Hava Durumu

#Schengen

TOURISMJOURNAL - Schengen haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Schengen haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kapıda Vize ile Yunan Adalarına Türk Akını Devam Ediyor Haber

Kapıda Vize ile Yunan Adalarına Türk Akını Devam Ediyor

2023 yılında Türk vatandaşlarının favori yurt dışı tatil rotası, ekonomik avantaj ve yakın mesafesiyle Yunan adaları oldu. 30 Mart'ta başlayan kapıda vize uygulaması, 2024 yılı sonunda sona erecek. UYGULAMA BÖLGESİ GENİŞLETİLEBİLİR Türk vatandaşları Sakız, Midilli, Rodos, Sisam (Samos), İstanköy (Kos), Kızılhisarlı (Meis) Patmos, İleriyoz (Leros), Kilimli (Kalimnos) ve Sömbeki (Simi) adalarından oluşan 10 adayı kapıda vize uygulaması ile ziyaret edebiliyor. Kuzey Ege Bölge Valisi Konstantinos Moutzouris, Schengen üyesi olmayan ziyaretçiler için yerinde seyahat vizesi uygulamasının genişletilmesini önerdi. Bu öneri Yunan hükümeti tarafından kabul edilip Avrupa Birliği'ne sunuldu.   EKONOMİK AVANTAJ DİKKAT ÇEKİYOR Türkiye’de turizm sektöründeki fiyat artışları ve döviz kurundaki yükseliş, Yunan adalarını Türk tatilciler için cazip hale getirdi. Yunan adalarında fiyatlar, yaz aylarında Türkiye’ye kıyasla %30 daha avantajlıydı. Yunanistan makamlarına göre, 2023 Nisan-Ağustos döneminde yalnızca Midilli, Sakız ve Samos adalarına 54.373 Türk vatandaşının kapıda vizeyle seyahat ettiği açıklandı. Ancak genel ziyaretçi sayısı hakkında net bir veri bulunmuyor. KAPIDA VİZENİN İÇ TURİZME ETKİSİ Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, kapıda vize uygulamasının iç turizmi olumsuz etkilemediğini belirtti. Ancak, vize probleminin köklü bir çözüm gerektirdiğine de dikkat çekti. Medya ve sosyal medya aracılığıyla vize sorununa dikkat çekmek için dönemsel kampanyalar düzenleyerek kamuoyu oluşturduklarını belirten Bağlıkaya, vize aracı kuruluşlarıyla düzenli temas kurmaya özen gösterdiklerini söyledi. Ayrıca, vize başvuruları ve randevu süreçlerinde yaşanan zorlukların veya sistemsel aksaklıkların giderilmesi için bilgi ve deneyim paylaşımı ortamı oluşturduklarını ekledi. Bağlıkaya, iç turizmi canlandırmak için teşvik ve desteklerin önemine değindi. Çalışanlara sunulacak tatil desteklerinin vergiden düşülmesinin hem çalışan hem işveren için motivasyon sağlayacağını ifade etti. Türk tatilcilere erken rezervasyon fırsatlarını değerlendirerek ekonomik tatil planları yapmaları tavsiye edildi. Bu yöntemle enflasyon kaynaklı fiyat artışlarından daha az etkilenmenin mümkün olduğu hatırlatıldı.

Avusturya, İki Ülkeye Schengen Vetosunu Kaldırabilir Haber

Avusturya, İki Ülkeye Schengen Vetosunu Kaldırabilir

Avusturya İçişleri Bakanı Gerhard Kraner, Romanya ve Bulgaristan'ın Schengen bölgesine katılımı konusunda Avusturya’nın vetosunu, sınır güvenliğinde iyileştirmeler sağlanırsa kaldırabileceğini belirtti. Bu açıklama, Göçten Sorumlu AB Komiseri Magnus Brunner’in her iki ülkenin Schengen'e katılması yönündeki çağrılarının ardından yapıldı. Son iki yıldır Avusturya, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen’e tam üyeliğini, Batı Balkanlar rotasından gelen mülteci akışı nedeniyle engelliyordu. Ancak İçişleri Bakanlığı, o dönemden bu yana sınır güvenliği ve geri gönderme konularında önemli gelişmeler yaşandığını vurguluyor. AB Parlamentosu'nda konuşan Bakan Kraner, göç rakamları konusunda, "Artık özellikle bu ülkeler üzerinden gerçekleşen yasa dışı göç rakamlarının büyük ölçüde düştüğünü görebiliyoruz. Bu da doğru yolda olduğumuz, ancak henüz yolun sonuna gelmediğimiz anlamına geliyor" dedi. Amacın yasa dışı göçü sıfıra indirmek olduğunu ifade eden Kraner, vetonun kalkması için çalışmaların sürdüğünü ekledi. Romanya Parlamentosu Üyesi Victor Negrescu ise ülkesinin Schengen üyeliğine "son düzlüğe" girdiğini söyledi. Üç senaryoyu değerlendiren Negrescu, bu yıl içinde bir karar çıkabileceğini, aksi durumda yeni Avrupa Komisyonu ile müzakere gerekebileceğini ifade etti. Romanya Başbakanı Marcel Ciolacu ise 8 Aralık seçimleri öncesinde alınacak bir kararla, 2025 baharında Schengen’e tam katılımın sağlanabileceğini dile getirdi. Schengen genişlemesiyle ilgili görüşmelerin olumlu ilerlediğini belirten Komiser Brunner, anlaşmanın yakın olduğunu kaydetti. Önemli bir gelişmenin 22 Kasım’da Macaristan’da, Romanya ve Bulgaristan’ın katılımıyla yapılacak toplantıda yaşanabileceği düşünülüyor.

Rusya'nın 2024 Turizm Tercihlerinde Çin ve Tayland Öne Çıktı Haber

Rusya'nın 2024 Turizm Tercihlerinde Çin ve Tayland Öne Çıktı

2024 yılının ilk dokuz ayında, Rusya'dan yurt dışına yapılan seyahatler, geçen yıla göre %7 oranında artarak toplamda 22,4 milyona çıktı. Bu dönemde özellikle turistik seyahatlerde %25'lik bir artış yaşandı.  Rusya'dan yapılan seyahatlerin büyük bir kısmı Çin ve Tayland'a oldu. Federal Güvenlik Servisi (FSB) verilerine göre, Türkiye, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mısır ve Tayland gibi uzak destinasyonlar ön planda yer alırken, komşu ülkeler Abhazya, Kazakistan, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan da popüler rotalar arasına girdi. Türkiye, geleneksel olarak en fazla ziyaret edilen ülke olmayı sürdürdü. 2024 yılı itibarıyla, Rusya'dan Türkiye'ye yapılan seyahat sayısı artarak 5,1 milyona ulaştı. Çin ise sürpriz bir şekilde büyük bir artış gösterdi. Çin’e yapılan seyahat sayısı 0 oranında yükselerek 1,36 milyona çıktı. Tayland’a yapılan seyahatlerde ise %29,6 oranında bir artış gözlemlendi. Azerbaycan’a yapılan ziyaretlerde ise %27,4'lük bir artış yaşandı. Bu artışlar, Çin'deki vizesiz turizm uygulamalarının yeniden devreye girmesiyle hızlandı. Ancak, Rusya'nın komşularına yapılan seyahatlerde bazı azalmalar görüldü. Kazakistan ve Ermenistan’a yapılan seyahatlerde sırasıyla %6 ve düşüş yaşandı. Finlandiya'ya yapılan ziyaretler ise büyük bir gerileme gösterdi; 2023 yılında 507,9 bin olan ziyaretçi sayısı, 2024 yılının aynı döneminde sadece 1600 kişiye düştü. Bu düşüşün sebepleri arasında Avrupa Birliği ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı seyahat kısıtlamaları ve Schengen vizesiyle yapılan seyahatlerin sınırlanması yer alıyor.

Almanya’dan Türk Vatandaşlarına Yeni Vize Kararı Haber

Almanya’dan Türk Vatandaşlarına Yeni Vize Kararı

Almanya'nın aldığı yeni kararla, Türk vatandaşlarının Almanya vize başvurularına verilen ret kararlarına karşı itirazda bulunma imkânı tamamen ortadan kalkacak. Almanya’nın bu hamlesi, Schengen vizesi için başvuran Türk vatandaşlarının işini daha da zorlaştırıyor. Türkiye’den gelen başvuruların son dönemdeki yüksek ret oranlarının ardından bu yeni düzenleme, Türk vatandaşlarını daha sıkı bir vize politikasına tabi kılıyor. Özellikle pandemi sonrasındaki seyahat hareketliliğinin artmasıyla Schengen ülkelerine yapılan vize başvurularında yoğunluk yaşanıyor ve Almanya, bu süreçte kendi başvuru merkezlerinin iş yükünü azaltmak amacıyla itiraz başvurularını durdurma yoluna gidiyor. İTİRAZ BAŞVURULARINA ENGEL: AMAÇ SÜRECİ HIZLANDIRMAK Almanya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, dünya genelinde artan vize başvurusu yoğunluğunun altı çizildi. Pandemi sonrası artan talep nedeniyle vize randevuları için bekleme sürelerinin uzadığına dikkat çeken Almanya, vize işlemlerini hızlandırmak adına itiraz değerlendirmelerine bakan personeli başka birimlerde görevlendirdiğini belirtti. Böylece, Türk vatandaşları 2025 yılına kadar vize retlerine itiraz edemeyecek. GEÇİCİ UYGULAMA KALICI HALE Mİ GELİYOR? Almanya, 2023 yılında Türkiye, Çin ve Fas gibi ülkelerde başlatılan itiraz kısıtlamasının geçici bir önlem olduğunu açıklamıştı. Ancak yeni alınan karar, bu sürenin 30 Haziran 2025’e kadar uzatılmasıyla kısıtlamanın devam edeceğini gösteriyor. Almanya’nın bu uygulamayı daha uzun vadeli bir politika haline getirip getirmeyeceği ise henüz belirsiz. Ancak Türk vatandaşları açısından Schengen vizesine erişim her geçen yıl zorlaşıyor. Almanya’nın bu adımı, Schengen vizesi sürecini hızlandırma amacı taşısa da, Türk vatandaşları için vize başvurularındaki kısıtlamaları daha da artırıyor. Bu durum, Almanya’nın Schengen vizesi prosedüründe Türkiye’ye yönelik getirdiği bir dizi sıkılaştırıcı önlemden sadece biri olarak görülüyor.

Türkler için Avrupa tatili hayal mi oluyor? Haber

Türkler için Avrupa tatili hayal mi oluyor?

ABD, Türk vatandaşlarına yönelik vize süreçlerinde ciddi kısıtlamalar getirdi. 2026 yılına kadar yeni vize başvurularına kapılarını kapatan ABD, Türkiye ile yaşanan diplomatik sorunlar ve başvuru yoğunluğu gerekçesiyle bu kararı aldığını açıkladı. Vize başvurularında gecikmeler yaşanırken başvuruların sonuçlanması yıllar alacak gibi görünüyor. Bu durum, Türk vatandaşlarının Amerika’ya seyahat planlarını uzun bir süre rafa kaldırmasına neden olacak. Avrupa'da da benzer bir tablo ortaya çıktı. Almanya, Schengen vizesi prosedürlerini askıya alarak birçok Türk vatandaşını sınırdan geri çevirmeye başladı. Ayrıca, Almanya'da iltica başvurusu reddedilen 15 bin Türk vatandaşının Türkiye’ye iadesine karar verildi. Avrupa'daki diğer ülkeler de benzer uygulamalara geçmeyi planlıyor. TURİZMCİLER VE VATANDAŞLAR ENDİŞELİ Yurt dışı tatillerine yönelen Türk vatandaşları için bu vize reddi dalgası büyük bir hayal kırıklığı yaratmış durumda. Yerli turistler, Avrupa ve ABD'ye alternatif olarak yeni tatil destinasyonları aramaya başladı. Özellikle vizesiz gidilebilen Asya, Afrika ve Orta Doğu ülkelerine olan talep artıyor. Bir turizm şirketi yetkilisi ise durumu, "Türk turistlerin taleplerinde önemli bir değişim gözlemliyoruz. ABD ve Avrupa tatilleri artık eskisi kadar cazip değil çünkü vize almak neredeyse imkansız hale geldi. Müşterilerimiz şimdiden vizesiz tatil seçeneklerine yöneliyor. Tayland, Maldivler ve Dubai gibi destinasyonlara olan ilgide ciddi bir artış var." diye açıkladı. ‘DİPLOMATİK İLİŞKİLER VE EKONOMİK DENGE ANA ETKEN’ Konuyla ilgili görüş belirten Uluslararası İlişkiler Uzmanları ise bu durumun yalnızca turizmle ilgili olmadığını, arka planda derin diplomatik sorunlar yattığını belirtiyor. Uzmanlar, ABD ve Avrupa’nın Türkiye ile yaşadıkları diplomatik ve ekonomik sorunlar nedeniyle vize politikalarında sıkılaştırmaya gittiğini, özellikle Türkiye’deki enflasyon ve göç dalgasının, bu kararların alınmasında etkili olduğunu belirtiyor. Uzmanlar, ilişkilerin düzelmemesi durumunda İlerleyen yıllarda vize kısıtlamalarının kalıcı hale gelebileceğini kaydediyor.

Almanya kara sınır kontrollerini sıkılaştırıyor: Yolcuları nasıl etkileyecek? Haber

Almanya kara sınır kontrollerini sıkılaştırıyor: Yolcuları nasıl etkileyecek?

Almanya İçişleri Bakanı, yeni kara sınır kontrollerinin 16 Eylül'den itibaren altı ay boyunca geçerli olacağını duyurdu. Almanya düzensiz göçü kontrol altına almak ve güvenliği artırmak amacıyla kara sınırlarındaki kontrolleri sıkılaştırdığını açıkladı. Ağustos ayında Solingen'de yaşanan bıçaklı saldırı, göç ve sınır dışı etme konularında koalisyon hükümetine yönelik eleştirileri yeniden canlandırmıştı. Kamuoyunun artan tepkisi karşısında Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, göç yasalarını sertleşme sözü vermişti. İşte Almanya'ya kara yolu üzerinden giriş ve çıkışların nasıl etkileyeceği konusunda şu ana kadar bildiklerimiz. Yeni Almanya sınır kontrolleri neden yapılıyor? Ağustos ayında Solingen'deki bir festivalde düzenlenen bıçaklı saldırıda üç kişi öldü, sekiz kişi de yaralanmıştı. Saldırıyı üstlenerek gözaltına alınan kişinin Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesi olduğundan şüphe edilen Suriyeli olduğu belirtildi. Alman basınında yer alan haberlere göre 26 yaşındaki saldırganın iltica başvurusu reddedilmişti ve geçen yıl Avrupa Birliği'ne (AB) ilk giriş yaptığı Bulgaristan'a gönderilmek üzere sınır dışı edilmesi gerekiyordu ancak ortadan kaybolduğu için sınır dışı edilemedi. Solingen saldırısı, aşırı sağcı parti Almanya için Alternatif'in (AfD) çok güçlü bir oy oranına sahip olduğu iki doğu bölgesi Saksonya ve Thüringen'de yapılacak eyalet seçimleri öncesinde meydana geldi. 1 Eylül'deki eyalet seçimlerinden hemen önce koalisyon hükümeti, göçmenlerin sınır dışı edilmesi kurallarını sıkılaştırma kapsamında alınacak yeni göç tedbirlerini açıkladı. Avrupa'nın Schengen bölgesi, üye ülkeler arasında pasaportsuz seyahate izin veriyor, ancak üye devletler kamu politikası ya da iç güvenlik açısından bir tehdit olduğunu düşündükleri takdirde sınır kontrolleri getirebiliyorlar. Yeni kontroller ne zaman yürürlüğe girecek ve ne kadar sürecek? İçişleri Bakanı Nancy Faeser pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, yeni sınır kontrollerinin 16 Eylül Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe gireceğini ve altı ay süreyle geçerli olacağını duyurdu. Yolcular için neler değişecek? Henüz ayrıntılar ortaya çıkmamış olsa da, yeni sınır kontrollerinin Almanya'ya kara yoluyla giren ya da çıkan herkesi etkilemesi muhtemel. Sınırlarda daha fazla kişinin durdurulması halinde sürücüler için trafik sıkışıklığı oluşabilir. Kontroller için ulaşımın durdurulması halinde otobüs ve tren yolculukları daha uzun sürebilir. Almanya'nın en büyük tren işletmecisi Deutsch Bahn (DB), bu yıl Haziran ayında uzun mesafeli trenlerin neredeyse yarısının geç ulaştığı bildirdi. Bu durumun aşırı hava koşullarından kaynaklandığını söyledi. Uzun sınır kontrolleri, DB yolcularının sıkıntılarını daha da arttırabilir. Deutsche Bahn, European Sleeper ve Flixbus gibi büyük tren ve otobüs operatörleriyle yorum için temasa geçildi. Yeni kontroller hangi ülkeleri etkileyecek? Almanya, 9 ülke ile kara sınırını paylaşıyor. Bu ülkeler, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Polonya, İsviçre ve İngiltere. Almanya'nın Avusturya ile olan sınırında halihazırda 2015 yılında büyük bir göçmen akınına karşı uygulanan ve o zamandan beri yürürlükte olan geçici kontroller uygulanıyor. Bu kontroller, 11 Kasım 2024 tarihine kadar yürürlükte. Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre sınırlarındaki geçici kontroller de göçle ilgili endişelerin yeniden artması üzerine geçen yıl uygulamaya konuldu. Bu kontroller ise, 15 Aralık 2024 tarihine kadar yürürlükte. Bakanlık, kontrollerin Almanya'nın Fransa, Lüksemburg, Belçika, Hollanda ve Danimarka ile olan diğer kara sınırlarına da genişletileceğini söyledi. Kontroller başlangıçta altı ay süreyle uygulanacak. Yoğun geçen Noel ve Yeni Yıl seyahat dönemlerini de kapsayacak. Almanya şu ana kadar bu uygulamaların altı ay süreyle yürürlükte kalacağını açıklasa da, amacına hizmet ettiğine karar verilmesi halinde bu süreyi uzatılabilir.

Germany is tightening land border controls: Affect On Travellers Haber

Germany is tightening land border controls: Affect On Travellers

Germany's Interior Minister announced that new land border controls will be in effect for six months from 16 September. Germany announced that it has tightened controls at its land borders in order to control irregular migration and increase security. The knife attack in Solingen in August revived criticism of the coalition government on migration and deportations. In the face of growing public outcry, German Chancellor Olaf Scholz promised to toughen immigration laws. Here's what we know so far about how the new border controls will affect entry and exit from Germany by road. Why are the new German border controls being introduced? In August, three people were killed and eight injured in a knife attack at a festival in Solingen. The man who claimed responsibility for the attack and was taken into custody was a Syrian suspected of being a member of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL). According to German media reports, the 26-year-old attacker's asylum application was rejected and he was supposed to be deported to Bulgaria, where he first entered the European Union (EU) last year, but he could not be deported because he disappeared. The Solingen attack took place in the run-up to the state elections in the two eastern regions of Saxony and Thuringia, where the far-right Alternative for Germany (AfD) has a very strong vote share. Just before the 1 September state elections, the coalition government announced new immigration measures to tighten the rules on deporting migrants. Europe's Schengen area allows passport-free travel between member states, but member states can introduce border controls if they consider there is a threat to public policy or internal security. When will the new controls come into force and how long will they last? Interior Minister Nancy Faeser announced at a press conference on Monday that the new border controls will come into force from Monday 16 September and will last for six months. What will change for travellers? Although details have not yet emerged, the new border controls are likely to affect everyone travelling into or out of Germany by land. If more people are stopped at the borders, there could be traffic jams for motorists. Bus and train journeys may take longer if transport is stopped for checks. Deutsch Bahn (DB), Germany's largest train operator, reported that in June this year almost half of the long-distance trains arrived late. It said this was due to extreme weather conditions. Long border controls could exacerbate the woes of DB travellers. Major train and bus operators such as Deutsche Bahn, European Sleeper and Flixbus were contacted for comment. Which countries will the new controls affect? Germany shares land borders with 9 countries. These are Austria, Belgium, the Czech Republic, Denmark, France, Luxembourg, the Netherlands, Poland, Switzerland and the United Kingdom. Germany's border with Austria is currently subject to temporary controls, which were introduced in 2015 in response to a large influx of migrants and have been in place since then. These controls are in place until 11 November 2024. Temporary controls at the borders with Poland, the Czech Republic and Switzerland were also introduced last year in response to renewed concerns about migration. These controls are in effect until 15 December 2024. The controls will also be extended to Germany's other land borders with France, Luxembourg, Belgium, the Netherlands and Denmark, the ministry said. The controls will initially be in place for six months. They will also cover the busy Christmas and New Year travel periods. Although Germany has so far announced that the controls will remain in place for six months, they may be extended if they are judged to have served their purpose.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.