Hava Durumu

#Saros Körfezi

TOURISMJOURNAL - Saros Körfezi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Saros Körfezi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Saros Körfezi’nde Kaçak Yapılara Geçit Yok Haber

Saros Körfezi’nde Kaçak Yapılara Geçit Yok

EDİRNE (İHA) - Edirne Valisi Yunus Sezer, Saros Körfezi’nde kaçak yapılaşma ve ruhsatsız turizm işletmelerine kesinlikle izin verilmeyeceğini vurguladı. Devecihan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Sezer, "Dünyada az bulunan bir bölgeye sahibiz. Saros Körfezi'nin kıyı şeridi ve köylerindeki yapılaşma faaliyetlerinde ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Birinci meselemiz kaçak yapılaşmadır. Gelecek nesillere güzel bir doğa, çevre ve tabiat bırakmamız gerekiyor. Kaçak yapılaşma, tarım arazilerinin ve doğal güzelliklerin geri döndürülemez şekilde yok olmasına neden oluyor" ifadelerini kullandı. "TARIM ARAZİLERİ BÜYÜK TEHDİT ALTINDA" Plansız yapılaşmanın tarım alanlarına verdiği zarara dikkat çeken Sezer, "Hazreti Adem'den beri tarım arazisi olan bir alan, birkaç kişi tarafından plansız şekilde yapılandırılıyor ve tarım arazisi olmaktan çıkıyor. Bu sadece yasal değil, aynı zamanda vicdani bir sorumluluk. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor" dedi. KAÇAK YAPILAR YIKILIYOR Sezer, geçen yıl çok sayıda kaçak yapının yıkıldığını hatırlatarak, vatandaşları doğru bilgilendirmenin önemine dikkat çekti. "Doğayla iç içe yaşama hayaliyle yer satın alan insanlar, yanlış yönlendirmeler sonucu mağdur oluyor. Binlerce insan cezai yaptırımlarla karşılaşıyor ve yapılar yıkılıyor. Bu sürecin önüne geçmek için hep birlikte çalışmalıyız" diye konuştu. DENETİMLER SIKILAŞACAK Kaçak yapılaşmayla mücadele için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarla birlikte çalıştıklarını belirten Sezer, 2024 yılında denetimlerin artarak devam edeceğini söyledi. Amaçlarının hem doğayı korumak hem de vatandaşların mağdur olmasını engellemek olduğunu ekledi. RUHSATSIZ İŞLETMELERE TAVİZ YOK Vali Sezer, ruhsatsız turizm işletmelerinin hem güvenlik hem de kalite açısından ciddi riskler taşıdığını belirtti. "İlçe kaymakamlıkları ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz aracılığıyla tespitlerimizi yapıyoruz. İşletme sahipleri ya ruhsat alacaklar ya da işletmelerini kapatacaklar. Kaçak işletmelerle ilgili mahkeme kararları doğrultusunda kaldırma işlemlerini gerçekleştireceğiz" dedi. YEREL İŞ BİRLİĞİYLE KAÇAK YAPILARA ENGEL Kaçak yapılaşmayı önlemek için muhtarlar ve yerel yönetimlerle iş birliği yapacaklarını söyleyen Sezer, "Yapılaşma daha başlamadan önce muhtarlar ve belediyelerden bilgi alınacak, izinsiz yapıların inşasına müsaade edilmeyecek. TREDAŞ elektrik bağlarken kaymakamlık onayı alacak, DSİ de aynı hassasiyeti gösterecek. İnsanlarımızı meşru ve yasal alanlara yönlendirerek destek olmalıyız" dedi. Doğal güzellikleri korumak için herkesi duyarlı olmaya davet etti.

Mavi Nefes Projesi ile 3 Yılda 225 Ton Atık Toplandı Haber

Mavi Nefes Projesi ile 3 Yılda 225 Ton Atık Toplandı

İSTANBUL (İHA) - Garanti BBVA'nın DenizTemiz Derneği/TURMEPA iş birliğiyle başlattığı "Mavi Nefes Projesi", deniz ekosisteminin korunması ve deniz kirliliğinin azaltılmasına yönelik önemli adımlar atmaya devam ediyor. Marmara Denizi'nde 2021 yılında başlayan proje, başta plastik atıklar olmak üzere deniz çöplerinin toplanmasına ve deniz ekosisteminin sağlıklı bir şekilde devam etmesine katkı sağlıyor. Eylül 2021 ile Ağustos 2024 arasında gerçekleştirilen projede 225 tondan fazla atık toplandı. Proje kapsamında, Tatvan'da faaliyet gösteren Ahtapot 6 teknesi, Van Gölü'nde 2024 yılı yaz döneminde 12 ton atık topladı. Ayrıca, Göcek'te faaliyet gösteren TURMEPA'nın 3 teknesi, 2023 yılında 2 bin 141 tekneden 579 bin 385 litre atık su toplayarak, deniz suyunun temiz kalmasına yardımcı oldu. Eğitim ayağında ise "Mavi Nefes" çevrimiçi eğitimleriyle 73 bin 460 öğrenciye ulaşıldı. Ayrıca, Mavi Dedektiflerle gerçekleştirilen etkinliklerde 403 öğrenciye çevre bilinci aşılandı. Bu sayede, çevre bilincini artırarak daha temiz denizler için farkındalık yaratılmaya çalışılıyor. ALINAN İKİ NEFESTEN BİRİ DENİZLERDEN  Proje, deniz ekosisteminin korunmasına yönelik bilimsel çalışmalar ve deniz çayırları gibi önemli deniz canlılarının korunması için de ciddi bir çaba harcıyor. Fethiye-Göcek bölgesinde gerçekleştirilen deniz çayırı ekim çalışmaları, başarılı sonuçlar veriyor ve bu çalışmalar, deniz ekosisteminin güçlendirilmesine önemli katkılar sağlıyor. Mavi Nefes Projesi çerçevesinde, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Ergün Taşkın tarafından yürütülen Fethiye Göcek Körfezi'ndeki "Koy ve Kıyılarda Deniz Çayırı Posidonia Oceanica Deniz Çayırlarının İzlenmesi, Korunması ve Ekimi Projesi" kısa sürede olumlu sonuçlar elde etti. Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde (ÖÇKB) yapılan araştırmalarda 1.545 deniz türü keşfedildi. Dokuz farklı istasyonda yapılan çalışmalarla Posidonia oceanica türünün yayılışı, özellikleri, izlenmesi ve transplantasyonu gerçekleştirildi. 6 Mayıs 2024 tarihinde ekimi yapılan Posidonia oceanica türünün, 6 Haziran 2024'te yapılan kontrollerde en az yüzde 70 oranında canlılık gösterdiği belirlendi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Cem Dalyan’ın yürüttüğü "Saros Körfezi Deniz Çayırı ve Mercan Koruma, Ekimi ve İzleme Projesi" kapsamında ise, biyoçeşitliliğin izlenmesi ve önemli deniz türlerinin haritalanması amaçlandı. Bu doğrultuda, 1-10 Temmuz 2024 tarihleri arasında 19 farklı istasyonda 23 dalış yapıldı. Yapılan saha çalışmaları sırasında Saros Körfezi’nin çeşitli habitat tipleri belirlendi ve deniz çayırları, korallijen habitatlar, taş mercanlar gibi kritik habitatların haritaları çıkarıldı. Çalışmalar sonucunda, Saros Körfezi’nde toplamda 382 deniz türüne rastlandı.

Edirne’de Haber

Edirne’de "tiny house"lar kaldırılıyor

Edirne’nin Saros Körfezi’nde tarım arazilerinin üzerine kurulan "tiny house"lar (küçük evler) valilik talimatı ile çok sayıda jandarma ekibinin bölgede önlem almasıyla kaldırılıyor. Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Danışment köyünde bulunan 19 dönüm tarım arazisinin üzerine yaklaşık 30 "tiny house" kuruldu. Tarım arazilerinin üzerine yapılan kaçak yapılar, Edirne Valisi Yunus Sezer’in talimatıyla kaldırılmak istendi. Alınan kararın ardından yapı sahipleri, "tiny house"lardan çıkmak istemeyince bölgeye çok sayıda jandarma ve İl Özel İdaresi ekibi sevk edildi. Edirne İdare Mahkemesi "tiny house"ların inşa edilen ilavelerle konut niteliği kazandığına karar verdi. Edirne Valiliği de tarım alanlarının korunması çerçevesinde bu yapıların kaldırılması gerektiğini sahiplerine bildirdi. İl Özel İdaresi ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Danişment köyündeki yaklaşık 30 "tiny house" bulunan tarlaya gitti. Jandarma ekiplerine zorluk çıkaran yapı sahipleri, araziye giden yolları araçlarıyla kapatıp hem jandarma hem de İl Özel İdare ekiplerinin tarlaya ulaşmasını zorlaştırdı. Araçlarını çekmeyeceklerini ifade eden "tiny house" sahipleri çok masraf yaptıklarını ve her bir yer için yaklaşık 2 milyon lira harcama yaptıklarını gerekçe göstererek alanda kalmak istediler. Yapı sahiplerini ikna edemeyen ekipler, iş makineleriyle yeni yol açarak tiny house'ların bulunduğu alana ulaştı. İş makineleriyle açılan yoldan araziye ulaşan ekipler, bazı "tiny house"ları vinç yardımıyla yerinden alarak, başka alana götürdü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.