Hava Durumu

#Safran

TOURISMJOURNAL - Safran haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Safran haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Safranbolu’da Safran Hasadı Heyecanı: Yerli ve Yabancı Turistlerin İlgisi Büyük Haber

Safranbolu’da Safran Hasadı Heyecanı: Yerli ve Yabancı Turistlerin İlgisi Büyük

KARABÜK (İHA) - UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük’ün tarihi Safranbolu ilçesi, dünyanın en pahalı baharatlarından biri olan safranın hasadı için yerli ve yabancı turistleri ağırladı. Safranbolu’nun zengin kültürel mirasını tamamlayan bu değerli bitkinin hasadı, bölgedeki tarım ve turizmin canlanmasına büyük katkı sağlıyor. 8.Safran Festivali'nin bu yılki etkinlikleri, geçtiğimiz günlerde yaşanan terör saldırısı nedeniyle iptal edildi. Ancak festivalin ana unsuru olan safran hasadı, yine de ilgi odağı oldu. Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde İsmail Yılmaz’ın safran tarlasında gerçekleşen hasat etkinliği, bölgedeki safran üretimini gözlemlemek isteyen ziyaretçileri bir araya getirdi. Karabük Vali Yardımcısı Erol Özkan, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ve diğer yerel yöneticiler de etkinlikte hazır bulundu. Sepetleriyle safran toplayan katılımcılar, hem eğlenceli anlar yaşadı hem de bol bol fotoğraf çektirdi. Belediye Başkanı Elif Köse, safranın bölge için önemini vurgulayarak Safranbolu’nun bu değerli ürünü eskiden daha fazla ürettiğini hatırlattı: "Tarihe baktığımızda belki de Türkiye'ye yetecek kadar safran üretilirken şimdi Safranbolu'nun kendi ihtiyacını karşılayacak kadar bile safran üretemez durumdayız. 2015 yılından beri safranın üretiminin yeniden artması çok önemli. Bundan sonra üretimin çok fazla olacağına inanıyorum” dedi. İlk kez safran hasadı deneyimleyen ziyaretçiler arasında, iki ay önce Karabük’e taşınan Edanur Erkin de vardı. Safran çiçeğinin bu kadar etkileyici olduğunu bilmediğini ifade eden Erkin, safranın faydalarını ve en pahalı bir baharat olduğunu etkinlikte keşfettiğini belirtti. Karabük Üniversitesi öğrencisi Buse Polat ise, safranın değerini ve farklı kullanım alanlarını öğrendiğini belirtti. Hasatta safran çiçeğini özenle topladığını ifade eden Polat, lokum ve kolonyada kullanılan bu değerli baharatın ne kadar hassas bir bitki olduğundan bahsetti. Safran üreticisi İsmail Yılmaz ise hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisinden memnun olduğunu dile getirdi. Her yıl daha fazla ilgi gören safran hasadı etkinliği, bölgenin tarım turizmi açısından önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

'Dünyanın en pahalı baharatı'nda 1 kilogram ürün için 510 bin lif gerekiyor Haber

'Dünyanın en pahalı baharatı'nda 1 kilogram ürün için 510 bin lif gerekiyor

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranda 1 kilogram ürün elde edebilmek için 510 bin lif gerekiyor. Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanılmasının yanı sıra; hücre yenileme, hafızayı güçlendirme, astım ve solunum yolu hastalıkları, sindirim ve diş eti güçlendirme gibi birçok etkisi bulunan safran bitkisi, Ağustos ayında ekimi yapılırken, Ekim-Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasadı yapılıyor. Safranbolu'da 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan safran, "milli bitki" ünvanını alırken Avrupa Birliği Komisyonu tarafından coğrafi işareti tescillendi. 1 gramı 250 liradan satılan safranda 1 kilo ürün elde edebilmek için 510 bin lifin toplanması gerekiyor. Safran soğanının Ağustos ayında dikiminin yapıldığını belirten safran üreticisi İsmail Yılmaz, 15-30 Ağustos tarihlerinde dikilmesi en uygundur. Bir dönüme yaklaşık olarak 200 kilogram gibi bir safran soğanı dikimi yaparız. 1 kilogram safranı ilk dikimde 8 dönüm alandan elde edebiliriz. Çünkü az verdiği için. İkinci yıl dört dönüm alandan, üçüncü yıl bir dönüm alandan 1 kilogram safran elde edebiliriz. Yaklaşık olarak 1 kilogram safran 170 bin çiçekten elde edilir ama her çiçekte üç tane safran lifi vardır. Bunu 3 ile çarpmamız gerekir. O da yaklaşık olarak 510 bin kırmızı lif elde etmiş oluruz” dedi. “Tadından ziyade şifası için kullanılır” Safranın faydalarından ve kullanım alanlarından bahseden Yılmaz, “Safranın en büyük özelliği hücre yenileyici olması. Sakinleştirici, yatıştırıcı ve uykusuzluğa iyi gelir. Metabolizmayı hızlandırır, vücut direncini artırır. Kanserde çok kullanılıyor. Alzaymır da kullanılıyor. Gözdeki sarı noktada ve depresanda kullanılıyor. Bunun yanında yemeklerde kullanılır. Tadından ziyade şifası için kullanılır zaten” diye konuştu. Yılmaz, “Safranbolu safranını diğer safranlardan ayıran özellik içindeki etken maddelerin daha yüksek olmasıdır. Diğer bölgelerde üretilen safranlara göre muhtemelen iklimden dolayıdır ki safranal maddeler daha yüksek” ifadelerini kullandı.

250 bin liradan satılacak olan safran çiçek açmaya başladı Haber

250 bin liradan satılacak olan safran çiçek açmaya başladı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen ve kilosu 250 bin lirayı bulan safran bitkisi, yaklaşık 20 günlük gecikmenin ardından çiçek açmaya başladı. Gıda, ilaç, kozmetik gibi birçok alanda kullanılan "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safran bitkisi, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle beklenilenden 20 gün sonra çiçek açtı. 3 bin 500 yıllık geçmişe sahip olan, Bizans döneminde Batı Anadolu'da ticareti yapılan, Osmanlı döneminde de önemini koruyan ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın ağustos ayında ekimi yapılırken, ekim-kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde toplanıyor. Kurak hava nedeniyle geç çiçek açan safranın bu yıl hasadı da geçtiğimiz yıllara göre kısa sürecek. Kanser, öksürük, astım, bronşit, cilt, bağışıklık, hormon bozukluğu gibi hastalıklara iyi gelen ve mutluluk hormonu serotonin salgılanmasına yardımcı olduğu için dünyada mutluluk iksiri olarak da bilinen safran, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabiliyor. Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu Ergüder, gazetecilere yaptığı açıklamada iklim değişikliği nedeniyle safranın geç çiçek açtığını belirterek, “Bu demek oluyor ki işte artık 20’sine doğru başladıysa çiçeklenme Kasım'ın 15’ine kadar sürecek. Güzel dolu dolu bir safran dönemimiz olacak” dedi. Safran Festivali’nin kente çok büyük katkısı olduğunu ifade eden Ergüder, “Yani safran aldığı coğrafi işaretle hele bu seneki Avrupa işaretinden sonra gerçekten aslında bu kadar yoğun geçmeyen bir dönemi şu anda şehirde yüzde 100’e varan doluluğa getirmemizi sağladı. Biz biraz önce toplantıda da bahsettim. Geçen sene gelen bir sunucumuz için bile bir odayı bulmakta güçlük çektik. Bu da bizim safranla ilgili festivali yaparken ki baştaki hedefimizle ilgili doğru noktaya ulaştığımızı gösteriyor” diye konuştu. “Gram fiyatının 250 lira olacağını umuyoruz” İlçenin en büyük safran üreticisi olan İsmail Yılmaz, çiçeklenmenin artacağını aktararak, “Artık yüzlerce, binlerce çiçeği önümüzdeki günlerde tarlalarda görebileceğiz. Tamamen bu arz talep işi. Safrana talep çok var. Yani ürüne talep var. Muhtemelen yeni ürünün gram fiyatının 250 lira olacağını umuyoruz” dedi. “Dünyanın çeşitli yerlerinden gelmek isteyen misafirlerimiz var” Yılmaz, safran hasadının bu yıl geçen yıllara göre 10-15 gün daha az yapılacağını belirterek, “Büyük bir alanda 8 yıldır üretim yapıyorum. Üretim yaptığın Yukarı Çiftlik köyü bir turizm destinasyonu haline geldi. Yurt içinden çok gelen vatandaşımız var ama dünyanın çeşitli yerlerinden gelmek isteyen misafirlerimiz var” şeklinde konuştu. Doktorluğu bırakıp safran ekimine başladı Antalya’da doktorluğu bırakarak Safranbolu’ya yerleşip 3 dönümlük alanda safran yetiştirmeye başlayan Nail Eren, “Arkadaşlarla birlikte burada safran ektik. Başlangıç olarak 3 dönümlük arazide yaptık. Amacımız safranı çoğaltarak daha büyük arazilerde üretimini yapmak” dedi.

"Dünyanın en pahalı baharatı"nın hasadı festivalle yapılacak Haber

"Dünyanın en pahalı baharatı"nın hasadı festivalle yapılacak

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesi ile özdeşleşen ve "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılan safranın hasadı "7. Safran Festivali" ile birlikte yapılacak. 13-15 Ekim tarihlerinde panel, sunum, sergi, konser, safran üretim alanları gezisi ve safran hasadı gibi etkinliklerle ilçede yapılacak festival öncesi; Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı, Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneğinin katılımıyla tanıtım toplantısı düzenlendi. Safranbolu Belediye Başkanı Köse, festivalin 13 Ekim'de kortej yürüyüşüyle başlayacağını belirtti. Safranbolu'nun uzun yıllar konaklarıyla turizmde yer aldığını, safranın ön plana çıkarılmasının ihmal edildiğini ifade eden Köse, safranın Safranbolu ve ülke için çok kıymetli bir bitki olduğunu kaydetti. Festivallerin de tanıtım açısından önemli olduğunu ifade eden Köse, "Uzun yıllardır kesintisiz devam eden Altın Safran Belgesel Film Festivalimiz vardı, ikincisi de Safran Festivalimiz var. Bu şenlik şeklinde başlayıp artık her geçen yıl içerik olarak artarak festival formatına doğru gitmeye başladı. Safran Festivali'mizin ve bu dönemin, Safranbolu'muz için hayırlı olmasını diliyorum. Festivalin ilçenin tanıtımı anlamında maksimum düzeyde fayda getirmesini diliyorum" dedi. Safranbolu Kaymakamı Yazıcı da Safranbolu'nun hem dünyanın hem de Türkiye'nin önde gelen turizm merkezlerinden birisi olduğunu ifade etti. Tarihi ilçenin 103 ülkeden misafir ağırladığını aktaran Yazıcı, "Hedefimiz olan yıllık 1,5 milyon turisti ağırlama noktasında emin adımlarla ilerliyor. Yurt içinden ve yurt dışında ilçemize bu güzellikleri görmek için davet ettiğimiz misafirler, sadece dünyanın en özel ve en pahalı bitkilerinden biri olan safran şenliğini hazırlanan etkinliklerin değil, sokakları buram buram tarih kokan dünyanın en özel 20 kentin biri olan bu kenti de doyasıya yaşayacaklar. Festivale gelen misafirlerimizin çok güzel hatıralarla buradan ayrılacağını biliyoruz. Misafirlerimizi buraya davet ederken bu özellikleri de hep birlikte paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.

"Dünyanın en pahalı baharatı" toprakla buluştu Haber

"Dünyanın en pahalı baharatı" toprakla buluştu

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanılan safranın soğanı toprakla buluştu. Ekimi Ağustos ayında yapılan, Ekim ve Kasım aylarında boyu 15-30 santimetre uzunluğa geldiğinde hasat edilen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece 500 gram üretilebilen safran, "dünyanın en pahalı baharatı" olarak adlandırılıyor. 3,5 yıl önce Kastamonu'dan Safranbolu'ya gelen Şaban Saymaz, 2,5 dönüm araziye diktiği safrandan 2 tondan fazla soğan aldı. Bu yıl ekim alanını 11 dönüme çıkaran Saymaz, safran ekimine başladı. Saymaz, İhlas Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Bu yıl 1 kilogram ürün beklediklerini belirtti. Saymaz, "Biz Safranbolu'ya 3,5 sene önce geldik. İlk önce 2400 adet badem diktik. Ondan sonra 'safran dikelim' dedik. 2 sene önce 2,5 dönüme safran diktik. Bu sene diktiğimiz safranı söktük 2 tondan fazla safran soğanımız oldu. Onu da şimdi dikmeye çalışıyoruz. 9 elemanımız çalışıyor şuan bir hafta daha sürer. Şuan 5 dönümlük alandayız, burası bitiyor, 6 dönüm daha var o tarafa geçeceğiz. Toplam 11 dönüm olacak. Bu sene yeni diktiğimiz için 1 kiloya yakın safranımız olur. Ama ikinci sene bu 3 kilo alırız İnşallah" dedi. Kilosu 250 bin TL Safranın işçiliğinin zor olduğunu aktaran Saymaz, "İşçi bulmak zor, yevmiye pahalı ama elimizden geldiği kadar döndürmeye çalışıyoruz. Bu sene soğan fiyatları 3 boy olarak küçük, orta iri boy, iri boyu 550 liraya kadar satılıyor. Soğanın kilosu 550 lira ama safran 200-250 liraya kadar çıkıyor gramı" diye konuştu. "1 kilo safran 250 bin lira yapıyor" diyen Saymaz, şunları kaydetti: "Geçen sene 150 bin liraydı, bu sene 250'den aşağı yok. Benzin fiyatları, mazot fiyatları, girdiler. Alıcı var, ama Safranbolu safranı olacak. İran safranı bunun yanında para etmiyor."

UNESCO'lu Safranbolu'da safran ve lavanta yeni turizm rotası oldu Haber

UNESCO'lu Safranbolu'da safran ve lavanta yeni turizm rotası oldu

Yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi ilçede, turist sayısını artırmak için projeler hayata geçiriliyor. Safran üretiminin artırılması ve agroturizme katkı sunulması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında hazırlanan "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi" projesi de uygulanmaya başlandı. Valilik, İl Özel İdaresi ve Safranbolu Kaymakamlığının iştirakçi olduğu proje kapsamında, ilçede geçen yıl, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile 55 dekarlık bahçe oluşturuldu. Pilot bölge olarak belirlenen Gayza köyündeki bahçeye, safran ve lavanta bitkileri ekildi. Lavantanın çiçek açmasıyla güzel bir manzara sunan bahçenin ziyarete açılmasıyla ilçeye daha fazla turistin gelmesi hedefleniyor. Safranın ise eylül ayında çiçek açacağı bahçe, ziyaretçilerine mis kokulu mor çiçekler arasında yaptıkları gezintiyi ölümsüzleştirme imkanı sunuyor. "Lavanta yağını da satışa sunacağız" İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine, geçen yıl uygulamaya alınan proje çerçevesinde, Gayza köyünde 55 dekarlık lavanta ve safran bahçesi kurulduğunu söyledi. Ayvalık, geçen yıl nisan-mayıs aylarında 35 dekar alanda lavantanın toprakla buluşturulduğunu aktararak, "Alanda dünyanın en büyük lavanta labirentini oluşturduk. 15 aylık sürede lavantaların gelmiş olduğu nokta bizleri çok sevindirdi." dedi. Bahçenin geri kalan kısmına ise geçen sene ağustosta safran ekildiğini belirten Ayvalık, ilk hasadın kasımda yapıldığını kaydetti. Ayvalık, lavanta hasadına da başlandığını dile getirerek, "Güzel ve verimli bir yıl geçiriyoruz. İlk kırım hasatlarımızı aldık. Lavanta labirentimizin olduğu yerde bir distilasyon (damıtma) tesisimiz var. Bu tesiste lavanta yağlarını çıkardık. Yağ kalitemiz çok güzel. Bu yağları şişeleyip bu alanda yaptığımız satış ofisimizde, tüketicilerimize ve ziyaretçilerimize sunacağız." diye konuştu. Projenin kamuoyuna "Safranova" olarak tanıtıldığını anlatan Ayvalık, görselliğiyle öne çıkan bahçenin, adeta doğal fotoğraf stüdyosu işlevi gördüğünü, bu doğrultuda alana çeşitli objeler yerleştirdiklerini ifade etti. Ayvalık, projenin görsel olarak tamamlandığına değinerek, "Lavantalarımız açtı ve çok güzel bir görsel güzelliği var. Uygulamayı yaptığımız alan çok güzel. Safranbolu Cam Teras'ın giriş noktasında büyük ve geniş bir alan. Ülkemizdeki eko ve agroturizme meraklı bütün ziyaretçileri 'Safranova'ya bekliyoruz." sözlerini sarf etti. "Bahçe, Safranbolu turizmine katkı sağlayacak" Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Sami Acar da bahçenin, Safranbolu turizmine katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Herkesi burayı görmeye davet ediyorum. Aileler, burada çocuklarıyla hoşça vakit geçirebilirler." ifadesini kullandı. Ziyaretçi Sevilay Cengiz ise bahçeyi çok beğendiğini ve herkesin burayı görmesi gerektiğini kaydetti. Zonguldak'tan gelen Meryem Berber de bahçede ailesiyle güzel vakit geçirdiğini söyleyerek, lavantalara hayran kaldığını dile getirdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.