Hava Durumu

#Şengen

TOURISMJOURNAL - Şengen haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Şengen haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Başvuruda birinci redde üçünçüyüz Haber

Başvuruda birinci redde üçünçüyüz

Uzun süredir Türkiye’nin gündeminde yer alan Schengen krizi, bölgeden vize almaya çalışan çok sayıda ülke için gittikçe büyüyen bir sıkıntıya dönüşüyor. Avrupa Birliği (AB) tarafından yapılan açıklamalarda her ne kadar geçtiğimiz yıllara göre daha çok vize verildiği söylense de rekor sayıya ulaşan başvurular mağduriyeti de artırıyor. Schengen Visa Info tarafından geçtiğimiz günlerde paylaşılan verilere göre 2022 yılında vize başvurusu en çok reddedilen ülke Cezayir olurken; bu ülkeyi sırasıyla Hindistan ve Türkiye’nin izlediği görülüyor. BAŞVURUDA İLK SIRADA 2021 yılında ilk sırada Türkiye’nin yer aldığı listede, 2022’deki verilere göre Cezayir’den yapılan 392.053 başvurunun 179.409’u reddedildi. Çin’i geçerek, dünyanın en büyük nüfusuna sahip olacağı bilinen Hindistan’dan 2022 yılında 671.928 başvuru yapılırken, bu başvuruların 121.188’i olumsuz yanıt aldı. Türkiye, 2021 yılında Rusya’nın birinci olduğu en fazla vize başvurusu yapan ülkeler listesinde geçen yıl 778 binle ilk sıraya yerleşti. 2022’de Türkiye’nin 120.876 başvurusu reddedildi. 2022 yılında vize başvuruları reddedilen ilk 10 ülke arasında Fas ve Rusya da yer aldı. Yüzde 29.1 ile yüksek oranda vize reddi alan ülkelerden biri de Tunus oldu. Tunus’u Birleşik Arap Emirlikleri izlerken; listede öne çıkan diğer ülkeler ise Nijerya, İran ve Mısır olarak kaydedildi. TÜRKİYE’DE RET ORANI DÜŞTÜ Başvuru ve reddedilme oranlarına bakıldığında, AB’nin Türkiye’den gelen eleştirilere karşılık olarak söylediği, “Talep artıyor. Bu, bazen Vize prosedürlerini de etkileyebilir. Türkiye’ye özgü bir durum değil” sözlerinin desteklendiği görülüyor. Türkiye, 2021 verilerine bakıldığında başvurusu en çok reddedilen ülke olmuştu. 2021’deki başvuru sayısı 271.977 olarak açıklanmış; reddedilen başvuru sayısının ise 45.016 olduğu belirtilmişti. Vizelerin reddedilmesinin gerekçeleri ise ülkelere göre farklılık gösterdi. Genel anlamda 2022 yılında vize ret oranları artış gösterirken; listede reddin düştüğü ülke ise Türkiye oldu. AVRUPA’DA SEYAHAT TASARRUFU Çok sayıda ülke için Schengen eşiğini aşarak Avrupa’da tatil yapmak zorlu bir süreç haline gelirken; Avrupa da kendi içinde azalan turizm talebiyle mücadele ediyor. Avrupa Seyahat Komisyonu’nun (ETC) açıkladığı verilere göre, haziran ve kasım ayları arasında seyahat planlayan Avrupalıların sayısı maliyet endişeleri nedeniyle geçen yıla göre yüzde 4 azaldı. Avrupa’da resesyon endişeleri ve enflasyon gündemi tasarrufları ön plana çıkarırken, tatil planlarını en çok erteleyenler ise Avusturyalılar oldu. En çok seyahat planlayan ülkeler ise Almanya, Fransa, İngiltere ve Belçika olarak kaydedildi.

Hırvatistan Schengen'e geçti, turizm gelirlerinde artış bekliyor Haber

Hırvatistan Schengen'e geçti, turizm gelirlerinde artış bekliyor

Yeni uygulamayla Hırvatistan turizm gelirlerinde önemli bir artış bekliyor. Hırvatistan’ın turizm gelirleri bu ülkenin gayri safi yurt içi milli hasılasının yüzde 20’sini teşkil ediyor.  Başkent Zagreb’deki havalimanının, Schengen kurallarına uygun hale getirilmesi için son aylarda milyonlarca euro tutarında yatırım yapıldı. Hırvatistan’ın, 1 Ocak’ta resmen üyeliğiyle Schengen’e katılan ülke sayısı 27’ye çıktı. Hükümet, 1 Ocak’tan itibaren ülke sınırlarını kara yolu, demir yolu ve deniz yoluyla yapılan ulaşım ve taşımacılıkta Schengen kurallarına uygun hale getirmişti. Ancak AB’den gelen yolcular için havalimanlarının tam olarak hazır hale gelmesi için 26 Mart 2023 tarihi işaret edilmişti. Hırvatistan, AB'ye katıldığı 2013'ten beri Schengen kurallarını parça parça uygulamaya soktu.  Hırvatistan, Schengen bölgesine dahil olmanın mallar ve hizmetlerin serbest, hızlı ve daha ucuz dolaşımı sayesinde ülke ekonomisine katkı getireceği ve rekabet gücünü artıracağı beklentisi içinde. Shengen bölgesi nedir? Schengen bölgesi, 1985'te Fransa, Almanya, Lüksemburg, Hollanda ve Belçika'nın Lüksemburg'un Schengen kasabasında imzaladıkları serbest dolaşım anlaşmasıyla hayata geçirildi. Bu anlaşmayla 5 ülke ortak sınırlarda kontrolleri kaldırdı. Serbest seyahatin yanı sıra mal ve hizmetlerin de serbest dolaşımı sağlandı. Schengen ülkeleri, kendi iç sınırlarında kontrolleri kaldırırken dış sınırlarda kontroller sıkılaştırıldı. Schengen ülkelerinden birinden vize alan başka ülke vatandaşları veya bu ülkelerden birinde ikamet izni bulunan kişiler de Schengen içinde vize almadan seyahat edebiliyor. Hırvatistan'ın katılmasının ardından Schengen'e üye ülke sayısı 27'ye çıktı Hırvatistan ile birlikte 22 AB üyesi ülke Schengen içinde yer alıyor. Bu ülkeler Avusturya, Belçika, Çekya, Almanya, Danimarka, Yunanistan, İspanya, İtalya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, Litvanya, Letonya, Estonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, İsveç, Slovenya, Slovakya'dan oluşuyor. Ayrıca AB üyesi olmayan 4 ülke İzlanda, Norveç, İsviçre ve Lihtenştayn da Schengen içinde bulunuyor. Schengen bölgesinin son genişlemesi 2011 yılında Lihtenştayn'ın katılımıyla olmuştu. 60'tan fazla ülkenin vatandaşları, Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor. 100'ün üzerinde ülkenin vatandaşlarından ise vize isteniyor. Bulgaristan ve Romanya'ya engel AB Komisyonu, Hırvatistan'ın yanı sıra üye ülkelerden Romanya ve Bulgaristan'ın da Schengen katılmasını istiyor ancak bazı üyeler Romanya ve Bulgaristan'a engel çıkarıyor. AB Komisyonu, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan'ın Schengen bölgesine katılmasını istedi Avusturya, düzensiz göçün engellenemediği gerekçesiyle iki ülkenin de Schengene girmesine karşı çıkarken Hollanda, yalnızca Bulgaristan'ın katılmasını istemiyor. İki ülke de yolsuzluk, sınır kontrolleri ve hukukun üstünlüğüyle ilgili endişelerini gündeme getiriyor. Kaynak Euronews 

Schengen vizesi bekleyen öğrencilere iyi haber Haber

Schengen vizesi bekleyen öğrencilere iyi haber

Öğrencilere AB ülkelerinin büyükelçileriyle yapılan üç toplantıdan birinin vize almakta zorlanan Erasmus öğrencileri için özelikle Ulusal Ajans'ta yapıldığı öğrenildi. Vize konusunda önceliğin eğitim amaçlı yurtdısına çıkacak öğrencilere verileceği ve kolaylık sağlanacağı da belirtildi. TÜRKİYE'den Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler için Schengen vizesi başvurularında yaşanan sıkıntılar çözülme yolunda. Türk vatandaşlarına yönelik bir yılı bulan randevu süreleri ve vize reddi konusundaki sıkıntıları çözmek üzere Dışişleri Bakanlığı yetkilieri bir süredir AB ülkelerinin diplomatik temsilcileriyle  temas halindeydi. Bu kapsamda Ankara'da üç toplantı yapılırken, Türk vatandaşlarına vize kolaylığı konusunda önümüzdeki dönemde AB ülkelerinin atacağı adımlar netleşti. Edinilen bilgiye göre, Ankara'da bulunan AB üyesi ülkelerin büyükelçilikleri vize konusunda, "Personel sayımızı artırmaya çalışacağız. Aracı vize kuruluşlarından teknik destek alacağız. Özelikle iş dünyası ve öğrenciler için acil vize kanalı açacağız" taahhüdünde bulundu. 3.5 MİLYON BAŞVURU Avrupa ülkelerine Türkiye'den ortalama her yıl 1.2 milyon vize başvurusu olduğu bilgisini paylaşan Dışişleri yetkilieri, 2020 ve 2021'de pandemi nedeniyle vize başvurularının 200 bine kadar düştüğünü, bunun üzerine ise birçok AB ülkesinin vize birimlerini kapatacağını veya personelini azalttığını belirtti. Ayrıca iki yıldır  (2020-2021) pandemi nedeniyle vize başvurusu yapmayan; eğitimini, ziyaretini, ticaretini ve turizmini erteleyenlerin de başvurularıyla 2022 yılında toplam sayının 3.5 milyona ulaştığı ifade edildi. VİZEYİ AZALTMADIK Avrupalı büyükelçilerin, "Vizeyi azaltmadık, pandemi nedeniyle azaltılmış hizmetimiz karşında artan bir başvuru sayısı bulduk. 2019 yılı ile karşılaştırıldığnda daha fazla vize veriyoruz. Vize başvurularında ret sayısında da özel bir artış yok. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi de gelişigüzel başvuru yapılması ve eksik belge" dediği aktardı. Yetkilier, Türkiye'den Shengen ülkelerine yapılan iltica başvurularındaki artışın da vize konusunda bazı ülkeleri daha hassas yaptığına dikkat çekti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.