Hava Durumu

#Palandöken Kayak Merkezi

TOURISMJOURNAL - Palandöken Kayak Merkezi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Palandöken Kayak Merkezi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Palandöken’de Yeni Yıl Hazırlıkları Tamamlandı Haber

Palandöken’de Yeni Yıl Hazırlıkları Tamamlandı

ERZURUM (İHA) - Palandöken Kayak Merkezi, sahip olduğu uzun kayak pistleri, toz kar kalitesi ve alternatif etkinliklerle dikkat çekiyor. 30 Aralık 2024 - 2 Ocak 2025 tarihlerini kapsayan yılbaşı tatili için otel fiyatları 70 ila 98 bin TL arasında değişiyor. Erzurum’un 2025 yılında "Turizm Başkenti" ve "Avrupa Kış Sporları Başkenti" seçilmesi, bölgeye olan ilgiyi artırıyor. Palandöken Kayak Merkezi, toz kar özelliği ile kayak sezonunda yüksek kalitede kar vadediyor. Toz kar, ince, hafif ve taze karın gevrek hali olarak tanımlanıyor. Kayak sporcuları için en iyi kayak koşullarını sağlayan bu kar yapısı, pürüzsüz yüzeyiyle daha iyi bir kayma deneyimi sunuyor. Bunlara ek olarak, ince kar tabakası, daha iyi ve hızlı manevra yapma olanağı tanıyor. ÇEŞİTLİ ZORLUK SEVİYELERİNDE PİSTLER Toplam 56 piste sahip olan Palandöken, farklı zorluk seviyeleriyle her yaştan ve deneyimden kayak severi ağırlıyor. Kolay, orta, zor ve doğal pist seçenekleri sunulan merkezde, en uzun kayak parkuru 12,5 kilometre uzunluğunda. "Palandöken 2" olarak bilinen Konaklı Kayak Merkezi, 24,8 kilometrelik pistleriyle bölgenin kayak seçeneklerini genişletiyor. Palandöken ve Konaklı’daki toplam pist uzunluğu ise 87 kilometreye ulaşıyor. En uzun parkur 12,5 kilometre olup, kesintisiz kayak keyfi sunuyor. Başlangıç ve bitiş noktaları arasındaki bin 100 metrelik irtifa farkı, benzersiz bir deneyim sağlıyor. Palandöken Kayak Merkezi'nde bulunan 19 lift, saatte 24 bin kişiyi taşıma kapasitesine sahip. Yılbaşı tatili için bölgedeki otellere yoğun talep olduğu belirtilirken, özellikle Palandöken çevresindeki otellerin yılbaşı programları, turizmi hareketlendiriyor. Erzurum Kayak Kulübü Başkanı Atakan Alaftargil, bu yıl kar kalitesinin yüksek olduğunu belirterek, Snowboard Dünya Kupası gibi uluslararası etkinliklerin hazırlıklarının sürdüğünü ifade etti. Alaftargil, "Hem Palandöken Kayak Merkezi, hem de Konaklı Kayak Merkezi, ikisi de aralık bir dediğimiz gün kayakseverlere hizmeti, kapılarını açtı. Doğal havamızın, tabiatımızın vermiş olduğu şansı da kullanıyoruz. Yapay buz duvarımız var. Bu da yine ilk günden beri faaliyette. Uluslararası yarışmaların yanında halk olarak da hem kayak kayan hem de dağı seven, kış turizmini, kış sporlarını seven arkadaşlar burada tırmanma şansı buluyor" diye ekledi. Yetkililer, Erzurum’a gelmek isteyen turistlere erken rezervasyon yapmaları konusunda uyarıda bulundu.

Handüzü Yaylası Rus Kayakçılarla Dolup Taşıyor Haber

Handüzü Yaylası Rus Kayakçılarla Dolup Taşıyor

RİZE (İHA) - Rize’nin Güneysu ilçesindeki bin 800 rakımlı Handüzü Yaylası, kış aylarında kar kalınlığıyla kayakçılardan yoğun ilgi görüyor. Bu yıl Türkiye’de ilk kar düşen bölgelerden biri olan yaylada kar kalınlığı 2 metreyi aştı ve bu durum, bölgenin kayak merkezlerini geride bırakmasına neden oldu. Sahile olan yakınlığıyla da dikkat çeken yayla, profesyonel ve amatör kayakçıların yanı sıra kar eğlencesi arayanların uğrak noktası oldu. Meteoroloji verilerine göre, Erzurum Palandöken’de 110 cm, Erzincan Ergan’da 84 cm, Bolu Kartalkaya’da ise 77 cm olan kar kalınlığı, Handüzü Yaylası’nda 2 metreyi geçti. Bu durum, özellikle snowboard tutkunlarının bölgeye ilgisini artırdı. Hafta sonlarını değerlendirmek isteyen Rizeliler de şambrelle kayarak keyifli vakit geçirdi. "TÜRKİYE’DE BU KARIN EŞİ YOK" Profesyonel kayakçı Ceren Muşkara, Handüzü Yaylası’nın kar kalitesine dikkat çekerek, "Burası muhteşem. Kar kalitesi harika. 2 metre bir kar var ve daha da otelin önündeyiz. Buradan yaylalara gideceğiz. Oralarda herhalde 3 buçuk metreye yakın kar var. Kar kalitesi gerçekten çok iyi. İnanılmaz bir toz kar var ve buzlanma olmuyor. Bir de tabi şehirleşme burada çok az olduğu için kar hiç bozulmuyor. Türkiye’de bir eşi benzeri yok. Bol karda kaymak, toz karda kaymak kayakçılar için çok önemli, snowboardçılar için daha iyi. Bunu bulmak çok mümkün olmuyor. Şimdiye kadar sadece Sarıkamış’ta bulmuştuk ama bu yıl orada da kar yok" diyerek Handüzü'nün bu yıl sporcular için en iyi kar merkezi olduğunu vurguladı. Rus profesyonel kayakçı Artem Kurochkin, "Türkiye ve Rusya dost bir ülke. İnsanları dost canlısı, muhteşem bir ülke. Buraya ilk kez kışın geldik, gerçekten her şeyi seviyoruz. Yemekler, hava, insanlar, her şey harika. Henüz ikinci günümüz, keşfetmeye devam edeceğiz. Şu ana kadar her şeyi gerçekten beğendim" ifadelerini kullandı. "KEŞFEDİLMEMİŞ BİR CENNET" Profesyonel kayakçı Kristina Timofeeva, "Rus halkının kesinlikle buraya geleceğinden ve her Rus'un burayı ziyaret etmesi gerektiğinden fazlasıyla eminim. Çünkü burası muhteşem, kara bakın, inanılmaz güzel doğa. Çok sıkı bir mutfak, ilginç insanlar, bu yüzden ben şahsen yine geleceğim. Döndüğümde de arkadaşlarımın da Rusya'dan geleceğini umuyorum" dedi. Yaylanın sahile yakınlığına vurgu yapan Oya Kutlu, "Hava çok güzel. Biz sahile yarım saatlik mesafede 2 metre kar olan bir yerdeyiz. Kayıyoruz, geziyoruz. Çok eğlenceli. Burası henüz keşfedilmemiş ama ileride bence çok güzel bir turizm merkezi olacak" diyerek görüşlerini paylaştı.

Palandöken'de Kayak Sezonu Coşkuyla Başladı Haber

Palandöken'de Kayak Sezonu Coşkuyla Başladı

ERZURUM (İHA) - Erzurum’un ünlü kayak merkezi Palandöken, 3 gün süren yoğun kar yağışı sonrası kayak sezonunu erken açtı. Sezonun ilk gününde yüzlerce kayak sever sabahın erken saatlerinden itibaren pistlere akın etti. Erzurum Büyükşehir Belediyesi, kayakçılara ücretsiz imkanlar sunarak sezon açılışına özel bir katkıda bulundu. Kar kalitesi ve pistlerin uygunluğu kayak severlerin yüzünü güldürdü. Uluslararası alanda büyük ilgi gören Palandöken Kayak Merkezi, sunduğu imkanlar ve alternatif etkinliklerle kayak tutkunlarının gözdesi olmaya devam ediyor. Merkezdeki pistler, toz kar özelliğiyle kayak sezonu boyunca yüksek kaliteli bir kayma deneyimi sunuyor. İnce, hafif ve taze karın gevrek yapısını ifade eden toz kar, kayakçılara pürüzsüz bir yüzey sağlayarak daha rahat manevra ve hızlı kayma imkanı tanıyor. Bu eşsiz kar yapısı, Palandöken’i kış sporları için ideal bir destinasyon haline getiriyor. HERKES İÇİN UYGUN PİSTLER Palandöken, her seviyeden kayakçıya hitap eden 56 farklı pist sunuyor: 30 kolay, 12 orta, 9 zor (profesyonel) ve 5 doğal pist ile toplam 87 kilometre uzunluğunda kayak parkurları mevcut. En uzun kayak parkuru 12,5 kilometrelik kesintisiz bir rotaya sahip. Ayrıca, 19 lift sistemi saatte 24 bin kişilik taşıma kapasitesiyle hizmet veriyor. 2025’TE DAHA FAZLA TURİST BEKLENİYOR Erzurum, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı tarafından "2025 Turizm Başkenti" ve "Avrupa Kış Sporları Başkenti" seçildi. Bu unvanlar, önümüzdeki yıllarda bölgeye daha fazla turist çekilmesini sağlayacak. Suni karlama teknolojisiyle Palandöken’de kar kalınlığı yer yer bir metreye ulaşıyor. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Ejder 3200 A.Ş. yaz boyunca tesisleri ve telesiyej, gondol, teleferik, pist, suni karlama sistemini yenileyerek kayak merkezini güvenli bir sezona tam anlamıyla hazırladı. DİJİTAL VE ÇEVRE DOSTU TESİSLER Palandöken, kayak biletlerinin çevrim içi alınabilmesi ve dijital kolaylıklarla kullanıcı dostu bir kayak merkezi olarak dikkat çekiyor. Aynı anda 15 bin kişiye kayak imkanı sunan tesis, sürdürülebilirlik konusundaki liderliğiyle öne çıkıyor. Türkiye’nin ilk Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) onaylı Sürdürülebilir Turizm Sertifikalı kayak merkezi olan Palandöken, doğal kaynakları koruma ve çevresel etkileri azaltma konularında örnek olarak öne çıkıyor.

Palandöken’de haziranda kayak keyfi Haber

Palandöken’de haziranda kayak keyfi

Erzurum’un dünyaca ünlü Palandöken Kayak Merkezi’nde haziran ayında zirvede kayak keyfi yaşandı. Babalar ile birlikte anneler de kayaklarını alarak yarıştı, onlara destek verdi. Palandöken’de geleneksel 'babalar' yarışı bu yıl da yapıldı. Annelerin de eşlik ettiği yarışmada dereceye girenlere para ödülü verildi. 35'i kadın olmak üzere toplam 90 kayak sever, ülkede ve dünyada kış turizminin önemli kayak merkezi olan Palandöken'in zirvesindeki kuzey pistinde Türk Kayak Vakfı ve Büyükşehir Belediyesi Ejder 3200 A.Ş. tarafından merhum Fevzi Tosun ile Mustafa Tekin anısına düzenlenen 'babalar' yarışında ter döktü. Sabah erken saatlerde bir araya gelen kayak severler telesiyejle Palandöken’in en üst noktasına kadar çıktı. Palandöken’de haziran ayının ilk pazar günü yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki pistte yarışarak kaymanın keyfini çıkaran katılımcılar hem yarış heyecanını yaşadı hem de doyasıya eğlendiler. Bazı yarışmacıların Erzurum halk oyunlarının vazgeçilmezi olan bar ekibi kıyafetini giyerek kayması ise babalar yarışına farklı bir anlam kattı. “Batıda denize, Erzurum’da kayağa” Türk Kayak Vakfı Başkanı Atakan Alaftargil, bu etkinliği bir festival havasında yaşadıklarını ifade ederek, "Babalar yarışını uzun yıllardır her haziran ayında kar durumuna göre yapıyoruz. Bu yıl kayak sporunda büyüğümüz olan rahmetli Fevzi Tosun'un adını alp disiplini, bir çığ faciasında yaşamını yitiren Mustafa Tekin kardeşimizin anısına da dağ kayağı yarışmaları düzenledik. Katılım oldukça fazla ve Palandöken'de Ejder pistinde çok güzel bir havada rengarenk bir yarış düzenledik. Batıda denize girilirken Erzurum'da hala kayak yapılması Palandöken'in muhteşemliğini ortaya koyuyor" diye konuştu. “Mustafa Tekin ve Fevzi Tosun anısına” Yarışmaya katılanlar özellikle bu günlerde hem dünyada hem de ülkede etkili olan sıcakların yanında Palandöken’de kayak yapmanın kendilerine büyük mutluluk verdiğini dile getirdiler. Yarışmacılardan Figen Özkurt güzel ve güneşli bir havada Palandöken zirvesinden aşağıya rahmetli Mustafa Tekin ve Fevzi Tosun anısına kaydıklarını belirterek, "Bu günlerde ülkemizin batısında denize girilirken 2 Haziran'da biz Palandöken'de karla buluşuyoruz. Babalar günü etkinliği kıymetli bir etkinlik. Her yıl devam eden, tekrarlanan bir etkinlik. Ben de bir kadın olarak böylesi bir güne destek olmak istedim. Emeği geçenlere teşekkür ederiz" dedi.

Palandöken’de güvenli pistler için çığ risk analizi Haber

Palandöken’de güvenli pistler için çığ risk analizi

Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'nde güvenli pistler ve kaliteli alanlar için çığ risk analizi ölçümü yapıldı. Türkiye'nin önemli kış turizm merkezlerinden birisi olan Palandöken'de hem çığ riskine karşı önceden önlem almak hem de dağda kayakseverler için güvenli alanlar oluşturmak için birçok çalışma yapılıyor. Bunlardan birisi de belirli periyotlarda dağda farklı noktalarda çığ risk analizi ölçümleri geliyor. Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi M. Cansaran Ertaş, yaklaşık 2 metrelik bir çukurda inceleme yaptıklarını ifade ederek, “Burada yaptığımız çalışmada karın katmanları belirleniyor. Bu katmanların fiziksel karakteristiklerinin ne kadar değiştiğini, ne kadar değişkenlik gösterdiğini tespit ediyoruz. Kar tanecik tipinin boyutunun nasıl farklılaştığını analiz edip değerlendiriyoruz. Bu noktada çok kıymetli sonuçlar elde ediyoruz. Aslında biz burada çığ analizi için zayıf katmanlarımızı belirliyoruz. Bu bizim için oldukça kritik. Kar örtüsünün nereden kopup gelebileceğini belirliyoruz. Burada 1,5 metreden fazla, 2 metreye yakın kar örtüsü bulunmakta ve burada 8-9 katmanlı bir kar örtüsünü olduğunu tespit ettik. Bunların da özellikle alt tarafta kar erimesinin başladığını gözlemleyebildik, değerlendirdik. Kar erime zamanını belirlemek, tahmin etmek kar fiziğinde oldukça önemli" şeklinde konuştu. “Palandöken’de tüm pistler güvenli” Ertaş, Palandöken Kayak Merkezinde gerçek zamanlı olarak kar ve çığ takibi yapıldığını ifade ederek, “Buna paralel olarak da farklı lokasyonlarda bulunan çığ öldürme sistemleriyle güvenli zamanlarda çığ tehlikesi bertaraf ediliyor. Bu anlamda kayakseverlerin müsterih olmasını isteriz. Palandöken Kayak Merkezinin Türkiye'nin en önemli kış destinasyonlarından birisi. Sürekli yapılan analizler çok önemli ve kayak yapanların güvenli ortamda vakit geçirmeleri için sürekli katmanların tespit edilerek buna göre çalışmalar yapılıyor" dedi.

Erzurum’da 3. Avusturya Dağ Teknolojileri Zirvesi Haber

Erzurum’da 3. Avusturya Dağ Teknolojileri Zirvesi

Türkiye’nin Avusturya Büyükelçiliği öncülüğünde düzenlenen, ‘3. Avusturya Dağ Teknolojileri Zirvesi’ (Austrian Mountain Technology Summıt) Erzurum’da yapıldı. Palandöken Kayak Merkezi’ndeki bir otelde düzenlenen zirveye; Avusturya Büyükelçisi Gabriele Juen, Büyükelçilik Ticaret Komisyonu Başkanı Gerhard Lackner, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Gökhan Yılmaz, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serhat Kılıç, Genel Sekreter Osman Ömeroğlu ile Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’dan kış turizmi ve kış sporlarıyla ilgili kuruluşların temsilcileri ile Avusturya’da dağ teknolojileri alanında faaliyet gösteren şirketlerin yetkilileri katıldı. Zirvede konuşan ETSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serhat Kılıç, Kış turizmi ve kış sporları sektöründe 1990’lı yılların başında başlayan Erzurum’daki değişim ve dönüşümün özellikle son 15-20 yılda gözle görülür bir ivme kazandığını belirtti. Kılıç konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “2011 yılında şehrimizde düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, şehrimizin adını kış sporları konusunda uluslararası arenada daha bilinir yaptı ve sonrasında düzenlenen ulusal ve uluslararası etkinliklerle de bu bilinirliğini pekiştirdi. 2011’de yapılan o organizasyon, kış sporlarıyla ilgili önemli spor tesislerinin ilimize kazandırılmasını sağladı. Kar kalitesi, sezonun uzunluğu ve sahip olduğu doğal pistlerin cazibesi hem sporcuları hem de kayak severleri Palandöken’i tercih etmelerinin başlıca sebepleri olduğunu biliyoruz.”

Palandöken'de buz tırmanışı nefesleri kesiyor Haber

Palandöken'de buz tırmanışı nefesleri kesiyor

Dünyanın en uzun ve dik kayak pistlerine sahip olan Palandöken Kayak Merkezi’nde buz tırmanış duvarı meraklılarının ilgisini çekiyor. Kar üzerinde buz tırmanış deneyimi yaşamak isteyenler için Palandöken'de bunu gerçekleştirme fırsatı bulunuyor. Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'ne yapılan 30 metre yüksekliğinde ve 150 metre enindeki yapay buz parkı, buz tırmanışı yapmak isteyen adrenalin tutkunlarına tarifsiz anlar yaşatıyor. Kış turizminin "parlayan yıldızı" Palandöken Kayak Merkezi'nde yapılan yapay buz parkı, özellikle buz tırmanışı yapmak isteyen adrenalin tutkunları tarafından yoğun ilgi görüyor. "Kayak pistinin hemen yanında" Palandöken Kayak Merkezi, sadece muhteşem kayak pistleriyle değil, aynı zamanda kar üzerinde birçok heyecan verici aktivite ile de biliniyor. Bunlarda birisinin de yapay buz parkı olduğunu ve parkurda nisan ayına kadar tırmanış yapılabileceğini ifade eden Mustafa Tekin Buz Parkı yöneticisi Melik Şah Tekin, "Buz parkı, eğitim ve tırmanış amacıyla verimli şekilde kullanılabilir. Aynı anda 30 kişiye tırmanma imkânı veriyor. Diğer buz tırmanışı alanlarının olduğu yerlere nazaran Palandöken'deki buz parkuruna çok rahat ulaşılabiliyor. Her yıl şubat ayında burada festival yapıyoruz. Kayak pistinin hemen yanında olduğu için insanlar kayak yapmanın yanı sıra buza tırmanabilir" dedi. Türkiye’nin ulaşımı en kolay buz duvarı Deniz seviyesinden 3 bin 176 metre yükseklikteki Palandöken’in 2 bin 200 metre rakımındaki güney pistinde oluşturulan yapay Mustafa Tekin Buz Parkı, Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyor. "Buz dağı" şeklindeki parkta, rotalarını belirleyen sporcular ilk tırmanışlarını gerçekleştirebiliyor. Türkiye’nin ulaşımı en kolay yapay buz tırmanış duvarı olan Ice Park, bu özelliğiyle aynı zamanda hem kayak yapma imkanı hem de kayak yaparken buz duvarına tırmanma imkanı veriyor. Buz tırmanış duvarında tırmanış için Türkiye Dağcılık Federasyonu İl Temsilciğinin onayından geçtikten sonra tırmanış gerçekleştirilebiliyor. Onaydan geçmeyenler için uzman emniyetçi temin edilerek ücreti karşılığında tırmanış gerçekleştiriliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.