Hava Durumu

#Restoran

TOURISMJOURNAL - Restoran haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Restoran haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türk Lezzetleri Amerikalı Şeflerin Gözdesi Oldu Haber

Türk Lezzetleri Amerikalı Şeflerin Gözdesi Oldu

İZMİR (İHA) - Türk lezzetleri, Amerikalı şeflerin menülerinde daha fazla yer bulmaya başladı. Ege İhracatçı Birlikleri, Ticaret Bakanlığı desteğiyle 5 yıl önce başlatılan Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi ile ABD’ye Türk gıda ihracatını artırmayı hedefliyor. Proje, ABD’ye gıda ihracatını 800 milyon dolardan 1,5 milyar dolara çıkarmayı başardı. Ege İhracatçı Birlikleri’nin Türkiye’de ağırladığı Amerika Aşçılar Federasyonu’nun eski Başkanı Thomas Macrina, Türk ürünlerinin tazeliği ve lezzetini överek, "Türk zeytinyağını diğer ülkelerin zeytinyağlarından ayırt edecek konuma geldim. Türk kuzusu dünyada tartışmasız 1 numara. Türkiye’deki kuzu etinin lezzeti dünyanın hiçbir yerinde yok. TURQUALITY Projesiyle kurduğumuz güçlü bağlar, Türk ihraç ürünlerinin ABD pazarında daha güçlü temsilini beraberinde getirecek. Çok yakında ilk zeytinyağı siparişimizi vereceğiz. Türk markalı zeytinyağları ABD’ye gidecek. Zeytinyağlarını kuru meyve barları takip edecek" dedi. Menülerinde levrek, zeytinyağı ve kuru incir gibi ürünlere sıkça yer verdiğini belirtti. ABD’nin önde gelen şeflerinden ve Chef Hall of Fame üyesi ve US Foods Üst Düzey Yöneticisi Anthony M. Rizzo, "Türkiye’deki insanların üretimdeki becerileri bizim ABD pazarında işimizi kolaylaştırıyor. Türk üreticilerinin hijyen ve sürdürülebilirliği ciddiye almaları ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin daha fazla temsilini sağlayacak. Türk gıda sektörünün ABD pazarında ihracat hacmini 5 milyar dolara çıkarma hedefi son derece gerçekçi" ifadelerini kullandı. TURQUALITY PROJESİ İLE GÜÇLÜ BAĞLAR KURULUYOR Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Hayrettin Uçak, TURQUALITY Projesi kapsamında Amerikalı şefler, üniversiteler ve satın almacılarla güçlü bağlar kurulduğunu belirterek, "Türkiye geneli ABD’ye gıda ihracatımız 2018 yılında 708 milyon dolar iken 2023 yılı sonunda 1 milyar 712 milyon dolara ulaştı. 2024 yılı sonunda 2 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. TURQUALITY Projemizin sonunda 5 milyar dolara yükselmek için büyük adımlar atıyoruz. Bu yolculukta Amerikalı şeflerin bizimle hareket etmesi çok kıymetli. Projemize verdikleri destek için teşekkür ediyoruz" dedi. ABD ve Japonya’daki fuarlarda Amerikalı şeflerle ortak etkinlikler düzenlenecek. 2025’te Japonya’daki Foodex Japan Fuarı’nda Türk mutfağı tanıtılacak. TÜRK BALIĞI ABD SOFRALARINDA Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Türk somonunun ABD’ye ihracatında artış olduğunu ve Türk mutfağının protein odaklı beslenme alışkanlıklarıyla ön plana çıktığını dile getirdi. Turkish Cargo ile taze balık ihracatının da son yıllarda hızlandığını dile getirdi. Girit, "Levrek ve çipurada Avrupa birincisiyiz. ABD’ye ihracatta da levrek ve çipura öne çıkıyor. Son dönemde Türk somonu ihraç etmeye başladık. Peynir ürünlerimiz yöresel marketlerde raflarda yerini alıyor. Düzenli olarak bal ve yumurta ihraç eder hale geldik. Protein esaslı beslenme obeziteyi engelliyor. Ürünlerimizin içindeki değerli yağ asitleri beyin fonksiyonlarına direkt katkı sağlıyor ve akıllı nesillerin yetişmesini sağlıyor" dedi. ŞEFLER TÜRK MUTFAĞINA HAYRAN KALDI Türkiye’ye gelen Amerikalı şefler, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Yaşar Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya geldi. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, Türk ürünlerinden oluşan kahvaltı menüsünün Amerikalı şefler tarafından büyük ilgi gördüğünü belirtti. Seda Genç, "Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Yönetici Şefi Selin Güloğlu önderliğinde, Türkiye’nin gıda ihracatında öncü markalarından Pınar’ın ABD pazarında yer alan ürünlerinden öğrencilerimiz tarafından hazırlanan kahvaltı menüsünde simit, boyoz, karakılçık ekmeği, menemen, peynir çeşitleri ve höşmerim yer aldı. Öğrencilerimiz, Amerikalı şeflere İzmir’in lezzetlerini sundu" diyerek konuşmasını tamamladı. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler, Amerikalı şeflerin Turkish Tastes projesini benimsemesinin Türk gıda ürünlerinin uluslararası tanıtımına büyük katkı sağladığını ifade etti. Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen programa, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Melih İşliel, ve Yaşar Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ferika Özer'in aralarında bulunduğu isimler katılım sağladı.

Trabzon’da Kore Mutfağına Yoğun İlgi Haber

Trabzon’da Kore Mutfağına Yoğun İlgi

TRABZON (İHA) - Trabzon’da Kore mutfağının özgün tatlarını sunan bir restoran, kısa sürede büyük bir ilgiyle karşılaştı. Genç girişimciler tarafından franchising modeliyle açılan restoranda Bibimbab, Mandu ve Japchae gibi ünlü Kore yemekleri servis ediliyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun ilgisiyle karşılaşan işletme, talepler nedeniyle bazı günler mutfaktaki ürünlerin tükenmesi sonucu erken kapanıyor. Açılış sırasında soğuk havaya rağmen uzun kuyrukların oluştuğunu belirten işletme yetkilisi Hilal Yiğci, işletmenin kuruluş hikayesini, "Ben zaten isim hakkı aldığımız firmanın 7 yıldır müşterisiydim. Arkadaşımla otururken bana bir işletme açmak istediğini söyledi. Trabzon'da olmayan bir şeyi yapmasını söyledim. Sonra konuşurken ben de, 'bunu yapmaya ne dersin?' dedim. Araştırdım, süreç ilerledi ve bugün buradayız" şeklinde anlattı. Yiğci, taleplerin beklenenden fazla olduğunu vurgulayarak, bazı ön yargılarla da karşılaştıklarını aktardı. Yiğci, "Kimse gelmez şöyle böyle dediler. Onlara cevap olarak açılışımızın videosunu atıyoruz. Açılış yapalı birkaç gün oldu. Çok yoğun geçiyor. Normalde gece 12'de kapatıyoruz ancak yoğunluktan saat 8'de kapatmak zorunda kalıyoruz. Gelen müşterileri geri çeviriyoruz çünkü mutfakta ürünümüz kalmıyor. Ne kadar fazla ürün alırsak alalım 2 gündür yetiştiremiyoruz. Hava çok soğuk olmasını rağmen açılışta 2-3 saat sıra bekleyenler oldu" dedi. Ayrıca şeflerin merkezden eğitim için gönderildiğini ve menülerinde geniş bir çeşitlilik sunduklarını ekledi.

Bodrum’da Turizm Sezonu Tüm Yıla Yayılacak Haber

Bodrum’da Turizm Sezonu Tüm Yıla Yayılacak

MUĞLA (İHA) - Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk Dengiz, ilçenin turizm potansiyelini artırmak için çeşitli projelerin hayata geçirildiğini açıkladı. Turizm sezonunun uzatılması, nitelikli personel eksikliği ve gıda enflasyonunun etkileri gibi konulara değinen Dengiz, 2025 yılı için çalışmaların hız kazandığını belirtti. 2024 YILI HAREKETLİ GEÇTİ Bodrum, 2024 yazında yoğun ilgi görerek otel doluluk oranlarını yüzde 90 seviyelerine çıkardı. Yılbaşında da benzer hareketlilik bekleniyor. Hazırlıkların başladığını belirten Dengiz, gala yemekleri ve konserlerin planlandığını söyleyerek, "Otellerde kapasite sınırlı olduğu için rezervasyon yaptırmak çok önemli. Son dakikaya bırakmamak gerekiyor. Bu tür organizasyonlar, kış aylarında turizmi canlı tutmak adına büyük önem taşıyor" dedi. DİREKT UÇUŞLAR ARTIYOR İngiltere ve İrlanda’dan başlayan direkt uçuşların büyük talep gördüğünü belirten Dengiz, Almanya’dan da kış sezonu uçuşları için çalışmalar yapıldığını açıkladı. Ancak sadece uçuşların yetmeyeceğini vurgulayarak, "Bodrum'da yaşamın 12 ay canlı kalması gerekiyor. Dükkanlar, barlar ve publar açık olmalı. Bu şekilde, Bodrum her mevsim cazibesini koruyabilir" ifadelerini kullandı. SARIYAZ PROJESİ BAŞARILI OLDU 15 Eylül-15 Ekim arasında uygulanan "Sarıyaz" projesinin turizm sezonunu uzatarak doluluk oranlarını artırdığını aktaran Dengiz, bu tür projelerin turizmin yıl geneline yayılması için kritik olduğunu belirtti. NİTELİKLİ PERSONEL VE GIDA ENFLASYONU Turizm sektöründe personel eksikliğine dikkat çeken Dengiz, "Bodrum'da birçok otel, personel bulmakta zorlanıyor. Sektörde çalışanların eğitimine daha fazla önem verilmesi ve yerel yönetimlerin destek sağlaması gerekiyor. Ayrıca, kamu kurumlarının turizme yönelik bakış açısında da iyileştirmeler yapılmalı" yorumunda bulundu. Gıda maliyetlerindeki artış hakkında da konuşan Dengiz, "Bu yıl gıda enflasyonu yüzde 70'in üzerindeydi. Oteller olarak aldığımız maliyetleri fiyatlara yansıtmamak için çabaladık, ancak sabit döviz kuru hesaplamaları oldukça zorlaştırdı. Bu durum turizm sektörüne ciddi bir baskı oluşturuyor" dedi. OTEL KAPASİTESİ KONTROL EDİLMELİ Dengiz, otel sayısındaki kontrolsüz artışın altyapıyı zorlayacağını ve "otel enflasyonu" riski doğuracağını belirtti. 1 milyondan fazla turist ağırlayan bölgede, turizm zabıta biriminin daha etkin çalışması gerektiğini vurguladı. TANITIM FUARLARI KRİTİK ÖNEM TAŞIYOR Bodrum’un turizm fuarlarında tanıtımının sürdüğünü aktaran Dengiz, İzmir Turizm Fuarı’nda önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, 2025 yılı için projeleriyle Bodrum’u daha ileriye taşıyacaklarını söyledi. "Bodrum'un turizmde hak ettiği yeri alması için elimizden geleni yapıyoruz. Hem yerel yönetimlerle hem de sektör temsilcileriyle iş birliği içinde çalışarak Bodrum'u daha iyi bir noktaya taşıyacağız" diyerek konuşmasını tamamladı.

Yılbaşı Rezervasyonunda Mağdur Olmamak İçin Dikkat Haber

Yılbaşı Rezervasyonunda Mağdur Olmamak İçin Dikkat

Yılbaşı kutlamaları için otel ve restoranlar yoğun bir tanıtım sürecine girdi. Ancak bu dönemde dolandırıcılar da boşta durmuyor. Popüler işletmelerin internet sitelerinin görüntülerini ve isimlerini kopyalayan dolandırıcılar, tüketicilere cazip teklifler sunarak e-posta ve mesaj yoluyla ulaşıyor. Bu tür yöntemlerle tüketicilerin parasını ele geçirmeye çalışan dolandırıcılara karşı dikkatli olmak çok önemli. SÖZLEŞMELER DİKKATLE OKUNMALI Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, yılbaşı döneminde otel ve tatil rezervasyonlarındaki artışa dikkat çekerek tüketicileri uyardı. Kılıç, son dakikaya bırakılan rezervasyonlarda dolandırıcılık riskinin arttığını belirterek, "Otel rezervasyonu yapmadan hizmet sağlayıcının sunduğu sözleşme dikkatle okunmalı. İptal ve değişiklik koşullarını önceden öğrenmek, oluşabilecek sorunların önüne geçebilir" dedi. Kılıç ayrıca, internet üzerinden yayımlanan sahte ilanların arttığını belirterek tüketicileri dikkatli olmaları konusunda uyardı. BELGELER SAKLANMALI Rezervasyon yaparken bilinen ve güvenilir platformları tercih etmenin önemine değinen Kılıç, daha önce olumsuz geri bildirim alan veya şikayet edilen sitelerden uzak durulmasını tavsiye etti. Rezervasyon onay e-postaları, ödeme belgeleri ve sözleşmelerin saklanmasının önemine vurgu yapan Kılıç, "Bu belgeler, ileride yaşanabilecek sorunlarda önemli yasal dayanak olacaktır" dedi. Belgelerin, hakların korunması ve tazmin taleplerinin desteklenmesi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. GÜVENİLİR SİTELER SEÇİLMELİ Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Sayit Karabağlı, yılbaşı öncesi rezervasyonlarda yoğun bir artış olduğuna işaret etti. Karabağlı, bilinen ve güvenilir işletmelerin tercih edilmesini tavsiye ederek, "Güvenilir sitelerden rezervasyon yaptırılmalı, işletme sahipleri ve müşteriler aynı günün sabahı rezervasyonlarını teyit etmeli. Çünkü kötü niyetli insanlar farklı isimler kullanarak rezervasyon yaptırmakta, sonra gelmeyerek işletmeye zarar vermektedir" dedi. Rezervasyon teyidi yapılmayan durumlarda, müşterilerin özel günlerinde kapıda kalma riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyledi. YETKİLİLER DAHA SIKI DENETİM YAPMALI Ergün Kılıç, sadece tüketicilerin değil, yetkili kurumların ve sektör temsilcilerinin de bu dönemde sorumluluk taşıdığını belirtti. Denetim ve piyasa gözetimi faaliyetlerinin artırılmasının önemine değinen Kılıç, "Piyasa gözetimi ve denetiminden sorumlu kuruluşlar, bu sorunları işletmelerin inisiyatifine bırakmamalı. Haksız ticari uygulamalara karşı tüketicilerin korunması için daha sıkı önlemler alınmalı. Esnaf odaları ve sektörel kuruluşlar, üyelerinin yasalara uygun hareket etmesini sağlamak amacıyla iç denetim mekanizmalarını devreye sokmalı. Kurallara aykırı hareket eden işletmelere yönelik uyarılar yapılmalı ve gerekirse disiplin işlemleri uygulanmalıdır" uyarısında bulundu. Tüketicilere de şikayetlerini yetkili kurumlara iletmeleri konusunda çağrı yaptı.

TÜRES'in yüzde 10 İndirim çağrısı restoranlarda karşılık bulmadı Haber

TÜRES'in yüzde 10 İndirim çağrısı restoranlarda karşılık bulmadı

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl'ün geçtiğimiz gün ‘Restoranların bütün menülerde yüzde 10 indirim yapması' konusundaki çağrısı İstanbul'daki TÜRES'e üye olmayan restoranlarda karşılık bulmadı. Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl'ün geçtiğimiz gün yaptığı çağrı ile "Sektörümüzde son zamanlarda oluşan fiyat pahalılığı algısını kırmak ve sektörü tekrar hareketlendirmek için bütün menülerde veya menülerin bir kısmında yüzde 10 indirim yapılması konusunda TÜRES üyelerine ve sektöre çağrıda bulunuyoruz" ifadesini kullanmıştı. İstanbul'daki restoran sahipleri, ekonomik koşullar ve maliyet artışları nedeniyle böyle bir indirimin mümkün olmadığını belirtti. Restoran sahipleri, mevcut ekonomik şartlarda menülerde indirim yapmanın işletmelerini zor duruma sokacağını ifade etti. İstanbul'da bazı semtlerdeki restoranlar bu çağrıya uymayacaklarını söyleyerek fiyatlarının zaten uygun olduğunu belirtti. Bazı esnaflar ise artan kira, elektrik ve diğer giderlerin zamlarını bile menülere henüz yansıtmadıklarını söyledi. İşlerin düştüğünü belirten restoran sahipleri çözümün indirimle olmayacağını söyleyerek TÜRES'e bağlı restoranların indirime gitmesinin normal olduğunu, restoranlar ile arasında yüzde 50'nin üzerinde fark olduğunu belirtti.

Çeşme’de yılbaşı için otel ve restoran rezervasyonları iyi Haber

Çeşme’de yılbaşı için otel ve restoran rezervasyonları iyi

Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ÇESO) Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme esnafının yılbaşı hazırlıklarını sürdürdüğünü belirterek, otel ve restoranlarda rezervasyonların oldukça iyi olduğunu ve Çeşme esnafının yılbaşı beklentisinin yüksek olduğunu söyledi. Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Köfüncü, oda üyesi otellerin birçoğunun açık olduğunu ve restoranların da yılbaşı için özel menü hazırlıkları olduğunu belirterek, "Yılbaşına daha zaman var. Umarım bu kalan süre içinde de rezervasyonlar devam eder ve doluluğu yakalarız. Esnafımıza yakışacak bir şekilde yeni yıla girmek istiyoruz. Misafirlerimizi en iyi şekilde eğlendirmek istiyoruz. Esnafımdan hiçbir kuşkum yok." dedi. "İçi dolu, verimli bir fuar olduğunu düşünüyorum" Travel Turkey İzmir fuarında stant açan Çeşme otellerinin stantlarının yanı sıra Çeşme standını da ziyaret ettiğini söyleyen Köfüncü, "Travel Turkey'e birinci gün Çeşme Turizm Fakültesi'nde Gastronomi Akademisi açılışı olduğu için katılamadım. İkinci gün Çeşmer'deki bir turistik otelin fuardaki kokteyline katıldım. Çeşme Kaymakamımız ile birlikte Travel Turkey'deki Çeşme standımızı ziyaret ettim. Gayet güzel bir stant olmuş.. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Aldığımız bilgiye göre, ziyaret eden herkesin memnun olduğunu öğrendik. Fuara katılan diğer dostlarımızı da ziyaret etme olanağım oldu. İçi dolu, verimli bir fuar olduğunu düşünüyorum" diye belirtti. "Gastronomi Akademisi Çeşme için büyük kazanım" Çeşme Turizm Fakültesi bünyesinde, bir hayırseverin katkısıyla açılan Gastronomi Akademisi'nin Çeşme için büyük bir kazanım olduğunu da ifade eden Köfüncü, "Çeşme Turizm Fakültesi bünyesinde, bir hayırseverin büyük katkısı ile yapılan Gastronomi Akademisi'nin açılışında, Kaymakamımız Mehmet Maraşlı ile birlikte, Ege Üniversitesi Rektörü Necdet Budak Çeşme Turizm Fakültesi Dekanı Bilgehan Gültekin ile görüştük. En çok sevindiğim, böyle bir hayırseverin, böyle kısa bir sürede Gastronomi Akademisi'ni Çeşme'ye kazandırması. Gastronomi, Çeşme'mizin olmazsa olmazı. Gastronomi bölümünde gençlerimizin yetişeceğine, iyi aşçılar çıkacağına inanıyorum. Çok güzel bir Gastronomi Akademsi olmuş. Çeşme için müthiş bir kazanım. Çeşme'ye kazandıranlara teşekkür ederim. En ufak detaya kadar düşlünülmüş. Çeşme adına yapımına vesile olanlara çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.