Hava Durumu

#Muz

TOURISMJOURNAL - Muz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Muz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Alanyalı Turizmcilerden Petrol Tesisine Tepki Haber

Alanyalı Turizmcilerden Petrol Tesisine Tepki

ANTALYA (İHA) - Alanya’daki Aytemiz Petrol Dolum-Dağıtım Tesisleri’nin kapasite artırımı planı, turizm ve tarım sektörü temsilcilerinin tepkisini topladı. Kleopatra Otelciler Derneği Başkanı Servet Şakiroğlu, 2017 yılında tesisin büyütülmesiyle ilgili açtıkları davanın olumsuz ÇED raporu ve bilirkişi görüşleri doğrultusunda lehlerine sonuçlandığını hatırlatarak, "Bu projenin büyütülmesi, Alanya turizminin ve tarımının geleceğini baltalayacak bir adımdır. Tesisin kapasite artış projesi turizm kenti Alanya' nın doğasına, ekonomisine ve imajına zarar verecek bir projedir. Tesisin mevcut kapasitesi zaten tartışma konusuyken, büyütülmesi asla kabul edilemez" dedi. "TURİZM VE TARIM İÇİN KRİTİK BİR MESELE" Şakiroğlu, konunun yalnızca turizmi değil, aynı zamanda tarımı da yakından ilgilendirdiğini ifade ederek, "Büyütme planı asla gündeme bile alınmamalıdır. Bu tesisle ilgili zaten yıllardır diken üstündeyiz. Turizm kenti Alanya'nın marka değerini düşürecek bu projeye sessiz kalmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı. "BİRLİKTE HAREKET ETMEK ŞART" Tesisin genişletilmesine karşı sessiz kalmayacaklarını belirten Şakiroğlu, kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceklerini ve bu süreçte tüm paydaşlardan destek beklediklerini dile getirdi. "Bu meselede geri adım atmayacağız. Alanya Belediyesi, Ticaret Odası, tüm siyasi partiler, oda ve dernekler, üniversiteler ve çevrecilerden bu konu ile alakalı olarak destek bekliyoruz. Hep birlikte hareket etmeliyiz. Bu yalnızca turizmi değil, tarımı da tehdit eden bir meseledir. Turizmin kalbinde böylesine bir tehlikeye karşı duracağız" dedi. "GELECEK İÇİN ORTAK BİR DURUŞ GEREKİYOR" Tüm kesimlerin bu konuda iş birliği yapması gerektiğini belirten Şakiroğlu, "Bölgedeki zeytin, muz ve avokado üreticileri de bu süreçten olumsuz etkilenecek. Bu yüzden sadece turizmciler değil, tarımla uğraşan tüm üreticiler de bu meselede tavrını ortaya koymalı" dedi.

Erdemli muzunda üretim alanları genişliyor Haber

Erdemli muzunda üretim alanları genişliyor

Erdemli Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları başvuru sonucunda 18 Aralık 2020'de coğrafi işaret belgesi alan muzun üretim alanlarının artması için "Erdemli Muzu Yayım Projesi" başlatıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) bağlı Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü desteğiyle yürütülen proje sayesinde, 25 dekarlık üretim alanı bu süreçte iki katından fazla artarak 55 dekara ulaştı. Tescilli Erdemli muzunda bu yıl 55 dekardan 160 ton rekolte bekleniyor. Şeker oranı düşük olduğundan diyabet hastaları tercih ediyor İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız, gazetecilere, Erdemli muzunda üretim alanlarının artırılmasına yönelik çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü söyledi. Meyvenin bilinirliğine yönelik çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Yıldız, şöyle konuştu: "Erdemli muzu ilçe iklimine uygun ve yerel bir ürün. Şeker oranının düşük olmasından kaynaklı diyabet hastaları tarafından sıkça tercih ediliyor. Projemiz kapsamında ilk önce Erdemli muzunu yetiştiren üreticilerimizi kayıt altına aldık. Yetiştirilip satılan ürünlerin üzerine Erdemli muzu etiketi yapıştırdık. Ülke genelinde tanınırlığının artırılması için de yayım çalışmaları yürüttük. Coğrafi işaretli muzdan çeşitli pasta ve tatlı yarışmaları yaptık." Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Mustafa Ünlü de hastalıklara dayanıklı muz fidesi üretmeyi amaçladıklarını aktardı. Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Kamil Yeşilyurt, kısa zamanda ürünün rekoltesinde ciddi artışlar yakalamayı hedeflediklerini kaydetti.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.