Hava Durumu

#Muş

TOURISMJOURNAL - Muş haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muş haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ahlat ağaçlarında asırlardır süregelen geleneksel armut hasadı devam ediyor Haber

Ahlat ağaçlarında asırlardır süregelen geleneksel armut hasadı devam ediyor

Muş merkeze 47 kilometre uzaklıkta bulunan Bilek köyünde, yaklaşık 110 bin Ahlat ağacında asırlardır süregelen geleneksel armut hasadı bu yıl da büyük bir coşkuyla devam ediyor. Yöreye özgü lezzetiyle bilinen bu armutlar, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir emekle toplanıyor. Bilek köyünde bulunan ve sayıları 110 bini aşan Ahlat ağaçlarının ilk hasadı, köyün çocukları tarafından yapıldı. Doğal yetişen bu meyvelerin hasadı bu yıl çocukların neşesiyle başladı. Armutların doğal olarak yetiştiğine dikkat çekerek, bu sayede ürünlerin hem sağlıklı hem de lezzetli olduğunu vurgulayan köy sakinlerinden Şabettin Çiçek, “Bilek köyünde oturuyorum. Bizim köy arazisinde yaklaşık 110 bin yabani armut ağacı var. 1980’li yıllarda devletimiz bir sayım yaptı, o dönem 130 bin yabani armut ağacı olduğu tespit edilmişti. Arada geçen yıllarda bakımsızlıktan sayıları düştü. İki armut ağacının meyve tatları aynı değil. Köyümüzden il dışına göç eden vatandaşlarımız da yılın bu döneminde köye gelerek hasada katılıyorlar. İstanbul, Bursa, Ankara, Malatya, Bingöl ve Elâzığ’dan vatandaşlar gelip buradan armut topluyor. Buradan yetkililere sesleniyorum. Bu bölge koruma altına alınsın. Çevredeki köylerin yakacak sıkıntısı olduğunda bu ağaçlara zarar veriyorlar. Biz köylüler olarak buraya 30 yıl boyunca bekçi tuttuk. Bizim artık gücümüz yetmiyor. Devlet desteğini istiyoruz. Böyle bir yer Türkiye’nin hiçbir yerinde yoktur. Bu alanın turizme kazandırılmasını istiyoruz. Vatandaşlarımızı köyümüze davet ediyoruz. Herkes gelsin istediği kadar armut alsın” dedi.

Muş'ta "6. Lale Festivali" düzenlendi Haber

Muş'ta "6. Lale Festivali" düzenlendi

Muş'un Korkut ilçesinde gerçekleştirilen 6. Lale Festivali'nde Japon sanatçı Yamada Tamaru, bestelediği Muş Lalesi türküsünü Japonca seslendirdi. Korkut ilçesinde düzenlenen 6. Lale Festivali renkli görüntülere sahne oldu. Festivalin en dikkat çeken anlarından biri, Japon sanatçı Yamada Tamaru'nun Muş Lalesi türküsünü Japonca seslendirmesi oldu. Tamaru'nun performansı izleyicilerden büyük beğeni topladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muş Valiliği, Korkut Belediyesi ve Korkut Kaymakamlığı işbirliğiyle kentte doğal olarak yetişen ve endemik bir tür olan Muş lalesine dikkat çekmek için Lale Meydanı'nda düzenlenen festivalde konuşan Muş Valisi Avni Çakır, “Buraya atanmadan önce 'Burası Muş'tur, Yolu Yokuştur' türküsü daha sonra da Muş lalesi aklıma geldi. Korkut ilçesinde lale festivalini duyunca çok mutlu oldum. Değerli hemşehrilerim, sevgili kardeşlerim bu tür etkinlikler semboliktir ama anlamı ve çarpan etkisi çok büyüktür. Hem ilçedeki vatandaşları bir araya getirme, hem gurbetteki hemşehrilerimin memlekete gelmesi için güzel bir faaliyet. Unutmuş olduğumuz bazı değerleri hatırlama, kültürlerimizi, halk oyunlarımızı, folklorumuzu, türkülerimizi ve manileri bu tür etkinliklerde yaşatıyoruz. Bundan dolayı çarpan etkisi çok büyük. Bizde valilik olarak tüm başkanlarımızın her zaman yanındayız. Tüm kurum ve kuruluşlar olarak amacımız halkımıza hizmettir. ‘Halka hizmet Hakk’a hizmet’ düsturu olduğuna inanıyoruz ve bu uğurda da tüm ekiplerimizle beraber uyum içinde çalışıyoruz" dedi. Korkut Belediye Başkanı Haşim Arık ise ilçede düzenledikleri 6. Lale Festivali'nin hayırlara vesile olmasını dileyerek, "Lalenin bölgemizde ve ilimizde çok tarihi bir öneme haiz olduğunu belirtmek istiyorum. Lale, Osmanlı'da gönül birlikteliği, vefa ve ferahlık anlamına geliyor. İlçemizde bundan sonra da Kültür ve Turizm Bakanlığı, Muş Valiliği, İlçe Kaymakamlığı ile festivali her yıl düzenleyeceğiz. Allah'ın izniyle elimden gelen bütün hizmetleri yapacağıma ilçe halkımın huzurunda söz veriyorum" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Muş Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünün folklor ekibi sahne alırken, vatandaşlar da halay çekerek günün tadını çıkardı. Festivalde sahne alan yerel sanatçılar, Türkçe ve Kürtçe şarkılar seslendirdikleri festivalde Muşlu Fotoğraf Sanatçısı Adem Kapan da bir sergi açtı. Türk Kızılay Muş Şubesi, festivale gelen vatandaşa çorba ve su ikramında bulundu.

Malazgirt’te Urartu dönemine ait yazıtlar keşfedildi Haber

Malazgirt’te Urartu dönemine ait yazıtlar keşfedildi

2020'de hayata geçirilen "Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi" çerçevesinde başlatılan kazı çalışmaları Malazgirt’in tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Muş'un Malazgirt ilçesinde, Malazgirt Savaşı'nın yapıldığı alanın tespiti amacıyla yürütülen ve 12 üniversiteden 40 akademisyenin görev yaptığı kazı çalışmalarında, şehir surları içinde çevresi toprakla kaplı han ortaya çıkarılırken surların dışında ise Urartu dönemine ait yazıtlar keşfedildi. Kazıya bilimsel danışmanlık yapan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, projenin dördüncü yılında önemli buluntular elde ettiklerini ifade ederek, “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü’nün desteği ve Ahlat Müze Müdürlüğü Başkanlığında 12 üniversiteden 40’a aşkın uzmanla 2020 yılında Malazgirt savaş alanının tespitine dönük bir proje başlatıldı. O projenin dördüncü yılındayız. Projemiz Malazgirt savaş alanının geçtiği yeri noktasal bir şekilde tespit etmek amacıyla yani bu büyük zaferi yerinde tespit ederek görünür kılmak bilimsel olarak ortaya koymak amacıyla başlatılmıştır” şeklinde konuştu. “Urartu dönemine ait yazıtlar keşfettik” Yapılan kazı çalışmalarında Urartu dönemine ait yazıtlar tespit ettiklerini belirten Çevik, “Bu yıl hem geçen yıl iç kalede yaptığımız çalışmada kale kazısına ilaveten bir de 13-14’üncü yüzyıla ait bir handa da çalışma yürüttük. Bütün bu çalışmalar çerçevesinde aslında Malazgirt’in daha uzak geçmişine belki tarihsel köklerine ilişkin izler de yakalıyoruz. Malazgirt halkına burada teşekkür etmek istiyorum onlar artık bizim Malazgirt için burada olduğumuzu anlamış durumdalar. Ellerinde Malazgirt’in Malazgirt savaşının tarihini açığa çıkarmak adına ellerinde ne varsa onu bizimle paylaşıyorlar. Bu yıl hem savaşa ilişkin son derece önemli buluntular teslim ettiler bize bir diğer önemli buluntu kümesini de Malazgirt’in tarihi kimliğini köklerini açığa çıkarmak üzere olan grup teşkil etmektedir. Bunlar da Urartu yazıtları yani daha önce aslında çeşitli yayınlarda varlığı bilinen fakat ilk kez bizim aracılığımızla bu yazıtlar yerinde bulundu tespit edildi ve koruma altına alındı. Şu an Malazgirt kent müzesine taşınarak Malazgirt’in tarihini açığa çıkaracak çok önemli belgeler tarafımızdan müzede koruma altına alındı. Bütün bu proje çerçevesinde biz sadece Malazgirt tarihini Malazgirt savaş alanının geçtiği yeri açığa çıkarmakla kalmıyoruz. Aynı zamanda ekip olarak Malazgirt ve yakın yöresinin tarihini aydınlatmaya dönük çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.