Hava Durumu

#Sabiha Gökçen Havalimanı

TOURISMJOURNAL - Sabiha Gökçen Havalimanı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sabiha Gökçen Havalimanı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yolcu Patlaması: 2024’ün İlk Yedi Ayında 69 Milyon Yolcu Taşındı Haber

Yolcu Patlaması: 2024’ün İlk Yedi Ayında 69 Milyon Yolcu Taşındı

İstanbul’un havalimanlarında yolcu sayıları bu yıl rekor seviyelere ulaştı. 2024’ün ocak-temmuz döneminde, toplamda 69 milyon 337 bin 172 kişi İstanbul’daki havalimanlarını kullandı. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 5 milyon 915 bin 118 yolcu artışıyla dikkat çekti. Kovid-19 pandemisinin etkilerinin sona ermesiyle, küresel havacılık sektörü toparlanırken, Türkiye’deki havalimanları da bu yükselişten payını aldı. İstanbul Havalimanı’nda Dış Hat Yolcularında Yoğun Artış Ocak-temmuz döneminde İstanbul Havalimanı’ndan toplamda 45 milyon 688 bin 593 yolcu geçiş yaptı. İç hatlarda 9 milyon 924 bin 954 yolcu ağırlayan havalimanı, dış hatlarda ise 35 milyon 763 bin 639 yolcuya ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında iç hat yolcularında yüzde 4’lük bir düşüş görülürken, dış hat yolcularında yüzde 9 artış yaşandı. Toplamda ise yolcu sayısında yüzde 6 oranında bir artış kaydedildi. Sabiha Gökçen Havalimanı Rekor Artış Yaşadı Sabiha Gökçen Havalimanı da yılın ilk yedi ayında önemli bir büyüme kaydetti. İç hat yolcu sayısı 11 milyon 340 bin 737, dış hat yolcu sayısı ise 12 milyon 307 bin 842 olarak belirlendi. Bu rakamlarla birlikte, Sabiha Gökçen Havalimanı, geçen yıla oranla toplamda 3 milyon 272 bin 489 daha fazla yolcuyu ağırlayarak yolcu sayısını yüzde 16 artırmış oldu. İç hatlarda yüzde 18, dış hatlarda ise yüzde 14 oranında bir artış kaydedildi. Uçuş Sayıları da Tırmanışta Yolcu sayılarındaki bu büyümeye paralel olarak uçuşlarda da artış yaşandı. İstanbul Havalimanı’nda bu yılın ocak-temmuz döneminde toplam 299 bin 662 uçuş gerçekleştirilirken, bu sayı geçtiğimiz yıl 289 bin 962 idi. Seferlerde yaklaşık yüzde 3’lük bir artış kaydedildi. Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ise uçuşlar yüzde 7,5 oranında arttı. Toplamda 139 bin 226 uçuş gerçekleştirilirken, bu sayı geçen yıl aynı dönemde 129 bin 387 olarak kayıtlara geçmişti. Uçuşlardaki bu artış, havalimanının büyüme ivmesini koruduğunu gösterdi. Atatürk Havalimanı da Büyüme Eğiliminde Atatürk Havalimanı, ticari uçuşlara kapalı olmasına rağmen, özel ve kargo uçuşlarıyla aktif kalmaya devam ediyor. 2024’ün ilk yedi ayında havalimanında toplam 16 bin 24 sefer düzenlendi. Bu rakam, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre 1081 sefer artış gösterdi.

AJet, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Üsküp uçuşlarına başladı Haber

AJet, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Üsküp uçuşlarına başladı

Türk Hava Yolları'nın düşük maliyetli havayolu şirketi AJet, Cumartesi günü İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan Üsküp Uluslararası Havalimanı'na ilk uçuşunu gerçekleştirdi. AJet, yeni doğrudan uçuşlarını haftada dört kez, Pazartesi, Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri gerçekleştirecek. Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan kalkış saati 11:30, Üsküp Havalimanı'na varış saati ise 13:00. Üsküp Uluslararası Havalimanı'ndan kalkış saati 14:00, Sabiha Gökçen Havalimanı'na varış saati ise 15:30 olacak. Uçuş biletleri AJet'in web sitesinde satışa sunuldu. AJet, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'ndaki üssünden Kuzey Kıbrıs, Batı Avrupa ve Batı Asya'ya hem iç hat hem de dış hat uçuşları gerçekleştiriyor. TAV Makedonya tarafından yapılan açıklamada, "AJet tarafından işletilen, Üsküp Uluslararası Havalimanı'ndan İstanbul'a düzenli veya yıl boyunca sürecek bu yeni hattın başlaması, AJet'in genişleme stratejisinde önemli bir kilometre taşıdır. Haziran ayında Üsküp Havalimanı'ndan Bodrum ve Antalya'ya yapılan operasyonları devralarak ve başlatarak Türkiye ile Kuzey Makedonya arasındaki bağlantıyı güçlendirdik. Ayrıca, bu yeni uçuş seçeneği, Üsküp ve İstanbul arasındaki seyahat fırsatlarını artırıyor," denildi. TAV Makedonya Genel Müdürü Nejat Kurt, bu yeni seyahat seçeneğinin veya yıl boyunca sürecek bu yeni uçuşun, Üsküp ve İstanbul arasında uygun bağlantılar arayan yolculara TAV Makedonya'nın sunduğu hizmetleri zenginleştirdiğini belirtti. AJet, yeni rotanın sadece iki ülke arasındaki bağları güçlendirmekle kalmayıp aynı zamanda yolculara daha fazla seyahat seçeneği sunma hedefini de desteklediğini vurguladı. AJet CEO'su Kerem Sarp, "Bu yeni rota sadece iki ülke arasındaki bağları güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda yolcularımıza daha fazla seyahat seçeneği sunma hedefimizi de destekliyor. AJet olarak, uygun fiyatlı hizmet sunmaya ve müşterilerimizin seyahat deneyimini sürekli olarak geliştirmeye kararlıyız" dedi. Groupe ADP üyesi TAV Havalimanları'nın bir yan kuruluşu olan TAV Makedonya, 2024 yılının ilk yarısını, yani Ocak-Haziran dönemini, Üsküp Uluslararası Havalimanı ve Ohrid Aziz Pavlus Havalimanı'nda toplam 1.458.299 yolcu ile tamamladı. Bu, 2023 yılının aynı dönemine göre %9'luk bir artışa işaret ediyor. Uçuş sayısı açısından, 2024'ün ilk 6 ayında 11.843 uçuş gerçekleştirildi ve bu da 2023'e göre daha fazla uçuş anlamına geliyor.

Sabiha Gökçen'den İskoçya’nın başkenti Edinburgh’a yeni hat Haber

Sabiha Gökçen'den İskoçya’nın başkenti Edinburgh’a yeni hat

Yeni uluslararası hat ile Türkiye ve İskoçya arasında turizm, ticaret ve kültürel ilişkilerin güçlendirilmesi hedefleniyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan (İSG) İskoçya’nın başkenti Edinburgh’a (EDI) uçuşlar, 27 Haziran itibarıyla başladı. Pegasus Hava Yolları’nın Edinburgh’a başlattığı bu yeni uluslararası hat, perşembe ve pazar günleri olmak üzere haftada iki frekans olarak gerçekleştirilecek. Temmuz ayının son haftası itibariyle seferlerin haftada 4 güne yükseltilmesi bekleniyor. Bu yeni rota, Pegasus Hava Yolları’nın 2024 yılında başlattığı 7. yeni uluslararası hat oldu. Daha önce sırasıyla Hırvatistan'da Zagreb (ZAG), Mısır'da Sfenks (SPX), Kazakistan'da Aktau (SCO), Bulgaristan'da Sofya (SOF), Moldova'da Kişinev (RMO) ve Slovakya’da Bratislava (BTS) hatları açılmıştı. Bu gelişmeyle birlikte ISG, 54 ülkede 40 iç hat ve 124 dış hat olmak üzere toplamda 164 destinasyona bağlantı sağlıyor. “Birleşik Krallık, yolcu sayısı açısından her zaman en yoğun ilk 5 ülke arasında“ İSG CEO’su Alp Er Tunga ERSOY, yeni hat açılışıyla ilgili olarak, ''Sabiha Gökçen için Birleşik Krallık, yolcu sayısı açısından her zaman en yoğun ilk 5 ülke arasında yer almaktadır. İki ülke arasında güçlü tarihi bağlar, ekonomik ilişkiler ve önemli bir turizm ortaklığı bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl Türkiye, Birleşik Krallık’tan yaklaşık 4 milyon turist ağırlamıştır. Türkiye’nin en büyük dördüncü ihracat pazarı olan Birleşik Krallık’la 2023 yılı ticaret hacmimiz 19,5 milyar dolara ulaşmıştır. Bu hattımızın hali hazırda var olan sıcak ilişkileri daha da güçlendirmesini, iş birliği imkanlarını artırmasını ve yılın geri kalanında ek 21.000 uluslararası yolcuyu meydanımıza kazandırmasını bekliyoruz” dedi. “Açtığımız her yeni hatla Türkiye’nin turizm potansiyeline önemli katkılar sağlıyoruz” Açtıkları her yeni hatla Türkiye’nin turizm potansiyeline önemli katkılar sağladıklarını belirten Pegasus Hava Yolları CEO'su Güliz Öztürk, “İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Edinburgh’a başlattığımız direkt uçuşlarımızla, bu misyonumuzu bir adım daha ileriye taşımaktan mutluluk duyuyoruz. Uçuş ağımızı genişlettikçe Türkiye ile diğer ülkeleri, kültürel ve ekonomik olarak birbirine bağlamaya devam edeceğiz” dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı bayramda tüm zamanların yolcu rekorunu kırdı Haber

Sabiha Gökçen Havalimanı bayramda tüm zamanların yolcu rekorunu kırdı

Bayram tatilinin 9 gün olması ve okul yaz tatili ile birlikte başlaması nedeniyle İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı bu bayram da yolcu ve uçuş sayılarında rekor kırdı. Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın 9’uncu en yoğun havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı, tatil dönüşü yaşanan yoğunlukla birlikte günlük yolcu ve uçak sayısında bugüne kadarki en yüksek rakamına ulaştı. 23 Haziran’da havalimanından 132.550 yolcu giriş ve çıkış yaparken, uçak iniş kalkış sayısı da 725 oldu. Beklenen yoğunluk öncesinde havalimanında yolcu sirkülasyonunu rahatlatmak adına yapılan tüm hazırlık ve önlemlerin hayata geçirilmesi, misafirlere büyük rahatlık sağladı. Operasyon, güvenlik ve temizlik için yapılan ilave planlamalar, ek personellerin görevlendirilmesi ve terminal içerisinde gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları yolcuların işlem süreçlerini hızlandırdı ve sorunsuz bir şekilde kapılarına ulaşmalarını kolaylaştırdı. Özellikle dış hat pasaport kontrol noktalarında, güvenlik geçişlerinde ve E-pasaport banko alanlarındaki revizasyon çalışmaları uluslararası seyahat eden misafirler için yolculuğu kolaylaştırdı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nı 9 günde 1 milyondan fazla yolcu kullandı Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bayram tatili süresince tüm zamanların en yüksek uçuş ve yolcu rakamlarına ulaşıldı. Tatili kapsayan 14-23 Haziran tarihleri arasında Sabiha Gökçen Havalimanı’nda 7 bin 18 uçak trafiği gerçekleşirken 1 milyon 253 bin 657 yolcuya hizmet verildi. İSG CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, “Okulların kapanması ve Kurban Bayramı tatiliyle birlikte turizm sezonunun en yoğun dönemi başlamış oldu. Bu süreçte beklenen yoğunluktan misafirlerimizin etkilenmemesi amacıyla günler öncesinden iyileştirme hazırlıklarımızı tamamladık. İstanbul’a dönüşlerin Pazar günü yoğunlaşmasıyla terminalimizde rekor hareketlilik gördük. Tüm zamanların uçuş ve yolcu sayısı rekoru kırıldı. Bu başarıda emeği geçen, bayram öncesi ve tatil esnasında özveriyle beklenen yoğunluğu karşılayabilmek, misafirlerimize mükemmel seyahat deneyimi sunabilmek için çalışan tüm çalışma arkadaşlarıma ve iş ortaklarımıza teşekkür ederim. İstanbul Sabiha Gökçen’i Avrupa ve dünya genelindeki havalimanları arasında çok daha yukarılara taşıyacak stratejik hamlelerimiz devam edecek” dedi. 2023 yılını 37.1 milyon yolcu rekoru ile tamamlayan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, Avrupa Uluslararası Havalimanları Konseyi’ne göre (ACI EUROPE) yılda 25 milyon ila 40 milyon yolcu ağırlayan ‘mega havalimanları’ kategorisinde, yolcu yoğunluğunda yüzde 13,2’lik artışla 2. sırada yer alıyor. İkinci pistin artırdığı yolcu kapasitesiyle Türkiye turizmine önemli katkılar sunan Sabiha Gökçen Havalimanı, 2024 yılı başından bu yana uluslararası 9 yeni hat açarak İstanbul’un küresel bağlantı ağını genişletti. Şehir içi ulaşım çeşitliliği ve merkezlere olan yakınlığıyla ‘şehrin havalimanı’ olarak adlandırılan Sabiha Gökçen Havalimanı; 54 ülkede 40 iç hat ve 124 dış hat noktasına hizmet verirken genel olarak 164 destinasyonla güçlü bağlantılara sahip.

Sabiha Gökçen Havalimanı tatil yoğunluğuna hazır Haber

Sabiha Gökçen Havalimanı tatil yoğunluğuna hazır

Şehrin Havalimanı Sabiha Gökçen, turizm sezonuna hazır hale geldi. İSG CEO Vekili Kerem Maybek, “Tatil sezonunun açılmasıyla havalimanımızda misafirlerimize kolay ve konforlu bir seyahat deneyimi sunabilmek için tüm hazırlıklarımızı yaptık” dedi. Türkiye'nin ikinci büyük havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, tatil döneminin başlamasıyla birlikte hizmet kalitesini daha da yukarılara taşıyacak hazırlıklarını tamamladı. 2023 yılını 37.1 milyon yolcu rekoru ile tamamlayan Sabiha Gökçen, yılın ilk beş ayında 16.2 milyon yolcuyu ağırladı. Yılda 25 milyon ila 40 milyon yolcu ağırlayan 'mega havalimanları' kategorisinde, yolcu yoğunluğunda yüzde 13,2 artışla 2. sırada yer alan Sabiha Gökçen Havalimanı, ikinci pist ile artırdığı yolcu kapasitesiyle Türkiye turizmine katkı sunmaya ve turistlere daha konforlu bir seyahat deneyimi yaşatmaya devam ediyor. Şehir içi ulaşım çeşitliliği ve merkezlere olan yakınlığıyla ‘Şehrin Havalimanı’ olarak adlandırılan Sabiha Gökçen Havalimanı; 40 iç hat, 124 dış hat bağlantısı olmak üzere 52 ülkede toplam 164 destinasyona konforlu erişim sağlıyor. “İyileştirme çalışmalarımızı beklenen okul ve bayram tatili öncesi tamamladık” İSG CEO Vekili Kerem Maybek, “2024 turizm sezonu erken başladı ve bu hareketliliğe paralel terminal içerisinde iyileştirme çalışmalarımızı, beklenen okul ve bayram tatili öncesi tamamladık. Terminaldeki yolcu sirkülasyonunu rahatlatmak adına ilave kapı ve X-Ray cihazları konumlandırdık. Yolcularımızın seyahat konforunu artırmak için operasyon, güvenlik ve temizlik ekiplerinde ek personel görevlendirdik. Beklenen yoğunluk nedeniyle hijyen önlemlerini de artırdık. Özellikle dış hat yolcularının pasaport kontrol noktalarından geçişini kolaylaştırmak için X-Ray cihazları 5 metre ileri çekilerek güvenlik bölgesindeki alan rahatlatıldı. E-pasaport bankolarının sayısı artırılırken ileriye dönük Giden ve Gelen katlarında pasaport kontrol alanı genişleme projelerimiz de mevcut. Ayrıca havacılık güvenliğini geliştirme kapsamında terminalimizin BHS (Şut Altı) Sistemlerini daha hızlı bagaj işleme süresi ve daha efektif bagaj operasyonu sağlayabilecek şekilde yeniden tasarladık ve şekillendirdik” şeklinde konuştu. Yolcuların otopark taleplerini karşılama amaçlı yürütülen çalışmalardan söz eden Maybek, “Eski terminal önündeki 474 araç kapasiteli otoparkı bayram yoğunluğunu karşılayabilecek şekilde misafirlerimizin hizmetine açtık. Artan talebi karşılamak için uzun vadede “Üçgen Açık Otopark Projesi” olarak adlandırdığımız açık otopark alanı projesine yönelik çalışmalar da Gelen Yolcu Katı doğu tarafında başladı.” değerlendirmelerinde bulundu. Dijital çözümlerle hızlı ve kolay yolculuk Dijital çözümlerle, yolculuk öncesi işlemleri daha hızlı ve kolay hale getirdiklerini vurgulayan Kerem Maybek, “Misafirlerimiz Sabiha Gökçen Mobil Uygulaması’ndan tüm uçuş bilgilerini anlık takip edebilir. Ayrıca terminalimizde bulunan self servis kioskları ile check-in işlemlerini yapabilir, çipli pasaportları ile Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi’ni kullanarak sıra beklemeden e-pasaport bankolarından işlemlerini tamamlayabilir” dedi. 5 ayda 9 yeni uluslararası hat açıldı Avrupa’nın en yoğun 9. havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, sene başından bu yana uluslararası 9 yeni hattı hizmete açtı. Pegasus Havayolları’nın Hırvatistan’ın Zagreb (ZAG), Mısır’ın Sphinx (SPX), Kazakistan'ın Aktau (SCO), Bulgaristan'ın Sofya (SOF), Moldova’nın Kişinev (RMO) ve Slovakya'nın Bratislava (BTS) bağlantıları ile Ajet’in Mısır’da Sphinx (SPX), Mısır merkezli havayolu şirketi Air Cairo’nun ve Air Arabia Egypt Havayolu'nun Kahire (CAI) seferleri başladı. Ek olarak Pegasus’un İskoçya, Edinburgh (EDI) ve İran, Meşhed (MHD) hattı bu yılın yeni rotaları arasında yer alıyor.

Air Cairo Sabiha Gökçen Havalimanı'na uçuş başlattı Haber

Air Cairo Sabiha Gökçen Havalimanı'na uçuş başlattı

Mısır merkezli havayolu şirketi Air Cairo, İstanbul Sabiha Gökçen'e ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Avrupa'nın en yoğun ilk 10 havalimanı arasında yer alan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, dünyanın turizm merkezlerini yeni rotalarla İstanbul'a bağlayarak küresel ağını genişletmeye devam ediyor. Havalimanı'nın yeni iş birliği kapsamında Mısır merkezli havayolu şirketi Air Cairo, 6 Haziran 2024 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen'e (İSG) ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Su takı seremonisi ile karşılanan ilk Air Cairo uçağının yolcuları da terminalde çiçek ve çikolatalarla karşılandı. Air Cairo, Kahire (CAI) İstanbul Sabiha Gökçen (SAW) seferlerini 109 koltuk kapasiteli Embraer E-190 LR'yi kullanarak her perşembe ve pazar günü haftada 2 kez düzenleyecek. Havayolu şirketi önümüzdeki dönem uçuş frekansını haftada 5'e çıkarmayı hedefliyor. Air Cairo, Pegasus ve Ajet'in Cairo-Sphinx (SPX) hattıyla birlikte Nile Air ve Air Arabia Egypt Cairo'dan (CAI) sonra İstanbul Sabiha Gökçen - Kahire güzergahında faaliyet gösteren 5. havayolu şirketi oldu. Yeni uluslararası hizmetin yılın geri kalanında havalimanına ilave 13 bin yolcu ile katkıda bulunması bekleniyor. Air Cairo CAI hattı, 1979 yılından beri UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Kahire ile tarih ve kültür zenginliğiyle ünlü bir diğer büyülü şehir İstanbul'un bağlarını güçlendirecek. Böylece Mısır'da turistlerin ilgi gösterdiği Kahire Müzesi, Piramitler bölgesi, Nil Irmağı çevresine ulaşım, Sabiha Gökçen'den daha kolay ve konforlu hale dönüşecek. “Mısır'ın kapıda vize uygulaması yolcu sayısını yüzde 57 artırdı” Air Cairo iş birliği ile ilgili açıklama yapan İSG CEO Vekili Kerem Maybek, "Geçen yıl Türkiye ve Mısır arasındaki stratejik iş birliği anlaşması kapsamında Türk vatandaşlarına uygulanan kapıda vize imkanı, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirdi. Kapıda vize uygulaması havalimanımızdan Mısır'a olan uçuşlarda önemli bir artışa neden olurken Nisan 2023 rakamlarına kıyasla Nisan 2024'te Mısır'a aylık yolcu sayısı yüzde 57 artışla 35 binden 55 bine yükseldi. Bu rakamları Mısır'daki 8. hattımız olan Air Cairo ile birlikte daha da artırmayı hedefliyoruz. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı olarak iki ülke arasındaki stratejik bağlantıları güçlendirmekten gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı. Ulaşım çeşitliliği ve merkezlere olan yakınlığıyla ‘Şehrin Havalimanı' olarak adlandırılan Sabiha Gökçen Havalimanı, 40 iç hat, 124 dış hat bağlantısı olmak üzere 52 ülkede toplam 164 destinasyona konforlu erişim sağlıyor.

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan 4 yeni destinasyona uçuş başlayacak Haber

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan 4 yeni destinasyona uçuş başlayacak

Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, peş peşe eklenen yeni rotalarla İstanbul’u dünyanın pek çok şehrine bağlıyor. Pegasus Havayolları, mayıs ayında İstanbul Sabiha Gökçen’den Bulgaristan'ın Sofya, Moldova’nın Kişinev, Kazakistan'ın Aktau ve Slovakya'nın başkenti Bratislava şehirlerine uçacak. 1 Mayıs'tan itibaren Sofya (SOF) hattı pazartesi, çarşamba, cuma günleri olmak üzere haftada üç frekansla, 5 Mayıs’ta başlayacak Kişinev (RMO) uçuşları haftada iki sefer, 12 Mayıs’ta açılacak Aktau (SCO) hattı haftada iki frekans ve 15 Mayıs’tan itibaren başlayacak olan Slovakya'nın Bratislava (BTS) seferleri çarşamba ve pazar günleri haftada iki frekans olarak gerçekleştirilecek. 2023 yılını tüm zamanların yolcu trafiği rekoruyla tamamlayan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yolcu sayısını yüzde 22 artırdı. Ocak-Mart döneminde 9 milyon 432 bin 83 yolculuyu misafir eden ‘Şehrin Havalimanı’, mayıs ayında eklenen 4 yeni destinasyonu ile Doğu Avrupa ve Orta Asya’da uçuş ağını genişletmeye devam ediyor. İstanbul’dan Bratislava’ya direkt uçuş 15 Mayıs’ta başlayacak Slovakya seferleriyle Bratislava şehri ilk kez direkt uçuşla İstanbul’a bağlanacak. Son yıllarda giderek artan seyahat talepleri doğrultusunda Sabiha Gökçen Havalimanı, 5 Mayıs’ta ilk kez Kişinev rotasıyla Moldova’ya da bağlanacak. İstanbul’un dünyaya açılan kapısı Sabiha Gökçen Havalimanı, mayıs ayında ayrıca Kazakistan genelindeki bağlantılarını da artıracak. Türkistan, Almatı, Çimkent ve Nur-Sultan (Astana)’ın ardından Aktau (SCO) hattı İstanbul Sabiha Gökçen’den ülkeye 5. destinasyon olacak. Bu rotaların yılın geri kalanında havalimanına ilave 102 bin uluslararası yolcu kazandırması bekleniyor. Açılan ikinci pist ile kapasitesini artıran Sabiha Gökçen halihazırda 40 iç hat, 122 dış hat bağlantısı ile 53 ülkede toplam 162 destinasyona hizmet veriyor. Sabiha Gökçen, 2024’ün ilk aylarından itibaren yolcu sayısını artırarak rekor kırmaya devam ediyor. “Avrupa ve Asya bağlantılarımız çeşitleniyor” ISG İcra Kurulu Başkanı (CEO) Serhat Soğukpınar, “Dünyanın en güzel şehirlerinin başında gelen İstanbul’a herkesin yolunun düşmesini, buradaki güzellikleri herkesin görmesini isteriz. Sabiha Gökçen merkezli uçuşlar çeşitlendikçe hem bu dileğimiz biraz daha gerçekleşiyor hem de ‘Şehrin Havalimanı’ olarak başta İstanbul’a ve Türkiye’ye erişimi konforlu ve kolay hale getiriyoruz. Bu bakımdan yeni iş birlikleriyle destinasyon sayımızı artırmaya ve ortaklıklarımızı güçlendirmeye yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mayıs ayında destinasyon ağımıza ekleyeceğimiz Sofya, Kişinev, Aktau ve Bratislava şehirleriyle Avrupa ve Asya bağlantılarımız biraz daha çeşitlenmiş olacak. Ülkemize hayırlı olmasını dileriz.”

İstanbul'daki havalimanlarının ilk çeyrek performansı belli oldu Haber

İstanbul'daki havalimanlarının ilk çeyrek performansı belli oldu

İstanbul'daki havalimanlarından yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu uçtu. Pandemi sürecinden itibaren dünya genelinde azalan hava trafiği 2023 yılı ile birlikte yükselişe geçerken 2024 yılının ilk çeyreğinde de devam ederek uçuş ve yolcu sayılarında önemli bir artış gözlendi. İstanbul'da bulunan havalimanlarından yılın ilk çeyreğinde 27,1 milyon yolcu uçtu. İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarını kullanan yolcu sayısı, ocak-mart döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 artarak yılın ilk çeyreğinde 27 milyon 104 bin 54 yolcu seyahat etti. Toplam 120 bin 148 sefer düzenlendi. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki bilgilere göre, Kovid-19 salgını sürecinde dünya genelinde ve Türkiye'de büyük ölçüde azalan hava trafiği ve yolcu yoğunluğunda 2023'te kaydedilen yükseliş bu yılın ilk çeyreğinde de devam etti. İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarında bu dönemde ağırlanan yolcu sayılarının 2023'ün aynı dönemine göre arttığı belirlendi. Yolcu sayısındaki artışlar, hava yolu şirketlerinin bilançolarını da olumlu etkiledi. Turizm sezonunun gelişiyle birlikte gelecek aylarda da artışın devam etmesi bekleniyor. İstanbul Havalimanı, bu yılın ilk 3 ayında toplam 17 milyon 671 bin 971 yolculuyu misafir etti. Bu havalimanında, ocak-mart döneminde 3 milyon 558 bin 813 yolcu iç hatlar, 14 milyon 113 bin 158 yolcu da dış hatlardan seyahat etti. Geçen yılın aynı döneminde İstanbul Havalimanı'nda 16 milyon 237 bin 909 kişi seyahat etmişti. Bu yıl ise yolcu sayısını 1 milyon 434 bin 62 ile yüzde 9 artırdığı hesaplandı. SABİHA GÖKÇEN'DE YÜZDE 22'LİK ARTIŞ Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan, ocak-mart döneminde iç hatlarda 4 milyon 294 bin 968, dış hatlarda 5 milyon 137 bin 115 olmak üzere toplam 9 milyon 432 bin 83 yolcu uçtu. 2023 yılının ilk çeyreğinde toplam 7 milyon 728 bin 44 yolcunun geliş ve gidiş yaptığı havalimanında, bu yıl aynı dönemde 1 milyon 704 bin 39 kişi ile yüzde 22 arttı. İstanbul'un iki havalimanında, bu yılın ilk çeyreğinde toplam 27 milyon 104 bin 54 yolcu misafir edildi. Geçen yılın aynı döneminde ise toplam yolcu sayısı 23 milyon 965 bin 953 olarak hesaplanmıştı. İstanbul'daki havalimanları, geçen yıla kıyasla yolcu sayısını 3 milyon 138 bin 101 ve yüzde 13 arttırdı. SEFER SAYISINDA DİKKAT ÇEKEN ARTIŞ YAŞANDI İstanbul'daki havalimanlarında bu yılın ilk çeyreğinde oluşan yolcu sayılarına paralel icra edilen seferler de arttı. İstanbul Havalimanı'nda, ocak-mart döneminde 26 bin 435'i iç, 93 bin 713'ü dış hatlar olmak üzere toplam 120 bin 148 sefer düzenlendi. Geçen yılın ilk 3 ayında bu havalimanından toplam 113 bin 840 sefer yapılmıştı. Söz konusu dönemde sefer sayısı 6 bin 308 ve yüzde 6 artış gösterdi.

İstanbul'un yolcu sayısı 104 milyonu geçti Haber

İstanbul'un yolcu sayısı 104 milyonu geçti

Bu yılın ocak-kasım döneminde İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarından geliş ve gidiş yapan yolcu sayısı 104 milyon 315 bin 857 olarak hesaplandı. COVID-19 salgını sürecinde büyük ölçüde azalan hava trafiği ve yolcu sayısında 2022'de başlayan yükseliş bu yılın 11 ayında da devam etti. İstanbul ve Sabiha Gökçen havalimanlarında bu yılın 11 ayında ağırlanan yolcu sayılarında 2022'ye kıyasla önemli artış kaydedildi. İstanbul Havalimanı'nı 11 ayda 70 milyondan fazla yolcu kullandı Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünün internet sitesindeki bilgilere göre, İstanbul Havalimanı'nda bu yılın ocak-kasım döneminde 70 milyon 396 bin 167 yolcu ağırlandı. Bu yolculardan 16 milyon 926 bin 712'si iç, 53 milyon 469 bin 455'u ise dış hatlarda misafir edildi. Geçen yılın ocak-kasım döneminde İstanbul Havalimanı'nın iç hatlardan 14 milyon 831 bin 436, dış hatlardan 44 milyon 284 bin 331 yolcunun kullandığı hesaplandı. 2022 yılının 11 ayında 59 milyon 115 bin 767 yolcunun seyahat ettiği İstanbul Havalimanı'nda, önceki yıla göre 11 milyon 280 bin 400 yolcu artışı olduğu belirlendi. Geçen yılın aynı dönemine göre yolcu sayısı yüzde 19 arttı. Sabiha Gökçen'de yolcu sayısı 5 milyondan fazla arttı Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan, bu yıl ocak-kasım döneminde iç hatlarda 16 milyon 242 bin 923, dış hatlarda ise 17 milyon 676 bin 767 yolcu uçtu. Bu dönemde, 33 milyon 919 bin 690 kişi havalimanından geliş ve gidiş yaptı. Geçen yılın 11 ayında 14 milyon 22 bin 861 iç, 14 milyon 18 bin 267 dış hat olmak üzere 28 milyon 41 bin 128 yolcu bu havalimanında ağırlandı. Bu yılın ocak-kasım döneminde havalimanından misafir edilen yolcu sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 5 milyon 878 bin 562 ve yüzde 21 artış gösterdi. İstanbul havalimanlarından bu yılın 11 ayında iç hatlarda 33 milyon 169 bin 635, dış hatlarda ise 71 milyon 146 bin 222 olmak üzere 104 milyon 315 bin 857 kişi misafir edildi. Geçen yılın ocak ile kasım ayında 87 milyon 156 bin 895 olan İstanbul havalimanlarından uçan yolcu sayısı, bu yılın aynı döneminde 17 milyon 158 bin 962 kişi ve yaklaşık yüzde 20 arttı. Uçuş sayıları da artış gösterdi Bu yılın 11 ayında İstanbul havalimanlarındaki gidiş ve geliş seferlerinde de artış yaşandı. İstanbul Havalimanı'nda, bu yılın ocak-kasım döneminde iç hatlarda 117 bin 784, dış hatlarda 347 bin 470 sefer yapıldı. Bu havalimanından toplam uçuş 465 bin 254 olarak hesaplandı. Geçen yılın 11 ayında toplam 388 bin 448 seferin icra edildiği havalimanında bu yıl 76 bin 806 ve yüzde 20 artış hesaplandı. Sabiha Gökçen'de 207 bin 688 uçuş yapıldı Bu yılın 11 ayında Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 98 bin 211 iç, 109 bin 477 de dış hat olmak üzere toplam 207 bin 688 sefer düzenlendi. Geçen yılın aynı döneminde 183 bin 34 uçuş icra edilen havalimanındaki sefer artışı ise 24 bin 654 olarak hesaplandı.(trthaber) Atatürk Havalimanı'nda bu dönemde iç hatlarda 14 bin 222, dış hatlarda 9 bin 32 toplamda ise 23 bin 254 sefer yapıldı. Geçen yılın aynı döneminde Atatürk Havalimanı'nda toplam 26 bin 106 uçuş yapılmıştı. İstanbul havalimanlarından bu yılın ocak-kasım aylarında 696 bin 196, geçen yılın aynı döneminde ise 597 bin 588 sefer yapıldığı istatistiklere yansıdı. Bu yılın 11 ayındaki sefer sayısının geçen senenin aynı dönemine göre 98 bin 608 ve yaklaşık yüzde 17 arttığı hesaplandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.