Hava Durumu

#Patlıcan

TOURISMJOURNAL - Patlıcan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Patlıcan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Doyran Patlıcan Şenliği’nde Birinci Karnıyarık Oldu Haber

Doyran Patlıcan Şenliği’nde Birinci Karnıyarık Oldu

ANTALYA (İHA) - Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde ilk kez düzenlenen "Doyran Patlıcan Şenliği", yerel lezzetlerin tanıtıldığı ve bölge halkını bir araya getiren keyifli bir etkinlik olarak büyük ilgi gördü. Şenlik kapsamında yapılan yemek yarışmasında, birincilik ödülü Saniye Demirkıran’ın hazırladığı karnıyarık yemeğine verildi. Konyaaltı Belediyesi’nin düzenlediği ve Doyran patlıcanını tanıtmayı amaçlayan bu ilk şenlik, renkli görüntülere sahne oldu. Şenlikte yerel ürünlerle hazırlanan yemekler yarışırken, jüri üyeleri her yemeği özenle tadıp değerlendirdi. Karnıyarık yemeğiyle birinci olan Saniye Demirkıran, "12 kişinin katıldığı yarışmada birinci oldum. Evde yaptığım gibi yaptım ve yemeği tadanlar çok beğendi. Bizim Doyran patlıcanımız çok ünlü. Yurtdışına ihracat yapılıyor. Doyran patlıcanımız üretimde Antalya’da birinci sırada. Bundan dolayı çok gurur duyuyorum" dedi. BAŞKAN KOTAN: "DOYRAN PATLICANI ULUSAL EKONOMİDE ÖNEMLİ BİR DEĞER" Doyran patlıcanının hem yerel hem de ulusal pazarda önemli bir ekonomik değer taşıdığını vurgulayan Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Antalya’nın tarımsal potansiyeline dikkat çekti. "Konyaaltı’nın ve Antalya’nın güçlü bir yapısı, tarımsal potansiyeli var. Doyran patlıcanı da bunlardan bir tanesi. Soframıza geliyor ve ülke sınırını aşıyor. Bu ürün hem yerel ekonomide hem de ulusal ekonomide değer haline geliyor. Bundan dolayı da çok gurur duyuyoruz" dedi. Tarımsal değerleri koruma konusunda da duyarlı olduklarını belirten Kotan, "Atatürk’ün dediği gibi, Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi gerçek üretici olan köylüdür. Biz de bu bilinçle köylülerimize destek olmaya devam edeceğiz. Emek en yüce değerdir" ifadesini kullandı. Şenlikte, Konyaaltı Belediyesi Halk Oyunları Topluluğu yöresel oyunlar sergilerken, Neslihan Yılmaz Ören’in seslendirdiği türküler de coşku dolu anlar yaşattı.

Yaz aylarının vazgeçilmez yemeği: Patlıcan doğrama Haber

Yaz aylarının vazgeçilmez yemeği: Patlıcan doğrama

Gastronomi kenti Gaziantep’te eşsiz lezzeti ve doyurucu özelliğiyle patlıcan doğrama restoranlarda yerini almaya devam ediyor. Dünyanın kültürel mutfakları arasında yer alan Gaziantep mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan patlıcan doğrama, hasat döneminin gelmesiyle birlikte mutfaklarda sıkça yapılmaya başlandı. Gaziantep’in yöresel ve tescillenmiş yemeklerinin üzerinde oynama yapılmadan sunulduğu restoranın mutfağında sadece kadın ustalar çalışıyor. Patlıcanın her kısmından bir yemek çıkarıldığı gibi ve hiçbir şekilde kullanılan sebzeler de israf edilmiyor. Patlıcan doğrama yemeği de patlıcanın gövde kısmı kullanılarak yapıldığı için ve tadanların damağında eşsiz lezzet bırakmaya devam ediyor. Vatandaşlar tarafından yaz aylarında yoğun ilgi gören bu yemek için ustalar yoğun mesai harcayarak damak zevkini zenginleştirmek isteyenlerin talepleri karşılamaya çalışıyor. “PATLICANIN HER ÇEŞİDİNİ YEMEKLERİMİZİN HEPSİNDE KULLANIYORUZ” Patlıcanın her yerini kullanarak israfın önüne geçtiklerini ve vatandaşları tescillenmiş yöresel yemeklerle buluşturduklarını söyleyen Yusuf Pektaş, “Gaziantep’te yaz aylarının gelmesiyle birlikte kendi tarlamızda ürettiğimiz patlıcanları hiçbir atık kullanmadan her çeşidini yemeklerimizin hepsinde kullanıyoruz ve israfın önüne geçiyoruz. Patlıcan doğrama genellikle annelerimizin evde yaptığı bir yemektir” dedi. “BU YÖRESEL YEMEĞİMİZDE TÜKETİM YAZ AYLARINDA DAHA ÇOK” Tüketimin yaz aylarında daha çok olduğunu ve kullanılan patlıcanın topak patlıcan çeşidi olduğunu söyleyen Pektaş, “Patlıcan yaz aylarında daha çok olduğu için mevsimsel bir yemektir ve içerisinde kullandığımız patlıcan topak patlıcandır. Tüm patlıcan türleri bu yemekte kullanılmaz önemli olan topak patlıcandır. Bu yöresel yemeğimizde tüketim yaz aylarında daha çok” ifadelerini kullandı. “GAZİANTEP’İN KÜLTÜRÜNÜ DAMAKLARA YANSITMIŞ OLUYORUZ” UNESCO tarafından tescillenen patlıcan doğramanın yiyenlerin damaklarında güzel bir tat bıraktığını aktaran Pektaş, “Gastronomi kenti Gaziantep’te kültürel bir yemek olan patlıcan doğrama, UNESCO tarafından tescillenmiş coğrafi işaretli kültürel bir yemeğimizdir. Bu yemeği tadan tüm müşterilerimiz beğenmeden gitmiyor. Gaziantep’in kültürünü damaklarına yansıtmış oluyoruz” diye konuştu.

Sebze ve etin lezzet buluşması: Tokat kebabı Haber

Sebze ve etin lezzet buluşması: Tokat kebabı

En üste kuyruk yağı geçirilen şişlerde kekikle beslenen kuzuların eti ile bölgeye has yerli patlıcan, patates, biber, sarımsak ve domatesle özel fırınlarda yaklaşık yarım saatte pişirilen Tokat kebabına, 2015 yılında coğrafi işaret verildi. Kenti ziyaret edenlerin tatmadan ayrılmadığı Tokat kebabının geçmişi yaklaşık 300 yıl öncesine dayanıyor. Tokat kebabının lezzetinin en önemli sırrı ise tarlada yetişen yöreye has sebzelerden mevsiminde yapılması. Kebap ustası Hakan Güleç, AA muhabirine, 11 yıldır bu mesleği yaptığını söyledi. İşe çıraklıktan başladığını belirten Güleç, "Kebabımızın coğrafi işaretinin alınması bizim için iyi oldu. Kebap için Tokat'ımıza başka illerden ve ilçelerden gelenler var. Kebabımızın lezzeti ilerleyen aylarda daha da artacak. Kuzu eti ile Tokat'ın sebzesi daha lezzetli oluyor." dedi. Tokat'a gelip kebabın tadına bakanların olumlu görüşlerde bulunduğunu anlatan Güleç, "Patlıcanın en lezzetlisi olduğunu söylüyorlar. Gayet memnun kalıyorlar. Tokat'ın sebzeleri kuzu eti ile uyum sağlıyor. Günlük 35 ila 40 porsiyon kebap satışımız var. Tokat'ımızın kuzuları gayet güzel. Et bulmakta zorlanmıyoruz." ifadelerini kullandı. Tokat kebabının yapılışı Parçalar halinde kesilen taze kuzu etlerinin terbiye edildikten sonra kuyruk yağı, domates, biber, patlıcan, patates ve sarımsakla bir şişte buluşmasıyla yapılan Tokat kebabı, ocağın ortasındaki yatay demire şişle asılarak fırının iki tarafındaki odun ateşinde pişiriliyor. Yaklaşık yarım saat süren pişme sürecinin sonunda tepsinin ortasına domates ve diğer sebzeler diziliyor. Etlerin sebzeyle sunulduğu Tokat kebabı, fırının altından toplanan sebze aromalı yağın üzerine gezdirilmesinin ardından servis ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.