Hava Durumu

#Şam

TOURISMJOURNAL - Şam haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şam haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kayseri Sanayisi Yeni Suriye’nin İnşasına Destek Olacak Haber

Kayseri Sanayisi Yeni Suriye’nin İnşasına Destek Olacak

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yalçın, yeni kurulacak Suriye'nin inşasında Kayseri sanayisinin önemli bir rol üstleneceğini ifade etti. Yalçın, Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri durumunda dahi Kayseri’deki fabrikaların üretim kapasitesinde herhangi bir aksama yaşanmayacağını vurguladı. "SURİYELİLER GİTSE DE FABRİKALARIN ÇARKLARI DÖNMEYE DEVAM EDER" Suriye'de Beşar Esad rejiminin sona ermesiyle birlikte Suriyelilerin ülkelerine dönüş süreci hız kazandı. Bu gelişmelerin ardından açıklamalarda bulunan Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Suriyelilerin dönüşüyle ilgili sürecin henüz başında olunduğunu belirtti. Yalçın, Özgür Suriye Ordusu'nun bir hafta içerisinde Halep, Hama, Humus ve son olarak başkent Şam’ı ele geçirerek Esad rejimini devirdiğini hatırlatarak, "Şimdi yeni bir devlet, yeni bir oluşum ve yeni bir seçim süreci var" dedi. Sürecin tamamlanması zaman alacak olsa da Suriyelilerin ülkelerine dönüşünün hızlandığını belirten Yalçın, sınır kapılarında yaşanan yoğunluk nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yayladağı Sınır Kapısı'nı açtığını belirtti. Kayseri’de yaşayan Suriyelilerin fabrikalarda çalıştıklarını hatırlatan Yalçın, "Suriyeli vatandaşları 14 yıl boyunca Türkiye olarak vatanımızda en güzel şekilde misafir ettik. Tabii fabrikalarda, eski sanayide, yeni sanayide çalışanlar oldu. Buraya geldiklerinde 3-4 yaşında olan çocuklar vardı, bugün bunlar 18-20 yaşlarındalar. Burada doğan çocuklar oldu, çok güzel Türkçe konuşuyorlar. Buradaki Suriyelilerin hepsi de gidebilir, bir kısım buradaki yaşamdan memnun olup gitmeyebilir. İlerleyen süreç durumu gösterecek. Bana göre Suriyelilerin yüzde 80'i gidecek. Kayseri OSB olarak istihdam sıkıntısı yaşayacağımıza inanmıyoruz" dedi.  Bir sanayi şehri olan Kayseri'nin fabrikalarının kapasitesinin ve istihdamın sürekli arttığını söyleyen Yalçın, "Çarklar her zaman döner. Gerektiğinde siyasilerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla bir araya gelip nitelikli insan gücünü nasıl sağlarız onu da konuşuruz" ifadelerini kullandı. "YENİ SURİYE'NİN İNŞASINDA BÜYÜK KATKI SUNACAĞIZ" Yeni kurulacak Suriye'nin şekillenmesinde Kayseri sanayisinin önemli katkılar sağlayacağını belirten Yalçın, özellikle ihracat tarafında büyük bir potansiyel gördüklerini ifade etti. Yalçın, "Şuna inanıyorum artık yanı başımızda yeni bir devlet, yeni bir yönetim bize ihracat anlamında çok büyük katkılar sunacak. Suriye'nin kurulmasında, oradaki insanların yaşam alanlarında mobilya, çelik kapı, elektrikli ev aletleri, tekstil üreterek Suriye'ye ihracat yapacağız. Kayseri hem mobilyanın hem de çelik kapının başkenti. Bu ülkenin büyümesine, gelişmesine, şehir yapısının oturmasına büyük katkılarımız olacak. Yanı başımızdaki ülkeye Türkiye olarak, Kayseri olarak hiç durmadan ürün ihraç edeceğiz" dedi.

Şam’a turistik turlar başlıyor Haber

Şam’a turistik turlar başlıyor

Suriye’deki gerilim devam ederken İstanbul’daki bir turizm şirketi Esad kontrolündeki bazı bölgelere tur düzenlemeye başladı. Şirket, “Savaş öncesinde de tur yapıyorduk şimdi yeniden başladık” dedi. İçsavaşla bütün dengeleri altüst olan Suriye’ye Türkiye’den ilk turistik turlar başlamak üzere. Fest Travel adlı tur şirketi 20-27 Nisan, 2024’te Suriye’ye düzenleyeceği “Kültürel Harmanlama: Suriye” adını verdiği 7 günlük tur için rezervasyonlarına başladı. 20 Nisan’dan İstanbul’dan Beyrut’a oradan da Şam’a geçilmesiyle başlayacak tur için katılımcılardan 1.950 dolar talep ediliyor. Tur Şam, Halep, Hama, Humus ve Palmira’yı da içeriyor. ‘ALTERNATİF ROTALAR’ Şirketin hazırladığı gezi planında birçok Turistik bölge yer alırken şu uyarı da yapılıyor: “Suriye’deki son durumu yakından takip ediyoruz ve seyahat rotalarımızı gerektiği takdirde değiştireceğiz. Ancak, güvenlik konusunda endişe duyduğumuz bölgelere seyahat etmeyeceğiz. Bu durumda, alternatif rotaları tercih edeceğiz ve seyahatimizi güvenli bir şekilde tamamlamak için gerekli önlemleri alacağız. Ayrıca, seyahat öncesinde güncel güvenlik bilgilerini teyit etmek için ilgili makamlarla da iletişim halinde olacağız.” TURDA NERELER VAR Tur için hazırlanan tanıtım broşüründe şu ifadeler yer alıyor: “Zengin bir sanatsal ve kültürel mirasa sahip Suriye uzun, yıkıcı ve yorucu bir savaşın ardından yeniden turizme açıldı. İslam uygarlığının ilk önemli merkezi olmuş Emeviler Camisi, Azem Sarayı, Hamidiye Çarşısı ile aynı zamanda Ortadoğu’nun Osmanlı etkisini en fazla yansıtan şehri Şam; Roma döneminin zenginlik kaynağı ticaret yolları üzerinde kurulmuş Akdeniz dünyasının en önemli antik kalıntılarından birisini barındıran çöl kraliçesi Zenobia’nın Şehri Palmira, geleneksel pazarları, kalesi, müzesi ve çok iyi korunmuş eski taş evleri ile 4000 yıldır aralıksız var olan, dünyanın en eski şehri Halep; uygarlık tarihinin en önemli merkezlerinden Ebla kalıntıları; Haçlı Seferlerinin Ortadoğu’daki en önemli izi Ortaçağ kalesi Krak Des Chevaliers ‘BAŞKA ÜLKELER DE BAŞLAMIŞ’ Hürriyet’e konuşan bir şirket yetkilisi turla ilgili “Çok uzun yıllardır Suriye’ye tur düzenliyorduk. Savaş çıkınca durdurmak zorunda kaldık. Şimdi tekrar başlıyoruz. Yerel acentelerle çalışıyoruz. Başka ülkelerden turlar başlamış. O yüzden biz de başlattık” diye konuştu.

Dünyada 3 tane, biri Aksaray'da Haber

Dünyada 3 tane, biri Aksaray'da

Yedi bin evliyanın kabrine ev sahipliği yapan ve dünyadaki 3 taneden biri olan 'Ervah Kabristanlığı', 'evliyalar şehri' olarak tanınan Aksaray'da ziyaretçilerini ağırlıyor. Ervah Kabristanlığı Medine-i Münevvere, Şam ve Aksaray'da yer alıyor. Hicri takvime göre 650 yılında ilk mezarla birlikte defin işlemlerinin yapılmaya başlandığı Aksaray'daki Ervah Kabristanlığı, köklü tarihiyle Selçuklulardan günümüze kadar ebediyete irtihal edenlerin kabirlerine ev sahipliği yapıyor. Başta Somuncu Baba Hazretleri olmak üzere Cemaleddin-i Aksaray-i Hazretleri gibi 7 bin evliya Aksaray Ervah Kabristanlığı'nda metfun bulunuyor. Evliya Çelebi de Seyahatnamesinde Aksaray'ı "Evliyalar şehri" olarak tanıtıyor. Sıklıkla ziyaret edilen kabristan, kentin tarihi ve doğal güzelliklerini gezen yerli ve yabancı turistlerin de uğrak noktası oluyor. Selçuklu döneminde Aksaraylıların "Bir yerin şerefi orada ikamet edenlerden gelir" denilerek "Şerefü'l mekan bi'l-mekin" sözleriyle övüldüğü biliniyor. Kabristanlığa gelen ziyaretçiler Somuncu Baba başta olmak üzere evliyaların mezarlarını da ziyaret ederek dualar ediyor. "650 yıllarında kabristanlığımıza defin işlemleri başlamış" Tarihi kayıtlarda "Dar-ül İlim", "Dar-üz Süleha", "Dar-üz Zafer" olarak ifade edilen Aksaray'da Ervah Kabristanlığı'nın önemli ziyaret merkezlerinden biri olduğunu belirten Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, "Aksaray Ervah Kabristanlığımız Aksaray'ımızın önemli ziyaret merkezlerinde bir tanesi. Tarihi kitap ve dokümanlardan da bilindiği üzere dünyada 3 tane Ervah Kabristanlığı'ndan bahsedilir. Biri Medine-i Münevvere'de, diğeri Şam'da, bir diğeri de şehrimiz Aksaray'da bulunmaktadır. Miladi olarak 1272, hicri olarak 650 yıllarından itibaren kabristanlığımıza defin işlemleri başlamış. Selçuklu Devleti Hükümeti döneminde önemli zatların, önemli alimlerin bu mezar yerine defnedildiğine ilişkin bilgiler kayıtlarımızda mevcut. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde belirttiği üzere Aksaray’ımızda 7 binden fazla evliyanın meftun bulunduğu ifade ediliyor. Yine Somuncu Baba Hazretleri, Cemalettin-i Aksaray-i Hazretleri bu kabristanlığımızda meftun bulunmaktalar. Bu kabristanlığımız tabii ki yerli ve yabancı birçok ziyaretçimizin ilgi odağı, ziyaret noktası. Aksaray’a gelen ziyaretçilerimizin bir uğrak noktasıdır ve burayı ziyaret ederler, dua ederler" dedi. Ziyarete gelen vatandaşlar Erol Kılıç (69) ise Aksaray’daki Ervah Kabristanlığı'nda 7 kat mezar bulunduğunu belirterek, 7 bin evliyanın meftun olduğunu kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.