Hava Durumu

#Müze

TOURISMJOURNAL - Müze haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Müze haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Turizmde Rekor Gelir Hedefi: 60 Milyar Dolar Haber

Turizmde Rekor Gelir Hedefi: 60 Milyar Dolar

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2025 bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2024 yılı turizm performansını değerlendirdi. Ersoy, Ocak-Eylül döneminde 49,2 milyon ziyaretçiyle yüzde 8,7 artış sağlandığını ve turizm gelirinin yüzde 6,6 artarak 46,9 milyar dolara ulaştığını belirtti. 2023’te Türkiye, dünya sıralamasında Fransa, İspanya, ABD ve İtalya’nın ardından 5. sıraya yükseldi. Ersoy, yıl sonu için 61 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar turizm geliri hedefini hatırlattı. "60 YILLIK İŞ 4 YILDA TAMAMLANACAK" Bakan Ersoy, Ekim 2023'te başlatılan Geleceğe Miras Projesi hakkında, "Arkeoloji alanında son 60 yılda yapılanlara eş değer işi 4 yılda yapacağız. 224 kazımızı projeye dâhil ettik. 2024 yılı sonunda, yürütülen tüm kazı çalışmalarının sayısı yıllık 765’e ulaşmış olacak. Bu sayıyı 2026 yılına kadar yıllık 800’e çıkarmayı hedefliyoruz. Elbette ki öncelikli hedefimiz arkeolojik çalışmalarımızı sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da en üst seviyeye çıkarmaktır. Nicelikteki bu artışın nitelikli sonuçlar vermesi için de Geleceğe Miras Projesi’ne dahil olan arkeolojik kazı, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları için aktarılan bütçeyi tarihimizde görülmemiş seviyelere çıkardık" dedi. Bu yıl için ödenek için 6 milyar liraya yakın bütçe ayrılacağını açıkladı. GECE MÜZECİLİĞİ VE DİJİTAL PROJELER Bakanlık, Hitit çivi yazılı tabletlerin okunmasında yapay zekâ kullanımı ve kaya anıtlarının 3D taranarak belgelenmesini içeren projeler yürütüyor. Ayrıca, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin müze ve kültür merkezi olarak dönüşüm çalışmaları sürüyor. Bakan Ersoy'un açıklamasına göre, Bakanlık tarafından 355 cemevinin bakım-onarımı üstlenilirken, toplam 829 cemevinin aydınlatma giderleri karşılanıyor. TURİZMDE İLK 10 AYIN VERİLERİ 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde Türkiye, 54,6 milyon ziyaretçi ağırladı. Yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 7,03 artarak 47 milyonu geçti. Ekim ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı 5,4 milyonu aşarak yüzde 9,25’lik bir artış gösterdi. DEPREM BÖLGESİNDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI 6 Şubat 2023 depremlerinde hasar gören 377 vakıf kültür varlığının restorasyon süreçleri başladı. Bu çalışmalar, merkezi bütçeden pay alınmadan vakıf gelirleriyle finanse ediliyor. Gaziantep Kalesi, Adıyaman Kahta Kalesi ve Hatay Arkeoloji Müzesi gibi birçok yapının onarımında 3 milyar TL harcandı. Hatay Arkeoloji Müzesi’nin onarım çalışmalarının 2025’te tamamlanacağı bildirildi.

Elazığ Kahve Fincanı Müzesi, Guinness Rekorlarına Hazırlanıyor   Haber

Elazığ Kahve Fincanı Müzesi, Guinness Rekorlarına Hazırlanıyor  

ELAZIĞ (İHA) - Elazığ'da geçtiğimiz yıl kapılarını açan ve dünyada eşine rastlanmayan "Kahve Fincanı" Müzesi, koleksiyonundaki 6 bini aşkın fincanla ziyaretçilerin büyük ilgisini topluyor. Elazığ Turizm, Kültür ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Bulut’un girişimiyle kurulan müze, açıldığı 29 Ekim 2023 tarihinden bu yana hem yerli hem yabancı 300 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırladı. Müze, Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hazırlanıyor.   DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK Müzede, 1737 yılında İngiltere’den Osmanlı İmparatorluğu’na gönderilen fincandan Ara Güler’e ait kahve fincanlarına, hatta Atatürk’ün 1937’de Elazığ ziyaretinde kullandığı fincana kadar birçok tarihi eser yer alıyor. Harput’ta kurulan müzenin girişi ücretsiz olup, sergilenen tüm fincanlar bağış yoluyla toplanıyor. Dernek, her bir fincanı yapım yılına, rengine ve şekline göre sınıflandırarak sergiliyor.   Müzenin dünya çapında bir ilk olduğunu vurgulayan Başkan Ahmet Bulut, "Bir yıl içerisinde hedefimiz 2 bin 23 fincan toplamaktı ancak şuan da hedefin çok üstündeyiz. Elimizde 6 bini geçen fincanımız var. Tarihi fincanlar toplamaya başladık. Ülkemizin her tarafından hatta yurt dışından dahi fincan gönderen vatandaşlarımız var. Bu fincanları biz de yapım yılları, renkleri ve şekillerine göre, sınıflandırarak sergilemeye devam ediyoruz. Müzemiz Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından özel müzeler arasında belge sahibidir. Ziyaretçi sayımız gün geçtikçe artıyor" dedi.   GUINNESS REKORU KESİNLEŞTİ   Guinness’e başvuru sürecinde olduklarını belirten Bulut, "Buradaki ürünleri raporladıktan sonra Guinness Rekorlar Kitabına girmemiz kesindir. Onun için çalışmalarımız hızla devam ediyor. Bizim elimizde şu anda 6 binin üzerinde fincan var" dedi. Ellerinde biriken ve henüz envantere kaydedilmemiş 100'e yakın fincan bulunduğunu belirtti.  

Cumhuriyet’in 101. Yılı Coşkuyla Kutlanıyor Haber

Cumhuriyet’in 101. Yılı Coşkuyla Kutlanıyor

Cumhuriyet’in ilanından bu yana 101 yıl geçerken Cumhuriyet Bayramı tüm ülkemizde coşkuyla kutlanıyor. Bugün 29 Ekim’de okullar ve kamu kurumları tatil olduğu için kutlamalar hafta başından itibaren birçok şehirde başladı.  28 Ekim'de okullarda düzenlenen törenler ve çelenk sunma etkinlikleriyle bayram ruhu hissedildi. Bolu’da ise öğrenciler ve öğretmenler cumhuriyetin yıl dönümüne özel bir bisiklet turu gerçekleştirdi.  İletişim Başkanlığı, vatandaşların Cumhuriyet Bayramı ile ilgili duygu ve düşüncelerini CİMER'e iletebileceğini duyurdu.  İstanbul’da, İBB’nin yönetimindeki 33 müze bugün ziyaretçilere ücretsiz olacak. Yenikapı Etkinlik Alanı’nda Emir Can İğrek ve Hadise’nin sahne alacağı halka açık bir konser düzenleniyor. Ayrıca İstanbul’daki birçok ilçe belediyesi meydanlarda ücretsiz konserler organize ediyor.  Ankara’da ise Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Orman Çiftliği’nde Ebru Gündeş konserine ev sahipliği yapacak. Konser, 19:30’da başlayacak. Atakule, 28 Ekim akşamı kırmızı-beyaz ışıklandırmayla Cumhuriyet coşkusunu yansıtırken Atatürk’ün “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz” sözleriyle ışıklandırılmıştı. İzmir'de, 350 metrelik Türk bayrağı korteji ve fener alayı düzenleniyor. Çoksesli Cumhuriyet Korosu’nun konseri ve Türk Yıldızları’nın 500. gösterisi ile bayram coşkusu zirveye taşınıyor. Gündoğdu Meydanı’nda Murat Boz saat 21:00’de ücretsiz konser verecek.  Başkent Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok kentte ulaşım da bugün ücretsiz. 

Sydera Antik kenti Gece Müzeciliği’ne ekleniyor Haber

Sydera Antik kenti Gece Müzeciliği’ne ekleniyor

Yıl boyunca arkeolojik kazıların devam ettiği Syedra antik kentinde sıra yeni bir projeyi hayata geçirmeye geldi. 3 bin yıllık geçmişe sahip antik kent Gece Müzeciliği için hazırlanıyor. Efes, Pamukkale ve Aspendos gibi Syedra da artık geceleri ziyaretçilerini ağırlayabilecek. Antalya’da gece müzeciliği kapsamında Aspendos ve Patara antik kentleri gece yarısına kadar açık kalırken Side saat 23.00, Alanya Kalesi ile Perge, Phaselis, Olympos, Limyra ve Myra antik kentleri ise saat 21.00’e kadar ziyaret edilebiliyor. Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer’in başkanlığında altı yıldır sürdürülen kazı çalışmalarıyla görünür hale getirilen antik kent, yoğun çalışmalarla gece müzeciliği için de uygun bir hale getiriliyor. Yerleşim alanındaki kazılarda gün yüzüne çıkarılan kentin merkezini oluşturan 250 metre uzunluğundaki Sütunlu Cadde ile çevresindeki tiyatro, meclis, hamam, altyapı sistemleri, işlikler, sarnıçlar ve Vaftiz isimli mağara, Syedra’da öne çıkan mekanlar arasında yer alıyor. Karşılama alan da yenilendi Syedra’nın gece de ziyarete açılabilmesi için antik dönem cadde ve sokaklarında düzenleme yapıldı, makilik alanlar temizlendi. Işıklandırma çalışması yapıldıktan sonra antik kent, gece de ziyaret edilebilecek. Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, yaptığı açıklamada Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle 2019’da kent içi kazılara başladıklarını söyledi. Bu sene arkeolojik kazılarda altıncı sezona girdiklerini anlatan Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, “Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un öncülüğünde başlatılan ‘Geleceğe Miras Projesi’ kapsamındaki çalışmalarımızı bu yıl karşılama alanları ve gezi güzergahı üzerinde yoğunlaştırdık. Kentin karşılama alanını yenilerken, gezi güzergahının da onarım çalışmalarını sürdürüyoruz” dedi. Ergürer, kazıların kentin daha çok yerel halkın bulunduğu konut ve çalışma alanlarında devam ettiğini belirterek, büyük caddelerini birbirine bağlayan ara sokak ve merdivenlerin sayısının kazılar sayesinde arttığını vurguladı. Syedra’daki Sütunlu Cadde ışıklandırılacak Syedra Antik Kenti’nin gece gezisi yapılabilecek kentler arasında yer alacağını kaydeden Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, “Gece güzergahı alanı, yürüme ve karşılama alanı çalışmaları bittikten sonra antik kentte ışıklandırma yapılarak, geceyarısına kadar gezilebilecek” dedi. Ergürer, 2023 sezonunda kentin batı kapısıyla Sütunlu Cadde’yi birbirine bağlayan merdivenleri, daha sonra da Sütunlu Cadde’nin orijinal zemini ve caddenin bağlantılarının bir kısmını ortaya çıkardıklarını belirtti. Kentin büyük bölümünde orijinal gezi güzergahlarının gün yüzüne çıkarıldığını dile getiren Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, “Yaklaşık 2,5 kilometrelik bu antik dönem güzergahı, ziyaretçilerini akşam gezilerinde ağırlayacak. Tarih veremiyoruz ancak ışıklandırma yapıldıktan sonra gece müzeciliğine açılacak” dedi.

Müzelerdeki eser sayısı 3 milyon 900 bin 331 oldu Haber

Müzelerdeki eser sayısı 3 milyon 900 bin 331 oldu

Müze sayısı 2023 yılında önceki yıla göre yüzde 7,1 artarak 606 oldu. Müzelerdeki eser sayısı önceki yıla göre yüzde 2,9 azalarak 3 milyon 900 bin 331 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin Kültürel Miras İstatistikleri’ni açıkladı. Milli Saraylara ait istatistikler, Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Saraylar Başkanlığı’ndan 2023 yılından itibaren derlenmeye ve yayımlanmaya başlandı. Buna göre, müze sayısı 2023 yılında önceki yıla göre yüzde 7,1 artarak 606 oldu. Müzelerin 212 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 376 tanesi özel müze kategorisinde yer alırken Milli Saraylar Başkanlığına bağlı 18 müze faaliyet gösterdi. Ören yeri sayısı 144 oldu. Müzelerdeki eser sayısı 3 milyon 900 bin 331 oldu Müzelerdeki eser sayısı önceki yıla göre yüzde 2,9 azalarak 3 milyon 900 bin 331 oldu. Bakanlığa bağlı müzelerdeki eser sayısı geçen yıla göre yüzde 0,5 artarak 3 milyon 341 bin 162 olurken özel müzelerdeki eser sayısı yüzde 32,5 azalarak 286 bin 334, Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müzelerdeki eser sayısı yüzde 2,2 artarak 272 bin 835 oldu. Bakanlığa bağlı müzelerdeki eserlerin yüzde 60,1'i sikke, yüzde 27,6'sı arkeolojik materyal, yüzde 6,6'sı etnografik materyal, yüzde 3,6'sı tablet oldu. Müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı yüzde 6,2 arttı Müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı, 2023 yılında yüzde 6,2 artarak 55 milyon 752 bin 208 oldu. Ziyaretçilerin yüzde 54,7'si Bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerini ziyaret etti. Bakanlığa bağlı ücretli müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı 17 milyon 673 bin 661 ve toplam ziyaretçiler içindeki payı yüzde 31,7 oldu. Özel müze ziyaretçi sayısı yüzde 22,5 artarak 18 milyon 236 bin 130 olurken Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müze ziyaretçi sayısı yüzde 5,0 artarak 7 milyon 27 bin 103 oldu. Bakanlığa bağlı ücretli müze ve ören yerleri ziyaretlerinden 2 milyar 666 milyon 691 bin 663 TL gelir elde edildi. Bakanlık tarafından satılan müze kartı sayısı 4 milyon 214 bin 303 oldu. Taşınmaz kültür varlıklarının sayısı yüzde 2,1 arttı Taşınmaz kültür varlıklarının sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,1 artarak 124 bin 671 oldu. Taşınmaz kültür varlıklarının en çok bulunduğu il 33 bin 869 ile İstanbul olurken, 7 bin 976 ile İzmir ve 4 bin 948 ile Muğla takip eden iller oldu. Toplam sit alanı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4,9 artarak 24 bin 786 oldu. Sit alanlarının yüzde 97,0'sini arkeolojik sit alanları oluşturdu. Tabiat parkı sayısı yüzde 1,9 arttı Milli parkların sayısı 2023 yılında bir önceki yıla göre değişmeyerek 48 oldu, milli park alanı yüzde 0,2 azalarak 909 bin 158 oldu. Tabiat parkı sayısı yüzde 1,9 artarak 266'ya yükselirken, tabiat parkı alanı yüzde 0,3 azalarak 108 bin 36 hektar oldu. Tabiatı koruma alanı sayısı önceki yıla göre değişim göstermeyerek 31 olurken, tabiat anıtı sayısı yüzde 2,7 azalarak 110 oldu.

Müzelerdeki eser sayısı 3 milyon 900 bin 331 oldu Haber

Müzelerdeki eser sayısı 3 milyon 900 bin 331 oldu

Müze sayısı 2023 yılında önceki yıla göre yüzde 7,1 artarak 606 oldu. Müzelerdeki eser sayısı önceki yıla göre yüzde 2,9 azalarak 3 milyon 900 bin 331 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılına ilişkin Kültürel Miras İstatistikleri’ni açıkladı. Milli Saraylara ait istatistikler, Cumhurbaşkanlığına bağlı Milli Saraylar Başkanlığı’ndan 2023 yılından itibaren derlenmeye ve yayımlanmaya başlandı. Buna göre, müze sayısı 2023 yılında önceki yıla göre yüzde 7,1 artarak 606 oldu. Müzelerin 212 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde, 376 tanesi özel müze kategorisinde yer alırken Milli Saraylar Başkanlığına bağlı 18 müze faaliyet gösterdi. Ören yeri sayısı 144 oldu. Müzelerdeki eser sayısı 3 milyon 900 bin 331 oldu Müzelerdeki eser sayısı önceki yıla göre yüzde 2,9 azalarak 3 milyon 900 bin 331 oldu. Bakanlığa bağlı müzelerdeki eser sayısı geçen yıla göre yüzde 0,5 artarak 3 milyon 341 bin 162 olurken özel müzelerdeki eser sayısı yüzde 32,5 azalarak 286 bin 334, Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müzelerdeki eser sayısı yüzde 2,2 artarak 272 bin 835 oldu. Bakanlığa bağlı müzelerdeki eserlerin yüzde 60,1'i sikke, yüzde 27,6'sı arkeolojik materyal, yüzde 6,6'sı etnografik materyal, yüzde 3,6'sı tablet oldu. Müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı yüzde 6,2 arttı Müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı, 2023 yılında yüzde 6,2 artarak 55 milyon 752 bin 208 oldu. Ziyaretçilerin yüzde 54,7'si Bakanlığa bağlı müze ve ören yerlerini ziyaret etti. Bakanlığa bağlı ücretli müze ve ören yerlerini ziyaret edenlerin sayısı 17 milyon 673 bin 661 ve toplam ziyaretçiler içindeki payı yüzde 31,7 oldu. Özel müze ziyaretçi sayısı yüzde 22,5 artarak 18 milyon 236 bin 130 olurken Milli Saraylar Başkanlığına bağlı müze ziyaretçi sayısı yüzde 5,0 artarak 7 milyon 27 bin 103 oldu. Bakanlığa bağlı ücretli müze ve ören yerleri ziyaretlerinden 2 milyar 666 milyon 691 bin 663 TL gelir elde edildi. Bakanlık tarafından satılan müze kartı sayısı 4 milyon 214 bin 303 oldu. Taşınmaz kültür varlıklarının sayısı yüzde 2,1 arttı Taşınmaz kültür varlıklarının sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2,1 artarak 124 bin 671 oldu. Taşınmaz kültür varlıklarının en çok bulunduğu il 33 bin 869 ile İstanbul olurken, 7 bin 976 ile İzmir ve 4 bin 948 ile Muğla takip eden iller oldu. Toplam sit alanı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 4,9 artarak 24 bin 786 oldu. Sit alanlarının yüzde 97,0'sini arkeolojik sit alanları oluşturdu. Tabiat parkı sayısı yüzde 1,9 arttı Milli parkların sayısı 2023 yılında bir önceki yıla göre değişmeyerek 48 oldu, milli park alanı yüzde 0,2 azalarak 909 bin 158 oldu. Tabiat parkı sayısı yüzde 1,9 artarak 266'ya yükselirken, tabiat parkı alanı yüzde 0,3 azalarak 108 bin 36 hektar oldu. Tabiatı koruma alanı sayısı önceki yıla göre değişim göstermeyerek 31 olurken, tabiat anıtı sayısı yüzde 2,7 azalarak 110 oldu.

Taşambarlar kapalı çarşı ve müze oluyor Haber

Taşambarlar kapalı çarşı ve müze oluyor

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in seçim vaatleri arasında yer alan projeyle ilgili kentteki sivil inisiyatif kuruluşları, bilim insanları ve tarihçilerin görüşlerine de başvuruldu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Mehmet Sekmen, “Bilindiği gibi Fosfor Mustafa Paşa tarafından 1860-1870 yılları arasında askeri ambar olarak yaptırılan Taş Ambarlar, Milli Savunma Bakanlığı'mız tarafından Erzurum Erzak Deposu olarak kullanılmaktaydı. Bakanlığımız ile yapılan protokol gereği söz konusu tarihi mekân Büyükşehir Belediyemize devredildi” dedi. Projenin amacı nedir? Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, projeyle ilgili şu görüşlere yer verdi: “Taş Ambarlar'ın ihyası ve turizme kazandırılmasını amaçlayan projemiz yaklaşık 7 bin metrekare kapalı alana sahip Şehrimizin geleneksel ürün zenginliği, el sanatlarının çeşitliliği, turizm potansiyeli ve geçmişten günümüze şehrimizde yaşanan etkileyici tarihi olayların anlatılacağı Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müzemiz faaliyete başladığında söz konusu yer kent tarihinin buluştuğu en önemli kavşak noktası olacak.” Sekmen, proje kapsamında sivil inisiyatif kuruluşları ve üniversitelerle de sürekli iş birliğinde olunacağını bildirdi. “Tarih Yeniden Canlanacak” Başkan Mehmet Sekmen, söz konusu projeyle birlikte tarihin yeniden canlanacağını kaydetti. Sekmen, sözlerini şöyle tamamladı: “Proje kapsamında şehrimizin etkileyici tarihi olaylarına ve milli mücadele konusunda ortaya koyduğu kahramanca mücadeleye konu olmuş ve büyük öneme sahip 6 adet tarih sahnesi belirlendi. Bu sahnelerin panoramik olarak yansıtılacağı yağlıboya panolar ile tarihi konu ve şahıslara ait tabloların sergileneceği birimler oluşturulacak. Böylece panoramik ve dioramik müzelerdeki sanatsal anlatım ile ziyaretçilere adeta zamanda yolculuk yaptırarak derin etkiler bırakması amaçlanmaktadır. İnşallah bu güzel projemizle birlikte medeniyetler kentine farklı bir cazibe de kazandırmış olacağız.” Projede Neler Var? Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçireceği Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müze Projesi toplam 7 bin metrekare alanı kapsıyor. Kapalı çarşı alanı 2 bin 800 metrekare olan projede iş yeri sayısı 102 olarak belirlendi. 1900 metrekare kültür sanat ve müze alanına sahip olan proje kapsamında mescit, sosyal alanlar, kafe, restoran ve cep sinemalar da inşa edilecek.,

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.