Hava Durumu

#Ordu

TOURISMJOURNAL - Ordu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ordu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ordu'nun yeni turizm rotası: Fatsa Adası Haber

Ordu'nun yeni turizm rotası: Fatsa Adası

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler'in Ordu ilinde var olan turizm alanlarının daha cazip hale getirilmesi ve turistik cazibeli mesire alanlarının arttırılması amacıyla şehre kazandırdığı Fatsa Fener Adası'na bu sezonda da ilgi oldukça yoğun oluyor. Fatsa açıklarında bulunan kayalıklarda yapılan, doğaya uyumlu proje ile turizme kazandırılan ada yerli ve yabancı turistlere yeni bir heyecan yaşatıyor. Her gün düzenlenen tekne seferleri ile adayı ziyaret eden vatandaşlar manzaraya hayran kalırken aileleri ile birlikte deniz ortasında yaşadıkları keyifli anların ise tadını çıkarıyor. “Fatsa'mıza çok güzel bir değer kattı” Yeni bir deneyime şahit olan vatandaşlar kayalıklarda hayata geçirilen proje ile ilgili memnuniyetlerini ifade ettiler. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler'in turizme yaptığı katkılardan dolayı teşekkür eden vatandaşlar, “Çok güzel bir yer olmuş. Fatsa'mıza çok güzel bir değer ve güzellik katmış. Böyle bir yerin turizme kazandırılmasından çok mutlu olduk. Ordu'da gezebileceğimiz farklı alanların olması, bizim için farklı aktivite alanlarının olması bizi sevindiriyor. Bu hizmeti bize sunduğu için Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız Dr. Mehmet Hilmi Güler'e teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştular. Fatsa Adası'na yeni kimlik Ordu'nun Fatsa ilçesinde denizin ortasında bulunan kayalık üzerine oluşturulan ahşap zemin ile 150 kişilik açık alan, kafe, seyir terası, seyir dürbünleri, balık izleme havuzları ve kuş gözlem noktası gibi çalışmalarla yeni bir kimlik kazandırılan Fatsa Fener Adası'nın Türkiye'de İstanbul'da Kız Kulesi; dünyada ise Hırvatistan'da Korkya Fener Evi, Molo Adası, Porfer Adası, Seveti Adası ve İsveç'te Pater Noster Adası gibi örnekleri yer alıyor.

70 yıldır fındık dallarından sepet örüyor Haber

70 yıldır fındık dallarından sepet örüyor

Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşayan Sezai Yıldıran, babasından kalma mesleğini sürdürerek 70 yıldır fındık dallarından sepet örüyor. İlçenin Saylan Mahallesi Bazmanlı mevkisinde 77 yaşındaki Sezai Yıldıran, babadan kalma meslek olan, "Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler Listesi"nde yer alan sepetçiliği evinin bahçesindeki ufak kulübesinde 70 yıldır devam ettiriyor. Türkiye’nin farklı illerinden de sipariş alan Sezai Yıldıran, mesleğin kaybolmaması ve gelecek nesillere aktarılması için çaba sarf ediyor, gelenlere işin inceliklerini de öğretiyor. “Çocukluğumda başladım, 70 yıldır örüyorum” Çocukluğundan itibaren babadan öğrendiği mesleği 70 yıldır sürdürmeye çalıştığını ifade eden Yıldıran, “Ben bu mesleğe ilk olarak 7 yaşındayken babamdan görerek başladım. Çocukluğumda başladım, o günden bu güne 70 yıldır devam ediyorum. Herkesin öğrenmesini istiyorum. İsteyen mesleği öğrenmek için yanıma gelebilir. Babam ormanlardan ve fındık bahçelerinden bize çubuk ve özlük getiriyordu. Daha sonra babam örmeye başlamasının ardından bize vererek devam ettiriyordu. Biz de örmeye başladık ve öğrendik. Evimin bahçesindeki kulübemde ben bunu yaparken ayrıca eşim ve çocuklarımda bana yardım ediyor. Onların desteği olmasa bu kadar yapamam. Şu an herhangi bir sepeti yaklaşık 15 dakikada hazırlıyor, ortalama 2 saatte bitiriyorum” dedi. “Türkiye’nin her köşesinden sepet için arıyor ve istiyorlar” Ürettiği sepetleri için Türkiye’nin dört bir köşesinden taleplerin olduğunu söyleyen Sezai Yıldıran, “Gençlere mutlaka çağrıda bulunuyorum. Yanıma gelsinler mutlaka bu mesleği öğrensinler istiyorum. Mesleğin iyisi kötüsü olmaz. Yediden yetmişe kadar öğrenmenin yaşı yoktur diyerek iş bulamadık demesinler. Bu işi yaptıkları zaman paralarını kazanırlar ve azalmış bir mesleği yaşatmanın gururunu yaşarlar. Burada el sanatları hocalarımızda yanımıza gelerek bizlerden destek istediler. Bende onlara bu sepet için yardımcı oldum. Yaklaşık 20 gündür her akşam gelerek bu mesleği öğrendiler. Onlar da gelecek nesillere öğretmek için mücadele edecekler. Şu an sepetlerim için sipariş nedeniyle Türkiye’nin her tarafından arıyorlar ve yanıma geliyorlar" şeklinde konuştu. “Bu işe gönüllüyüz” Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş Meslekler Listesi'nde yer alan sepet mesleğini 70 yıllık ustadan öğrendikleri için mutlu olduklarını ifade eden El Sanatları Öğretmeni Sezgi Tahmaz ise “Unutulmaya yüz tutmuş olan bütün el sanatlarına ilgim var. Sezai ustamızı köyde sepet örücülüğünü yaptığını duyunca bulunmaz bir nimet olduğunu gördük. Kendisine bize öğretmesi için ricada bulunduk. Kendisi de bize öğretmek için olumlu karşıladı. Bir aya yakındır Sezai amcamızın yanına sepet işini öğrenmeye geliyoruz. Geçmişine sahip çıkmayan kültürler, geleceğini de oluşturamazlar. Bu düstur ile bu işe gönüllüyüz ve yapmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Altınordu rıhtımı kruvaziyer turizmine kazandırılacak Haber

Altınordu rıhtımı kruvaziyer turizmine kazandırılacak

Altınordu Rıhtımı Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in liderliğinde yeniden hareketlendiriliyor. 140 metre daha uzatılacak olan Altınordu rıhtımı kruvaziyer turizmine hizmet verecek. Yarım asrı aşkın süredir birçok yük gemisi ve yolcu gemisine hizmet eden ve 2017 yılında liman faaliyetleri durdurulan Altınordu Rıhtımı, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in liderliğinde yeniden hareketlendiriliyor. Ünye’de yapılan yatırımla birlikte Ro-Ro, kruvaziyer ve konteyner gemileri ile dünyaya açılan liman gibi Altınordu rıhtımına da can geliyor. Proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Güler, “Proje tamamlandı, buraya Ünye’de olduğu gibi kruvaziyerler yanaşabilecek” dedi. Rıhtım ve iskele uzatılacak Altınordu Rıhtım Rehabilitasyon Projesi kapsamında mevcut 270 metre uzunluğunda bulunan rıhtım güçlendirilecek ve 140 metre ilave rıhtım yapılarak 410 metrelik rıhtım ve iskele haline dönüştürülecek. Toplamda 3 bin 900 metrekare alanda oluşturulacak olan projede yat ve yolcu teknelerinin bulunacağı alanlar da yer alacak. “Şehrimiz için önemli bir yatırım olacak” Yapılacak olan yatırım ile Altınordu Rıhtımının kruvaziyer gemilerine elverişli hale geleceğini ifade eden Başkan Güler, bu projenin Ordu için önemli bir yatırım olacağını belirtti. Başkan Güler şöyle konuştu: “Ünye’ye artık Ro-Ro gemileri ile birlikte kruvaziyer gemileri de geliyor. Aynı şeyi Altınordu rıhtımını uzatarak yapacağız. Proje tamamlandı, bitti. Bu proje ile birlikte Ünye’de olduğu gibi Altınordu rıhtımına kruvaziyerler yanaşabilecek. Yeni dönemde burada hızlı bir çalışma yaparak limanı büyütüp kruvaziyer turizmi için gerekli olan tüm çalışmayı yapacağız. Ünye Limanı’nda bu çalışmaları yaptık. Altınordu ilçemizdeki limanda da bunları yapacağız. Bu hem şehrimiz için hem de gelecek için önemli bir yatırım olacak.” Hem turizm hem de ekonomi canlanacak Öte yandan yapılacak olan proje ile birlikte kruvaziyer gemilerinin uğrak noktası olacak olan Altınordu’da hem deniz turizmi canlandırırken hem de Ordu’nun ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlanacak.

Türkiye’nin en uzun dere kanyonu Guinness’e aday Haber

Türkiye’nin en uzun dere kanyonu Guinness’e aday

Ordu’nun Çamaş ilçesinde yer alan 25 kilometre uzunluğundaki kanyonun 4 kilometrelik bölümü turizme açılıyor. Doğal güzellikleriyle güzel manzaralara sahip olan Çamaş Kanyonu, yürüyüş parkurları ile de doğa sevenlere farklı deneyim sunuyor. Farklı bitki ve hayvan türlerine de ev sahipliği yapan kanyon, doğal yürüyüş parkuru ile doğa canlıları yönünden Guinness’e aday. “TÜRKİYE’NİN EN UZUN KANYONLARI İLÇEMİZDE” Çamaş Belediye Başkanı Mahmut Ayparçası, ilçenin birden çok kanyona sahip olduğunu belirterek, “Bu kanyonlar üzerinde şelaleler ve göller mevcut. Türkiye’nin en uzun kanyonları Çamaş ilçemizde. Bu kanyonlar üzerinde çalışmalar yaptık ve turizme hazırladık ve ‘kanyonda doğal sağlık turizmi’ projemizi başlattık. Bu projemiz ile kanyonlarımıza gelen insanlarımızı hem su ve sesi ile hem de çeşitli spor faaliyetleri ile zihnen ve bedenen sağlıklarına kavuşturmak için uygulamalarımız olacak” ifadelerine yer verdi. “GUİNNESS’E ADAYIZ” Türkiye’nin en uzun dere kanyonu olma özelliği taşıyan Çamaş Kanyonu’nun Guinness’e aday olduğunu aktaran Başkan Ayparçası, “Projemizin adını ‘Gizemli Kanyonlar Diyarı Çamaş’ olarak koyduk, çok sayıda gizemi var. Öncelikle muhteşem bir yürüyüş parkuru ve bunun üzerinde çok sayıda şelale olduğu için Guinness’e adayız. Aynı zamanda kanyonumuzda endemik bitkiler var, yabani hayvanlar mevcut, yırtıcı kuşlar yaşıyor ve çeşitli türde doğa canlıları yönünden de Guinness’e adayız. Kanyonun şuanda kullanabildiğimiz alanı 1 buçuk kilometre, 3 kilometre daha parkur var ve bunu da yürüyüş parkuruna ilave edeceğiz. Yukarıda 20 kilometre daha kanyonumuz devam ediyor. Toplamda Çamaş Kanyonumuzun uzunluğu 25 kilometre. Yine farklı uzunluklarda pek çok kanyonumuz var” diye konuştu. "İNSANI ÇOK DİNLENDİRİYOR" Kanyonu incelemek için gelen Azmi Es ise “Buralar olağanüstü ortamlar. Çok güzel ve çok etkilendim. Burada suyun içerisine girmek ve parkurları kullanmak lazım. Şimdiden çok memnun kaldım, insanı çok dinlendiriyor” şeklinde konuştu.

Ministry approved: New ski center is coming Haber

Ministry approved: New ski center is coming

In the Çambaşı Plateau, situated at an altitude of 2,000 meters in the Kabadüz district of Ordu, the Çambaşı Ski Center, which has drawn attention as Turkey's closest ski resort to the sea, has been built on a 630-acre area. Following the Çambaşı Ski Center, Ordu Metropolitan Municipality has initiated work for the establishment of a second ski center in the city. As part of this initiative, an examination was conducted by technical personnel from the Youth and Sports Ministry's Directorate General for Investments and Enterprises on Göndeliç mountain, which is the highest summit in Ordu, located between the Kabadüz and Mesudiye districts at an altitude of 2,730 meters. During the assessments, a positive opinion was given for the Ski and Chairlift Project for Göndeliç mountain. "THERE IS AT LEAST A THOUSAND HECTARES OF SKIABLE AREA." The passage discusses the suitability of the region for a ski center and chairlift, stating: "The report includes the opinion that the region is suitable for a ski center and chairlift, stating, 'Ordu province is geographically located at the highest summit of the Ordu province with an altitude of 2,730 meters extending to the western end of the Eastern Black Sea Mountains in the Middle Black Sea. The requested Göndeliç mountain, which is in continuation of Ordu and Çambaşı Ski Center, is located 10 kilometers away. Due to the current state of Çambaşı Ski Center being unable to meet the tourism demand, and its elevation of 2,000 meters resulting in a limited winter sports season, the area of Göndeliç Dağı, which exceeds 5,000 hectares, its altitude exceeding 2,700 meters, and the elevation difference ranging between 200 meters and 800 meters, indicates that there is at least a thousand hectares of skiable area. The projected length of the slopes is between 100 meters and 4,000 meters. With a distance of 65 kilometers to the city center and 85 kilometers to the airport, and considering the suitability of the terrain for winter tourism and winter sports, we find it appropriate to build a comprehensive ski facility on Göndeliç mountain.' "A SKI SLOPE WITH A LENGTH OF 120 KILOMETERS WILL BE ESTABLISHED." After receiving a 'positive' report from the Ministry of Youth and Sports, the Metropolitan Municipality has prepared a project for the establishment of a second ski center on Göndeliç mountain. As part of the project aimed at competing with leading ski resorts like Uludağ and Palandöken, a total of 120 kilometers of slopes will be built on the snow-covered area over a period of 5 months. The project, planned with a daily capacity of 70,000 people, includes tourist facilities and hotels. The facility, which will be established on a 4,000-hectare area, will have 9 different mechanical facilities.

Ulugöl'ü 300 bin kişi gezdi Haber

Ulugöl'ü 300 bin kişi gezdi

Sonbaharda sarı ve yeşilin çeşitli tonlarının göle yansımasıyla güzel manzaralar sunan Türkiye'nin 36. Tabiat Parkı Ulugöl, yıl boyunca yerli ve yabancı turistlerin gezi rotasında yer alıyor. Gölköy Belediye Başkanı Fikri Uludağ, AA muhabirine, Ulugöl Tabiat Parkı'nın ilçe merkezine 15, il merkezine ise 70 kilometre uzaklıkta olduğunu söyledi. Ulugöl'deki 10 bungalov evin çoğunluğunun hafta boyunca dolu olduğunu belirten Uludağ, "Bu yılın 10 ayında 300 binin üzerinde yerli ve yabancı misafirimizi ağırladık. Misafirlerimiz içerisinde özellikle Arabistan'dan ve diğer komşu ülkelerimizden gelenler var. Ağırlıkta Türkiye'den yerli misafirlerimiz oluyor. Artık burası uluslararası bir Ulugöl Tabiat Parkı oldu." dedi. Uludağ, gelecek yıllarda Ordu'nun ve Gölköy'ün gelişmesinde en büyük katkının turizmden sağlanacağını ifade ederek, bunun için de ilçeyi ve şehri tanıtmaya devam edeceklerini anlattı. İlçenin, Ulugöl, Uluvahta Yaylası ve civardaki diğer yaylaların yanı sıra turizme yönelik çeşitli yatırımlarla öne çıkmasını planladıklarını vurgulayan Uludağ, şunları kaydetti: "İlçemizin ve ilimizin inşallah önümüzdeki yıllardaki en büyük gelir kaynağı turizm olacaktır. Hem hemşehrilerimi hem de iş adamlarını bölgemize yatırım yapmaya davet ediyorum. Özellikle turizm veya hayvancılık sektöründe yatırım yapmalarını öneriyorum ve biz de belediye olarak elimizden gelen kaynakları sağlamaya hazırız." Başkan Uludağ, doğaseverleri Ulugöl'ü ve yaylaları görmeye davet etti. "Göl şu anda oluşturduğu renk cümbüşü ile çok güzel" Adana'dan gezmeye gelen Mehmet Üyürer, Ulugöl'ün oluşan renk cümbüşü ile çok güzel göründüğünü söyledi. Ulugöl'ü daha önce yaz mevsiminde de gezdiğini belirten Üyürer, "Ulugöl her mevsim ayrı güzel. Bir ailenin gelip vakit geçirebileceği on numara bir yer." diye konuştu. Fatma Üyürer ise Ulugöl'ü sonbaharda da görmek, vakit geçirmek ve fotoğraf çekmek için geldiklerini ifade etti. Ziyaretçilerden Hanife Genç de Trabzon'dan arkadaşlarıyla hep görmek istedikleri Ulugöl'ü gezmeye geldiklerini, doğasını olağanüstü bulduklarını dile getirdi. Ercüment Şahin ise bu mevsimde Ulugöl'ün çok güzel olduğunun altını çizerek, "Her sene bu zamanlarda sık sık ziyaret ederiz. Burası çok güzel, çok beğeniyoruz." dedi. Bora Burak Yıldız da manzarasını beğendikleri Ulugöl'e, huzurlu bir ortamda kahvaltı yapmak için geldiklerini söyledi. Ulugöl'ün, ailece güzel vakit geçirilecek yer olduğunu anlatan Yıldız, "Doğası korunduğu için güzel, fazla bozulmamış bir yapısı var. O yüzden dinlenmek için çok uygun bir yer. Sonbaharda da güzel bir anı bırakmak, fotoğraf çekilmek için gayet iyi bir ortam, manzarası da iyi." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.