Hava Durumu

#Rekor

TOURISMJOURNAL - Rekor haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Rekor haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sınır Kapılarında gurbetçi rekoru kırıldı Haber

Sınır Kapılarında gurbetçi rekoru kırıldı

Edirne Valisi Yunus Sezer, sınır kapılarında gurbetçi döneminde rekor kırıldığını açıkladı. 4 milyondan fazla gurbetçinin giriş çıkış yaptığını açıklayan Sezer, geçen yıla göre Türkiye'ye giriş yapan gurbetçi sayısında artış yaşandığına vurgu yaptı. Edirne Valisi Yunus Sezer, gurbetçi sezonunda yaşanan yoğunluğa dair açıklamalarda bulundu. Avrupa ülkelerinde yaşayan ve yaz tatilini anavatan Türkiye'de geçirmek isteyen gurbetçilerin baba ocaklarına geldiğini söyleyen Sezer, bu sene gurbetçilerin gelişinde yüzde 4 artış yaşandığını ifade etti. “Tüm zamanların giriş rekoru kırıldı” 14 Temmuz'da Kapıkule Sınır Kapısı'ndan 9 bin 628 binek araç ve 40 bin 593 yolcu ile tüm zamanların giriş rekorunun kırıldığını açıklayan Vali Sezer, Edirne'deki tüm sınır kapılarında aynı gün tüm zamanların giriş rekorunun kırıldığını belirterek, 15 bin 553 binek araç ile 57 bin yolcunun Türkiye'ye giriş yaptığını vurguladı. “4 milyon 330 bin 25 gurbetçi Türkiye'ye giriş yaptı” Geçen yılın aynı dönemine göre yolcu giriş ve çıkışlarında yüzde 4 artış yaşandığını açıklayan Sezer, 22 Haziran-31 Ağustos tarihleri arasında Edirne'de bulunan sınır kapılarından 4 milyon 330 bin 25 gurbetçinin Türkiye'ye giriş yaptığına değindi. “8 ayda 10 milyon vatandaş giriş çıkış yaptı” Sezer, ayrıca 1 Ocak-31 Ağustos tarihileri arasında Edirne'deki sınır kapılarından toplam 3 milyon 662 bin 855 araç ile 10 milyon 10 bin 253 kişinin giriş çıkış yaptığını açıkladı. Yıllık izinlerini anavatan Türkiye'de geçirip çalıştıkları ülkelere dönüş yolunda hüzünlendiklerini belirten gurbetçiler, Türkiye'nin kıymetinin bilinmesi çağrısında bulundu. Baba ocağı Türkiye'den ayrıldıkları için dönüş yolculuklarının buruk geçtiğini anlatan gurbetçiler, gelecek senenin hayalini şimdiden kurmaya başladıklarını ve kalplerinin bir yanını Türkiye'de bıraktıklarını söyledi.

Yabancı ziyaretçi rekoru kıran Japonya'ya turist akını sürüyor Haber

Yabancı ziyaretçi rekoru kıran Japonya'ya turist akını sürüyor

Uzak Doğu ülkesi Japonya turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Haziran ve Temmuz aylarında ardı ardına rekor sayıda turistin ziyaret ettiği Japonya'ya yabancıların ilgisi bu ay da sürdü. Tokyo'nun en gözde turistik bölgelerinden olan Harajuku ve Shibuya'da hafta sonu yabancı ziyaretçi yoğunluğu yaşandı. Caddeler turistlerle dolarken, kimi ziyaretçiler fotoğraf çekerek anılarını ölümsüzleştirdi, kimileri ise alışverişin tadını çıkardı. Shibuya'nın en işlek caddelerinden birinde bulunan dönercide çalışan Burhan Keleş, son aylarda değer kaybeden Japon Yeni'nin de etkisiyle yabancı turist artışı yaşandığını söyledi. “Bu tabii ki bizim işlerimize de olumlu şekilde yansıdı” diyen Keleş, “Şu an ölü sezonda olmamıza rağmen, işlerimiz normal sezondan bile iyi. Normalde Japon müşteriler ağırlıktayken, aşırı derecede yabancı ziyaretçi gelmesi nedeniyle bu sene yabancı müşteriler daha çok” şeklinde konuştu. “Yabancı ziyaretçi akınının nedeni sosyal medya” Avustralya'nın Melbourne kentinden geldiğini söyleyen Leo Brown ise, ülkesinde kış olması nedeniyle yaz mevsimini yaşayan bir ülkeyi tercih ettiğini söyledi. Japonya'da yaşanan turist yoğunluğunu sosyal medyanın etkisine bağlayan Brown, “Sosyal medya, özellikle de TikTok Japonya ile ilgili içeriklerle ve turistik atraksiyonlarla dolu. Bunun en önemli faktör olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Japonya'da yaşayan ABD vatandaşı Michael Sean da ülkedeki turist patlamasının farklı nedenleri olduğunu söyledi. Covid-19 pandemisinin sona ermesinin önemli bir faktör olduğuna dikkat çeken Sean, “İnsanlar yeniden seyahat etme fırsatı elde edince, özellikle Avrupa ve ABD gibi bölgelerden birçok kişi Japonya'ya gelmeye başladı. Geçtiğimiz yıllarda uçak biletleri de çok pahalıydı” dedi. Sosyal medya kullanımı ve Japon kültürüne yönelik ilginin de yabancı ziyaretçi sayısını artırdığını kaydeden Sean, “Hal böyle olunca her zamankinden fazla sayıda ziyaretçi ülkeye geldi ve turist patlaması yaşandı” diye konuştu. Japon vatandaşı Nana Ozawa ise, yabancıların ülkesine olan ilgisini “Öncelikle Japonya çok güvenli. Japon yemekleri çok lezzetli ve görülecek harika yerler var” sözleriyle değerlendirdi. Ziyaretçi rekoru kırıldı Japonya Ulusal Turizm Örgütü'nün (JNTO) verilerine göre, ülkeye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Haziran'da 3,14 milyonla rekor kırarken, Temmuz ayında 3,29 milyon ziyaretçi ile rekor tazelendi.

Turizm sektörü konaklama gelirindeki rekorun geliştirilmesini bekliyor Haber

Turizm sektörü konaklama gelirindeki rekorun geliştirilmesini bekliyor

Yılın ilk yarısında Türkiye'den çıkış yapan ziyaretçi sayısı, 25 milyon 107 bin 974 kişi oldu. Bu dönemde elde edilen turizm geliri ise 23 milyar 660 milyon 318 bin dolara yükseldi. Bu yıl elde edilen turizm geliri, TÜİK'in verileri çeyreklik bazda açıklamaya başladığı 2003'ten bu yana en yüksek ilk 6 aylık gelir olarak kayıtlara geçti. Alt sektörler incelendiğinde ise ilk 6 ayda turistlerin Türkiye'de yaptığı harcamaların 2 milyar 556 milyon 70 bin doları konaklama harcaması oldu. Konaklama geliri de veriler çeyreklik bazda açıklanmaya başladığı 2003'ten bu yana en yüksek ilk 6 aylık gelir olarak kayıtlara geçti. 2003 yılının ilk 6 ayında 622 milyon 632 bin dolar olarak hesaplanan konaklama geliri, COVID-19 salgınına kadar artış göstererek 1,5 milyar dolar seviyelerine ulaştı. Salgın nedeniyle seyahat yasaklarının uygulandığı 2020'nin ilk 6 ayında konaklama geliri, 673 milyon 121 bin dolara kadar geriledi. 2021'in ilk 6 ayında da 694 milyon 943 bin dolar seviyesinde kalan konaklama geliri, 2022'nin aynı döneminde 1 milyar 836 milyon 519 bin dolara çıktı. Geçen yılın ilk yarısında ise ilk defa 2 milyar dolar seviyesi aşıldı ve 2 milyar 442 milyon 38 bin dolar gelir elde edildi. "YAZ SEZONUNDAKİ TALEP YÜKSEK" Turizm Otel Yöneticileri Derneği (TUROYD) İç Anadolu Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Gökhan Esengil, dünya genelinde rekabetin en yoğun yaşandığı sektörlerin başında turizmin geldiğini söyledi. Türkiye'de yılın ilk yarısında 2,5 milyar doları aşan konaklama harcamasının artan turist sayısı ve yüksek harcama kapasitesinin işareti olduğunu bildiren Esengil, turizm sektöründe son yıllarda yapılan yatırımların karşılığının alınmaya başlandığını ifade etti. Esengil, Türkiye'nin turizm ülkeleri arasındaki popülerliğini artırdığına dikkati çekerek, "İlk yarıdaki 2,5 milyar doları aşan gelir, yıl sonu toplam konaklama gelirinin muhtemelen 5,5 ila 6 milyar dolar arasında olacağını öngörmemizi sağlıyor. Bu tahmin faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genel beklentimiz 60 milyon turist ve 60 milyar dolar gelire ulaşmak" dedi. Yaz sezonundaki talebin güçlü olduğunu söyleyen Esengil, "Yaz sezonundaki yüksek talep, yıl sonu gelirlerinin yüksek olmasına katkıda bulunacaktır. İlk iki çeyrekte gerçekleşen artışlar göz önünde bulundurulduğunda, üçüncü çeyrekte de geçen senenin üstüne çıkacağımızı öngörüyorum. Bize gelen talep ve gerçekleşen konaklamalar bunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu. Anadolu Ankara Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Yönetim Kurulu Başkanı Birol Akman ise bazı bölgelerde konaklama yüzdeleri düşse bile ciro ve kar bazında gelirin ikiye katlandığının görüldüğünü belirtti. Yılın ilk 6 ayında 26 milyon turist ve 24 milyar dolar gelire ulaşıldığını hatırlatan Akman, "Verilere bakıldığında 60 milyon turist ve 60 milyar doların üstünde bir ciro ile bu yılın kapatılacağı net görülüyor. 2024'ün sonunda Türkiye olarak istediğimiz hedefe ulaşacağız" ifadesini kullandı.

Sporcu Müllner 1300 ton ağırlığındaki tekneyi çekerek rekor kırdı Haber

Sporcu Müllner 1300 ton ağırlığındaki tekneyi çekerek rekor kırdı

Tatil için Alanya'ya Franz Müllner, burada kırılması güç bir rekora imza attı. Dünyanın en büyük gezi teknesi olma özelliğini taşıyan 5 katlı, 80 metre uzunluğunda ve 1300 ton ağırlığında olan ‘Legend Big Kral' isimli günübirlik gezi teknesini Alanya'nın Türkler Mahallesi'ndeki iskelede 11 metre 30 santim hareket ettirmeyi başaran sporcu Müllner, bu mesafeyle Asya kıtasında yeni dünya rekorunu elde etti. Son olarak 2023 yılında 81 tonluk treni yaklaşık 11 metre çeken ve 50'den fazla dünya rekoru olan Müllner, rekoru ise Record Institute Deutschland (RID) kayıtlarına geçti. "Alanya'da bu rekoru kırdığım için çok mutluyum" Rekor denemesi sonrası açıklamalarda bulunan Franz Müllner, rekor kırdığı için mutlu olduğunu söyledi. Müllner, "Rekoru kırdığım için çok mutlu oldum. Ayrıca bu rekoru Alanya'da kırdığım için daha da mutluyum. Bu rekor, Asya'da kırdığım 4'üncü rekor oluyor. Kendimi gayet iyi hissediyorum. Yüzde 80 bacaklarda, yüzde 20 ise kollarda illaki ağrı hissettim. Bütün yük bacak kaslarıma biniyor. Onun harici rahat bir şekilde zorlanmadan tekneyi çektim. Bu rekor denemem Guinness Dünya Rekorlar Kitabı gibi Almanya'nın da kendi ait olan Record Institute Deutschland için gerçekleştirdim. Yaklaşık 25 yıldır gittiğim ülkelerde rekor denemeleri yapıyorum. Bu rekoru da Alanya'da gerçekleştirdiğim için çok mutluyum" dedi. "Teknemiz tamamen çelik yapısıyla bin 300 ton ağırlığındadır" Rekor denemesinin Alanya'da yapıldığı için turizm açısından önemli vurgulayan tekne sahibi Hasan Çavuşoğlu ise mutlu olduklarını belirtti. Çavuşoğlu, "Böyle bir sporcunun Alanya'mıza gelerek bizim teknemizi birinci sınıf görerek rekor denemesini yapmak istediği için bizde çok mutlu olduk. Ayrıca havada bugün rüzgar olması da büyük bir şanstı. Biliyorsunuz denizin üzerindeki ağırlık değil, suyun akıntısı önemlidir. O yüzden rüzgarında hiçbir katkısı olmadan tamamen kendi gücüyle yapması da ayrı bir başarıdır. Kendisini tebrik ediyorum. Teknemiz tamamen çelik yapısıyla bin 300 ton ağırlığındadır. Bu tekneyi de özel kılan konu geminin günübirlik turizm amaçlı eğlence ve korsan gemisi kategorisinde dünyada tek. O yüzden bizim gemimizi çekmesi de bize ayrı bir gurur verdi" diye konuştu.

Antalya Havalimanı'nda ziyaretçi rekoru kırıldı Haber

Antalya Havalimanı'nda ziyaretçi rekoru kırıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ilk 6 ay verilerini açıklarken, Avrupa şampiyonasının bitmesinin ardından turizmde hareketliliğin artacağı mesajını vermişti. Bunun ardından Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından önemli bir duyuruda bulundu. Tüm zamanların günlük dış hat yolcu rekoru Bakan Ersoy yaptığı duyuruda, Antalya'nın yalnızca muhteşem plajlarıyla değil, aynı zamanda zengin tarihî, büyüleyici doğal güzellikleri ve eşsiz kültürel mirasıyla da turistlerin gözdesi olduğunu belirterek, Antalya Havalimanı'nda ziyaretçi rekoru kırıldığını açıkladı. Bakan Ersoy şunları kaydetti: "Antalya Havalimanı'nda ziyaretçi rekoru kırıldı. Tarih, doğa ve kültürün mükemmel buluşma noktası Antalya'mıza dün gelen turist sayısının 104 bini aşmasıyla tüm zamanların günlük dış hat yolcu rekorunu kırdık. Yalnızca muhteşem plajlarıyla değil, aynı zamanda zengin tarihî, büyüleyici doğal güzellikleri ve eşsiz kültürel mirasıyla da turistlerin gözdesi olan Antalya'da ağustos ayının ilk 3 gününde ise yaklaşık 280 bin turist ağırladık. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artış gösteren bu muhteşem başarıda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum". Ağustos ayının ilk üç gününde Antalya'ya uçakla gelen turist sayısı 278.854 olurken, 2024 yılı toplamında bu rakam 9.290.308'e ulaştı. Bu veriler, 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 10'luk bir artışa işaret ediyor. Geçen yıl 3 Ağustos tarihinde 88.250 dış hat yolcusu gelmişti. Ayrıca, 3 Ağustos günü Antalya havalimanında 1217 uçak iniş ve kalkış yaptı. Bu yoğunluk, Antalya'nın turizmdeki önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

İlk 6 ayda turizm gelirlerinde rekor Haber

İlk 6 ayda turizm gelirlerinde rekor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile 2024 yılı ilk 6 aylık turizm verilerini açıkladı. Bakan Ersoy, yılın ilk 6 ayında 23,7 milyar dolarlık rekor turizm geliri elde edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, turizm gelirlerindeki rekorların sonraki çeyreklerde de görüleceğinin altını çizerek, “Yıl sonu hedefimiz olan 60 milyar doları aşabiliriz” dedi. Yabancı ziyaretçilerde geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında 103 dolar olan kişi başı gecelik harcamanın 109 dolara yükseldiğini açıklayan Bakan Ersoy, tüm ziyaretçilerde kişi başı gecelik harcamanın ilk 6 ayda 98 dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Ersoy, “Tüm ziyaretçilerde yıl sonu hedefimiz 103 dolar olduğunu düşünürsek hedefimizle uyumlu şekilde ilerlediğimizi söyleyebiliriz. 2024 yılı ilk yarısında 10.1 gün ortalama kalış süresi. Yıl sonu hedefimiz 9,7. Muhtemelen 9.7 ortalama kalış hedefinin üzerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu. Ziyaretçi sayılarıyla ilgili bilgi veren Bakan Ersoy, “İlk çeyrekte yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 artış göstererek 26 milyon 137 bin olarak gerçekleşti” şeklinde açıklama yaptı. Bakan Ersoy, ziyaretçilerde 2,7 milyon ile Rusya’nın ilk sırada yer aldığını, Almanya’nın 2,5 milyon ziyaretçi sayısıyla ikinci, Birleşik Krallık’ın ise 1,8 milyon ziyaretçi sayısıyla üçüncü sırada yer aldığını açıkladı. Ziyaretçileri sayılarının ay bazında pandemiden sonra yükselişe geçtiğini ifade eden Bakan Ersoy, “Ziyaretçi sayılarına ay bazında baktığımızda, 2019, 2022, 2023 ve 2024 karşılaştırmaları olarak bakıyoruz. Pandemi döneminde 21 milyon 152 bin olan rekor sayısı pandemi sırasında aşağı inmişti tekrar yükselişe geçti. Bu sene ilk 6 ayda 26 milyon 137 bin rakamıyla rekor bir seviyeye ulaştık. Yıl sonu hedefleriyle uyumlu şekilde büyümeye devam ediyoruz” diye konuştu. "EURO 2024 ve Olimpiyat organizasyonları ziyaretçi sayılarına etki etti" Haziran ayında ziyaretçi sayılarının artış oranında bir yavaşlama görüldüğüne işaret eden Bakan Ersoy, artış hızındaki bu azalmanın Temmuz, Ağustos aylarında da devam edeceğini vurguladı. Bakan Ersoy, bunun nedenleri olarak Avrupa Şampiyonası ve Fransa Yaz Olimpiyatları’nı göstererek “Bu turnuvaların etkisiyle haziran ayındaki yavaşlama temmuz ve ağustos aylarında da devam edecek. Eylül itibarıyla tekrar artış oranlarında yükselme göreceğiz. Yıl sonu hedefimiz olan 60 milyon ziyaretçiyi aşabiliriz” dedi. “Çeşme ve Bodrum’da yerel yönetimler turizm projelerine siyasi yaklaştı” Bakan Ersoy, son dönemde gündeme gelen Bodrum ve Çeşme’deki dolulukların az olmasının asıl nedeninin turizmin 12 aya yayılamamış olması ve sadece Türk ziyaretçilere hitap edilmesi olarak gösterdi. Bakan Ersoy, “Yunan adalarının kapıda vize vermesi etkili olmuş olabilir. Türk ziyaretçilerin geçen seneye oranla daha kısa süre konaklamış olması etki yapmış olabilir. Ancak konunun özü Çeşme ve Bodrum bölgelerinin sezonun kısa olması sezonu, 12 aya yayamamış olması ve ağırlıklı olarak tek pazar endeksli bir pazar olmuş olması. Türk pazarına endeksli bir sektör oluşturulmuş” dedi. “İzmir ve Bodrum’dan direkt uçuşlarla dünyanın birçok yerine ulaşılacaktı” 2018 yılında göreve başladıktan sonra Ege turizm merkezlerinin geliştirmek ve sezonu 12 aya yaymak için Ege Turizm Merkezleri, Çeşme Projesi beraberinde Didim projelerini oluşturduklarını hatırlatan Ersoy, “Bu projeyle Ege turizm bölgelerinde sezonun 12 aya yayılması üzerine kurgulanmıştı. Spor aktiviteleri, kültür sanat merkezleri, etkinlik sanat alanları, nitelikli yatak kapasitesiyle her kesime hitap eden konaklama ortamı oluşturulacaktı. Bu projeyle İzmir ve Bodrum direkt uçuşlarla başta Avrupa olmak üzere dünyada bir çok noktaya bağlanıyor olacaktı. Ancak yerel yönetimler projeye siyasi yaklaştı. Birçok hukuki süreç başlatıldı. Yavaş olsa da ilerliyor. Bu süreç tıkanmasaydı 2018 yılında başladığımız süreç hayata geçmiş olacaktı” diye konuştu. “Kariye Camii’ne turistik ziyaretler 20 euro olacak” Bakan Ersoy, 6 Mayıs’ta yeniden ibadete açılan Kariye Camii’yle ilgili yeni bir düzenlemeyi paylaştı. Bakan Ersoy, UNESCO kuralları kapsamında Kariye Camii’nin ziyaretçi yönetim planıyla yönetilmesine karar verildiğini duyurdu. Ersoy, “Cuma günleri sadece yerli ve yabancı ziyaretçilere ibadet amaçlı açık olacak. Cuma günü dışında hem ziyaret hem de ibadete açık olacak. 19 Ağustos itibarıyla turistik ziyaretler kişi başı 20 euro olacak. Gelirin tamamı Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne kalıyor” şeklinde açıklama yaptı. “40 binin üzerinde konut, turizm amaçlı hizmet verecek” Turizm konutlarıyla ilgili sonuçları paylaşan Ersoy, “Şu ana kadar 32 bin 904 konuta belge verildi. Bunların 29 bin 789’unun işlemleri tamamlandı. 2 bin 364 tesisin işlemleri devam ediyor. İncelemede 8 bin 476 tesis bulunuyor. Belge taramaları ve yerinde tespitle birlikte çalışmaya başlayabilirsek. Yaklaşık 40 binin üzerinde konut turizm amaçlı hizmet verecek durumda gözüküyor” bilgilerini verdi.

Turizm gelirinde ikinci çeyrek rekoru Haber

Turizm gelirinde ikinci çeyrek rekoru

Turizm geliri nisan, mayıs ve haziran aylarından oluşan ikinci çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 11,8 artarak 14 milyar 875 milyon 518 bin dolar oldu. Turizm gelirinin yüzde 15,9'u Türkiye’yi ziyaret eden yurt dışı ikametli vatandaşlardan elde edildi. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 10 milyar 330 milyon 968 bin dolarını kişisel harcamalar, 4 milyar 544 milyon 550 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Ziyaretçi sayısı yüzde 15 arttı Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2024 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 15 artarak 16 milyon 97 bin kişi oldu. Ziyaretçilerin yüzde 14,9'unu 2 milyon 405 bin kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Bu çeyrekte Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 101 dolar oldu. Yurt dışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 69 dolar oldu. Bu çeyrekte turizm geliri içerisindeki paket tur harcamalarının payı yüzde 30,6, yeme içme harcamalarının payı yüzde 18,5, uluslararası ulaştırma harcamalarının payı ise yüzde 12,2 oldu. Bir önceki yılın aynı dönemine göre paket tur harcamaları yüzde 32,5, yeme içme harcamaları yüzde 10,6 ve uluslararası ulaştırma harcamaları yüzde 1,9 arttı. Ziyaretçiler yüzde 68,1 ile en çok "gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler" amacıyla geldi İkinci sırada yüzde 19,1 ile "akraba ve arkadaş ziyareti", üçüncü sırada ise yüzde 5,4 ile "alışveriş" yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise Türkiye’ye yüzde 66,5 ile en çok "akraba ve arkadaş ziyareti" amacıyla geldi. Turizm gideri yüzde 3,9 azaldı Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden Türk vatandaşlarının harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 azalarak 1 milyar 955 milyon 807 bin dolar oldu. Bunun 1 milyar 610 milyon 431 bin dolarını kişisel harcamalar, 345 milyon 377 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3 artarak 2 milyon 963 bin 788 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 660 dolar olarak gerçekleşti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.