Hava Durumu

#Silifke

TOURISMJOURNAL - Silifke haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Silifke haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mersin sahillerinde yaz yeni başlıyor Haber

Mersin sahillerinde yaz yeni başlıyor

Hava sıcaklığının 28-30 derecelerde seyrettiği Mersin'de sezonun sonuna gelinmesine rağmen başta Kızkalesi ve Taşucu olmak üzere sahillerin tadını sakinliği seven yerli ve yabancı tatilciler çıkarıyor. Denize girip güneşlenen turistler, Ekim ayında tatil yapmanın keyfini yaşıyor. Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Akdeniz'e 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin'de hava sıcaklığı 28-30 derecelerde seyretmeye devam ediyor. Sezonun sonuna gelinmesine rağmen sıcak havanın devam etmesiyle sakinliği sevenler denize girmeyi sürdürüyor. Erdemli ilçesinde bulunan Kızkalesi ile Silifke ilçesinde yer alan Taşucu sahilleri de sakinliği seven yerli, gurbetçi ve yabancı misafirlerini ağırlıyor. Ekim ayında suya girip, güneşlenmenin keyfini yaşayan tatilciler, sonbahar da denizin farklı olduğunu kaydetti. Ekim ayında havaların sıcak gitmeye başlamasıyla birlikte sakinliği seven vatandaşların deniz keyfi yaptığını belirten işletmecilerden Ferdi Çıra, hava sıcaklığının Ekim ayı olmasına rağmen 28 derecelerde sürdüğünü ve bu ayın da böyle geçmesini beklediklerini ifade etti. Tatil için gelen gurbetçilerden İbrahim Akan ,"Ekim ayın bu bölge sakin olduğu için tatilimi burada geçiyorum. Deniz, güneş harika, gelmek isteyenlerin de bu aylarda gelmesini tavsiye ederim" dedi. Hollanda'nın çok soğuk olduğu için Mersin'e geldiklerini aktaran Jeannine Heeren ise her yıl tatile bu bölgeye geldiklerini ifade etti.

Türkiye’nin ilk badem çağlası hasadı Mersin’de yapıldı Haber

Türkiye’nin ilk badem çağlası hasadı Mersin’de yapıldı

Mersin'in Silifke ilçesinde hasadı başlanan bademin kilogramı bin liradan satılıyor. Ege ve Akdeniz bölgelerinde bahar meyvelerinin ilki olan çağla, tezgahlarda yerini almaya başladı. Havaların ısınmasıyla baharı erken yaşayan Mersin'in Silifke ilçesinde ilk çağla hasadı yapıldı. Tamamen organik olarak özellikle sahil kesimlerinde ticari amaçlı yetiştirilen badem çağlasının kilogramı tezgahlarda 1000 TL'den alıcı buluyor. Önceki yıllara göre satışına 20 gün önce başlanan çağla, üreticilerin yüzünü güldürüyor. Işıklı Mahalle Muhtarı Zafer Can, çağlayı vatandaşların kilo yerine tadımlık olarak gram ile satın aldıklarını kaydetti. Can, "Tamamen doğal şartlarda üretiliyor. İlaç yok, gübre yok. Tamamen doğal ve organik yetiştiriyoruz. Köyümüzün geçim kaynağıdır. Işıklı Çevre Yardımlaşma ve Turizm Derneği olarak bir projemiz var. Yayla kesimlerinde binlerce dönüm boş arazi var. Buralara badem ağacı ekmek istiyoruz. Şu an 100 ton gibi bir üretimimiz var. Kilosunu 1000 liradan satıyoruz. Ancak kilo ile alamayanlar için 100 gramlık paketleri 100 liradan satıyoruz" dedi. Çağlanın yeni çıktığı için fiyatının biraz yüksek olduğunu açıklayan Can, "Vatandaş çağlaya rağbet ediyor. Bu satışlarımız adına sevindirici. Sezonun ilk turfanda meyve olması nedeniyle fiyat biraz yüksek olunca, çağla sevenler de kilo ile değil, 100 gram olarak alabiliyorlar. Önümüzdeki günlerde çağlanın hasadının artmasıyla birlikte fiyatların da aşağıya düşmesini tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı. Sezonun ilk meyvesi olması nedeniyle çağlanın büyük bir rağbet gördüğünü belirten Zafer Can, "9 Mart’ta çağla festivali ile tam hasada geçeceğiz" diye konuştu.

Üç güzellerin 1600 yıldır bitmeyen banyosu Haber

Üç güzellerin 1600 yıldır bitmeyen banyosu

Silifke ilçesinin balıkçı kasabası Narlıkuyu'da, 1975'teki arkeolojik çalışmalarda ortaya çıkarılan, milattan sonra 4. yüzyıla ait hamam kalıntılarının tabanındaki mozaik, tarihi ve desenleriyle öne çıkıyor. Yunan mitolojisinde tanrı Zeus'un "sanatın her dalının koruyucusu" olarak bilinen kızları Talia, Aglaia ve Euphrosine'nin yansıtıldığı mozaik, Kültür ve Turizm Bakanlığınca yaptırılan Narlıkuyu Mozaik Müzesi bünyesinde korunuyor. Mozaikte, etrafında kurna, nar, keklik, kumru ve geometrik bezemelerle resmedilen "Üç güzeller"in, dans eşliğinde banyo yapması betimleniyor. Eserin üst kısmındaki Grekçe yazıtta "Ey dost, bu güzel hamamın suyunun saklı olan kaynağını kimin bulduğunu sorarsan bil ki o kişi, kutsal adaları dürüst yöneten ve imparatorların da dostu olan Poimenios'tur." ifadesi yer alıyor. Müzede, tabanında mozaiğin yer aldığı hamamın yıkanma alanının yanı sıra bugüne kadar korunan su yalağı ve objeler sergileniyor. "Üç güzeller mozaiği, dünyaca ünlü bir eserdir" Silifke Müze Müdürü Nilgün Abdimanoğlu, AA muhabirine, bir kahvehanede tespit edilen tarihi hamam kalıntılarının bugüne kadar korunduğunu söyledi.Mozaiğin dünyaca tanındığını aktaran Abdimanoğlu, "Kahvehane boşaltılarak kamulaştırılmış, düzenlemelerin ardından müze olarak ziyarete açılmıştır. Üç güzeller mozaiği, dünyaca ünlü bir eserdir. Müzenin etrafında hamamın diğer bölümlerinin araştırılmasına yönelik kurtarma kazısı yapılması, projelerimiz arasında yer almaktadır." dedi. Abdimanoğlu, hamamı Doğu Roma valilerinden Poimenios'un yaptırdığının değerlendirildiğini belirterek, "Taban mozaiğindeki Zeus'un üç kızı, 'Kharites' olarak bilinmektedir. Sanatın her dalının koruyucusu ve insanlarla tanrıların esin kaynağı olarak anılıyorlar." diye konuştu. Müzenin yılda ortalama 5 bin yerli ve yabancı ziyaretçi tarafından gezildiğini dile getiren Abdimanoğlu, eserleri tanıtmaya devam edeceklerini kaydetti.

Elevator to Heaven, View Terrace to Hell Haber

Elevator to Heaven, View Terrace to Hell

Historical potholes in Mersin, called "Paradise" with its 70-meter-deep green nature and "Hell" with its frightening 128-meter structure, were opened to tourists with their renewed faces. Improvement works carried out within the scope of the Tourism Destination Management Feasibility Support Program of the Ministry of Industry and Technology for the Heaven and Hell Potholes in Silifke District of Mersin have been completed. The region, which stands out with its interesting structure, was opened to visitors within the framework of Covid-19 measures. Elderly and disabled visitors descend to heaven by elevator Improvements were made to the 452-stepped walkway and the Virgin Mary Church at the base of the 70-meter-deep ponor, which is called "heaven" with its green nature where bird sounds echo and the water flowing from its bottom. The elevator, which was built for the elderly, disabled and chronically ill visitors who have difficulty in going down the stairs to the elliptical shaped sinkhole with a diameter of 250 meters, was put into service. A walking path has been added to the cave, whose entrance is at the base of the pothole and where natural water flows. Watching Hell is now easier A glass viewing terrace was also built in the 128-meter-deep Hell pit, which stands out with its eerie atmosphere and is impossible to descend due to its concave sides. In the pothole, which was difficult to examine in the previous periods, an easier observation opportunity was created thanks to the observation terrace. The parking lot of the area, where social areas are also prepared for visitors, has been rearranged. With the opening of the season, the sinkholes started to host a large number of visitors.

Cennete Asansör, Cehenneme Seyir Terası  Haber

Cennete Asansör, Cehenneme Seyir Terası 

Mersin'de 70 metre derinliğindeki yeşil tabiatıyla "Cennet" ve 128 metrelik ürkütücü yapısıyla "Cehennem" olarak adlandırılan tarihi obruklar yenilenen yüzüyle turistlerin ziyaretine açıldı. Mersin'in Silifke İlçesi’ndeki Cennet ve Cehennem Obrukları için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Turizmde Destinasyon Yönetimi Fizibilite Destek Programı kapsamında yürütülen iyileştirme çalışmaları tamamlandı. İlginç yapısıyla öne çıkan bölge, Covid-19 tedbirleri çerçevesinde ziyarete açıldı. Yaşlı ve engelli ziyaretçiler cennete asansörle iniyor Kuş seslerinin yankılandığı yeşil tabiatı ve dibinden akan suyuyla "cennet" olarak adlandırılan 70 metre derinliğindeki obruğun, 452 basamaklı yürüyüş yolunda ve tabanındaki Meryem Ana Kilisesi'nde iyileştirme yapıldı. Elips biçiminde 250 metrelik çapı olan obruğa merdivenle inmekte zorluk yaşayan yaşlı, engelli ve kronik rahatsızlığı bulunan ziyaretçiler için inşa edilen asansör de hizmete açıldı. Girişi obruğun tabanında olan ve doğal su akan mağaraya da yürüyüş yolu kazandırıldı. Cehennemi izlemek artık daha kolay Ürkütücü atmosferiyle öne çıkan, içbükey kenarları nedeniyle inilmesi mümkün olmayan 128 metre derinlikteki Cehennem obruğuna da cam seyir terası yapıldı. Önceki dönemlerde incelenmesi zor olan obrukta, seyir terası sayesinde daha kolay gözlemlenme imkânı oluşturuldu. Ziyaretçiler için sosyal alanların da hazırlandığı bölgenin otoparkı yeniden düzenlendi. Obruklar, sezonun açılmasıyla çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaya başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.