Hava Durumu

#Palandöken

TOURISMJOURNAL - Palandöken haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Palandöken haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erzurum’un Üç Özel Lezzeti Avrupa’da Tescil Yolunda Haber

Erzurum’un Üç Özel Lezzeti Avrupa’da Tescil Yolunda

 ERZURUM (İHA) - Türkiye’de Gaziantep ve Konya’dan sonra en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip şehir olan Erzurum, üç özel lezzetiyle Avrupa Birliği (AB) tescili için gün sayıyor. Şehir, zengin mutfak kültürünü AB nezdinde tescilleyerek hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtmayı hedefliyor. Erzurum Ticaret Borsası’nın (ETB) liderliğinde yürütülen bu başvurular, Erzurum Su Böreği, Civil Peyniri ve Göğermiş Peynir için AB tescili almayı amaçlıyor. ETB Başkanı Hakan Oral, "Avrupa Birliği'ne ürünlere ilişkin olarak yapmış olduğumuz başvuruların olumlu sonuçlanacağına ve tescillerinin de gerçekleşeceğine inanıyoruz. Erzurum Su Böreği için üç yıl önce Avrupa Birliği tesciline başvurduk. Tabi gıda ürünlerinde bu tescilleri, Avrupa Birliği nezdinde de almak önemli bir hazırlık aşaması, düzeltme aşamaları var. Ekibimiz sürekli takip ediyor ve çalışıyor" diyerek, konunun Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da takibinde olduğunu vurguladı. ERZURUM’UN YILDIZI PARLAYAN LEZZETLERİ Coğrafi işaret çalışmalarıyla Türkiye'de 58 ürünle 3. sırada yer alan Erzurum mutfağının öne çıkan ürünleri, geleneksel yapım teknikleriyle dikkat çekiyor. Erzurum Su Böreği, özellikle coğrafi işaretli Erzurum tereyağı ve civil peynirle yapılırken, Göğermiş Peynir ise bölgenin endemik bitki örtüsünden aldığı lezzetle kendine özgü bir tat sunuyor. ERZURUM SU BÖREĞİ’NİN SIRRI Erzurum Su Böreği’ni özel kılan en önemli unsurlar civil peynir ve tereyağı. Erzurum’un tescilli civil peyniri, yağsız yapısıyla böreğin tadını korurken, tereyağı böreğin lezzetini belirleyici faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. 40 dakika yoğrulan hamurunda yalnızca yumurta kullanılması, ince yufkalar hâlinde hazırlanması ve katmanların dalgalı olarak dizilmesi, fırında pişirilmeyen su böreğinin eşsiz lezzetinin arkasındaki detaylardan sadece birkaçı. EİT TURİZM BAŞKENTİ ERZURUM, MUTFAĞINI DÜNYAYA TANITACAK Erzurum’un 2025 yılında "EİT Turizm Başkenti" olarak ilan edilmesiyle Türk Dünyası’nın şehri ziyaret edeceğini belirten Oral, bu organizasyonun Erzurum mutfağını tanıtmak için büyük bir fırsat sunduğunu söyledi. Oral, "Burada gastronomi zenginliğimizi ön plana çıkarmak için elimizden gelen bütün çabayı harcayacağız. 025 EİT Turizm Başkenti Koordinatörlüğün öncülüğünde biz de Erzurum Ticaret Borsa olarak özellikle gastronomi ve fuarcılıkta, Erzurum'u tanıtma noktasında çalışmaların içindeyiz" dedi.

Palandöken’de haziranda kayak keyfi Haber

Palandöken’de haziranda kayak keyfi

Erzurum’un dünyaca ünlü Palandöken Kayak Merkezi’nde haziran ayında zirvede kayak keyfi yaşandı. Babalar ile birlikte anneler de kayaklarını alarak yarıştı, onlara destek verdi. Palandöken’de geleneksel 'babalar' yarışı bu yıl da yapıldı. Annelerin de eşlik ettiği yarışmada dereceye girenlere para ödülü verildi. 35'i kadın olmak üzere toplam 90 kayak sever, ülkede ve dünyada kış turizminin önemli kayak merkezi olan Palandöken'in zirvesindeki kuzey pistinde Türk Kayak Vakfı ve Büyükşehir Belediyesi Ejder 3200 A.Ş. tarafından merhum Fevzi Tosun ile Mustafa Tekin anısına düzenlenen 'babalar' yarışında ter döktü. Sabah erken saatlerde bir araya gelen kayak severler telesiyejle Palandöken’in en üst noktasına kadar çıktı. Palandöken’de haziran ayının ilk pazar günü yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki pistte yarışarak kaymanın keyfini çıkaran katılımcılar hem yarış heyecanını yaşadı hem de doyasıya eğlendiler. Bazı yarışmacıların Erzurum halk oyunlarının vazgeçilmezi olan bar ekibi kıyafetini giyerek kayması ise babalar yarışına farklı bir anlam kattı. “Batıda denize, Erzurum’da kayağa” Türk Kayak Vakfı Başkanı Atakan Alaftargil, bu etkinliği bir festival havasında yaşadıklarını ifade ederek, "Babalar yarışını uzun yıllardır her haziran ayında kar durumuna göre yapıyoruz. Bu yıl kayak sporunda büyüğümüz olan rahmetli Fevzi Tosun'un adını alp disiplini, bir çığ faciasında yaşamını yitiren Mustafa Tekin kardeşimizin anısına da dağ kayağı yarışmaları düzenledik. Katılım oldukça fazla ve Palandöken'de Ejder pistinde çok güzel bir havada rengarenk bir yarış düzenledik. Batıda denize girilirken Erzurum'da hala kayak yapılması Palandöken'in muhteşemliğini ortaya koyuyor" diye konuştu. “Mustafa Tekin ve Fevzi Tosun anısına” Yarışmaya katılanlar özellikle bu günlerde hem dünyada hem de ülkede etkili olan sıcakların yanında Palandöken’de kayak yapmanın kendilerine büyük mutluluk verdiğini dile getirdiler. Yarışmacılardan Figen Özkurt güzel ve güneşli bir havada Palandöken zirvesinden aşağıya rahmetli Mustafa Tekin ve Fevzi Tosun anısına kaydıklarını belirterek, "Bu günlerde ülkemizin batısında denize girilirken 2 Haziran'da biz Palandöken'de karla buluşuyoruz. Babalar günü etkinliği kıymetli bir etkinlik. Her yıl devam eden, tekrarlanan bir etkinlik. Ben de bir kadın olarak böylesi bir güne destek olmak istedim. Emeği geçenlere teşekkür ederiz" dedi.

Palandöken’de güvenli pistler için çığ risk analizi Haber

Palandöken’de güvenli pistler için çığ risk analizi

Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'nde güvenli pistler ve kaliteli alanlar için çığ risk analizi ölçümü yapıldı. Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden birisi olan Palandöken'de hem çığ riskine karşı önceden önlem almak hem de dağda kayakseverler için güvenli alanlar oluşturmak için birçok çalışma yapılıyor. Bunlardan birisi de belirli periyotlarda dağda farklı noktalarda çığ risk analizi ölçümleri geliyor. Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi M. Cansaran Ertaş, yaklaşık 2 metrelik bir çukurda inceleme yaptıklarını ifade ederek, “Burada yaptığımız çalışmada karın katmanları belirleniyor. Bu katmanların fiziksel karakteristiklerinin ne kadar değiştiğini, ne kadar değişkenlik gösterdiğini tespit ediyoruz. Kar tanecik tipinin boyutunun nasıl farklılaştığını analiz edip değerlendiriyoruz. Bu noktada çok kıymetli sonuçlar elde ediyoruz. Aslında biz burada çığ analizi için zayıf katmanlarımızı belirliyoruz. Bu bizim için oldukça kritik. Kar örtüsünün nereden kopup gelebileceğini belirliyoruz. Burada 1,5 metreden fazla, 2 metreye yakın kar örtüsü bulunmakta ve burada 8-9 katmanlı bir kar örtüsünü olduğunu tespit ettik. Bunların da özellikle alt tarafta kar erimesinin başladığını gözlemleyebildik, değerlendirdik. Kar erime zamanını belirlemek, tahmin etmek kar fiziğinde oldukça önemli" şeklinde konuştu. “Palandöken’de tüm pistler güvenli” Ertaş, Palandöken Kayak Merkezinde gerçek zamanlı olarak kar ve çığ takibi yapıldığını ifade ederek, “Buna paralel olarak da farklı lokasyonlarda bulunan çığ öldürme sistemleriyle güvenli zamanlarda çığ tehlikesi bertaraf ediliyor. Bu anlamda kayakseverlerin müsterih olmasını isteriz. Palandöken Kayak Merkezinin Türkiye'nin en önemli kış destinasyonlarından birisi. Sürekli yapılan analizler çok önemli ve kayak yapanların güvenli ortamda vakit geçirmeleri için sürekli katmanların tespit edilerek buna göre çalışmalar yapılıyor" dedi.

The ice climbing in Palandöken is breathtaking Haber

The ice climbing in Palandöken is breathtaking

The ice climbing wall at Palandöken Ski Center, which boasts the world's longest and steepest ski slopes, is attracting the interest of enthusiasts. Those who want to experience ice climbing on snow have the opportunity to do so in Palandöken. The artificial ice park, 30 meters high and 150 meters wide, located at the Palandöken Ski Center in Erzurum, offers adrenaline enthusiasts unforgettable moments. The artificial ice park at Palandöken Ski Center, known as the "shining star" of winter tourism, is particularly popular among adrenaline junkies interested in ice climbing. Right next to the ski slope, Palandöken Ski Center is known not only for its magnificent ski slopes but also for many exciting activities on the snow. Melik Şah Tekin, the manager of Mustafa Tekin Ice Park, mentioned that one of these activities is the artificial ice park, where climbing can be done on the course until April. He said, 'The ice park can be efficiently used for both training and climbing. It allows up to 30 people to climb at the same time. Compared to other ice climbing locations, Palandöken's ice course is easily accessible. We organize a festival here every February. Being right next to the ski slope, people can not only ski but also climb on the ice. Turkey's most easily accessible ice wall, the artificial Mustafa Tekin Ice Park, is located on the southern slope of Palandöken at an altitude of 2,200 meters, 3,176 meters above sea level. This ice park, shaped like an 'ice mountain,' is a pioneering facility in Turkey, allowing athletes to embark on their first climbs by setting their routes. The Ice Park, recognized as Turkey's most accessible artificial ice climbing wall, not only provides the opportunity for skiing but also allows climbers to ascend the ice wall while skiing. Climbing on the ice wall is permitted after approval from the Turkish Mountaineering Federation's local representation. For those without approval, the climb can be arranged with the assistance of expert safety personnel for a fee.

Palandöken'de buz tırmanışı nefesleri kesiyor Haber

Palandöken'de buz tırmanışı nefesleri kesiyor

Dünyanın en uzun ve dik kayak pistlerine sahip olan Palandöken Kayak Merkezi’nde buz tırmanış duvarı meraklılarının ilgisini çekiyor. Kar üzerinde buz tırmanış deneyimi yaşamak isteyenler için Palandöken'de bunu gerçekleştirme fırsatı bulunuyor. Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'ne yapılan 30 metre yüksekliğinde ve 150 metre enindeki yapay buz parkı, buz tırmanışı yapmak isteyen adrenalin tutkunlarına tarifsiz anlar yaşatıyor. Kış turizminin "parlayan yıldızı" Palandöken Kayak Merkezi'nde yapılan yapay buz parkı, özellikle buz tırmanışı yapmak isteyen adrenalin tutkunları tarafından yoğun ilgi görüyor. "Kayak pistinin hemen yanında" Palandöken Kayak Merkezi, sadece muhteşem kayak pistleriyle değil, aynı zamanda kar üzerinde birçok heyecan verici aktivite ile de biliniyor. Bunlarda birisinin de yapay buz parkı olduğunu ve parkurda nisan ayına kadar tırmanış yapılabileceğini ifade eden Mustafa Tekin Buz Parkı yöneticisi Melik Şah Tekin, "Buz parkı, eğitim ve tırmanış amacıyla verimli şekilde kullanılabilir. Aynı anda 30 kişiye tırmanma imkânı veriyor. Diğer buz tırmanışı alanlarının olduğu yerlere nazaran Palandöken'deki buz parkuruna çok rahat ulaşılabiliyor. Her yıl şubat ayında burada festival yapıyoruz. Kayak pistinin hemen yanında olduğu için insanlar kayak yapmanın yanı sıra buza tırmanabilir" dedi. Türkiye’nin ulaşımı en kolay buz duvarı Deniz seviyesinden 3 bin 176 metre yükseklikteki Palandöken’in 2 bin 200 metre rakımındaki güney pistinde oluşturulan yapay Mustafa Tekin Buz Parkı, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. "Buz dağı" şeklindeki parkta, rotalarını belirleyen sporcular ilk tırmanışlarını gerçekleştirebiliyor. Türkiye’nin ulaşımı en kolay yapay buz tırmanış duvarı olan Ice Park, bu özelliğiyle aynı zamanda hem kayak yapma imkanı hem de kayak yaparken buz duvarına tırmanma imkanı veriyor. Buz tırmanış duvarında tırmanış için Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilciğinin onayından geçtikten sonra tırmanış gerçekleştirilebiliyor. Onaydan geçmeyenler için uzman emniyetçi temin edilerek ücreti karşılığında tırmanış gerçekleştiriliyor.

Palandöken’de sömestr yoğunluğu Haber

Palandöken’de sömestr yoğunluğu

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden olan Palandöken, yarıyıl tatilinde de kayak severlerle dolup taştı. Tesislerde hemen hemen yüzde yüz doluluk oranına ulaşırken, özellikle hafta sonu havanında güzel olması nedeniyle Palandöken Kayak Merkezi binleri ağırladı. Her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti ağırlayan Palandöken Kayak Merkezi, yarıyıl tatilinde de yüzde 100 doluluk oranına ulaşarak turizmcilerin yüzünü güldürdü. Palandöken’i tercih edenlerin yüzde önemli bir kısmı yerli misafirlerden oluşurken yabancıların ilgisi gözlerden kaçmıyor. Havalimanı ile kent merkezine yakın olması nedeniyle insanların rahatça tatil yapmasına imkanı sağlayan Palandöken Kayak Merkezi, doğal güzellikleri, uzun pistleri, kolay ulaşımı ve misafirlerine sunduğu imkanlarla yarıyıl tatilini fırsat bilen kayak severlere ev sahipliği yapıyor. Kar kalınlığının 1,5 metreyi bulduğu Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi bu yıl erken yağan kar nedeniyle sezona aylar önce girmişti. Uzunlukları 1 ile 14 kilometre arasında değişen 55 pistte 87 kilometre kayak yapılabilen merkezde kar kalınlığı 1,5 metreye yaklaştı. Yarıyıl tatili için tatil yapmak isteyenlerin tercihlerinin başında gelen Palandöken'de, otellerdeki doluluk yüzde 100’lere ulaştı. Şehir dışından gelen kayak severler Palandöken’in güzellikleri yanında Erzurum'un yöresel lezzetlerini tadıp, kültürel mekanlarını gezebiliyorlar. Palandöken Dağı'ndaki pistlerde kurulan aydınlatma sistemleriyle gece kayağı yapma imkanı da var.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.