Hava Durumu

#Olumsuz Etki

TOURISMJOURNAL - Olumsuz Etki haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Olumsuz Etki haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Günlük kiralık evler otel sektörünü olumsuz etkiliyor Haber

Günlük kiralık evler otel sektörünü olumsuz etkiliyor

Otelcilik sektörü, günlük kiralık evlerle ilgili yapılacak düzenlemeleri bekliyor. Sektör, yapılacak düzenlemelerle eşit şartların oluşmasını istiyor. Kişibaşı gecelik harcamaların 100 dolara yükseldiği ilk 6 ayda geceleme sayılarındaki gerilemenin günlük kiralık evlere olan yönelimden kaynaklandığı düşünülüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 yılı ilk 6 aylık turizm verilerini açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde 10,5 olan gecelik konaklama 9,9 geceye geriledi. Kişi başı gecelik harcama yüzde 11,9 artarak 99,9 dolara yükseldi. 2017 yılında 62 dolara kadar düşen kişi başı gecelik geliri 100 dolara yaklaştı. Bu gelişmelere ek olarak Bakan Ersoy, günlük kiralık ev kiralamaları yapanlara belli yükümlülüklerin getirileceğini, uygulamanın dünyadaki örnekleri gibi yapılacağını açıkladı. Turizm sektörünün en önemli ayaklarından olan otel yönetimleri bu açıklamalardan memnun oldular. "Günlük kiralamalar sektörümüze darbe vuruyor" Günlük kiralamaların otelcilik sektörünü olumsuz etkilediğinin altını çizen üst düzey yönetici Mehmet Aksekili, “Otele gelen müşteriler yaz aylarında genelde tatil için geliyorlar fakat kışın ise iş ve sağlık turizmi için geliyorlar. Günlük kiralamalar sektörümüze darbe vuruyor. Özellikle kalabalık aileler günlük kiralamaları seçiyor. Biz otelciler olarak günlük kiralama yapanlarla şartlarımızın eşit olmasını istiyoruz. Biz otelciler olarak yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz. Onlarında aynı yükümlülükleri yerine getirmesini talep ediyoruz” dedi. İstanbul’da otel dolulukların beklenildiği seviyede olmadığını söyleyen Aksekili, “Şu an İstanbul’da otellerde doluluk oranı yüzde 50 civarında. Gelecek aylarda da doluluk oranının bu rakamlarda kalacağını öngörüyoruz. Kültür Bakanımızın belirttiği gibi şu anda kişi başı günlük harcama 99 dolar civarında. Bu durum biraz daha böyle devam edecek. Normalde gelen turistler genelde 4 gün konaklıyordu şimdi ise ortalama 2 gün konaklıyorlar. Bu yıl genelde ağırlıklı olarak Orta Doğu ve Avrupa’daki gurbetçi vatandaşlarımızın talebi oluyor. Bizim beklentimiz Avrupa’dan daha çok turist çekmekti fakat genel anlamda bu ivmeyi sektör olarak yakalayamadık” şeklinde konuştu.

Aşırı sıcaklar turizmi olumsuz etkiliyor Haber

Aşırı sıcaklar turizmi olumsuz etkiliyor

Dünya genelindeki aşırı yüksek hava sıcaklıklarının, turizm sektöründe kalıcı değişimlere neden olacağı ifade ediliyor. Buna göre, Avrupalı turistlerin hem tatil tarihleri hem de gidecekleri yerlere dair yaptıkları seçimlerde kalıcı değişiklikler olabileceği belirtiliyor. Avrupa Seyahat Komisyonu verileri, Haziran ve Kasım ayları arasında Akdeniz bölgesine seyahat etmek isteyen Avrupalı turist sayısının geçen yıla göre yüzde 10 oranında düştüğüne işaret ediyor. Buna aşırı sıcaklar, kuraklık ve orman yangınlarının neden olduğu ifade ediliyor. Verilere göre, aynı dönemde Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İrlanda ve Bulgaristan gibi ülkelere yönelik taleplerde de artış görüldü. Avrupa Seyahat Komisyonu Başkanı Miguel Sanz yaptığı değerlendirmede, “Gelecek dönemde tahmin edilemez hava durumları nedeniyle seyahat edecek kişilerin seçimlerinde daha da büyük etkiler bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Komisyonun yayınladığı raporda da turistlerin yüzde 7,6’sı, sıradışı hava olaylarının kendilerinin Haziran ve Kasım ayları arasında yapacakları seyahatler üzerinde etkili olduğunu dile getirdiği belirtiliyor. Salgın sonrasında artan seyahat taleplerinin halen devam ettiği sıcak havalar kaynaklı iptaller olsa da henüz şu aşamada çok büyük rakamlara ulaşmadığı ifade ediliyor. Ülkeler hazırlıklar yapıyor İngilizler'in salgın sonrası sıcak Akdeniz plajlarına yönelik ilgisi ve bu yönde rezervasyonlarının devam ettiği belirtiliyor. Ancak uzmanlar sıradışı artmaya devam eden hava sıcaklıklarının yakın zamanda bu tercihler ve zamanlama üzerinde de etkili olmaya başlayacağı değerlendirmesini yapıyorlar. Aşırı sıcakların yaşandığı İtalya’da turizm bakanlığı da önümüzdeki dönemde turistlerin daha çok ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih etmeye başlamasının beklendiğini açıkladı. Bunun İtalya bütçesinde önemli bir yer teşkil eden turizm gelirleri açısından olumsuz durumlar yaratacağına dikkat çekildi. Yunanistan Çevre Bakanlığı da, yaz aylarında azalacak turist sayısının havanın daha ılıman olacağı bahar aylarında gelecek ziyaretçi sayısıyla dengelenmesini umduğunu ifade ediyor. Yunanistan son olarak geçen hafta Cuma günü aşırı sıcak hava nedeniyle Atina’daki ünlü Akropolis’i ziyarete kapadı. İspanya’da Exceltur isimli ulusal turizm birliği kurumu raporlarına göre, artan sıcaklıklar nedeniyle ülkenin kuzey sahillerindeki bölgelere ve havaların daha az sıcak olduğu dönemlere dair bir talep artışı bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.