Hava Durumu

#Roma Dönemi

TOURISMJOURNAL - Roma Dönemi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Roma Dönemi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Düzce'de Roma Dönemine Ait Tiyatro Bileti Bulundu Haber

Düzce'de Roma Dönemine Ait Tiyatro Bileti Bulundu

DÜZCE (İHA) - Düzce Belediyesi’nin destekleriyle Konuralp Müze Müdürlüğü başkanlığında yürütülen ve yılın 12 ayında kesintisiz devam eden Konuralp Antik Tiyatro kazılarında, yeni tarihi eserler gün yüzüne çıkarıldı. Buluntular arasında, Roma dönemine ait pişmiş topraktan yapılmış tiyatro bileti ile Dionysos heykeli asa başı "Thyrsus" en dikkat çekenler oldu. TARİHİ BULUNTULAR TANITILDI Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ve Konuralp Müze Müdürü İhsan Aslan, kazılarda elde edilen eserleri basın mensuplarına tanıttı. Müdür Aslan, "Çapı 2,3 cm kalınlığı 0,3 cm olan bu tiyatro biletinin ön yüzünde siyah firniş üzerinde kazıma tekniğinde bitkisel gül motifi işlendiği görülmektedir. Arka yüzeyinde oturma sıra alanının işareti V (5.sıra) gösterilmektedir. Pişmiş topraktan yapılmış yuvarlak para formundaki tiyatro biletinin Erken Roma dönemine ait olması, burada oyunların oynandığını ve oyunlarda bilet kesildiğini gösteriyor" dedi. THYRSUS ASA BAŞI DİKKAT ÇEKİYOR Aslan, "Bir Afrodit heykelciği ile karşılaştık. Arles tipindeki gibi vücut alt bölümünün bir himationla sarılı, himationun göbek bölgesinde tomarlanarak sol eli ile giysisini tuttuğu görülmektedir. En büyük buluntumuz ise Thyrsus, antik Yunan ve Roma mitolojisinde özellikle şarap ve eğlence tanrısı Dionysos ile ilişkilendirilen sembolik bir rezene dalından asanın baş kısmıdır. Thyrsus, uzun bir sopa üzerine bağlanmış enginar/kozalak ve sarmaşık ya da asma dallarıyla süslenmiş bir asadır" ifadeleriyle buluntular hakkında bilgi verdi. KONURALP, DÜZCE’NİN SAKLI CENNETİ Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Dionysos asa başı figürünün dünyada büyük ilgi gördüğünü vurguladı. "Bu figür, halihazırda İtalya’da milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Napoli Arkeoloji Müzesi’nde Genç Dionysos heykelinde sergileniyor. Konuralp turizm kaynaklarımız arasında en eşsiz, en bakir olandır. Bu güzel kaynağı en güzel şekilde değerlendirecek, Düzce’mizin artık çok başka kulvarlarda en üst sıralara çıkmasını sağlamaya devam edeceğiz" dedi.

Ürdün'ün Roma döneminden kalan su yolu Haber

Ürdün'ün Roma döneminden kalan su yolu

Antik alanın bağlı olduğu Beni Kinane Tarihi Eserler Müdürü Musa Melkavi, nisan ayında ziyaretçilere kapılarını açan su tüneli hakkında, AA muhabirine bilgi verdi. Su tünelinin uzunluğunun 420 metre olduğunu belirten Melkavi, "Burası, Dekapolis su yolunun bir parçasıdır. Tünel, Suriye’nin güneyindeki Dera iline bağlı Dail köyünden, Ürdün topraklarındaki Dekapolis kentlerine kadar uzanmaktadır." dedi. Bölgedeki su kaynaklarının çokluğuna işaret eden Melkavi, "Roma şehirleri, özellikle Ummu Kays, en gelişmiş şehirlerden biri olarak keşfedilene kadar bölgede insan yerleşimine ve kalkınmasına katkı sağlayan birçok su sistemi ile öne çıktı." diye konuştu. Ummu Kays Su Tüneli'nin Romalılardan İslam dönemine kadar işlevini sürdürdüğünü aktaran Melkavi, bölgede bulunan kil ve kurşundan yapılmış tarihi su borularının bunu kanıtladığını ifade etti. Melkavi, bölge halkının haberdar olduğu su tünelinin keşfinin 1989’da başladığını, özellikle 2016-2018 döneminde hız kazanarak, 2019 yılında açılmak üzere çalışmaların yoğunlaştırıldığını söyledi. Tünelin yatırım yapılmak üzere Turizm Bakanlığına devredildiğini belirten Melkavi, tünelin Kral 2. Abdullah Kalkınma Fonuna bağlı Ürdün Mirasını Yaşatma Şirketi tarafından yönetildiğini ve burada emekli askerlerin istihdam edileceğini kaydetti. Melkavi, su tünelinin nisan ayında turizm amacıyla ziyaretçilere kapılarını açtığını hatırlattı. Tünelin boyutlarına ilişkin Melkavi, "Tünelin girişi yerin 10-15 metre altında bulunuyor. Yüksekliği ise 1,65 ila 4 metre arasında değişiyor ancak bazı noktalarda bunu da aşabiliyor." dedi. Melkavi, tünelin restorasyonunda küçük taşların düşmesini engellemek için demir bir ağ kullanıldığını, alarm zilleri ve aydınlatmanın eklendiğini belirtti. Roma döneminde Dekapolis’i oluşturan 10 şehirden biri olan Ummu Kays, tarihte "Gadara" ismiyle anılıyordu. Bazı kaynaklar, Ummu Kays'a kadar uzanan su tünelini "Antik çağın en uzun su tüneli" şeklinde niteliyor. Ürdün’ün antik Ummu Kays şehri Ürdün kuzeyindeki İrbid vilayetine yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Ummu Kays şehrinin tarihi, antik Roma dönemine kadar uzanıyor. Tarih boyunca şair ve filozoflarıyla nam salan şehir, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından "2022 yılında En İyi Turizm Köyleri Listesine" girdi. Ummu Kays şehri, Yermuk Nehri, Golan Tepeleri ve Taberiye Gölü’ne yakınlığından dolayı coğrafi konumu itibarıyla da öne çıkan bir şehir olarak değerlendirildi. Yaklaşık 550 dönüm araziye sahip olan antik kentte, Yunan, Roma, Bizans ve İslam döneminden tarihi eserler bulunuyor. Ürdün, resmi verilere göre, kent yaklaşık 100 bin tarihi ve turistik mekana ev sahipliği yapıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.