Hava Durumu

#Nemrut Dağı

TOURISMJOURNAL - Nemrut Dağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Nemrut Dağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Nemrut Dağına bayram bereketi Haber

Nemrut Dağına bayram bereketi

Nemrut Dağı başta olmak üzere 400'ün üzerinde ören yeri ile adeta ‘Açık hava müzesi' olan Adıyaman'da Kurban Bayramı nedeniyle turist yoğunluğu yaşandı. UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı başta olmak üzere Perre Antik Kenti, Eski Kahta Kalesi, Cendere Köprüsü, Karakuş Tümülüsü gibi bir çok eseri barındıran Adıyaman'da Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi Kurban Bayramı'nda da turist akını yaşandı. Bayramın ilk gününden itibaren Nemrut zirvesine 8 bin kişi tırmandı. Yerli ve yabancı turistler 2 bin 206 metre yükseklikte devası heykellerin gölgesinde ‘Güneşin en güzel doğup battığı yer' olarak bilinen zirvede günbatımını izledi. Kartpostallık görüntülerin kaydedildiği Nemrut Dağı zirvesinde turistler günbatımını cep telefonlarıyla kaydederek, ölümsüzleştirdi. Bayram tatilinde turist yoğunluğunun yaşandığını söyleyen Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, “9 günlük bayram tatili münasebetiyle Kommagene destinasyonunun tamamında Bayram yoğunluğu yaşanıyor. Şu an üzerinde bulunduğumuz Nemrut Dağı Tümülüsü'nde de bir bayram yoğunluğu çok net bir biçimde görülüyor. Bayramın ilk gününden bu güne kadar elimizde ki verilere göre yaklaşık 8 bin civarında yerli yabancı ziyaretçimizin Nemrut Dağı'ndaki kültürel miras alanımızı ziyaret ettiğini görüyoruz. 2023 Mayıs ve 2024 Mayıs aylarını karşılaştırdığımızda yaklaşık 4 kat oranında yerli yabancı ziyaretçi sayısında artış görmekteyiz bu da bizleri son derece mutlu ediyor. Bu yerli yabancı ziyaretçi sayısının artarak devam etmesini bekliyoruz” dedi. Adıyamanlı olup ilk defa Nemrut Dağına çıktığını söyleyen Halime Güngör Doğan ise, “Aslında 27 yıldan sonra gelmem beni biraz üzdü. Çok güzel bir güzelliğin dibinde olmama rağmen gelemediğime çok pişmanım. Keşke daha önce gelseydim” sözlerini kullandı. Nemrut Dağının oldukça muhteşem olduğunu belirten Şeyma Yağmur Yatkın, “İstanbul'dan geliyoruz bizde. Tamamen Adıyaman, Antep falan böyle gezmek için tur için geldik. İlk defa geldik buraya ve çok büyüleyici gerçekten çok sevdim bende” şeklinde konuştu. Nemrut Dağını görmek için Tayland'dan gelen Piyaporn Tansakul ise, “Bu ikinci gelişim burayı çok sevdiğim için buraya tekrar arkadaşımla geldim internetten görmüştüm” cümlelerini kullandı. Nemrut Dağının oldukça heyecan verici bir yer olduğunu vurgulayan Nurcihan Aksu, “İzmir'den geldik, harika bulduk ve günbatımı yapacağız. Heyecanlıyız, burası için arkadaşımla İzmir'den kaç kilometre yol geldik. Heykeller çok farklı birde bu kadar yüksekliğe bunların konulmuş olmasından dolayı hayretler içerisindeyim. Biz gelirken o kadar yorulduk, onlar o zaman nasıl yapmışlar? Bu heykeller buraya nasıl gelmiş şaşkınlık içerisindeyiz” diye konuştu.

Nemrut Krater Gölü’nde turizm sezonu açıldı Haber

Nemrut Krater Gölü’nde turizm sezonu açıldı

Bitlis İl Özel İdaresi ekipleri tarafından geçtiğimiz günlerde kardan yolu açılan Nemrut Dağı ile Krater Gölü’nde turizm sezonu açıldı. Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Projesi çerçevesinde 'mükemmeliyet ödülü' alan bölge, her mevsim farklı güzellikler sunuyor. Mevsimin ilk ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan Nemrut Krater Gölü, doğal güzelliğiyle yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi. Sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası, kuş türleri, boz ayıları ve biyoçeşitliliğiyle ilgi çeken Nemrut Kalderası, yılın her döneminde doğaseverler ve fotoğraf tutkunlarının yanı sıra kampçılara ev sahipliği yapıyor. Kış sezonun bitmesine rağmen coğrafi şartları nedeniyle geçtiğimiz günlerde yolu kardan açılan Nemrut Krater Gölü’ne her geçen gün ziyaretler artarak devam ediyor. Van ve Ahlat’a çeşitli ziyaretler gerçekleştiren İngilizce öğretmeni Rahmi Günindi, “İlk olarak Van’daki Akdamar Kilisesi’ni ziyaret ettim. Çok merak ettiğim, çok da hoşuma giden bir yerdi. Tarih bakımından buralar çok değerli yerler. Daha sonra Muradiye Şelalesi ve Ahlat’taki Selçuklu Mezarlığını ziyaret ettim. Bugün de Nemrut Krater Gölü’nü ziyaret ediyoruz. Mesleğim icabı Avrupa’da 25-26 ülke gezdim, yine de Türkiye diyorum. Özellikle tarihi ve kültürel zenginliği bakımından bu bölge gerçekten çok zengin bir bölge” dedi. İsviçreli turist Jımmy Buelir ise Nemrut Krater Gölü’nü ve doğasını çok sevdiğini ve burada kamp yaptığını söyledi.

Nemrut'ta Mayıs'ta bile kar kalınlığı 5 metreyi buluyor Haber

Nemrut'ta Mayıs'ta bile kar kalınlığı 5 metreyi buluyor

Bitlis'in Tatvan ilçesindeki Nemrut Dağı yolunda Mayıs ayına rağmen hala 5 metreyi bulan kar tünelleri bulunuyor. Zirvesinde dünyanın ikinci büyük krater gölü olan Nemrut Krater Gölü'nün yer aldığı Nemrut Kalderası kentin önemli turizm destinasyonlarının başında geliyor. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği kaldera bu yılda yoğun kar yağışı aldı. Geçtiğimiz günlerde Tatvan Kaymakamlığı tarafından zirveye kadar olan karla kaplı yolu açılan Nemrut’ta Mayıs ayına girilmesine rağmen halan yer yer 5 metreyi bulan kar tünelleri bulunuyor. 2 bin 250 rakım yüksekte bulunan mükemmeliyet ödüllü krater gölünü görmek isteyen birçok ziyaretçi kalderaya akın ederken, kar tünellerinin içinde geçerek zirveye ulaşıyor. Yolu kardan tünelleri andıran kaldera yolu yılın büyük bölümü kapalı kalırken, zirveden kaldera içine kadar olan kısmın ise kısa süre sonra açılması planlanıyor. Araçlarıyla zirveye kadar çıkan vatandaşlar gördükleri kar manzaraları karşısında hayretlerini gizleyemezken, zirvede gördükleri manzaraya ise adeta hayran kalıyor. Yazı ayrı kışı ayrı güzel olan kaldera doğal güzelliği ile ziyaretçilerin yanı sıra uzaydaki astronotların bile dikkatini çekmişti. Kalderayı görmek için zirveye çıkan ziyaretçilerden Enes Akar, 5 metreyi bulan kar tünelleri arasında zirveye ulaşmanın ayrı bir keyif olduğunu ifade etti. Mayıs ayına rağmen hala kaldera zirvesinde metrelerce kar bulunduğunu anlatan Akar, herkesi kalderayı ziyaret etmeye davet etti.

Nemrut Dağı’na bayramda yoğun ilgi Haber

Nemrut Dağı’na bayramda yoğun ilgi

6 Şubat depremleri nedeniyle turist sayısı ciddi oranda düşen Adıyaman’daki Nemrut Dağı ve diğer tarihi ören yerleri, 9 günlük bayram tatilinde yoğun ilgi gördü. UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Nemrut Dağı başta olmak üzere birçok tarihi yapısıyla dikkat çeken ‘turizm kenti’ Adıyaman’da, Ramazan Bayramı’nda turist yoğunluğu yaşandı. 9 günlük bayram tatilinde yerli ve yabancı 45 bin kişi ziyaret etti. Kommagene Uygarlığının, 2 bin 206 metre yükseklikteki devası heykelleri görmeye gelen yerli ve yabancı turistler ‘güneşin en güzel doğup battığı yer’ olarak bilinen Nemrut Dağı’nda gün doğumu ve gün batımını izliyor. 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde büyük hasar alan Adıyaman, birçok konuda olduğu gibi turizmde de büyük darbe aldı. Asrın felaketi nedeniyle, yerli ve yabancı turist sayısında ciddi düşüş yaşandı. Bazı tarihi yapıların zarar gördüğü Adıyaman’da, Kültür ve Turizm Bakanlığı hızlı refleks göstererek, restorasyon çalışmalarını başlattı. Önceki haftalarda turistlerin yoğunlaştığı Adıyaman’da turizm sezonu, Nemrut Dağı’na gelen yerli ve yabancı turistler karanfil verilerek başlatıldı. Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse ve yetkililer, turistlere karanfil vererek Nemrut Dağı ile ilgili bilgi verdi. “Bayram’da 45 bin kişi ziyaret etti” Adıyaman Vali Yardımcısı Mehmet Tığlı, deprem nedeniyle sekteye uğrayan turizm sektörünün çabuk toparlandığına dikkat çekerek, “Yerli ve yabancı misafirlerimizi Kommagene destinasyonuna bekliyoruz. Bölgemiz çok büyük bir deprem geçirdi. Bu depremlerden dolayı turist sayısında bir nebze de olsa düşüş yaşansa da, normalleşme süreciyle birlikte eski ivmesine çok hızlı bir şekilde geri geldi. Dokuz günlük bayram tatili süresince yerli ve yabancı olmak üzere toplam 45 bin ziyaretçiyi bu destinasyonumuzda ağırladık” dedi. İstanbul’dan Adıyaman’a gelen Meltem Yılmaz ise “Nemrut Dağı’na gelme konusunda çok geç kaldığımı düşünüyorum. Burası dehşet güzel, muhteşem, çok etkilendim. Dünyanın birçok yerine seyahat ettim, Avrupa’nın bir çok yerine gittim, ben böyle bir şey görmedim. Gerçekten çok etkileyici, büyüleyici” ifadelerini kullandı. Fransa’dan bisiklet ile dünya turuna çıkan ve bir aydan beri ülkemizi Diane Bciac ile dolaşan Simon Psibest, “Fransa’dan bisikletle geldik. Yukarı çıkarken aşırı derecede zorlandık ama gördüğümüz yer muhteşem ve buna değdi. Çok mutlu olduk, çok etkilendik” şeklinde konuştu. Samsun’dan gelen Erkan Ölmez ise “İlk defa geldim. Güneşin batışını izlemeye geldik, çok güzel ve görülmeye değer bir yer” diye konuştu.

Nemrut Dağı: Antik Zirvesinde Yüzyılların İzleri Haber

Nemrut Dağı: Antik Zirvesinde Yüzyılların İzleri

Nemrut Dağı'nın en dikkat çekici özelliklerinden biri, M.Ö. 1. yüzyılda Kommagene Krallığı'nın hükümdarı Antiochos'un yaptırdığı devasa heykeller ve anıtsal mezarları. Dağın zirvesinde bulunan bu anıtsal kompleks, Tanrılar ve kralların bir araya geldiği bir tapınak atmosferi sunuyor. Büyük heykellerin bulunduğu bu alanda, Antiochos'un taç giyme sahnesini betimleyen büyük bir taç heykeli ve doğu ve batı teraslarında Tanrılar, mitolojik figürler ve Kommagene Krallığı'nın önde gelen isimlerinin heykelleri yer alıyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan bu benzersiz kompleks, ziyaretçilerine tarih ve kültür dolu bir deneyim sunuyor. Nemrut Dağı'nın sadece tarihi açıdan değil, aynı zamanda doğal güzellikleriyle de büyüleyici bir atmosfere sahip olduğu unutulmamalı. Dağın eteklerinde yer alan çam ve sedir ağaçlarıyla kaplı yamaçlar, ziyaretçilere nefes kesen manzaralar sunuyor. Özellikle gün batımı ve gün doğumu saatlerinde, Nemrut Dağı'nın zirvesinden yansıyan ışıklar, çevreleyen manzarayı büyüleyici bir hale getiriyor. Nemrut Dağı'nı ziyaret etmek isteyenler için bölgede birçok turistik tesis ve olanak bulunmakta. Adıyaman şehri, konaklama ve restoran imkanlarıyla ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri bir merkez. Ayrıca çevredeki köylerde de geleneksel konaklama seçenekleri mevcuttur, bu da ziyaretçilere bölgenin yerel yaşamını daha yakından deneyimleme fırsatı sunuyor. Nemrut Dağı'nın turizm potansiyeli, sadece tarihi ve doğal zenginlikleriyle sınırlı değil. Aynı zamanda bölgedeki arkeolojik çalışmalar ve koruma çabaları, bu benzersiz mirasın gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için devam etmekte. Yerel halkın misafirperverliği ve bölgenin sunduğu eşsiz deneyimler, Nemrut Dağı'nı ziyaret eden herkesi derin bir etki bırakmakta. Sonuç olarak, Nemrut Dağı'nın tarih ve doğa ile iç içe geçmiş atmosferi, her yıl binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi kendine çekmekte. Antik uygarlıkların izlerini taşıyan bu muazzam zirve, insanlığın ortak mirasına bir pencere açmakta ve ziyaretçilere unutulmaz bir macera sunuyor.

Türkiye'nin Kültürel Mirası Nemrut Dağı Haber

Türkiye'nin Kültürel Mirası Nemrut Dağı

Türkiye'nin güneydoğusunda, Adıyaman il sınırları içinde yer alan Nemrut Dağı, antik dönemlerden günümüze kadar pek çok sırrı bünyesinde barındıran mistik bir mekan. Bu dağ, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiş ve dünya çapında tarih, arkeoloji ve doğa tutkunlarının ilgisini çekmekte. Nemrut Dağı, adını, yörenin yerel halkının hafızasında zirvesinde bulunan heykellerden alıyor. Nemrut Dağı'nın zirvesi, Kommagene Krallığı'nın kralı I. Antiochus Theos'un (MÖ 69 - MÖ 34) emriyle yaptırılan bir anıt mezar kompleksiyle süslenmiş. Bu anıt mezar kompleksi, tanrılar ve krallar arasında birliği sembolize eden heykellerle dolu. Kral Antiochus'un tahtına oturmuş heykelleri, Kommagene Krallığı'nın politik ve dini yapılanmalarını yansıtmakta. Heykeller, zirveye çıkış yolunda bir teras üzerine yerleştirilmiş. Heykellerin başında, kral Antiochus'un yer aldığı bir grup tanrı ve tanrıça heykeli bulunmakta. Heykeller, İran mitolojisinden, Helenistik Yunan tanrılarından ve Helenistik dönemin Mısır tanrılarından esinlenerek yapılmış. Doğu ve Batı kültürlerinin birleşimini temsil etmekteler. Heykellerin sıralanma biçimi oldukça dikkat çekici. Zirvede, büyük boyutlu heykellerin yanı sıra, tahtları ve çeşitli tapınakları da bulunuyor. Güneş doğuşu ve batışı, mevsimlerin değişimi gibi doğa olaylarını sembolize eden heykellerle birlikte, bu antik anıt mezar kompleksi, Kommagene Krallığı'nın zengin dini ve kültürel mirasını da yansıtıyor. Nemrut Dağı'ndaki bu antik yapılar, Kommagene Krallığı'nın zirvesini göstermekte. Antiochus, krallığını güçlendirmek ve varlığını vurgulamak için hem Helenistik hem de Pers etkilerini birleştirmiş. Nemrut Dağı'ndaki heykeller, tanrılarla kralları bir araya getirerek kralın tanrısal bir konumda olduğunu vurgulamakta. Ancak, Antiochus'un saltanatı sona erdikten sonra, Nemrut Dağı ve heykelleri terk edilmiş ve zamanla unutulmuş. Heykellerin bulunduğu Nemrut Dağı, tarih boyunca pek çok medeniyetin etkisi altında kalmış. Bu nedenle, burası sadece bir arkeolojik sit alanı değil, aynı zamanda bir kültürel ve tarihi miras. Nemrut Dağı, bugün turistlerin ve araştırmacıların yanı sıra yerel halkın da ilgisini çekiyor. Zirveye yapılan tırmanışlar, bu antik eserlerin ve tarihi hikayelerinin keşfedilmesi için bir fırsat sunuyor. Nemrut Dağı ve çevresindeki antik yapılar, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından korunmakta ve restore edilmekte. Ziyaretçilerin yoğun ilgisi nedeniyle, Nemrut Dağı'na ulaşım kolaylaştırılmış, çevre düzenlemeleri yapılmış ve turizm altyapısı geliştirilmiş. Ancak, bu antik mirasın sürdürülebilir bir şekilde korunması ve ziyaretçilerin etkisiyle bozulmaması için titizlikle çalışmalar sürdürülmekte. Nemrut Dağı, sadece Türkiye'nin değil, dünya tarih ve arkeoloji mirasının önemli bir parçası. Antik heykeller ve anıt mezarlar, insanlık tarihine ışık tutan önemli birer belgedir ve gelecek nesillere aktarılması gereken bir kültürel hazine. Bu nedenle, Nemrut Dağı'nın korunması ve turizmle uyumlu bir şekilde yönetilmesi, hem Türkiye'nin hem de dünya kültürünün zenginliği için kritik bir öneme sahip.

Prof. Dr. Friedric Karl Dörner'in fotoğraf arşivi teslim edildi Haber

Prof. Dr. Friedric Karl Dörner'in fotoğraf arşivi teslim edildi

Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörner'in 1953-1970 yılları arasında Adıyaman’da ki arkeolojik çalışmalara ait fotoğraf arşivi Münster Üniversitesi tarafından yetkililere teslim edildi. Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörner'in 1953-1970 yılları arasında Nemrut Dağı, Arsemia Ören Yeri ve Eski Kahta Kalesi başta olmak üzere çeşitli arkeolojik çalışmalar gerçekleştirdi. Dörner’in o dönem çektiği fotoğraflar Münster Üniversitesi Küçük Asya Araştırmalar Merkezi’nde yıllarca saklandı. Fotoğraf arşivi Almanya Gerda Henkel Vakfınca finanse edilerek dijitalleştirildi. Dijital arşiv Adıyaman Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne teslim edildi. Dijital fotoğraflar Adıyaman Müze Müdürlüğü’nde muhafaza edilecek. Dijital fotoğrafların teslimi için Adıyaman bir otelde program düzenlendi. Programın açılışında konuşan Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, bu arşivin Kommagene araştırmalarına ışık tutacağını belirterek, “Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörner'in kentimizde gerçekleştirdiği çalışmalar, şehrimizin sahip olduğu kültürel mirasın ve hazinenin ortaya çıkarılmasında çok ciddi anlamda bir katkı sundu. 1987 yılında ülkemizde UNESCO tarafından dünya kültür mirası listesine alınan ilk yer Nemrut Dağı’dır. Karl Dörner’in 1953 ve 1970 yılları arasında 17 yılı içeren Adıyaman’da yapmış olduğu arkeolojik çalışmalara ait fotoğraflar var. Bu fotoğraf arşivi Kommagene araştırmalarına ayrı bir ışık tutacaktır” dedi. Almanya Gerda Henkel Vakfı Başkan Yardımcısı Dilek Çobanoğlu ise, Karl Dörner ve vakfın çalışmalarından bahsederek, “Geçmişteki birlikteliğimizi gelecek nesiller ile de sağlayarak bu bağı daha da güçlendirmeyi diliyoruz. Dörner’in antik Türkiye’de yaptığı çalışmalarda ana ilgi alanı Hellenistik, Kommagene Krallığı olmuştur” dedi. Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ise konuşmasında, “Yukarı Mezopotamya ile Göksu Çayı arasında antik Kommagene bölgesinde gerek Nemrut’ta gerekse Arsemia’da yapmış olduğu araştırmalar ile uluslararası anlamda tanınan Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörner kendine has bir üslüp ve yayınlar ile Adıyaman’a arkeolojisine ve Kommagene’ye büyük hizmetler sunmuştur. Bu fotoğraf arşivi ile birlikte Adıyaman Müzesinin arşivi zenginleşecektir” diyerek Sofraz Tümülüsü’nde bulunun stel üzerindeki yazıtın çevirisini okudu. Adıyaman Vali Osman Varol ise, Anadolu Coğrafyasının zengin bir medeniyete sahip olduğuna dikkat çekerek, “İlimiz adına önemli bir adım olan bilimsel birlikteliğin, bu güzel teslimat merasiminde bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bulunduğumuz bu coğrafya insanoğlunun toplumsal yaşama başladığı en eski en önemli coğrafyalardan bir tanesidir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, her köşesi bu medeniyetlerin eserleriyle dolu olan bir coğrafyadayız. Dünyada en erken dönemden beri arkeolojik çalışmaların yapıldığı birkaç coğrafyadan bir tanesinde bulunuyoruz. Tarihsel olarak medeniyetlerin hepsinden birazını özünde bulunduran eserler ortaya çıkmıştır. Alman Arkeolog Prof. Dr. Friedric Karl Dörner, profesyonel akademik kariyerinin büyük bölümünü bu bölgeye adamış, bu bölgenin bilinirliğinde önemli rolü olmuştur. Buradaki çalışmalarının yansıtıldığı fotoğraf arşivinin teslimi için buradayız. İnsanların oluşturduğu kültürel miras, sadece coğrafyaya değil tüm insanlığa aittir. Buradan istifade etmek, tüm insanlığa sunmak çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.