Hava Durumu

#Osmaniye

TOURISMJOURNAL - Osmaniye haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Osmaniye haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kastabala'da Arkaik Dönemden Daha Eski Kalıntılar Bulundu Haber

Kastabala'da Arkaik Dönemden Daha Eski Kalıntılar Bulundu

OSMANİYE (İHA) - Çukurova’nın Efes’i olarak anılan Kastabala Antik Kenti’nde yürütülen kazılar, Arkaik Dönem öncesine ait tapınak kalıntılarını ortaya çıkardı. Osmaniye'deki Kastabala Antik Kenti’nde devam eden kazılarda, milattan önce 540'lı yıllara tarihlenen Kubaba Tapınağı'nın yanında daha eski bir döneme ait olduğu düşünülen Açık Hava Kaya Kült Alanı ve sarnıçlar bulundu. Kazılar, "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi iş birliğiyle yürütülüyor. Osmaniye İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Torun, kutsal bir kent anlamına gelen Kastabala’da sütunlu caddenin hemen yanında yer alan alanın hem tapınak hem de dini ritüeller için kullanıldığını belirtti. Torun, bölgenin tiyatrosu, kilisesi ve hamamıyla tam bir antik kent olduğunu ifade ederek, ziyaretçileri Kastabala’ya davet etti. Kastabala Kazı Başkanı Doç. Dr. Faris Demir, açık hava kaya kült alanının Arkaik Dönem tapınağından daha eski olduğunu belirterek, burada heykel kaidesi ve sarnıçlar bulduklarını açıkladı. Bu alanın, tapınağın yapımında kullanılan taşların kesim yeri olarak değerlendirildiğini belirtti. 2023 kazılarında ulusal ve uluslararası basında geniş yer bulan keşiflerin, Türkiye’de üçüncü, Avrupa’da ise altıncı sırada yer aldığını ifade eden Demir, 2024 yılı çalışmalarının da heyecan verici bulgularla ilerlediğini söyledi.

Artifacts damaged in the earthquake are being restored Haber

Artifacts damaged in the earthquake are being restored

27 foundation works, including mosques, churches and tombs, which were destroyed and damaged in earthquakes in Hatay and Osmaniye, are being rebuilt. Foundations General Manager Sinan Aksu told Anadolu Agency (AA) that many foundation cultural properties were damaged after the earthquakes in Kahramanmaraş on February 6 and in Defne district of Hatay on February 20. Restoration of 24 foundation works in Hatay and 3 in Osmaniye Aksu stated that after the earthquakes, they quickly started work on the site by performing damage assessments. Stating that the damaged foundation works in Hatay and Osmaniye will be renewed as soon as possible, Aksu said: "After our field work, it was decided to start the restoration works of 24 works in Hatay and 3 works in Osmaniye, which are affiliated to the Hatay Foundations Regional Directorate. Tender processes related to this have been carried out and site deliveries have begun. According to the size of the works and the volume of the work, we plan to complete the restorations of the works in our possession within 1-2 years." Aksu stated that restoration works will start this week, especially the Habib-i Neccar Mosque, Antakya Great Mosque, Sarımiye Mosque, Greek Catholic Church, Syriac Catholic Church, Bayezid-i Bestami Tomb. Noting that the Hatay Regional Directorate of Foundations, whose building was heavily damaged and demolished in the Kahramanmaraş-centered earthquakes, continues its activities in the prefabricated building in the same place, Aksu noted that its work continues in the provinces affected by the earthquake.

Hatay ve Osmaniye'de depremde zarar gören eserler onarılıyor Haber

Hatay ve Osmaniye'de depremde zarar gören eserler onarılıyor

"Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerde Hatay ve Osmaniye'de yıkılan, hasar alan aralarında cami, kilise ve türbenin de bulunduğu 27 vakıf eseri, yeniden ayağa kaldırılıyor. Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, AA muhabirine 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli ve 20 Şubat'taki Hatay'ın Defne ilçesinde meydana gelen depremlerden sonra birçok vakıf kültür varlığının hasar aldığını söyledi. Hatay'da 24, Osmaniye'de 3 vakıf eserine restorasyon Aksu, depremlerin ardından hızla sahada hasar tespitleri gerçekleştirerek hemen çalışmalara başladıklarını belirtti. Hatay ve Osmaniye'de zarar gören vakıf eserlerinin en kısa zamanda yenileneceğini aktaran Aksu, şöyle konuştu: "Sahadaki tespit çalışmalarımızdan sonra Hatay Vakıflar Bölge Müdürlüğüne bağlı Hatay'da 24 ve Osmaniye'de 3 eserin restorasyon çalışmalarına başlanma kararı alındı. Bununla ilgili ihale süreçleri gerçekleştirildi ve yer teslimlerine başlandı. Eserlerin büyüklüğüne ve işin hacmine göre 1-2 yıl içinde mülkiyetimizde bulunan eserlerin restorasyonlarını tamamlamayı planlıyoruz." Aksu, Hatay'da Habib-i Neccar Camisi, Antakya Ulu Cami, Sarımiye Camisi, Rum Katolik Kilisesi, Süryani Katolik Kilisesi, Bayezid-i Bestami Türbesi başta olmak üzere eserlerin restorasyon çalışmalarına bu hafta itibarıyla başlanacağını dile getirdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerde binası ağır hasar alan ve yıkımı gerçekleştirilen Vakıflar Hatay Bölge Müdürlüğünün, aynı yerinde prefabrik binada faaliyetlerine devam ettiğini aktaran Aksu, depremden etkilenen illerde çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Gördüğü rüyadan sonra şair oldu Haber

Gördüğü rüyadan sonra şair oldu

Osmaniye'nin Hemite köyünde yaşayan ve "halk şairi unvanı ve kimliği" verilen 74 yaşındaki Seyfi Metin, şu ana kadar yüzlerce şiir yazdı, 3 şiir kitabı çıkardı. Seyfi Metin, 11 yaşında rüyasında gördüğü beyaz ata binmiş kişinin elinden içtiği su sonrası, aniden şiir yazma isteğiyle uyandığını söyledi. Osmaniye merkeze bağlı Hemite köyünde yaşayan Seyfi Metin, 11 yaşında ailesine yardımcı olmak için çobanlık yaparken, uyuduğu sırada rüyasında beyaz ata binmiş bir adam yanına gelerek "Oğlum sen çok terlemişsin iç şunu" dedi. Beyaz atlı kişinin verdiği suyu içen Seyfi Metin uyandıktan sonra okula gittiğinde 23 Nisan töreninde aniden aklına gelen bir şiiri okudu. Herkes tarafından beğenilen şiir sonrası hemen hemen her konuda şu ana kadar yüzlerce şiir yazan Seyfi Metin, 3 farklı şiir kitabı çıkardı. Aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kendisine "Halk şairi unvanı ve kimliği" verilen Seyfi Metin nasıl şiir yazmaya başladığını anlatarak, "Keçi otlatmaya gittim hava çok sıcaktı. Bir meşe ağacının altında öğleye doğru uyuyakalmışım. Rüyamda beyaz ata binmiş beyaz sarıklı bir adam gördüm yanıma yaklaştı. 'Oğlum sen çok terlemişsin al iç şunu' dedi. Ben de aldım su muydu başka bir şey miydi bilmiyorum. Sonra aniden uyandım. Ne at var ne adam. Bir gün sonra okulumuzda 23 Nisan törenleri vardı. Ben de o törende aniden aklıma gelen bir şiiri okudum. Öğretmenim şiiri çok beğendi. Ben tam rüyamı anlatacaktım, 'dur anlatma' dedi beni anladı. Sonra şiir yazmaya başladım. İlk şiir kitabımı 2005 yılında çıkardım. Kültür Bakanlığına yaptığım başvuru üzerine de bana halk şairi kimliği verildi" dedi. "Halk edebiyatında bade içmek" Halk şairleri olan aşıkların geleneklerine göre bir aşığın mahlas alabilmesi için rüyasında bade içerken bu mahlası alması gerekmektedir. Halk şairi rüyasında bade içtikten sonra gerçek anlamıyla aşık olur. Aşık edebiyatında bade içme rüya motifi bir gelenek icabıdır. İnanışa göre aşık olmak için ya usta yanında yetişmek ya da mutlaka "pir" elinden bade içmek gerekir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.