Hava Durumu

#Şef Dilek Çelebioğlu

TOURISMJOURNAL - Şef Dilek Çelebioğlu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şef Dilek Çelebioğlu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mardin'in tescilli yemeği 'ırok' Haber

Mardin'in tescilli yemeği 'ırok'

Mardin'in tescilli üç yemeğinden biri olan "ırok", şefler ve yöre halkı tarafından büyüklerinin vasiyetine uyulup sürdürülüyor. Mezopotamya'nın "altın üçgeni" olarak nitelendirilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinden Mardin, üç tescilli ürünüyle mutfağının varlığını sürdürüyor. Daha önce "alluciye" ve "firkiye" tescillenmişti, günler öncesinde ise "ırok" yemeği tescillendi. Şef Dilek Çelebioğlu, bugüne kadar çeşitli medeniyetlere misafirlik yapan Mardin'in çok özel geleneksel yemeklerinin nesilden nesillere aktarıldığını söyledi. Çok önemli lezzetlerinden biri olan ırok yemeğinin tescillendiğini ifade eden Çelebioğlu, "Bu yüzden çok mutluyum. Daha önce alluciye ve firkiye tescillendi. Büyüklerimizin bize vasiyetini yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu konuda nesilden nesle aktarmak benim için bir görevdir. Irok yemeğini misafirlerimize en iyi şekilde yapmamız gerekiyor" dedi. Yapım aşamasında Mardin’e ait olan tescilli bulguru, eti ve çeşitli baharatları kullandıklarını aktaran Çelebioğlu, "Biraz meşakkatli bir iş olsa da çok lezzetli bir yemek. Düğünlerde davetlerde sofralarda yer alan bir yemektir. Mardin; din, dil, inanç ve kültür turizm şehrinin yanı sıra şimdi de gastronomi üzerinde de çok büyük önem taşıyor. Gelen misafirlerimize en iyi şekilde bu lezzetleri aktarmak bizim için çok büyük bir mutluluktur" diye konuştu. Artuklu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde öğretim görevlisi Ali Alkanoğlu, Mardin'de yemek konusunda son zamanlarda güzel haberler aldıklarını dile getirerek, "İnanç ve turizm şehri olan Mardin'i artık gastronomi turizmiyle tanıtmaya önem verdik. Bunun için çeşitli çalışmalar yapmış bulunmaktayız. Çalışmalar sonucunda Türk Patent Kurumu tarafından değerlendirme sonucunda alluciye, firkiye ile birlikte Türkiye olarak coğrafi tescillenmiş ürün sayımızı üçe çıkarmayı başardık" ifadelerinde bulundu.

Mardin’in 'alluciye' ve 'firkiye' yemekleri tescillendi Haber

Mardin’in 'alluciye' ve 'firkiye' yemekleri tescillendi

Mardin’e özgü 2 yöresel yemek olan "alluciye" ve "firkiye" coğrafi işaret alarak tescillendi. Turizm şehri Mardin'in iki yöresel yemeği Türk Patent Kurumu tarafından tescillendi. Yemeklerin tarifini veren Şef Dilek Çelebioğlu, Osmanlı döneminden şimdiye kadar ataların kullandığı eski yemeklerin sürekliliğini sağlamak ve gerçek orijinal haliyle halka sunmayı hedeflediklerini söyledi. Birçok farklı yemek olduğunu belirten Çelebioğlu, "Yaptığımız yemek Mardin eriği, eti ve yeşil soğanı bütünleşerek oluşan bir yemektir. Daha önce sadece mevsiminde kullanılıyordu. Yemeği yapmak için papaz eriğinin çıkmasını bekliyorduk. Şu an çeşitli saklama metotları ile bütün mevsimlerde yapabiliyoruz. Anneannem, babaannem ve annemden olduğu gibi hiçbir özelliğini bozmadan yapıyoruz. Et çok iyi olmalı, pişerken karıştırmamak gerekir, yavaş ve kısık ateşte uzun süre pişirilir" dedi. Tescillenmesinin kendileri için büyük bir gurur olduğunu ifade eden Çelebioğlu, "Tescillendiği zaman çok önemli bir vasiyetin yerine getirildiğini hissettim. Çok mutluyuz, en azından bu yemekler unutulmayacak ve diğer nesillere aktarılacak. Başka yöresel ve önemli yemeklerimiz var. Onların da tescilini istiyoruz" diye konuştu. İkinci tescilli yemek olan firkiye hakkında bilgi veren Çelebioğlu, "Firik, Arapça badem demektir. Firkiye, çağladan yapılan bir yemeğimizdir. Bademin ilk meyve halinden yapılan bir yemektir. Geçmişte yemeklerde domates kullanılmıyordu. Mardin yemeklerinde zaten meyvelerden çok fazla yemek yapıyoruz. Eskiden domates kullanılmadığı zamanlarda devamlı meyvelerden etli yemek yapılırdı" şeklinde konuştu. Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi bölümünde öğretim görevlisi olan Yavuz Yalçın ise, bu yıl Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile GAP Bölge Kalkınma Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen proje çerçevesinde oluşturulan uygulama mutfağında olduklarını kaydetti. Mutfakta aynı adan 25-30 öğrenci eğitim alabildiğini belirten Yalçın, "Ayrıca da burada coğrafi işaret çalışmaları yaptık. Bu çerçevede coğrafi işarete başvurduğumuz 2 yemeğimiz alluciye ve firkiye yemeklerinin bugün burada yapımını gerçekleştiriyoruz. Bu yemekler yapılırken öncelikle paydaşlarla toplantılar gerçekleştirildi. Ardından bu yemeklerle ilgili bilgiler belgeler toplandı. Makale incelemeleri geçmişe dair bilgileri ve bu yemeklerin nasıl yapıldığına, günümüze kadar nasıl ulaştığına dair belgeleri çıkardıktan sonra paydaşlarla birlikte yine bir demo çalışması gerçekleştirdik" dedi. Demo çalışmasında da bu yemeklerin standart bir reçetesini oluşturmaya çalıştıklarını aktaran Yalçın, "Bu reçeteleri de oluşturduktan sonra Mardin alluciye ve firkiye yemeği için Türk Patent Kurumuna coğrafi işaret başvurusunda bulunduk. İncelemelerin ardından da coğrafi işaret başvurusunu almaya hak kazandık" ifadelerinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.