Hava Durumu

#Prof. Dr. Hasan Ali Karasar

TOURISMJOURNAL - Prof. Dr. Hasan Ali Karasar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Prof. Dr. Hasan Ali Karasar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

The Haber

The "carbon footprint" of tourism is being calculated

The Rector of Cappadocia University, Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, stated that after the initiation of the efforts, more than half of the over 22,000 accommodation facilities in Turkey have started to meet the criteria. In his statement to İhlas News Agency, Prof. Dr. Hasan Ali Karasar mentioned that the World Tourism Organization defines sustainable tourism as “Tourism that fully accounts for its current and future economic, social, and environmental impacts, addressing the needs of visitors, the industry, the environment, and host communities.” He said, "The name of this project is actually the Turkish Sustainable Tourism Criteria and Program. This program is carried out through the TGA and our Ministry of Culture and Tourism. Cappadocia University provides consultancy services on this matter. The goal is to conduct tourism activities without harming the natural and historical beauties. More importantly, it aims to record issues such as carbon footprint and water consumption, for businesses to monitor and gradually reduce them.” Prof. Dr. Hasan Ali Karasar emphasized that Turkey is a water-stressed country and said, “Our water resources are very precious to us, and their registered use in tourism is essential. Since Turkey is a part of the Paris Agreement, we are striving to achieve zero carbon by 2050. Our government has significant efforts in this regard. Thanks to our minister, the tourism sector has been one of the first worldwide to take steps in this direction.” Highlighting that Turkey is one of the countries with the most sustainable hotels in Europe, Karasar said, “We must congratulate our tourism and accommodation sectors. Since these criteria were published, they have adapted themselves in the quickest way. Currently, more than half of the over 22,000 accommodation facilities in Turkey are seriously monitoring, documenting, and taking significant steps to reduce their carbon footprints, water consumption, and all sustainability criteria. In the accommodation sector, it is expected that between 20 to 40 liters of water is consumed per room daily. With various solutions in tourism, these levels can get very high. This can lead to meaningless and unnecessary consumption in water-stressed regions.”

Turizmin “karbon ayak izi” çıkartılıyor Haber

Turizmin “karbon ayak izi” çıkartılıyor

Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, başlatılan çalışmalardan sonra Türkiye'de bulunan 22 binden fazla konaklama tesisinin yarıdan fazlasının kriterleri yerine getirmeye başladığını söyledi. Dünya Turizm Örgütü'nün, sürdürülebilir turizmi “Mevcut ve gelecekteki ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini tam olarak hesaba katan, ziyaretçilerin, endüstrinin, çevrenin ve ev sahibi toplulukların ihtiyaçlarını karşılayan turizm” olarak tanımladığını söyleyen Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar İhlas Haber Ajansına yaptığı açıklamada, "Bu projenin adı aslında Türkiye sürdürülebilir turizm kriterleri ve programı. Bu program TGA ve Kültür Turizm Bakanlığımız aracılığıyla yürütülüyor. Kapadokya Üniversitesi bu konuda danışmanlık hizmeti veriyor. Turizm yaparken turizm faaliyetlerini yaparken hem doğal tarihi güzelliklere zarar verilmemesi hedefleniyor. Daha da önemlisi karbon ayak izi gibi, su sarfiyatı gibi konuların kayıt altına alınması, işletmeler tarafından takip edilmesi ve peyderpey azaltılması hedefleniyor” dedi. Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Türkiye'nin su stresi olan bir ülke olduğunu belirterek, “Su kaynaklarımız bizim için çok kıymetli ve bunların turizmde kayıtlı kullanılması gerekiyor. Karbon ayak izi yine Türkiye Paris Antlaşması'nın parçası olduğu için 2050 yılına kadar karbonu sıfırlamaya gayret ediyoruz. Bu konuda hükumetimizin çok önemli çalışmaları var. Turizm sektörü de sayın bakanımız sayesinde gerçekten bu konuda dünya çapında ilk adım atanlardan biri oldu” dedi. Türkiye'nin, Avrupa çapında en fazla sürdürülebilir otele sahip olan ülkelerden biri olduğuna dikkat çeken Karasar, “Turizm sektörümüzü ve konaklama sektörümüzü tebrik etmek lazım. Bu kriterler yayınlandığından itibaren en hızlı şekilde kendisi adapte etti. Şu anda Türkiye'deki 22 biden fazla konaklama tesisinin yarıdan fazlası çok ciddi şekilde hem karbon ayak izlerini, hem su sarfiyatlarını, hem de bütün sürdürülebilirlik kriterlerini takip ediyorlar, dokümante ediyorlar ve azaltma yolunda önemli adımlar atıyorlar. Aslında bir konaklama sektöründe bir odada günlük 20 ila 40 litre arasında su sarfiyatı bekleniyor. Turizmde farklı farklı çözümler olduğunda çok yüksek seviyelere gelebiliyor. Bu gerçekten su stresi olan bölgelerde anlamsız ve gereksiz sarfiyatlara sebep olabiliyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.