Hava Durumu

#Sinop

TOURISMJOURNAL - Sinop haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sinop haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sinop, Türkiye'nin yine 'en mutlu ili' seçildi Haber

Sinop, Türkiye'nin yine 'en mutlu ili' seçildi

TÜİK tarafından yapılan araştırmaya göre, Sinop yüzde 77,66'lık mutluluk oranıyla Türkiye'nin en mutlu 10 şehri arasında 1. sırada yer aldı. Sinop'un en mutlu 1. şehir seçilmesinin altında yatan nedenler arasında şehrin sakin yapısı ve doğası öne çıkıyor. Şehirde yaşayan vatandaşlar, bu özelliklerin mutluluğun temel kaynakları olduğunu ifade ediyor. Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz, kentin insanlarının sorunların içerisinde mutlu yaşamayı bildiğini belirterek, “Hak eden ile bu unvan geri döndü. Bence bu listeye baktığımızda gerçekten bu unvana yakışan kent Sinop. Kente baktığınızda ve insanlarına baktığınızda 'evet, gerçekten biz gittik ve insanlar gerçekten mutluydu' denilen il Sinop. 2014 yılından beri yanlış bilmiyorsam herhalde 7'nci kez oldu. Neden mutlu? Çocuk gözüyle bakalım. Bir deniz kenarı yanındaki küçük bir kasabada denize girilebilecek her gün bir liman bulabilmek, her gün bir plaj bulabilmek, kumda denize girebilmek, ücretsiz denize ulaşabilmek, ücretli işletmelere ulaşabilmek, güzel tesisler ve güzel balıkçı barınağı. Kentimizin bazı problemleri olabilir ama bizim insanımız sorunların içerisinde de mutlu yaşamayı biliyor. O yüzden unvan hak ettiği ile geri döndü” dedi. Sinop'ta yaşayan Arslan Pehlivanlı, “Mutluluğumuza mutluluk katıyoruz. Yazın burada bulunan trafik problemi de olmasa artık o da buranın incisi diyeceğiz ama maalesef trafiği de çözme şansımız yok gibi gözüküyor. Gelen kimsenin de buna bir çözüm bulacağını sanmıyorum. Onun dışında sessiz, sakin bir şehir. En güzeli de güvenlik problemi olmadan geceli, gündüzlü rahatça yiyip, içebileceğin, denizine girebileceğin güzel bir kentimiz” diye konuştu. Almanya'dan Sinop'a gelen Nurcihan Keskin ise “Gerçekten Sinop doğasıyla, deniziyle, insanıyla her şeyiyle çok güzel bir şehir. Sinop'tan herkese sevgiler, selamlar. Gerçekten ben çok mutluyum. İyi ki seçilmiş bizim şehrimiz. Burada doğmadım ama köklerim burada” ifadelerine yer verdi.

“İnsanlarda para yok. Geçen seneki turizm bu sene yok” Haber

“İnsanlarda para yok. Geçen seneki turizm bu sene yok”

Sinop’ta tekne turu işletmeciliği yapan Ramazan Çor, “Ekonomik kriz var. İnsanlarda para yok. Geçen seneki turizm bu sene yok. Kimsede para da yok” dedi. Kenan Dinçel ise, “Masraflar da aldı başını gidiyor. Mazot çok pahalı. Bir de bize sigorta masrafı çıkardılar. Geçen sene 33 bin lira verdik, bu sene 46 bin lira para ödedik. Sinop’ta bomboş zaten, hiç kimse yok” diye konuştu. Sinop’ta yaz sezonunda tekne turu düzenleyen işletme sahipleri, akaryakıt zamlarından ve ülke ekonomisinden dolayı kâr marjlarının düştüğünü belirtti. “Bu sene bir günde çıktığımız en fazla üçtür” İşletme sahibi Ramazan Çor, şöyle konuştu: “Mazot olsun, zorunlu sigorta olsun ekonomik sıkıntı yaşıyoruz. Son çıkan sigortadan çok şikayetçiyiz. Bizi Antalya’yla, Marmaris’le, Bodrum’la kıyaslıyorlar. Benin teknemin sigortası 45 bin lira. Antalya’da 9 ay yaz var ama bizde 3 ay var. Bunun da iki ayı karayel ve gündoğusuyla geçiyoruz ve bir aya düşüyor. Ekonomik kriz var. İnsanlarda para yok. Geçen seneki turizm bu sene yok. Çok az bu sene turizm. Çok sıkıntıdayız. Pazarlık yapmak isteyen de çok. Kimsede para da yok. Elimizden geldiği kadar ücretsiz de aldığımız oluyor. Aşırı derecede ekonomik sıkıntı var. Bu sene bir günde çıktığımız en fazla üç tur. O da çok zorlayınca üç tur. Önceden 10 turu buluyordu. Benim teknenin deposunu doldurmak 15 bin lira.” “Turizm Sinop’ta ölmüş bitmiş” Kenan Dinçel ise, “Her geçen sene işlerimiz daha kötüye gidiyor. Masraflar da aldı başını gidiyor. Mazot çok pahalı. Bir de bize sigorta masrafı çıkardılar. Geçen sene 33 bin lira verdik, bu sene 46 bin lira para ödedik. Sinop’ta bomboş zaten, hiç kimse yok. Turizm Sinop’ta ölmüş bitmiş. Her şey çok pahalı olduğu için artık insanlar da gelmiyor. Şaşırdık, kaldık” dedi. Gezi teknesined çalışan Salih Ertop ise şu ifadeleri kullandı: “İşlerimiz geçen seneye göre daha kötü. Geçen sene de kimse çok memnun değildi ama bu sene ondan da kötü. Şuan tekne turu 120 lira. İnsanlar bu fiyata hiç binmiyorlar tekneye. Müşteriye dürüm ayran zaten 120 lira, ben sana Sinop’ta 120 liraya 45 dakika aktivite yaptırıyorum diyorum ama binemiyor. İnsanların da gerçekten ekonomik durumu iyi değil. Aslında iş olsa sezonda para kazanacağız ama iş yok. Bazen kalabalık oluyor ama kalabalık olduğu halde bile tekneler dolmuyor. Bu da gösteriyor ki, insanlarda gerçekten ekonomik zorluk var. Sinop’ta turizm daha iyi geçebilir ama baktığınız zaman ben en büyük sorunu konaklama görüyorum. Gerçekten oteller olsun, apartlar olsun çok fahiş fiyatlar var. İnsanlar da böyle olunca tercih etmiyorlar. İnsanlar, Akdeniz’den paket tur alsalar buraya gelip 1 hafta burada konaklasalar aynı paraya denk geliyor aşağı yukarı. İnsanlar o yüzden burayı tercih etmiyorlar. Geçen sene tam bu zamanlar günde 9 tur atıyormuşuz, şu an ikya da üç turla günü kapatıyoruz. Ben bu durumu ekonomik kötülüğe bağlıyorum. Gerçekten şartlar çok ağır.”

Sinop lakerdasında AB'ye tescil başvurusu Haber

Sinop lakerdasında AB'ye tescil başvurusu

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Genel Sekreteri Serkan Genç, “Sinop lakerdasının Avrupa Birliği(AB) tescil sürecini başlattık. Sinop lakerdasını AB işaretli ürünler listesine eklemeyi amaçlıyoruz” dedi. KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salim Akbaş, Sinop lakerdasının Avrupa Birliği(AB) coğrafi işaretini alma sürecini duyurmak üzere bir basın toplantısı düzenledi. KUZKA Genel Sekreteri Serkan Genç, yaptığı açıklamada, 2015 yılından bu yana turizm sektöründe öncelikli olarak çalıştıklarını belirterek, “Ürün geliştirme, çeşitlendirme, entegre tanıtım çalışmaları gibi faaliyetlerde bulunuyoruz. Coğrafi işaretli ürünlerin pazarlama süreçlerine katkı sağlıyoruz. Sinop Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte Sinop lakerdasının coğrafi işaret tescil sürecine destek verdik ve 2023 yılında tescil edildi. Sinop lakerdası, su ürünleri konusundaki ilk coğrafi işaret tescilini aldı. Şimdi de Avrupa Birliği tescil süreçlerine başladık ve Sinop lakerdasını AB işaretli ürünler listesine eklemeyi amaçlıyoruz” diye konuştu. Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş ise yaptığı konuşmada, yerel ürünlerin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini vurguladı. Akbaş, “Coğrafi işaretli ürünler sadece ekonomik değer kazandırmakla kalmıyor, aynı zamanda kültürel mirasın aktarılmasını sağlıyor. Sinop lakerdasının marka değerini artırmak için AB tescil sürecine başladık. Ayrıca Sinop Lakerda Festivali'ne verdiğimiz destekle festivalin önemi artacak. Sinop’taki Organize Sanayi Bölgesinde bizim de ortağı olduğumuz Kalkınma Ajansıyla birlikte Avrupa Birliği desteğiyle hayata geçirilmiş olan su ürünleri işleme ve depolama tesisinde lakerda üretimini destekleyen bir projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Sinop TSO ile KUZKA arasında Sinop lakerdasının Avrupa Birliği coğrafi işareti başvuru danışmanlığı sözleşmesi imzalandı.

"Batı Karadeniz’i Keşfet Alternatif Destek Programı" Haber

"Batı Karadeniz’i Keşfet Alternatif Destek Programı"

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından ilan edilen Batı Karadeniz’i Keşfet Alternatif Destek Programı çerçevesinde sağlanacak gelirle Çankırı, Kastamonu ve Sinop’ta turizm gelirleri arttırılacak. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) Kastamonu, Çankırı ve Sinop illerine yönelik 2024 yılı Batı Karadeniz’i Keşfet Alternatif Destek Programı ilan etti. Program kapsamında bölgeye gerçekleştirilecek turlara 3 milyon lira destek sağlanacak.TR82 Bölgesi’ndeki konaklama tesislerinde toplam geceleme sayısının arttırılması ve TR82 Bölgesi’nde turizm sektör gelirlerinin arttırılması amaçlayan program kapsamında seyahat acentaları tarafından düzenlenecek konaklamalı turlar ile tren turizmi turlarının desteklenmesi planlanıyor.Destek bütçesi 3 milyon lira olan programdan acentalara, 2 gece konaklamalı paket için tur başına azami 20 bin lira, 3 gece konaklamalı paket için ise tur başına 36 bin lira mali destek sağlanacak. Turistik Tuz Ekspresi için kişi başına ise sağlanacak destek tutarı 750 lira olarak belirlenirken, Özel Karaelmas Ekspresi için ise kişi başına 250 lira destek sağlanacak. Özel Karaelmas Ekspresi ile entegre 1 gece konaklamalı yapılacak gezi paketleri için kişi başına verilecek destek tutarı 500 lira olacak. Söz konusu desteklerden Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen A Grubu Seyahat Acentası İşletme Belgesi’ne sahip seyahat acentaları yararlanabilecek. Turlar 15 Nisan - 30 Kasım tarihleri arasında düzenlenebilecek. Başvurular için son tarihin 31 Ekim Perşembe günü saat 23.59 olduğu belirtildi. Programa katılmak isteyenler, destek tutarları ve özel şartlar ile ilgili detaylı bilgiye ise KUZKA’nın resmi web sitesi üzerinden ulaşabilecek.

1600 yıllık mozaikler Sinop turizmine kazandırılmayı bekliyor Haber

1600 yıllık mozaikler Sinop turizmine kazandırılmayı bekliyor

Dönemin zengin Doğu Romalıları için yapıldığı tahmin edilen Balatlar Yapı Topluluğu'nda 2010'da başlatılan kazıda gün yüzüne çıkarılan döşeme mozaikler, restorasyon, onarım ve temizlik çalışmalarının ardından kazı alanında oluşturulan korunaklı yapıda muhafaza edilmeye başlandı. Zarar görmelerinin önlenmesi için korunaklı yapı içerisinde üstleri örtüyle kaplanan 1600 yıllık mozaikler, sergilenecekleri günü bekliyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Balatlar Yapı Topluluğu Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, kazıda ortaya çıkardıkları farklı dönemlere ait mozaiklerin çok ilginç eserler olduğunu söyledi. Özellikle erken Bizans dönemine ait Hristiyan mozaiklerinin çok enteresan olduğunu vurgulayan Köroğlu, bu mozaiklerin kullanıldıkları dönemde mezarların üzerini örtmek için yapıldığını anladıklarını dile getirdi. "MOZAİKLERİ ZARAR GÖRMEYECEK HALE GETİRDİK" Köroğlu, kazı ekibi olarak mozaikleri sergilenmeye hazır hale getirdiklerini, bundan sonraki sürecin Bakanlık tarafından yürütüleceğini belirterek, şöyle devam etti: "Balatlar'daki kazıların artık son yılları yaklaşmakta. Birkaç yılımız var. Bundan sonraki birkaç yılda kazıyla hazırlanan projelerin uygulamaya geçmesi lazım. Bakanlığımızın desteğiyle alandaki diğer onarımlar ve restorasyon da yapılarak bir karşılama merkezi yapılıp turizme açılmalı. Cezaevi, bu yaz turizme açılacak. Buradan çıkan insanlar Balatlar'a gelecek. Şu an gelen ziyaretçileri herhangi bir ücret almadan mesleki sorumluluğumuz ile gezdiriyoruz ama gerçek anlamda bir gezi yeri, ören yerine dönüşmesi için Bakanlığın onay vermesi, aktif kazıların da belli bir noktada bitmiş olması gerekiyor. Biz bu seviyeye geldik." Kazıda gün yüzüne çıkardıkları mozaikleri restore ederek zarar görmeyecek hale getirdiklerine dikkati çeken Köroğlu, "Restorasyon işleri bitti. Onların üzerine geçici örtü yaptık. Mozaikleri zarar görmeyecek hale getirdik ama profesyonel bir mekan yapılması lazım" diye konuştu. Mozaiklerin üzerine Zeugma, Antakya müzelerindeki gibi cam zemin yapılması gerektiğini kaydeden Köroğlu, alanda yapılması planlanan karşılama merkezi projesiyle ilgili sürecin devam ettiğini sözlerine ekledi.

Sinop’ta 'Engelli Erişebilirlik Semineri' Haber

Sinop’ta 'Engelli Erişebilirlik Semineri'

'Engelli Erişebilirlik Semineri'nde konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zeki Yıldırım, "Sadece kamu binaları değil esnafımızın dükkânları, yeni yapılan bina ve siteler, turizme açık bölge ve iş yerleri, otobüs ve dolmuşlar da Engelli Erişilebilir Yönetmeliği'ne uygun olmalı" dedi. Sinop Halk Eğitim Merkezi Seminer Salonunda düzenlenen seminer saygı duruşu ve İstiklal Marşı'yla başladı. Programda konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Zeki Yıldırım, “2005 yılında yayımlanan 5378 sayılı Kanun'dan sonra ülkemiz genelinde engelli vatandaşlarımızın kendi başlarına hayatlarını sürdürebilmeleri, başkasının yardımı olmadan caddede, sokaktan, kaldırımlardan faydalanmaları, parklarımıza çocukları ile ulaşabilmeleri, toplu taşıma araçlarına kendi başlarına binip, inmeleri; başta hastanelerimiz, okullarımız olmak üzere tüm kamu binalarımıza ulaşabilmeleri, esnafımızın iş yerlerine, dükkanlara, marketlere, bankalara ve banka ATM’lerine rahatça ulaşabilmelerini sağlamak amacı ile bir düzenleme yapılmış, daha sonra çıkan yönetmelikler, uygulamalar ile başta kamu binaları olmak üzere erişilebilir duruma gelebilmeleri için revize çalışmaları yapılmış, bir çok kamu binamızda engelli vatandaşlarımızın erişilebileceği imkanlara kavuşmuştur. Ancak bütün bu çaba ve çalışmalara rağmen engelli vatandaşlarımızın bizlere ulaştırdıkları sıkıntıları ele aldığımızda çabalarımızın yeterli olmadığı, sadece kamu binaların değil esnafımızın dükkânlarının, yeni yapılan bina ve sitelerin, otel, motel, apart, turizme açık bölge ve iş yerlerinin, otobüs ve dolmuşların Engelli Erişilebilir Yönetmeliği'ne uygun halde inşaatlarının yapılması şehrimizin daha modern, çağdaş, bir yapıya kavuşması açısından öncelikle bir farkındalık oluşturmak sonra da bu doğrultuda topyekûn bir değişim dönüşümün ateşini yakmak amacı ile bu semineri planladık" ifadelerini kullandı. Seminere Sinop Vali Yardımcısı Ali Osman Bulat, Sinop Halk Eğitim Merkezi Müdürü Turgay Altun ve vatandaşlar katıldı.

Sinop'un geleneksel tatları öğrencilerinin beğenisine sunuldu Haber

Sinop'un geleneksel tatları öğrencilerinin beğenisine sunuldu

Sinop Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri tarhana çorbası yaparak, öğrencilere ve akademik-idari personele çorba ikramında bulundu. Sinop Üniversitesi Turizm Fakültesi, Sinop ve Sinoplular Gastronomi Derneği ile Gastronomi Öğrenci Topluluğu iş birliğinde düzenlenen “Sinop Mutfağı Workshop Etkinliği” kapsamında bölüm öğrencileri yöresel lezzetleri tanıtmak amacıyla tarhana çorbası yaparak, diğer öğrencilere ve akademik-idari personele ikram etti. Öğrenci Yaşam Merkezinde düzenlenen etkinlikte Rektör Vekili Prof. Dr. Muhitdin Yılmaz ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Bayrak, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle birlikte tarhana çorbası dağıttı. Sinop Mutfağı Workshop Etkinliği, katılımcılar arasında keyifli bir etkileşim ortamı sağlarken, aynı zamanda gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki öğrencilerin pratik becerilerini geliştirmeleri için imkan oluşturdu. Rektör Vekili Prof. Dr. Muhitdin Yılmaz, bu tür etkinliklerin öğrencilerin kültürel çeşitlilikleri keşfetmelerine ve deneyimlemelerine katkı sağladığını vurguladı. Program sonunda Rektör Vekili Prof. Dr. Muhitdin Yılmaz ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rıza Bayrak tarafından programa katkı sağlayan Sinop ve Sinoplular Gastronomi Derneği Başkanı Muzaffer Elik ve Derneğin Sinop Temsilcisi Handan Yılmazer Turan’a teşekkür belgesi takdim edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.