluluk Kritik Seviyede Haber

Bodrum'da Su Krizi: Barajlardaki Doluluk Kritik Seviyede

MUĞLA (İHA) - Bodrum’daki su kaynaklarının doluluk oranı tehlikeli seviyelere geriledi. Kentin en önemli içme suyu kaynaklarından olan Geyik ve Mumcular barajlarında 8 Kasım itibarıyla kaydedilen doluluk oranları, dikkat çekici bir düşüşle kritik eşiğe ulaştı. Geyik Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 7'ye kadar inerken, Mumcular Barajı’nda bu oran yüzde 5 olarak ölçüldü. Kasım ve Aralık aylarında yaşanan yağışlar, bölgeye kısmen nefes aldırdı. 6-9 Aralık tarihleri arasında Milas’a metrekareye 61,8 kilogram, Bodrum’a ise 60 kilogram yağış düştü. Bu yağışların ardından Geyik Barajı'nın doluluk oranı yüzde 14’e yükseldi. Ancak, yağışlardan etkilenmeyen Mumcular Barajı’nda herhangi bir değişiklik yaşanmadı. Geçen yılın aynı döneminde Geyik Barajı'nın doluluk oranı yüzde 27 olarak kaydedilmişti. Mumcular Barajı'ndaki doluluk oranı ise bu yılki seviye ile aynıydı. Geyik Barajı, Bodrum’a içme suyu sağlayan en önemli kaynak olarak öne çıkarken, bu barajdaki su seviyesinin düşük kalması, ilerleyen dönemde su krizi yaşanabileceği endişesini artırıyor. "YAĞIŞLAR YETERSİZ, SU KRİZİ YAKLAŞIYOR" Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Bodrum ve Milas bölgesinin yakın gelecekte susuz kalabileceği uyarısında bulundu. Özçelik, "Bodrum, aylardır yağış almıyordu. Gelen yağışlarla beraber maalesef kentsel altyapıdaki yetersizlikler nedeniyle taşkın ve su baskınları görülmeye başlandı. Bodrum’un bir yağmur suyu drenaj hattı olmamasından kaynaklı olarak yağan yağışlar, yüzeysel drenaj sistemleriyle tahliye edilmeye çalışılıyor. Bu ise en ufak bir yağışta dere yataklarının temizlenmemesi ya da rögarların temizlenmemesi nedeniyle su baskınlarına yol açıyor" dedi. Bodrum Yarımadası’nda Akyarlar ve Turgutreis gibi uç kesimlerde su baskınlarının sıkça görüldüğünü belirten Özçelik, "Yarımada’nın genelinde taşkın etkileri görülürken, rezervuarların bulunduğu Mumcular ve Yatağan bölgesinde yağış miktarı istenilen seviyede olmadı. Bundan kaynaklı olarak Mumcular Barajı’nda su seviyesi hala yüzde 5’ler civarında, Geyik Barajı’nda ise yüzde 14’ler civarında. Bu iki baraj, Bodrum’a içme suyu sağlayan en önemli barajlar; bu nedenle hâlâ stresin devam ettiğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı. "BÖLGENİN TEK GÜVENCESİ AKGEDİK BARAJI" Bölgedeki su krizine karşı tek güvence, Milas'a içme suyu ve Milas Ovası'na sulama suyu sağlayan Akgedik Barajı olarak gösteriliyor. Doç. Dr. Özçelik, "Akgedik Barajı’nda ise su seviyesi yüzde 40’lar civarında. Önümüzdeki dönemde eğer kuraklık etkileri devam ederse, sadece Bodrum’da değil, Milas da dahil olmak üzere bölgenin genelinde ciddi anlamda kuraklık etkileri söz konusu olacaktır" dedi.

Bodrum’un suyunu karşılayan Mumcular Barajı'nda su bitti Haber

Bodrum’un suyunu karşılayan Mumcular Barajı'nda su bitti

Türkiye’nin ve dünyanın en önemli turizm kentlerinden Bodrum’un içme ve kullanma su ihtiyacının karşılandığı iki barajdan birisi olan ve 17 milyon 530 bin metreküp su tutma hacmi bulunan Bodrum Mumcular Mahallesi'nde bulunan barajda su kalmadı. Son yıllarda yaşanan kuraklık ve artan su kullanımından kaynaklı olarak seviyesi geçtiğimiz yıllara göre çok düşük kalan Mumcular Barajı'ndaki su tükendi. Bodrum Mumcular Barajı'nda su seviyesinin yüzde 8 dolaylarına düşmesi üzerine baraj kapatılarak su iletimi kesildi. Barajdan alınan su geçtiğimiz yıla göre yüzde 50 düşmüştü 17 milyon 530 bin metreküp dolum hacmine sahip olan Mumcular Barajı'nda 1 Ocak 2023 itibariyle sadece 6,37 milyon metreküp su depolanabildi. Su rezervlerinin düşüklüğü nedeniyle yaz aylarında daha büyük su sorunlarının yaşanmaması için 25 Nisan’a kadar Mumcular Barajı'ndan su alınmadı. 26 Nisan itibariyle barajdan su alınarak Bodrum halkına verilmeye başlandı. Bu süreçte ise Bodrum’un kış nüfusunun yaz nüfusuna göre düşük olması nedeniyle alternatif su kaynaklarından besleme yapıldı. Barajın DSİ tarafından yüzde 66’lık kısmının tarımsal sulama, yüzde 36’lık kısmının ise içme suyu olarak verilmesi nedeniyle bu yıl sadece Mumcular Barajı'ndan Bodrum’a 3,38 milyon metreküp içme suyu sağlanabildi. Geçtiğimiz yıl ise bu rakam 6,9 milyon metreküp olarak tespit edilmişti. Her geçen yıl düşen baraj seviyeleri bu yıl etkisini daha da artırırken, barajdan yarımadaya su verilmesi tamamen sona erdi. Ülgen: “Bodrum’da su kaynaklı sorun yaşanabilir” Bodrum Mumcular Barajı'ndaki su sorunu ile ilgili yazılı açıklama yapan Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürü Baki Ülgen, yer altı su kaynaklarının azalması, yağışların istenilen düzeyde olmaması ve artan su kullanımı nedeniyle özellikle Bodrum’da önemli bir su sıkıntısı yaşandığını söyledi. Ülgen, Mumcular Barajı'nın suyunun neredeyse tükeniğini vurgulayarak, “Önemli bir su kaynağımız su kalmaması nedeniyle kapatıldı. MUSKİ Genel Müdürlüğü olarak ilave su kaynakları için önemli çalışmalar yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. İlerleyen günlerde Bodrum’da suyun yetersiz olması nedeniyle kesintilerin yaşanması gündeme gelebilir. Bunun yaşanmaması için tüm ekiplerimizle gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz. Ancak sadece MUSKİ tarafından yapılan bu çalışmalar tek başına yetersiz kalabilir. Diğer tüm kurum ve kuruluşlar da üzerlerine düşeni yapmalı ve Bodrum’un geleceği için büyük ölçekli bir içme suyu planlaması yapılmalıdır” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.