#Pastırma

TOURISMJOURNAL - Pastırma haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Pastırma haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kayseri’de Slow Food Rüzgarı Esti Haber

Kayseri’de Slow Food Rüzgarı Esti

KAYSERİ (İHA) - Kayseri’de Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Kayseri Otelciler Derneği (KAYOTED) iş birliğiyle düzenlenen Slow Food Buluşması, ünlü şefleri ve gastronomi meraklılarını bir araya getirdi. Şef Hazer Amani ile şef ve sunucu Elif Korkmazel, katılımcıları yöresel yemeklerin önemi ve Slow Food hareketi üzerine bilgilendirdi. Etkinlik, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, ERÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Güllü, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, KAYOTED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erdal, Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aydemir, akademisyenler, sektör temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. "KAYSERİ, TAM BİR SLOW FOOD ŞEHRİ" Etkinlikte konuşan şef ve sunucu Elif Korkmazel, Kayseri mutfağının Slow Food hareketine oldukça uygun olduğunu vurguladı. "1980’li yıllardan beri hızlı tüketim ve Fast Food’a karşılık yerel üreticiye de, ev yemeklerine de destek amaçlı daha sağlıklı yemekleri yemek için Slow Food dünyanın her yerinde var aslında. Türkiye’de de birçok yerde var ve Kayseri’de de böyle bir oluşum olması beni çok etkiledi. Slow Food dediğimiz şey sağlıklı bir yemek. Tencere yemeği olabilir, yerel üreticilerin yaptığı gerçek yemekler olabilir. Ben gerçek yemek, iyi yemek diyorum. Kayseri mutfağını çok seviyorum" dedi. Kayseri mutfağına olan hayranlığını dile getiren Korkmazel, mantı, pastırma, pöç ve nevzine gibi lezzetlerin eşsiz olduğunu belirtti. Ayrıca küçük esnafa destek verilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Ekranda diyordum ki mahalledeki yufkacınızı yaşatın. Küçük esnafı da yaşatın çünkü onlar gerçekten yerel üreticilerden aldıkları şeyleri satıyorlar. Kendileri gerçek yufka yapıyorlar. Biraz bunlara önem verelim, değer verelim istiyorum. Değerlerimizi kaybetmeyelim" diye ekledi. "SLOW FOOD HAREKETİ KÜLTÜREL MİRASIMIZI YAŞATIYOR" Kayseri’ye özel bir bağı olduğunu söyleyen şef Hazer Amani ise, "Kayseri’nin şöyle bir farkı var benim için; annemin yarı tarafı Kayseri Develili. O yüzden bizim de yarımız Develili sayılır. Bu yüzden Kayseri’yi severiz ve çok da sık geldiğim bir yer. Mutfağına da hakikaten bayılırım. Bugün de Kayseri’de yapılan Slow Food etkinliğine geldik. Bayağı da bir katılımın olduğunu görüyorum. Bu tarz etkinlikler hem ülke mutfağımız hem Anadolu mutfağının gelişimi açısından unutulmaya yüz tutmuş bir takım değerlerimizin, ürünlerimizin, tohumlarımızın korunup bir sonraki nesillere aktarılabilmesi için çok önemli ve çok değerli hareketler. Biz de şimdi elimizden geldiğince bilgimizi ve birikimlerimizi gelen genç arkadaşlarla ve katılımcılarla paylaşmaya çalışacağız" dedi. GASTRONOMİ TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM KAYOTED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erdal, Kayseri’nin turizm gündeminde gastronominin ön planda olacağını belirterek, "Gastronominin özellikle vatandaşlarımız ve öğrencilerimiz tarafından çok daha fazla bilinebilmesi için bu tarz etkinliklerin çok faydalı olduğu kanaatindeyiz" dedi. ERÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Güllü ise "Kayserimiz gastronomi adına ve yerel yiyecekler anlamında çok zengin bir ziyaret noktası oluşturacak niteliğe sahip. Biz bu farkındalığı ortaya koymak, sektör-üniversite iş birliğini geliştirmek adına bu etkinliği düzenliyoruz. Kayseri Otelciler Derneği ile birlikte yaptığımız bir etkinlik. Sağ olsunlar kurulduklarından beri her zaman bu duyarlılıkları var. Bizimle de her zaman iş birliği içinde oldular. Etkinliğimizin hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, mutfak kültürünün Anadolu’da büyük bir miras olduğunu belirterek, "Doğal ve sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan bu etkinlikler çok kıymetli" dedi. Etkinlik boyunca katılımcılar, Slow Food hareketi hakkında bilgi alırken, yöresel lezzetlerin tadımını da gerçekleştirdi.

Sömestir Tatili Pastırma Satışlarını Artırdı Haber

Sömestir Tatili Pastırma Satışlarını Artırdı

KAYSERİ (İHA) - Kayseri’de pastırma ve sucuk satışı yapan esnaflar, sömestir tatilinde işlerinin ciddi oranda arttığını dile getirdi. Pastırmacı Yasin Güzel, tatil sürecinde satışlarının yüzde 30-35 oranında yükseldiğini belirterek, "Sömestir bizim için çok iyi oldu. Bu 15 günlük süreç esnafa biraz yaradı diyebiliriz. İşlerimiz yaklaşık yüzde 30-35 bandında artış gösterdi. Biz de bu durumdan memnunuz tabii ki. Turizm canlandıkça bizler daha mutlu oluyoruz çünkü bizler esnafız. Dışarıdan yerli turistlerimiz geliyor. Özellikle de Erciyes’e kayak yapmaya geliyorlar. Bunlar bizim için bir can suyu diyebilirim" dedi. Sucuk ve pastırma fiyatlarında şu an bir değişiklik olmadığını söyleyen Güzel, "Sucuklarımız 500 TL’den başlıyor 850 TL’ye kadar değişiklik gösteriyor. Pastırma fiyatlarımız da bin 200 TL’den başlıyor bin 600 TL’ye kadar değişiklik gösterebiliyor" ifadelerini kullandı. Özellikle Erciyes Kayak Merkezi’ne gelen turistlerin pastırma satışlarını artırdığını vurgulayan Güzel, "Kayserililere seslenmek istiyorum. Erciyes Dağımıza sahip çıkalım. Yerel turistlerimizi elimizden geldiği kadarıyla buraya çekmeye çalışalım. İşlerdeki artışta yabancı turistlerin payı daha büyük oluyor. Gurbetçilerimiz de kayak yapmaya geliyorlar. Sömestir tatili için gelenler oldu, yılbaşı tatiline gelen gurbetçi vatandaşlarımız oldu. Onların da bizlere katkısı büyük. Yurt içinden ve çevre illerden de gelenler oldu. Bu 15 günlük tatil esnaf için güzel günler oldu" diye konuştu.

Kayseri’de Pastırma Esnafının Gözü Kış Sezonunda Haber

Kayseri’de Pastırma Esnafının Gözü Kış Sezonunda

KAYSERİ (İHA) - Kayseri’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Erciyes Kayak Merkezi’nde kar yağışının ardından kayak sezonu erken açıldı. Bu hareketlilik, sadece turizm sektörünü değil, aynı zamanda kentteki pastırmacı esnafını da olumlu etkiledi. Erciyes’e gelen yerli turistlerin şehir merkezine inip alışveriş yapmasının esnafa canlılık katması bekleniyor. Pastırma ve sucuk fiyatlarının şimdilik sabit olduğunu ifade eden pastırmacı Yasin Güzel, "Şu anda pastırma ve sucuk fiyatlarımız sene başındakilerle aynı, değişmedi. Tabi ocak ayından sonra asgari ücrete zam gelmesi ile bizim de fiyatlarımızda bir artış olacaktır. Şu anda pastırmamız bin TL'den başlıyor, bin 600 TL'ye kadar değişiklik gösteriyor. Sucuk fiyatlarımız da 500 TL'den başlayıp 850 TL'ye kadar değişiklik gösterebiliyor" dedi. "ERCİYES’TEN GELEN TURİSTLER BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ" Kış sezonunun pastırma esnafı için kritik bir dönem olduğuna dikkat çeken Güzel, "Kış sezonu bizim için çok önemli. Çünkü Erciyes gibi bir dağımız var. İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer yakın illerden yerli turist dediğimiz insanlar kayak yapmaya geliyorlar. Bizim de bir umudumuz var tabi. Hafta sonları onlar şehir merkezine gezmeye iniyorlar. Buradan alışveriş yapıyorlar. Esnafımız da biraz canlanıyor. Bizim de umudumuz o yönde. İnşallah bu sene de sezon güzel geçer. Erciyes Dağımız dolar taşar" diye konuştu. Güzel ayrıca, artan turist hareketliliğiyle birlikte esnafın işlerinin canlanmasını beklediklerini vurguladı. Özellikle kış sezonundaki hareketliliğin, Kayseri’nin meşhur pastırması ve sucuğuna olan ilgiyi artırması öngörülüyor. KIŞ TURİZMİNİN ETKİSİ BÜYÜYOR Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’nin önemli kayak ve kış sporları merkezlerinden biri olarak sadece turizm sektörünü değil, aynı zamanda yerel ekonomiyi de destekliyor. Pastırma ve sucuk gibi yöresel ürünler, bölgeye gelen turistler için hem lezzetli bir seçenek hem de şehir merkezindeki esnaf için büyük bir gelir kaynağı oluyor.

Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü Haber

Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü

Baklava: Gaziantep Baklavası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili almış bir lezzetimiz. Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş, antep fıstığı ve özel şerbetiyle ünlü leziz hamur tatlımız. Antep Kebabı: Gaziantep mutfağına ait olan bu kebap çeşidimiz, incecik doğranmış etlerle yapılıyor. Maraş Dondurması: Kahramanmaraş'ta üretilen bu dondurmamız, yoğunluğu ve lezzetiyle tescilini almış, özel bir yere sahip.  Malatya Kayısısı: Malatya'da yetişen kayısılar, coğrafi işaret tescili almış ve bu kayısılarla yapılan pek çok ürün de coğrafi işarete sahip. Maraş Biberi: Kahramanmaraş bölgesinde yetiştirilen bu acı biber çeşidi, çeşitli yemeklerde ve baharat karışımlarında kullanılıyor. Pastırma: Dillere destan coğrafi işaret tescilli Kayseri pastırmamız, ince dilimlenmiş kırmızı etin baharatlarla kaplanarak kurutulması ile yapılıyor. Mardin Tava: Mardin mutfağına özgü bir yemek olan Mardin tava da lezzeti ile coğrafi işaret tescili almış bir yemeğimiz. Kuzu eti ve sebzelerle hazırlanıyor. Adana Kebabı: Baharatlı ve acılı bir kebap çeşidi olan, Adana diyince akla ilk gelen kebap çeşidimiz, Adana kebabı da coğrafi işaret tescilini almış. Diyarbakır Çiğ Köfte: Diyarbakır'dan meşhur coğrafi işaret tescilli çiğ köftemiz, bulgur, kırmızı biber salçası ve baharatlarla hazırlanıyor. Van Kahvaltısı: Van iline özgü coğrafi işaret tescilli Van kahvaltımız, otlu peynir, kaymak, simit, kuymak gibi özgün lezzetler içeriyor. Kars Gravyeri: Kars gravyeri, Kars ilinde üretilen ve coğrafi işaret teşcili almış lezzetli bir peynir çeşidi. Beykoz Kavunu: İstanbul'un Beykoz ilçesinde yetiştirilen özel bir kavun çeşidi olan Beykoz kavunu da coğrafi işaret tescili almış bir diğer ürünümüz. İzmir Kumrusu: İzmir kumrusu, İzmir iline özgü, coğrafi işaret tescili almış, taze ve hafif bir ekmek arası sandviçimiz. Çılbır: Çılbır, Türk mutfağının geleneksel kahvaltı yemeklerinden biri ve özellikle Kayseri'de popüler.  Aydın İnciri: Aydın ilinde yetiştirilen incirler, Aydın inciri olarak bilinen coğrafi işaret tescilini almış bir diğer lezzetli meyvemiz.

Pastırmaya gurbetçi dopingi Haber

Pastırmaya gurbetçi dopingi

Kayseri’ye gelen gurbetçiler, pastırmaya yoğun ilgi gösteriyor. Pastırmacı Yasin Güzel, “Gurbetçi sezonunun açılmasıyla işlerimizde yoğunluk başladı” dedi. Gurbetçi vatandaşlar tatil döneminde memleketlerine gelmeye başladı. Kayseri’de çarşıda yoğunluk oluşturan gurbetçiler, esnafın yüzünü güldürdü. Kayseri’nin önemli lezzetlerinden biri olan pastırmaya oldukça yoğun ilgi gösteren gurbetçiler, 1 yıl boyunca yiyecekleri pastırmaları temin etmeye başladı. Gurbetçi vatandaşların dilim fiyatı 6,5 TL olan pastırmaya, sucuktan daha çok ilgi gösterdiklerini söyleyen pastırmacı Yasin Güzel, “Artık yaz geldi. Bizim de gurbetçi sezonumuz açıldı. Tabii ki işlerde biraz artış ve yoğunluk başladı. Tempolu bir şekilde çalışmaya devam ediyoruz. Şu anda 40 günümüz var. Yeni gelen gurbetçilerimiz var. Emekli olan gurbetçilerimizde yeni yeni gitmeye başladılar. Bizim için tam sezon açıldı diyebiliriz. Genelde pastırmayı daha çok satıyoruz. Çünkü gelen gurbetçilerimiz pastırmamıza daha çok rağbet gösteriyor. Onların geldikleri ülkede de sucuk yapımı var. Gurbetçi vatandaşlarımız oradaki sucuklara daha çok ilgi gösteriyor. Şu anda pastırma satışlarımız daha fazla. Fiyatlarımız normal olarak artış gösterdi. Etin kilogram fiyatının artmasıyla birlikte pastırma ve sucuk fiyatlarımızda da artış oldu. Ancak geçen sene ile oranladığımız zaman çok fahiş bir artış yok. Pastırma ve sucuklarımız alınacak durumda. Gurbetçi vatandaşlarımız o kadar yolculuk yapıyor. Evlerine gittiklerinde dolaba koymalarını öneriyoruz. Biz burada yolculuk zaten vakum yapıyoruz. Bizim yaptığımız vakumdan çıkartıp buzluğa atarlarsa daha uzun süre orada saklayabilirler” diye konuştu.

Pastırma tartışmasına 4 bin yıllık cevap Haber

Pastırma tartışmasına 4 bin yıllık cevap

Kayseri tarihini 6 bin yıl önceye dayandıran arkeolojik bulgu ve belgelerin gün ışığına çıkarıldığı Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde kazı çalışmaları devam ederken, kazılarda çıkarılan tabletlerden elde edilen bilgilere göre yaklaşık 4 bin yıl önce Kültepe tüccarlarının yolculuk sırasında yanlarında günümüz pastırması olan kurutulmuş ve dilimlenmiş et götürdükleri anlaşıldı. Kayseri-Sivas karayolu üzerinde bulunan Kültepe-Kaniş-Karum Ören Yeri'nde Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu başkanlığındaki kazı çalışmaları devam ederken, elde edilen bulgular tarihe ışık tutuyor. Kayseri bölgesinde yetişen tarım ürünlerinin yaklaşık 5 bin yıl öncesinde de yetiştiğinin, insanların hem kendilerinin hem de hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler ürettiklerinin tabletlerde yazılı belgelerden anlaşıldığını aktaran Kültepe Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Tabletlerden ve arkeolojik buluntulardan öğrendiklerimiz var. Arkeolojik buluntular yaklaşık 5 bin yıl öncesine kadar gidiyor, yazıdan önceki dönemlerde de bizim ipuçlarımız var. Burası Kayseri, bugün Kayseri toprağında olan bitki, buğday, arpa gibi şu an burada ne yetişiyorsa 4 bin yıl öncesinde de yetiştiriliyordu. Bu insanlar burada gayet doğal tarım yapıyordu, ekmeğini yapacak buğdayını, arpayı üretiyordu. Hayvanlarına verecek yaldan öte kendi ihtiyaçları için de bir sürü bitkiyi üretebiliyorlardı. Burada onu da öğreniyoruz yazılı belgelerden. Sulak alanların fiyatının daha pahalı olduğunu, pınar başında ya da suyun kenarındaki tarlanın fiyatının daha yüksek olduğunu biliyoruz. Kayseri'de bağ kültürü vardır, herkesin bir bağı vardır. Aynı şekilde o zaman da bu insanların gerçekten bir bağ kültürüne sahip olduğunu da öğreniyoruz. Üzüm bağı da var, sebze ya da meyve bağı da var. Bütün bunları rahatlıkla biliyoruz. Bunlardan gayet doğal olarak bugün üzümden ne elde ediliyorsa, o zaman da bunların elde edildiğini biliyoruz. Ciddi anlamda bunun ticaretinin de yapıldığını biliyoruz. Zaten ticaret yapıldığı için bunlar çivi yazılı tabletlere yazılmış" dedi. "İnsanlar zaman zaman fiyatlardan şikayetçiydi" O dönemde de insanların bazı ürünlerin fiyatlarının pahalı olduğunu, bazı zamanlarda belli ürünlere insanların taleplerinin arttığını aktaran Prof. Dr. Kulakoğlu, "Diğer taraftan gayet doğal olarak keçi, koyun, domuz, inek gibi hayvanların beslendiğini, bunların zaman zaman fiyatlarının arttığından şikayetçi olduklarını, zaman zaman fiyatlarının düştüğünü, bazı hallerde de belli ürünlere yönelik talebin arttığını görüyoruz. Aşağı yukarı orta Anadolu'da bugün üretilen bazı bitkiler dışında hemen hemen bütün bitkilerin burada var olduğunu biliyoruz. Bazı şeyler var ki mesela hayvan etlerinin bazılarının fiyatları pahalı. Av hayvanlarının etleri pahalı, diğerleriyle ilgili çok problem oluşturacak bir şikayet gelmediğini biliyoruz. Besledikleri hayvanlardan süt ürünleri elde ettiklerini de biliyoruz" ifadelerini kullandı. "4 bin yıl önce tüccarlar yanlarında kurutulmuş ve dilimlenmiş et alıyordu" Çıkarılan tabletlerden elde edilen bilgilere göre günümüzden yaklaşık 4 bin yıl önce Kayseri'de yaşayan tüccarların yolculuğa çıkacağı zaman yanlarında kurutulmuş ve dilimlenmiş et götürdüklerinin anlaşıldığını sözlerine ekleyen Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, pastırmanın o dönemde de tüketilerek ticaretinin yapıldığını aktardı. Kulakoğlu, "Lüks yiyecek diyebileceğimiz bazı şeyler de görebiliyoruz. Örneğin tüccarların seyahatleri sırasında yanlarına aldığı veya karşı tarafa götürdüğü bazı ürünlere rastlıyoruz Kültepe menşeli. Örnek olarak kurutulmuş, dilimlenmiş et kutular halinde yolcunun yanında götürdüğü yiyeceklerden. Bu bize doğrudan Kayseri'nin pastırmasını hatırlatıyor. Uzun yola çıkan insanların, düşünün o zaman kervanlarda tüccarlar 1 buçuk, 2 aylık yolculuğa çıkacak, yanlarında yiyecek götürmesi kadar doğal bir şey yok. Kaniş peyniri de meşhurdu. Onlar da aynı şekilde besledikleri hayvanlardan elde ettikleri ürünler. Belki bunlar bugün normal olsa da o dönem için lüks üretim. Dolayısıyla bunların tüketildiğini ve ticaretinin yapıldığını biliyoruz. Gayet doğal, uzun yolculuğa çıkan insanlar yanlarında nasıl atıştırmalık bir şey götürüyorsa etleri kurutup götürmek en kolay yöntem. Belki sadece bugünkü pastırmadan eksiği çemeni var mıydı onu bilmiyoruz" diye konuştu. Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, tarihe ışık tutan Kültepe kazısına desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kayseri Valiliği ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkürlerini iletti.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.