Hava Durumu

#Sınır

TOURISMJOURNAL - Sınır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sınır haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuzey Kore yaklaşık 5 yıl sonra sınırlarını yabancı turistlere açıyor Haber

Kuzey Kore yaklaşık 5 yıl sonra sınırlarını yabancı turistlere açıyor

Kuzey Kore'nin korona virüs salgını nedeniyle 2020 yılının Ocak ayında yabancı turistlere kapattığı kapılarını Aralık ayı itibariyle yeniden açacağı bildirildi. Kuzey Kore turları düzenleyen Çin merkezli "KTG" adlı firmadan yapılan açıklamada, turistlerin önümüzdeki kış mevsiminden itibaren volkanik Paektu Dağı'nın bulunduğu Samjiyon şehrini yeniden ziyaret edebileceği belirtildi. Açıklamada, “Şimdilik sadece Samjiyon hakkında bilgilendirildik, ancak Pyongyang ve diğer bölgelerin de turist ziyaretine açılacağını düşünüyoruz” ifadeleri kullanıldı. Yabancı turistleri Kuzey Kore'ye götüren bir diğer Çin merkezli firma olan Koryo Tours tarafından yapılan açıklamada ise, "Bu duyuruyu yapmak için 4 yılı aşkın bir süredir bekleyen Koryo Tours, Kuzey Kore'nin yeniden turizme açılacak olmasından heyecan duyuyor" denildi. Sınırlar 2020'den beri kapalıydı Covid-19 salgını öncesinde büyük çoğunluğu Çinli turistlerden oluşan sınırlı sayıdaki yabancıyı ülkeye kabul eden Kuzey Kore, salgın nedeniyle 2020 yılının Ocak ayında sınırlarını yabancı ziyaretçilere kapatmıştı. Son olarak geçtiğimiz Şubat ayı itibariyle sınırlı sayıdaki Rus vatandaşına istisnai olarak ülkeye seyahat etme izni verildiği açıklanmıştı. Buna rağmen sınırlar diğer ülke vatandaşlarına kapalı kalmıştı. Kim Jong-un ziyaret etmişti Kuzey Kore lideri Kim Jong-un geçtiğimiz ay Paektu Dağı yakınlarındaki Samjiyon şehrini ziyaret ederek yürütülen kalkınma projeleri hakkında yetkililerden bilgi almıştı. Kim'in uluslararası yaptırımlar nedeniyle ekonomik krizle mücadele eden ülkenin turizmini canlandırarak döviz elde etmeyi hedeflediği yorumları yapılmıştı.

Sarp Sınır Kapısı'nda Kurban Bayramı tatili yoğunluğu Haber

Sarp Sınır Kapısı'nda Kurban Bayramı tatili yoğunluğu

Türkiye´nin Gürcistan üzerinden Kafkaslar ile Orta Asya ülkelerine, Gürcistan´ın da Türkiye üzerinden Avrupa´ya açılan kapısı olan Sarp Sınır Kapısı´ndaki yolcu ve araç yoğunluğu her geçen gün artarken, bu yoğunluk Kurban Bayramı dolayısıyla yaklaşık 2 katına çıktı. Kurban Bayramını yurt dışında geçirmek isteyen vatandaşlar Artvin'in Kemalpaşa ilçesindeki Sarp Sınır Kapısından Gürcistan’a geçti. Bayram tatili öncesi günlük 15-18 bin yaya geçişinin olduğu sınır kapısında 9 günlük bayram tatilini de fırsat bilen vatandaşların oluşturduğu yoğunluk ile bu sayı günlük yaklaşık 80 bine ulaştı. Sarp Sınır Kapısı'ndan Gürcistan´a yük götüren tırların yanı sıra bayram tatilini Batum´da geçirmek isteyenlerin de eklenmesi ile sınırda araç yoğunluğu da yaşanırken, yaşanan bu hareketlilik bölge turizmine de katkı sunuyor. İstanbul’dan gelerek bayram tatilinin bir kısmını Gürcistan’da geçirmek isteyen Kenan Belli, Batum’da birkaç gün ailesiyle birlikte tatil yapıp geri döneceğini söyledi. Ailesi ve çocuklarıyla yurtdışı tatili için İstanbul’dan gelen Şahin Karaman ise çocuklarının kimliklerinde fotoğraf bulunmadığı için kimliksiz geçiş yapamadıkları söyledi. Karaman “Çocuklarla birlikte Gürcistan’a geçmeyi düşündük fakat 18 yaş altı çocukların kimliklerinde fotoğraf olmadığı için içeri alınamayacağını söylediler. Yapacak bir şey yok geri dönmek zorunda kaldık” dedi. İzmir’den gelen Samet Kaya ise arkadaşlarıyla birlikte bayram tatilinin bir kısmını Gürcistan’da geçirmek istediğini ifade ederek sınır kapısındaki yoğunluğun beklediklerinden daha kalabalık olduğunu söyledi. Sınır Kapısında yoğunluğun bayram süresince devam edeceği ön görülüyor.

Kapıköy Sınır Kapısı 24 saat hizmete başladı Haber

Kapıköy Sınır Kapısı 24 saat hizmete başladı

Çeliktaş, yaptığı yazılı açıklamada, Van'ın 125 milyon nüfuslu bir pazarın çekim merkezi olduğunu ifade etti. Türkiye'nin önemli destinasyonlarından Van'ın dünyanın sayılı yer altı kaynaklarına ve turizm pazarına sahip İran'a komşu olduğunu belirten Çeliktaş, "2014'te odamız tarafından 'yüzümüzü doğuya dönüyoruz' sloganıyla başlatılan çalışmalar neticesinde İran ile ilişkilerimiz artmıştır. Bu kapsamda İran'ın sınır kentleri başta olmak üzere ülke genelinde ilimizin potansiyeli tanıtılmış, şehrimizde festivaller düzenlenmiş ve yeni turizm yatırımlarının hayata geçirilmesiyle yılda 500 bini aşkın İranlı vatandaş şehrimizi ziyaret etmiştir." bilgisini verdi. Kent için çok önemli olan Kapıköy Sınır Kapısı'nın 2019'da modernize edilerek hizmete açıldığını anımsatan Çeliktaş, şunları kaydetti: "Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernize edilmesi sonrası odamızın en büyük ve haklı taleplerinden bir tanesi, 7 gün 24 saat esaslı hizmet vermesi olmuştur. Hemen her platformda ve ilgili tüm görüşmelerde dile getirdiğimiz talep dün itibarıyla karşılık bulmuştur. Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar ve diğer tüm kurumlardan bıkmadan, usanmadan talep ettiğimiz üzere Kapıköy Sınır Kapısı 7 gün 24 saat hizmete başlamıştır. Karşılıklı olarak İran'ın da meseleyi bu minvalde sahiplenmesi bizleri sevindirmiş ve sonuç itibarıyla şehrimiz için tarihi bir adım atılmıştır. Başta şehrimiz olmak üzere ülkemiz turizmine, ekonomisine, ticaretine ve ihracatına katma değer katacak Kapıköy Sınır Kapısı'nın 7 gün 24 saat hizmet vermesi için çaba gösteren ve olur veren tüm kurumlara ve ilgili yöneticilere teşekkür ederiz."

Habur sınır kapısındaki beklemeler sorun yaratıyor Haber

Habur sınır kapısındaki beklemeler sorun yaratıyor

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Habur Sınır Kapısı’nda giriş-çıkışlarda yaşanan sorunlara ilişkin açıklamada bulundu. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan en önemli sınır kapısı durumunda, Avrupa’dan Orta Doğu’ya uzanan tedarik zincirinin de önemli geçiş noktalarından olan Habur Sınır Kapısı’nda iş adamlarının 2 gün boyunca araçlarında beklemek zorunda kaldığını ifade etti. Türkiye’nin dış ticaretindeki stratejik konumu itibarıyla ülke ekonomisine katkı sağlayan Habur Sınır Kapısı'nın artık ihtiyaçlara cevap veremeyecek duruma geldiğini belirten Kaya, “Artan ticari potansiyellere paralel olarak tır ve kamyon gibi nakliye araçlarının yanı sıra, iş insanlarının ticari amaçlarla özel araçları ile ülkemize giriş çıkışlarındaki yoğunluklar da artmaktadır. Ancak artan yoğunluğa karşılık kapıdaki hizmet alanları ve idari birimler ihtiyaçları karşılamamaktadır. Özellikle özel araçlarla giriş çıkış yapmak isteyen iş insanları 2 gün boyunca araçlarında uyuyup sıralarını beklerken, taş, toprak ve sanayi ürünleri taşıyan tırlar ise bazen bir hafta boyunca kapıda beklemek zorunda kalıyorlar” dedi. Habur Sınır Kapısı'nın sağlık turizmi açısından da son yıllarda önem kazanmaya başladı Habur Sınır Kapısı'nın sağlık turizmi açısından da son yıllarda önem kazanmaya başladığını aktaran Kaya, “Bölgemizde bulunan kamu, üniversite ve özel sektöre ait son derece donanımlı hastanelerden tedavi hizmeti almak isteyenlerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Sağlık turizmi kapsamında giriş çıkış yapan hasta ve yakınlarının gümrük işlemlerinin uzun sürmesi çok daha yaşamsal önem arz etmektedir” şeklinde konuştu. Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye’nin en çok ihracat yapmakta olduğu dördüncü ülke olan Irak ile mevcut ticaretimizin geliştirilmesi için Habur Sınır Kapısı’nda yaşanan yönetimsel yetersizlikler ve organizasyon eksiklikleri bir an önce giderilmelidir. Mevcut kontrol ve muayene peronların yanı sıra depolar, bekleme salonları gibi fiziki alt ve üst yapıların kapasiteleri arttırılarak bekleme süresini kısaltılmalıdır. Geçiş sürecinin en önemli aktörleri olan insan kaynakları kapasitesi ivedi olarak arttırılmalıdır.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.