Hava Durumu

#Resmi Gazete

TOURISMJOURNAL - Resmi Gazete haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Resmi Gazete haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hava Yolu Yolcularına 600 Euro'ya Kadar Tazminat Hakkı Haber

Hava Yolu Yolcularına 600 Euro'ya Kadar Tazminat Hakkı

KOCAELİ (İHA) - Hava yolu yolculuklarında yaşanan gecikmelerde, yolculara 600 Euro'ya kadar tazminat alma hakkı tanındı. Hava Yolu ile Seyahat Eden Yolcuların Haklarına Dair Yönetmelik’te yapılan değişiklik, 10 Aralık 2024’te Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. YENİ DÜZENLEME NELERİ KAPSIYOR? Hava yolu yolcularının haklarını güvence altına alan yönetmelik, 2011 yılından bu yana geçerliydi. Avukat Buket Nurşah Tekışık, yeni düzenlemenin ayrıntılarını paylaştı. Tekışık, "Çıkarılan bu yönetmelikte tazminat, geri ödeme ve güzergâh değişikliği, belirli hizmetlerden faydalanma hakkı, üst veya alt hizmet sınıfına yerleştirme, yolcuların sağlık, güvenlik gibi sebepler haricinde uçağa alınmaması halinde hava taşıma işletmelerine tazminat yükümlülüğü doğuyor" dedi. Yeni düzenlemeye göre, uçuşun teknik ya da operasyonel nedenlerle planlanan varış noktasına 3 saatten fazla gecikmesi durumunda, yolculara tazminat ödenecek. Bu kapsamda hava yolu şirketleri, gecikme süresine ve uçuş mesafesine göre farklı miktarlarda tazminat ödemek zorunda kalacak. TAZMİNAT MİKTARLARI NASIL BELİRLENECEK? Yeni yönetmelikle yolculara ödenecek tazminat miktarları netleşti. Avukat Buket Nurşah Tekışık, bu konuda şu bilgileri verdi: İç Hat Uçuşları: 100 Euro tazminat ödenecek. Dış Hat Uçuşları: 1.500 km'ye kadar olan uçuşlarda 250 Euro, 1.500 - 3.500 km arası uçuşlarda 400 Euro, 3.500 km’den uzun uçuşlarda 600 Euro tazminat ödenecek. Tazminatların Türk Lirası karşılığı, ödemenin yapıldığı tarihteki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru üzerinden hesaplanacak. NASIL BAŞVURU YAPILACAK? Yolcular, gecikmeli uçuş sonrası tazminat alabilmek için bilet bilgileri ve rötar süresini içeren bir başvuru ile ilgili hava yolu şirketine müracaat etmek zorunda. Değerlendirme sonucunda, hak edilen tazminat belirlenen kurallar çerçevesinde ödenecek. MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇMEK AMAÇLANIYOR Yapılan bu düzenleme ile hava yolu şirketlerinin operasyonel süreçlerinde daha titiz davranmaları ve yolcu mağduriyetlerini en aza indirmeleri amaçlanıyor. Söz konusu yönetmelik, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

2025'te Pasaport Harçlarına Yüzde 43,93 Zam Haber

2025'te Pasaport Harçlarına Yüzde 43,93 Zam

2025 yılında yurt dışına çıkış yapmayı planlayanları ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Yeniden Değerleme Oranı'nın kesinleşmesiyle birlikte pasaport harç bedellerine yüzde 43,93 oranında zam yapıldı. Resmi Gazete'de yayınlanarak yürülüğe giren bu değişiklik, ilk kez pasaport alacakları ya da pasaportlarını yenileyecekleri doğrudan etkiliyor. 2025 PASAPORT HARÇLARI NE KADAR OLDU? 2025 yılında ödenecek pasaport harç bedelleri, pasaportun süresine göre farklılık gösteriyor. 6 aylık, 1 yıllık, 2 yıllık, 3 yıllık ve 10 yıllık pasaport harçları şu şekilde belirlendi: 6 Aylık Pasaport Harcı: 2.351 TL (2024'te 1.639 TL) 1 Yıllık Pasaport Harcı: 2.439 TL (2024'te 2.397 TL) 2 Yıllık Pasaport Harcı: 5.644 TL (2024'te 3.923 TL) 3 Yıllık Pasaport Harcı: 8.012 TL (2024'te 5.558 TL) 10 Yıllık Pasaport Harcı: 11.281 TL (2024'te 7.833 TL) Pasaport Defter Bedeli: 1.137 TL (2024'te 790 TL) ZAM ORANI NASIL BELİRLENDİ? Kasım ayında açıklanan Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) 12 aylık ortalaması esas alınarak belirlenen "Yeniden Değerleme Oranı" bu yıl yüzde 43,93 olarak kesinleşti. Bu oran, ehliyet, pasaport harçları, trafik cezaları ve benzeri çeşitli ödemelere yansıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu oranı yüzde 50 oranında artırma veya düşürme yetkisini kullanmadı. Bu nedenle, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen oran Resmi Gazete'de yayınlanarak resmîleşti. YENİ HARÇ BEDELLERİ SEYAHAT PLANLARINI ETKİLEYECEK Pasaport harçlarındaki bu artış, yurt dışına çıkış yapacak kişiler için önemli bir maliyet unsuru olacak. Özellikle 10 yıllık pasaport harçının 11.281 TL'ye yükselmesi, uzun vadeli pasaport almak isteyenlerin kararlarını etkileyebilir. Bu artışla birlikte, yurt dışı planları yapan kişilerin pasaport yenileme veya yeni pasaport başvurusunu erkene alması ya da daha kısa vadeli pasaport tercih etmesi söz konusu olabilir. Uzmanlar, pasaport yenileme işlemlerinde yoğunluk yaşanabileceği konusunda vatandaşları uyarıyor.

750 Kg Altındaki Karavanlara Tescil ve Muayene Zorunluluğu Haber

750 Kg Altındaki Karavanlara Tescil ve Muayene Zorunluluğu

SAKARYA (İHA) – 750 kilogram altındaki çekme karavanlara yönelik yeni düzenleme 2025 yılında hayata geçiyor. 4 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, 1 Ocak 2025 tarihinden sonra alınacak O1 Belgeli çekme karavanların tescillenmesi ve her yıl düzenli muayeneden geçmesi zorunlu hale getirildi. Ayrıca bu karavanlar, araçtan bağımsız plakalarla trafiğe çıkabilecek. "Araçların Satış, Devir ve Tescil Hizmetlerinin Yürütülmesi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik", kapsamında, mevcut O1 Belgeli karavanlar için ise 1 Ocak 2035'e kadar tescil süresi tanındı. Bu tarihe kadar tescili yapılmayan karavanlar trafikten men edilecek. Yönetmelik kapsamında, 2025 öncesinde üretilen karavanlar isteğe bağlı olarak tescil edilebilecek. Karavan İmalatçıları ve Tedarikçileri Derneği (KAİTED) Başkanı Ahmet Fazlıoğlu, yönetmeliğin detaylarını açıklarken, düzenlemenin uygulanmaya başlama tarihinin Araç Tescil Sistemi'nde (ARTES) aksaklık yaşanmaması nedeniyle 1 Temmuz 2025'e ertelendiğini belirtti. Fazlıoğlu, "Yönetmelik değişikliği sonrası tescili yapılmış O1 belgeli karavanların araçtan bağımsız plakaları olacak ve her sene TUV'de muayenesi yapılacaktır" dedi. Yönetmeliğin B sınıfı ehliyetle karavan kullanma hakkını koruduğunu da ifade eden Fazlıoğlu, düzenlemenin kullanıcıların güvenliğini artıracağını vurguladı. "Yönetmeliğin getirmiş olduğu muayene zorunluluğu, yaşam alanları olan karavanlar için hem son kullanıcı hem de üretici tarafından oluşabilecek aksaklıkların veya yaşanacak istenmeyen durumların engellenebilmesi adına olumlu bir gelişmedir" diyen Fazlıoğlu, detaylı bilgi almak isteyenleri www.kaited.org adresine yönlendirdi.

Uraloğlu: Haber

Uraloğlu: "Uçağı Rötar Yapana 600 Euroya Kadar Tazminat Ödenecek"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uçuşlarda yolcu haklarını güçlendirecek yeni düzenlemeyi açıkladı. Resmi Gazete'de 10 Aralık 2024'te yayımlanan karara göre, uçuşların 3 saat ve üzerinde gecikmesi durumunda yolculara tazminat hakkı tanındı. İç hat uçuşlarında 100 euro, dış hat uçuşlarında ise mesafeye göre 250 ile 600 euro arasında tazminat ödenecek. Bakan Uraloğlu, "Değişiklikle uçuşların teknik ve operasyonel nedenlerle 3 saat ve üzerinde gecikmesi durumunda yolculara tazminat hakkı getirildi. Artık iç hat uçuşlarında 100 euro, dış hatlarda ise mesafeye göre 250 ila 600 euro arasında ödeme yapılacak" dedi. İÇ HATLARDA 100 EURO, DIŞ HATLARDA 600 EUROYA KADAR TAZMİNAT Bakan Uraloğlu, daha önce yalnızca uçuş iptali durumunda yolculara tazminat ödendiğini, ancak uçuşların gecikmesi durumunda böyle bir hakkın bulunmadığını hatırlattı. Yeni düzenleme ile bir eksikliğin daha giderildiğini vurgulayan Uraloğlu, "Türk hava yolu şirketleri, Avrupa Birliği (AB) Yolcu Hakları Tüzüğü kapsamında AB çıkışlı ya da AB varışlı uçuşlarda yabancı yolculara tazminat öderken aynı durumda Türk vatandaşlarına bu ödemeyi yapmıyordu. Yeni düzenlemeyle bu farklılık ortadan kaldırılmış ve uluslararası standartlara uyum sağlanmıştır" ifadelerini kullandı. Dış hat uçuşlarında tazminat miktarının uçuş mesafesine göre belirlendiğini belirten Bakan Uraloğlu, "Dış hat uçuşlarında bin 500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 euro, bin 500-3 bin 500 kilometre arası için 400 euro ve 3 bin 500 kilometreden uzun uçuşlarda ise 600 euro tazminat verilecek. Tazminat alacaklarının Türk lirası cinsinden karşılığı hesaplanırken tazminatın ödendiği güne ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınacak" dedi. YOLCU HAKLARINI GÜÇLENDİRMEK VE GECİKMELERİ ÖNLEMEK HEDEFTE Bakan Uraloğlu, düzenlemenin hava yolu şirketlerinin operasyonel planlamalarını iyileştirmesi ve uzun süreli gecikmelerin önlenmesi amacıyla yapıldığını belirtti. Uraloğlu, "Söz konusu düzenlemeyi, hava yolu işletmelerinin uyum sağlamasını kolaylaştırmak amacıyla operasyonların daha az yoğun olduğu kış döneminde hayata geçirdik. Yaz döneminde olumlu etkilerinin görülmesi bekliyoruz" diye ekledi. Yolcuların haklarının güçlendirilmesi adına atılan bu adım, hem yolcular hem de hava yolu şirketleri açısından önemli bir değişiklik olarak dikkat çekiyor.

Liman Çıkış Belgelerine Yeni Düzenleme Geliyor Haber

Liman Çıkış Belgelerine Yeni Düzenleme Geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan "Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelerle liman çıkış belgelerine ilişkin kurallar yeniden düzenlendi. Buna göre, yolcu gemileri ve kruvaziyer gemiler hariç, gezi, spor ve eğlence amaçlı turizm faaliyetinde bulunan özel ve ticari yatlar ile diğer deniz turizmi araçlarına, liman çıkış izni "seyir izin belgesi" ile verilecek. Bu belgeler, liman çıkış belgesi yerine sayılacak. Liman çıkış belgesine ilişkin denetimlerde gemilerin asgari gemi adamı donatımı ve yeterlik belgelerinin geçerliliği kontrol edilecek. Türk bayraklı yolcu gemilerinde denize elverişlilik belgeleri, yabancı bayraklı gemilerde ise yolcu gemisi emniyet belgelerinin uygunluğu denetlenecek. Kapasitesinden fazla yolcu taşıyan gemilerin seferine izin verilmeyecek. Yük gemileri için denetimler ise geminin taşıma kapasitesine ve yüklerin uygunluğuna göre yapılacak. Denetimlerde yük miktarının, geminin taşıyabileceği maksimum yük sınırını aşmaması sağlanacak. Ayrıca gemilerde bulunması gereken tüm belgelerin geçerliliği, liman çıkış izni denetimlerinin bir parçası olacak. Liman başkanlığı, gerekli gördüğü durumlarda gemi sefere çıkmadan önce donanımlarını, yakıtını, yolcu kapasitesini ve yük düzenini kontrol edecek. Uygunsuzluk tespit edilen ticari gemilerin sefere çıkmasına izin verilmeyecek. Ticari faaliyette bulunmayan gemiler için ise liman çıkış belgesi düzenlenmeyecek. GEÇERLİLİK SÜRESİ Bazı gemiler için liman çıkış belgesi 60 gün süreyle geçerli olacak. Bu gemiler arasında Türk boğazlarında sefer yapanlar, tarama yetki belgesine sahip olanlar, ikmal gemileri ve balıkçı gemileri yer alıyor. Yeni inşa edilen gemiler ise yazılı izinle sefere çıkabilecek ve bu gemilerden liman çıkış belgesi talep edilmeyecek. ÖZEL FAALİYETLER İÇİN DÜZENLEMELER Hidrokarbon arama ve üretim faaliyetlerinde kullanılan gemiler ile destek gemilerinin bazı seferleri, "bitişik liman seferi" olarak değerlendirilecek. Bu gemilerin operasyonları belirlenen liman sahaları ile sınırlandırılacak. SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINA YENİ İZİNLER Liman tesislerine veya yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesine (FSRU) yanaşan LNG gemileri için güvenlik önlemi olarak, gemi operasyonları boyunca en az 60 ton çekme gücüne sahip bir römorkör temin edilmesi ve gemide kılavuz kaptan bulunması zorunlu hale getirildi. İdare veya liman başkanlığı, hava ve deniz koşulları ile seyir emniyetini dikkate alarak, güvenlik tedbiri olarak mevcut römorkör sayısını ve çekiş gücünü artırma yetkisine sahip olacak. Liman tesislerinin yaklaşım kanallarında dönemsel olarak su ürünleri avcılığına izin verilebilecek. Bu izinler, çevre ve seyir emniyetini göz önünde bulundurarak meteorolojik koşullara göre düzenlenecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.