Hava Durumu

#Samsun Büyükşehir Belediyesi

TOURISMJOURNAL - Samsun Büyükşehir Belediyesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Samsun Büyükşehir Belediyesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Samsun’un Turizm Potansiyeli Coğrafi İşaretli Ürünlerle Yükselecek Haber

Samsun’un Turizm Potansiyeli Coğrafi İşaretli Ürünlerle Yükselecek

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun’un turizm potansiyelini artırmak için coğrafi işaret tescili alabilecek yöresel ürünlerin önemine dikkat çekti. Samsun, Türkiye’nin turizmde yükselen şehirlerinden biri olarak, turizmden aldığı payı büyütmek amacıyla çeşitli projeler yürütüyor. Bu çalışmalar, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi başta olmak üzere şehirdeki birçok paydaşın iş birliği ile her ay düzenlenen İl Turizm Tanıtım ve Geliştirme Kurulu toplantılarında değerlendiriliyor. Bu toplantılarda, özellikle gastronomi turizminin Samsun’a katacağı değerin altı çizildi ve tescil edilmesi gereken yerel ürünler gündeme getirildi. Prof. Dr. Bulut, turizmin yılın 12 ayına yayılması için çeşitli stratejilerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, turizm sektöründe çalışanlara ve kurumlara eğitim verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, Samsun’un her yıl katılacağı fuarların önceden belirlenip planlanmasının önemli olduğunu söyledi. Samsun'un Coğrafi İşaret Potansiyeli Coğrafi işaret tescilinin, hem şehrin tanıtımını artırmak hem de turizmden alınan payı büyütmek için önemli bir adım olduğuna değinen Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun’un çeşitli ilçelerinde tescillenmesi gereken birçok ürünü sıraladı. Alaçam ilçesinde yapılan palamut dolması ve kuzu etinden yapılan köfte, Yakakent’in meşhur pancarlı ekmeği ve tuzlu balıktan yapılan otlu yemek olan bileği gibi ürünlerin coğrafi işaret tescili ile korunabileceğini ve tanıtılabileceğini ifade etti. Ayrıca, 19 Mayıs ilçesine özgü salep, Nebiyan fasulyesi ve Nebiyan kestanesinin de tescillenmesi gerektiğini belirtti. Ladik ilçesindeki turna balığı ve tandır kebabı gibi ürünler de bu listeye eklendi. Diğer Yöresel Ürünler Prof. Dr. Bulut, Samsun’un çeşitli ilçelerinde öne çıkan diğer yöresel lezzetleri de sıraladı. Kavak ilçesinden Türkiye’ye yayılan Çakallı menemeni, Tekkeköy’de mübadil yemeği gama, Canik çileği ve Ayvacık’ın ünlü yayın balığı ve şeker fasulyesi gibi ürünlerin de tescil alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Çarşamba’nın döneri ve biber tuzu, Terme’nin pirinci ve fındık ezmesi gibi yerel tatların da tescillenmesi gerektiğini belirtti. Salıpazarı’nda kestane böreği, İlkadım’da döner, Havza’da haluçka çorbası gibi ürünlerin coğrafi işaretle tescillenmesi gerektiğine dikkat çekti. Vezirköprü’de buğday çiminden yapılan uğut marmeladı, yoka tatlısı ve baklalı dolmanın da bu süreçte yer alabileceğini söyledi. Bafra’da ise ünlü Bafra dondurması, peyniri, yoğurdu ve kaymağı için coğrafi işaret tescili alınmasının, şehrin gastronomi turizmi açısından faydalı olacağını ifade etti. Bafra Pidesi ile Yöresel Ürünler Öne Çıkıyor Dünyanın en iyi ekmeği seçilen Bafra pidesinin uluslararası tanıtımda Samsun’a büyük fayda sağladığını belirten Prof. Dr. Bulut, bu tür coğrafi işaretli ürünlerin de tanıtım faaliyetlerine eklenmesinin Samsun’un gastronomi turizminde daha da öne çıkmasına katkı sağlayacağını belirtti.

'Samsunum' gemileri 2 ayda 30 bin kişiyi gezdirdi Haber

'Samsunum' gemileri 2 ayda 30 bin kişiyi gezdirdi

Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 ayrı güzergahta “Samsunum” gemileri ile düzenlenen gemi turları da bu noktada büyük ilgi görüyor. Vatandaşlar Samsun’a denizden bakma fırsatı buluyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Şehrimizin her yanı ayrı bir güzellik barındırıyor. Gemi turlarıyla da hemşehrilerimize ve misafirlerimize şehrimizin güzelliklerini göstermek adına bambaşka bir perspektif sunuyoruz” dedi. Turizm çalışmalarına büyük önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, “Odak Samsun” diyerek; Samsun’u ve Samsun’un tarihi, kültürel ve doğal güzelliklerini herkese tanıtmak adına çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi şehrin 3 noktasında düzenlenen “Samsunum” gemi turlarıyla da bu hedefe pozitif katkı sağlıyor. Düzenlenen gezilerle yolcular şehrin birbirinden özel güzelliklerine tanıklık ediyor. Samsunum-1 kent merkezindeki sahilde, Samsunum-2 gemisi Ayvacık Suat Uğurlu Baraj Gölü’nde, Samsunum-3 Gemisi ile Vezirköprü’deki Şahinkaya Kanyonu’nda turistik gezi turları gerçekleştiriliyor. Gemi turlarına katılan vatandaşların ilgisi ise her geçen yıl artıyor. Samsunum gemileriyle 2024 yılının yaz döneminde (Haziran- Temmuz) düzenlenen turlara 30 bin 300 kişi katıldı. “Şehrimiz hem çok özel hem çok güzel” Samsun’un tarihi, kültürel ve doğal çok fazla güzelliği bir arada barındırdığına dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun’umuz hem çok özel hem çok güzel bir şehir. Turizm potansiyeli oldukça yüksek. Biz de turizm adına her çalışmayı önemsiyor, şehrimizin turizm yelpazesini genişletmek adına çalışmaya devam ediyoruz. Odağımız Samsun diyerek hareket etmeyi sürdürüyoruz. Şehrimizin her yanı ayrı bir güzellik barındırıyor. Samsunum gemi turlarıyla da hemşehrilerimize ve misafirlerimize şehrimizin güzelliklerini göstermek adına bambaşka bir perspektif sunuyoruz. Gemi turlarımıza ilgi de oldukça yoğun. Mesela Şahinkaya Kanyonu, Ayvacık bir turizm harikası. Gemilerimiz ile hem şehir merkezimizi hem de ilçelerimizi denizden görme fırsatı buluyoruz. Kentimizde yaşayan hemşehrilerimiz, Samsun’umuza dışarıdan gelen misafirlerimiz de bu turlara katılarak şehrimizin güzelliklerini bambaşka açılardan görebilirler” diye konuştu.

Yüzde 72 kestane oranına sahip ‘Salıpazarı kestane balı’ tanıtıldı Haber

Yüzde 72 kestane oranına sahip ‘Salıpazarı kestane balı’ tanıtıldı

Yakın zamanda coğrafi işaret tescil belgesi alan yüzde 72 kestane oranına sahip ‘Salıpazarı kestane balı’ tanıtıldı. Balın markalaştırılıp dünyaya pazarlanması ve Salıpazarı’nın tanıtımımın yapılması hedefleniyor. Salıpazarı Kestane Balı Tanıtım Programı, Salıpazarı Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ali Korkmaz tarafından ilçeye özel kestane balı sunumu yapıldı. Korkmaz, Salıpazarı kestane balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliğinin diğer kestane ballarına nazaran içerisindeki kestane oranının yüzde 72 seviyesinde olduğunu söyledi. Daha sonra söz alan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ise Salıpazarı kestane balının çok önemli bir besin olduğunu ve tanıtımı için Muğla’da çam balına yapılan projelerin örnek alınabileceğini ifade etti. Vali Tavlı: “Hedefimiz marka oluşturarak dünyaya pazarlamak” İlçeye özgü kestane balının markalaşıp, dünyaya pazarlaması için çalışma başlatacaklarını ifade eden Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Muğla’da çam balını öğrendik. Orada da kestane balı ve özelliklerinden bahsetmiştim. Salıpazarı kestane balını dünya çapında bir marka haline getirmek için belediyemiz ve tüm birimlerle birlikte valilik olarak tüm kaynaklarımızla emrinizdeyiz. 30 yıl önce buraya gelmiştim. Salıpazarı müthiş bir değişime uğramış. Salıpazarı’nı turizm ve tanıtma noktasına kestane balını da lokomotifi yaparak dünyanın bilinen ilçeleri arasına katmak için gayret göstereceğiz. Yeni Zelanda ve Avustralya’ya gittiğimde manuka balına müthiş değer kattıklarını görmüştüm. Kestane balı hepsinden iyi ve önde olan bir bal. Coğrafi işaret alınması önemli bir olay ama sadece bunla kalmayacak. Bunun markasını çıkartarak, yüksek fiyata dünyaya pazarlamayı hedeflemeliyiz. Samsun isterse başaramayacağı hiçbir şey olmaz. Biz bunu dünyaya pazarlarız. Bunun üzerinde çalışma yapacağız” dedi. Başkan Demir: “Coğrafi işaret şartlarına uyarsak kilosunu en az 750 TL’den satarsınız” Piyasada 250 TL civarı satılan kestane ballarına nazaran Salıpazarı kestane balının yüzde 72 kestane oranı ile 750 TL bandında satılabileceğine dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Türkiye’nin bal geçmişi çok eskilere dayanıyor. Zamanında da tedavi ve ilaçların yerine konmuş bir yiyecektir. Türkiye bal üretimi konusunda dünyada 2. sırada yer alıyor. Samsun’da yılda bin tona yakın bal üretiyoruz. Bunu rahatlıkla 3 katına çıkarmak mümkün. Samsun’da olduğu gibi Türkiye’de de üretimi 3 katına çıkartırsak dünyada birinci sıraya yerleşiriz. Bu konuda da coğrafi işaret ve bunun şartlarını yerine getiren üretim çok önemli. Bunu da sağlarsak mevcut bal üretimimiz kovan başına 10 kiloyken, kilosunu 250 TL’ye satıyorsak, coğrafi işaretimizin şartına göre üretip satarsak kilo bazında minimum 750 TL’ye satmamız mümkün. Böylece gelir de 3’e katlar. Tek şart var; kriterlere uygun ve yüzde 70’i aşan kestane oranıyla bal üretmek. Arıların üretiminin artması için de bahar döneminde arıyı iyi koruyup, bakmak da önemli rol oynuyor. Bal üretiminin yanı sıra yan ürünler de çok önemli. Arı sütü, polen ve propolis gibi yan ürünleri de üretmemiz lazım. Çok küçük bir arı sütünden bir petek baldan kazandığınızı alıyorsunuz. Polen ve propolis için de aynı şey geçerli. Arıcılığı daha da geliştirmek için şehirde tüm birimler ile birlikte çalışıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ayırdığı kaynaktan daha fazla kaynağı üreticimiz için ayırıyoruz. Bakanlık 50 milyon TL kırsal kalkınmaya ayırırsa, 75 milyon TL’de ben ayıracağım. DOKAP’ı da katarsak 150 milyon TL’yi 16 ilçeye 10’ar milyon TL destek vereceğiz. Bu katkının bir bölümü de bal üretimi için kullanılacak. Böylece tarımsal üretime de olumlu katkılarımız olacak” diye konuştu. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam da kestane balı üretimi için verilen desteklere değindi. Programda ayrıca 4 kuşaktır kestane balı üreten Kamil Hoca ve ailesi de kısa bir sunum gerçekleştirirken, coğrafi işaret tescil belgesi alınmasında emeği geçenlere çeşitli hediyeler takdim edildi.

Gemi turlarına 42 bin 300 kişi katıldı Haber

Gemi turlarına 42 bin 300 kişi katıldı

Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne ait Samsunum-1, Samsunum-2 ve Samsunum-3 gemileri ile düzenlenen turlara bu yaz döneminde 42 bin 300 kişi katıldı. Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent Turizm Ticaret A.Ş. bünyesinde bulunan 3 gemi ile vatandaşlar için turistik gezi turları düzenliyor. Samsunum-1 kent merkezindeki sahilde, Samsunum-2 gemisi Ayvacık Suat Uğurlu Baraj Gölü'nde, Samsunum-3 Gemisi ile Vezirköprü'deki Şahinkaya Kanyonu'nda turistik gezi turları gerçekleştiriliyor. Bu gemilerle 2023 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında düzenlenen turlara 42 bin 300 kişi katıldı. İki katlı ve 400 kişi kapasiteli gemiler günde iki kez tur gerçekleştiriyor. Vatandaşlar turlarda eşsiz doğal güzellikleri görme fırsatı buluyor. Gemi turlarına katılan vatandaşların ilgisi ise her geçen yıl artıyor. Eşsiz doğal güzellikleri görme fırsatı Samsun'un çok önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, "Kentimizde turizmin gelişmesi için her alanda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Turizm altyapısının güçlendirilmesi için adımlar atıyoruz. Bu noktada kentimizde 3 noktada gemilerimizde turistik turlar gerçekleştiriyoruz. Özellikle vatandaşlarımızın çok güzel ilgisinin olduğunu görüyoruz. Turlara katılan vatandaşlarımız kentimizdeki eşsiz doğal güzellikleri görüyor, büyüleyici manzaralar eşliğinde güzel anılar biriktiriyorlar. Hem kentimizde yaşayan vatandaşlarımızı hem de ilimize dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistleri bu gemi turlarına katılmaya davet ediyorum” dedi.

'Salıpazarı kestane balı’ coğrafi işaret aldı Haber

'Salıpazarı kestane balı’ coğrafi işaret aldı

Coğrafi işaretli ürün sayısının artırılması noktasında çalışmalarını sürdüren Samsun Büyükşehir Belediyesi, geleneksel ‘Salıpazarı kestane balı’nı da tescillettirdi. Belediyenin Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın başvurusunu kabul eden Türk Patent ve Marka Kurumu, müracaatı onayladı. Böylelikle belediyenin coğrafi işaret aldığı marka ürün sayısı 3’e yükseldi. Tescillenerek markalaşan ürünlerin kent ekonomisine ve tanıtımına katkı sağlayacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, coğrafi işaretli ürün sayısını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Organik ürün ve gıdalara olan talep her geçen gün artarken yerel yönetimler de kentlerindeki ürünlere coğrafi işaret belgesi almak için yaptıkları çalışmalara ağırlık veriyor. Samsun’un kültürel özelliklerinin bir parçası olan yöresel lezzetlerini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, kentin yerel ürünlerini markalaştırmayı sürdürüyor. Daha önce Samsun’da ilgili kurumların ve kuruluşların girişimleriyle kaz tridi, Samsun simidi, Bafra kaymaklı lokumu, Çarşamba pidesi, Terme pidesi, Bafra pidesi, Yakakent mantısı, Çarşamba kıvratması, Vezirköprü Tahtaköprü kilimi, Susuz bezi, Vezirköprü semaveri, yumurta topuk Çarşamba ayakkabısı ile sekiz köşe kasket, Bafra zembili, Bafra nokuluna coğrafi işaret belgesi alınmıştı. Bu kapsamda Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin coğrafi işaret belgesi alınan ürün sayısını artırmak için yaptığı çalışmalar tek tek sonuç veriyor. Son olarak arıcılıkta öne çıkan ilçelerden biri olan Salıpazarı ile özdeşleşen kestane balını markalaştırmak için Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapan Samsun Büyükşehir Belediyesi, 1.5 yıllık bekleyişin ardından bu ürünü de tescillettirdi. 16 Ocak 2023 tarih ve 141 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde de yayımlanan kararla tescilli ürün sayısı 16’ya yükseldi. Böylelikle belediyenin coğrafi işaret aldığı marka ürün sayısı 3’e çıktı. Bu gelişme kestane balında marka haline gelecek Salıpazarı’nda sevinçle karşılandı. “Kestane balımızı dünyaya duyurmak istiyoruz” Karacalar Mahallesi’nde arıcılık yapan üreticiler kestane balının coğrafi işaret belgesi alması için yürütülen süreci heyecanla takip ettiklerini belirterek, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Ailesinde 3 kuşaktır arıcılık yapıldığını belirten 92 yaşındaki Kamil Onay, “İlçemizde uzun yıllardır kestane balı üretiyoruz. Bu konuda da Salıpazarı, oldukça iyi durumda. Tamamıyla doğal ortamda ürettiğimiz bal, özelikleri ve kalitesiyle marka olma yolunda. Şimdi bu ürünümüzü bütün dünyaya duyurmak istiyoruz. Büyükşehir Belediyemizin çalışmalarıyla önemli ilerlemeler kat ettik. Kestane balımız tescillettirildi. İnşallah adını her yere duyurarak bu lezzeti vatandaşlarımıza tattıracağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir ve ekibine çok teşekkür ederiz” dedi. “Yöresel ürün potansiyelini öne çıkarmak için çalışıyoruz” Şehrin geleneksel ürünlerini markalaştırmanın önemine dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Binlerce yıllık tarihi birikime sahip olan kentimiz çok zengin bir geleneksel mutfak kültürüne sahip. Tüm şehirler gibi biz de Samsun’un yöresel ürün ve potansiyellerini öne çıkarmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Bu açıdan ürünlere coğrafi işaret belgesi alınması büyük önem taşıyor. Çünkü tescil, tarımsal ürünlerin ekonomik değerini artırarak, daha rahat pazarlamasına imkan sağlıyor. Özel beceriler ve bölgeye has doğal kaynakların onaylanmasında üretildiği yer ismi kullanılması, kültürel kimlik oluşturulmasına katkı veriyor. Tarımsal Hizmet Dairesi Başkanlığımız tarafından kentimizdeki ürünlere coğrafi işaret belgesi alınması için yapılan çalışmalara hızla devam edeceğiz” diye konuştu.

Akdağ , kayakseverlerle şenlendi Haber

Akdağ , kayakseverlerle şenlendi

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin turizm yatırımları çerçevesinde modernize ettiği Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi’nde kar sezonu başladı. Bin 788 rakım yükseklikte bulunan merkez, kar yağışı ile birlikte beyaza büründü. Okulların ara tatilde olmasını fırsat bilen genç yaşlı birçok vatandaş Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi’ne giderek karın keyfini çıkardı. Başkan Mustafa Demir, her mevsim güzel şehir Samsun için Ladik ilçesinin ayrı bir önem taşıdığını ifade ederek, turizme yönelik yatırımların devam edeceğini vurguladı. Dört mevsim turizm potansiyeline sahip az sayıdaki şehirlerden Samsun’da hava sıcaklığının mevsim normallerine dönmesiyle kış sezonu hareketlendi. Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı’nın çalışmalarıyla bin 900 metre uzunluğundaki telesiyej ile birlikte kayak pisti ve tesisleri bakımdan geçirilerek sezona yetiştirilen Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi, kayakseverleri ağırlamaya başladı. Kış turizminde Karadeniz Bölgesi’nin önemli adreslerinden Ladik ilçesindeki kayak merkezi, yine adrenalin tutkunlarının akınına uğruyor. Hafta sonundan itibaren etkili olan yoğun sis görüş mesafesini düşürürken, kayakseverler ise beyaz örtünün keyfini çıkarıyor. Otobüslerle Akdağ’a gelen Büyükşehir Belediyesi Gençlik Hareketi üyesi gençler, müzikler eşliğinde kar altında horon teperek, halaylar çekiyor. Okul tatilini fırsata çeviren öğrenciler, eğlence için tercih ettikleri Akdağ’da anne ve babalarıyla birlikte kızak ve snowboardlarla kaymanın keyfini yaşıyor. Gençlerin şarkılar söyleyip dans ettiği Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi’nde, renkli görüntüler de yaşanıyor. Günün yorgunluğunu ise tesise ait kafeteryada sucuk ekmek ve çayla atılıyor. Akdağ’da eğlenceli zaman geçiren öğrencilerden 10 yaşındaki Asya Tiryaki, “Hava çok güzel. Kuzenlerim şehir dışından tatile gelmişti. Ladik’e uzun zamandır da kar yağmasını bekliyordum. Kar yağınca da çok mutlu oldum ve birlikte Akdağ’a geldik. Tatilimizi böyle geçiriyoruz. Kızakla kaymak çok eğlenceli” diye konuştu. 3’üncü sınıf öğrenci Elif Çeyan, kar yağmasını çok beklediğini Akdağ’a geldiği için çok mutlu olduğunu belirterek, “Kızakla kayma sevincini yaşamak bizim için çok güzel bir duygu. Burası çok güzel olmuş. İyi ki gelmişiz” dedi. Uzun zamandır kar yağınca Akdağ’a gelmeyi planladığını ifade eden Ela Sultan Öngüç, “Babam, kardeşim ve annemin arkadaşlarının çocuklarıyla geldim. 1-2 gün burada kalıp ardından eve döneceğiz” diye konuştu. Karın keyfini çıkarmak için Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi’ne gelen Hüseyin Sancı, “Kar yağdığını duyunca çocuklarımla hemen Akdağ’da gelmek istedik. Bu kadar kalabalık olacağını ummamıştım ama bayağı kalabalıkmış. Yalnız hava biraz sisli ama yine de güzel. Eğleniyoruz. Beyaz örtü, soğuğu unutturarak insanın içine huzur veriyor. Kayak yapmak isteyenleri Akdağ’a davet ediyorum” ifadelerini kullandı. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise her mevsim güzel şehir Samsun için Ladik ilçesinin ayrı bir önem taşıdığını ifade ederek, turizme yönelik yatırımların devam edeceğini vurguladı. Kask takma zorunluluğu getirdi Akdağ Kış Sporları ve Kayak Merkezi’ni ziyaret edecek vatandaşların sağlığı ve güvenliğine ilişkin Samsun Valiliği, İl Koordinasyon Kararı ile kask takma zorunluluğu getirdi. Valiliğin aldığı karar çerçevesinde kayakseverler, artık kasklarını da yanlarında getirecek.

Eski yat limanını yıkarak yerine cami yapmaya yargıdan ret Haber

Eski yat limanını yıkarak yerine cami yapmaya yargıdan ret

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin mühendislik hatası sonucu kullanılamaz hale gelen yatlimanını yıkarak yerine cami yapmak istemesine yargı 'dur' dedi. Yargı'ya konuyu CHP'liler taşımıştı SAMSUN Büyükşehir eski Başkanı AK Parti Milletvekili Yusuf Ziya Yümaz döneminde Atakum İlçesi Kurupelit mevkiine yaklaşık 10 yıl önce inşaat çalışmalarına başlanan ve 2016 yılında kısmen tamamlanan, 27 milyon lira maliyetli Kurupelit Yat Limanı, zaman içerisinde kumla dolarak işlevini yitirdi. 205 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilen liman atıl duruma geldi. Yeni Belediye Başkam AKP'li Mustafa Demir, Ulaştırma ve Altyapı Bölge Müdürlüğü'nden talepte bulundu. İhaleyi alacak firmanın, mevcut mendireğin iç tarafının tamamen veya kısmen doldurularak, dolan alamn ana mendireğinden itibaren açık denize doğru yeni bir yat limanı projelendirilmesi için etüt çalışması yapılacağı belirtildi. OTEL VE CAMI YAPACAKLARDI AK Partili belediye, belediye hizmet alanı olarak görünen bölge için imar değişikliği yaparak turizm alanı ilanı etti. Sahile sıfır pozisyonda bulunan arazideki itfaiye binası yıkıldıktan sonra alana otel ve cami yapılması için proje hazırlandı. Ancak, CHP'li meclis üyeleri üe Mimarlar Odası Samsun Şubesi projenin rant için yapıldığım ve binlerine peşkeş çekileceğini ileri sürüp imar değişikliğine karşı çıkarak dava açtı. Samsun 1. İdare Mahkemesi, hukuka aykırüığı açık olan dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına, oy birliğiyle karar verdi.

Orta Karadeniz, Körfez Ülkelerinden turist hedefinde Haber

Orta Karadeniz, Körfez Ülkelerinden turist hedefinde

Samsun’da toplanan Körfez ülkeleri seyahat acenteleri temsilcileri, Arap turistlerin Samsun’u tercih etmeme sebebini; otellerin kalabalık aile kullanımı için uygun olmaması ve Orta Doğu’dan direkt uçuşun olmaması olarak yetkililere sundu. Amasya, Samsun ve Tokat illerindeki doğal, tarihi ve kültürel turistik değerlerin, yöresel lezzetlerin uluslararası düzeyde tanıtımına katkı sağlamak amacıyla “Körfez Ülkeleri Seyahat Acenteleri Orta Karadeniz’i Keşfe Çıkıyor” başlıklı program düzenlendi. Bir otelde yapılan programa; Suudi Arabistan, Kuveyt, Bahreyn, Ürdün, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar gibi ülkelerden turist getiren İstanbul acentelerinden 15 temsilci katıldı. Temsilciler, Arap turistlerin Samsun’u tercih etmeme sebepleri ve turizmin daha da geliştirmesi yönündeki fikirlerini yetkililere sundular. İlhan Bayram: “Samsun olarak turizm sektöründen çok fazla faydalanamadığımızı düşünüyorum” Potansiyel olarak turizmden daha fazla faydalanmaları gerektiğinin altını çizen Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram, “Samsun’da göreve başladığım 2019 yılında turizmcilerle ilk biraya geldiğimde bilgiler aldım. Nasıl bir faaliyet oluyordu? Turistler Amasya’da konaklıyor, Samsun’a gelip, heykel önünde yarım saat mola veriyorsunuz. Ondan sonra da fotoğraf çekip, geçip gidiyorsunuz. Turizm veya Samsun bu değil. Samsun’un çok güzel doğal imkanları var. Müzelerimiz oldukça fazla. Samsun olarak turizm sektöründen çok fazla faydalanamadığımızı düşünüyorum. Yaptığımız görüşmelerde insanları konaklatabilecek, bir zincir oluşturabilecek nelerimiz var diye baktık. Bizim coğrafyamız, bölgemizdeki başka şehirlerdeki elden çıkmış coğrafyalar gibi değil. Daha el dokunulmamış dünya kadar yerimiz var. Bir plan akıllı bir şekilde geliştirilirse çok daha güzel şeyeler olabilir. Bu düşünceyle master plan çalışması yapalım dedik. Siz profesyoneller, eksiklerimiz konusunda bizi yönlendirirseniz bu çalışmaların daha faydalı olacağını düşünüyorum. Samsun Karadeniz’in merkezi, Türkiye genelinden, iç-dış turizmden hak ettiği payı alması, hak ettiği noktalara gelmesi amacındayız. Bu konuda sizlerin yol göstericiliğine de ihtiyacımız var. Belediye olarak yapılacak plan, program veya her türlü konuda taşın altında elimiz var. Biz her tarafa yatırım yapamayız ama yatırımcıları buraya çekme noktasında acentelerin destek ve fikirlerini de almak isteriz. O anlamda bu toplantının yararlı olacağını düşünüyorum” dedi. “Samsun müze çeşitliliğinde Türkiye’de öncü” Konsept müze ve müze çeşitliliği konusunda Samsun’un Türkiye’nin önde illerinden biri olduğunu ifade eden Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan İpekdal, “Samsun, turizm çeşitliliği anlamında her şeyi bulabileceğiniz bir potansiyele sahi. Sağlık, spor, termal, yayla turizmi gibi akla gelebilecek birçok turizm potansiyeline sahibiz. Sadece müze çeşitliliği bakımından bile Türkiye standartlarının üzerinde bir şehiriz. Oyuncak müzesi, sağlık müzesi, cerrahi aletler müzesi, mübadele müzesi, tütün müzesi gibi konsept konulu birçok müzemiz var. Bunların dışında Havza ve Ladik’te termal turizm var. Bu konuları yurt dışından iş yapan acentelerimiz ile konuşmak çok yararlı olacaktır” diye konuştu. “Otellerdeki connect oda azlığı Arap turizmini olumsuz etkiliyor” Arapların kalabalık aile olarak tek bir oda tercih ettiklerini ve Samsun’daki otel ve konaklama yerlerinin bu duruma uygun olmadığını vurgulayan acenteci Metin Duyar, “2005 yılında Türkiye’ye Orta Doğu’dan 300 bin Arap turist geldi. 2007’de 700 bine çıktı. Bu sene 1 milyon 300 bin Arap turist geldi. Hedefimiz 2023’te 3 milyon turist. Buraya gelen Orta Doğu acentelerinin hepsi imkanlarıyla turizmi tanıtıyor. Samsun’da Suudi Arabistan’da daha önce tanıtıldı. Samsun’un Arap turistleri çekmesindeki en büyük sıkıntı, ‘konaklama’ yani rezidans. Otellerde connect oda azlığıdır. Araplar, kabile tipi yaşam alanı sevdiği için yan yana odaları bile kabul etmiyorlar. Samsun’un en büyük açığı bu. Bu konaklama açığını giderirsek, Araplar Samsun’a akın eder. Samsun’un en iyi destinasyonu Samsun ama konaklama sorunu çözülmeli. Samsun’da Akdeniz iklimi ve değişik iklimlerin yaşandığı birçok bölge var. Göl var, deniz var, kayak merkezi var ama birinci eksiklik konaklama. O yüzden Arap turistler Samsun’da konaklamayı tercih etmiyor. Turistler Samsun’da zor konaklıyor" şeklinde konuştu. “Orta Doğu’dan Samsun’a direkt uçuş yok” Bodrum ve Antalya’ya direkt uçuşun açılmasının ardından İstanbul’a giden Arap turistlerin yarısının artık Antalya ve Bodrum'u seçtiğine dikkat çeken Metin Duyar, “2022’de Orta Doğu’dan gelen turistler en çok İstanbul, Bolu, Yalova, Sapanca, Antalya, Bodrum, Marmaris gitti. Antalya ve Bodrum’a Orta Doğu’dan direkt uçuşlar nedeniyle çok sayıda turist geliyor. Hatta bu direkt uçuşlar nedeniyle bizim İstanbul pazarının yüzde 50’si elimizden gitti. Trabzon’da direkt uçuşlar nedeniyle birçok Arap turist çekiyor. Maalesef Samsun’a Orta Doğu’dan direkt uçuş yok. Merzifon ters geliyor. Ordu’ya inen de bu tarafa dönmüyor. Mutlaka Samsun’a Orta Doğu’dan direkt uçuşlar olması gerekiyor. Arap turistlerin Samsun’u tercih etmesi için direkt uçuşlar ve konaklanacak odaların düzenlenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Acente temsilcileri, 17 Aralık akşamına kadar Samsun, Tokat ve Amasya’nın tarihi, doğal ve turistik mekanlarına ziyaretler gerçekleştirip, incelemelerde bulunacak.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.