Hava Durumu

#Sivas

TOURISMJOURNAL - Sivas haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sivas haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gök Medrese’ye Tarihi Havuz Dokunuşu Haber

Gök Medrese’ye Tarihi Havuz Dokunuşu

TOKAT (İHA) - Tokat’ta 800 yıl önce inşa edilen Gök Medrese’nin avlusuna yapılan son restorasyon çalışmaları kapsamında 18. yüzyıla ait bir havuz konumlandırıldı. Selçuklu mimarisine uygun şekilde konumlandırılan havuz, tarihi yapı ile bütünleştirilerek koruma altına alındı. Selçuklu veziri Muhiddin Süleyman Pervane tarafından inşa edilen Gök Medrese’nin restorasyonu, 2020 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılarak 2025 yılında tamamlandı. Tarihi dokusunu koruyarak günümüze ulaşan medrese, Tokat’ın önemli kültürel miraslarından biri olmaya devam ediyor. Selçuklu döneminde medreselerin avlusunda genellikle havuz bulunduğu bilinse de, Gök Medrese’nin restorasyonu sırasında herhangi bir havuz kalıntısına rastlanmadı. Bunun üzerine Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü envanterinde bulunan 18. yüzyıla ait tarihi havuz, Sivas Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayıyla medresenin avlusuna yerleştirildi ve koruma altına alındı. "TARİHİ HAVUZU KORUMA ALTINA ALDIK" Tokat Vakıflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdoğan, medresenin restorasyon süreciyle ilgili olarak, "Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü envanterinde bulunan 18. yüzyıla ait havuz medresenin avlusuna koyuldu. Selçuklu medreselerinin tamamının avlusunda havuz bulunmasına rağmen bu medresenin restorasyonunda havuz kalıntısı bulunmadı. Sivas Kültür Varlıkları Koruma Kurulu olarak elimizde bulunan tarihi havuzu tarihi bir mekânda korumuş olduk" açıklamasında bulundu.

Kültepe Kazılarında 4.200 Yıllık İklim Değişikliği İzleri Haber

Kültepe Kazılarında 4.200 Yıllık İklim Değişikliği İzleri

KAYSERİ (İHA) - Kayseri'nin Kültepe Kaniş-Karum Ören Yeri'nde sürdürülen kazılarda, 4 bin 200 yıl önce Anadolu'da yaşanan iklim değişikliği tespit edildi. Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Suriye ya da Mezopotamya bölgesinde tespit edilmiş çalışmalara benzer bulgulara ulaştık. Yani aynı dönemlerde, özellikle 4 bin 200 yıl öncesinde Suriye'nin kuzeyinde rastlanan iklim değişikliğini biz Anadolu'da da tespit etme fırsatını bulduk. Bu anlamda hedefimize ulaşmış oluyoruz" dedi. Tarihi 6 bin yıl öncesine dayanan Kültepe'de elde edilen bulgular, özellikle dönemin ticari hayatına ışık tutuyor. 2024 yılı kazılarını değerlendiren Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Yaptığımız çalışmalar Anadolu için referans nitelikteki çalışmalardan oluşmakta. Bizim esas olarak geçen sene araştırdığımız konuların başında iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar gelmekteydi. İklim değişikliğinin tespiti yönündeki çalışmalar esasen Torosların kuzeyinde, güneyi ile karşılaştırma yapabilecek referanslar sunan çalışmalar oldu" dedi. "ASURLU TÜCCARLAR, KÜLTEPE'NİN ÖNEMİNİ KEŞFETMİŞTİ" Kazılarda, Asurlu tüccarların Kültepe'yi tercih etme nedeninin, bölgenin önceden de önemli bir şehir olduğuna işaret eden verilerle desteklendiği kaydedildi. Kulakoğlu, "Tabi ki sadece çalışmalar buna yönelik değildi. Aynı zamanda özellikle bizim üzerinde durduğumuz, Koloni Çağı dediğimiz Asurlu Tüccarların hemen öncesindeki Kültepe ve Anadolu'nun şartları ile tüccarlar geldikten sonraki değişikliklere ilişkin çalışmalar da yine aynı heyecanla devam etti. Bu anlamda da şunu öğreniyoruz; gerçekten de Asurlu tüccarların buraya gelmesindeki en önemli sebeplerden bir tanesi Kültepe'nin onlardan çok daha öncesinde de büyük, önemli bir şehir olması. Her sene gitgide artan yeni verilerle bu çıkarımı desteklemiş oluyoruz" diye konuştu. 76 yıldır süren kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle Anadolu’nun ve eski çağların tarihine dair önemli bilgiler sunmaya devam ediyor.

Turistik Doğu Ekspresi’nde Sömestir Coşkusu Başladı Haber

Turistik Doğu Ekspresi’nde Sömestir Coşkusu Başladı

Ankara-Kars hattında sefer yapan Turistik Doğu Ekspresi, sömestir tatilinde de büyük ilgi görüyor. Sezonun ilk seferine 24 Aralık 2024'te başlayan tren, masalsı güzergahıyla yerli ve yabancı gezginleri ağırlıyor. Ankara’dan yola çıkan tren, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum’dan geçerek unutulmaz bir yolculuğu Kars’ta sonlandırıyor. YOLCULUK HERKESİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürlüğü tarafından sunulan bu eşsiz rota, Avrupa'nın ilk 10 tren rotası arasında yer alıyor. Treni deneyimlemek için hem Türkiye’nin dört bir yanından hem de yurt dışından gezginler geliyor. Trende annesiyle birlikte seyahat eden Murat Sevimli, "Annem beni buraya karnem iyi olduğu için getirdi. Annemle birlikte tren turuyla Kars'a gidiyorum. Çok beğendim. Yolculuğumuz iyi geçiyor" ifadelerini kullandı. Kadir Bayık, "Hep hayalini kuruyorduk. Düşündüğümüz bir şeydi. Bugüne nasip oldu” derken, eşi Fatma Bayık, "Her şey süper. Vagonumuzu süsledik. Güzel bir yolculuk olmasını diliyoruz" dedi. Bir diğer yolcu Ebru Kurt da bu rotayı tüm seyahat tutkunlarına önerdi. ERZİNCAN MOLA NOKTASI: GİRLEVİK ŞELALESİ Erzincan’da verilen üç saatlik mola, yolculara bölgenin doğal güzelliklerini keşfetme imkanı sunuyor. Girlevik Şelalesi’ni ziyaret eden gezginler, bu muhteşem manzarada bol bol fotoğraf çekerek anılarını ölümsüzleştirdi. DOLULUK YÜZDE 100’E ULAŞTI Sömestir tatilinde tamamen dolu olan Turistik Doğu Ekspresi, güzergah üzerindeki illerde turizmcilerin yüzünü güldürüyor. Yolcular, unutulmaz anılarla bu özel yolculuğu tamamlıyor.

Küba’nın İlk Sivaslı Vatandaşı: Andrea Ayşe Haber

Küba’nın İlk Sivaslı Vatandaşı: Andrea Ayşe

İSTANBUL (İHA) - On yıl önce turist olarak Küba’yı ziyaret eden Türk vatandaşı Cem Türk, iş nedenleriyle sık sık gittiği bu ülkeye yerleşmeye karar verdi. Havana Üniversitesi’nde İspanyolca öğrenen ve burada bir aile kuran Türk, "Açıkça söyleyeyim bu 10 sene içerisinde bir gün ile ‘Ben bu Küba'ya neden geldim, neden burada kaldım' diye hiç düşünmedim" dedi. Üç yaşındaki kızı Andrea Ayşe, Sivas kütüğüne kayıtlı ilk Küba vatandaşı olarak tarihe geçti. "KÜBA’DA YAŞAMAYI HEP HAYAL ETMİŞTİM" Cem Türk, Küba’nın kendisinde bıraktığı derin etkiyi anlatarak, "Bir kere ziyaret edeni bir daha bırakmıyor burası. Ben de Küba'ya gezmeye gelmiştim ama işlerim sebebiyle sıklıkla ziyaret ettim. Hayatımın her noktasında 'Ben acaba bir gün Küba'da yaşar mıyım' diye düşündüm. Bu imkanı buldum ve Küba'ya yerleştim. Küba'daki yerleşik hayatımda 10'ncu seneme geliyorum. Bugün Küba'da sağlık konusunda iş sahibiyim. Turizm sektöründe ortak işler yapıyorum. Bir ailem var eşim Kübalı, bir kızım var 3 yaşında Andrea Ayşe adında hem Türk hem Küba vatandaşı. Küba fazla Türk vatandaşının yaşamadığı bir ülke. Ama burada yaşayan arkadaşlarımızla buradaki diplomatik çalışanlarla birbirimize destek oluyoruz" ifadelerini kullandı. "KÜBA’NIN SICAK İNSANLARI BANA KENDİMİ EVİMDE HİSSETTİRDİ" Küba’da yaşamın zorluklarına değinen Türk, "Burada Karayipler coğrafyasından kaynaklı sıkıntılar var. Hava şartları bazen ağırlaşabiliyor, ülkenin ekonomisinin biraz sıkıntıda olmasından dolayı hayatı zorlaştıran şeyler olabiliyor. Biz bunlara zamanla alıştık. Geçen 10 seneden sonra ben artık kendimi Küba'ya ait hissediyorum. Burada iş için, eş için bulunmuyorum. Buraya kendi isteğimle geldim ve kendi isteğimle kalmaya devam ediyorum. Çok güzel bir ülke, çok sıcak ve misafirperver insanları var. Akdeniz'den gelen, Anadolu'dan gelen insanlarımızın aradığı o dokunarak konuşma, hissederek ve içten konuşmayı burada fazlasıyla bulabildim. Oldukça güvenli, keyifli ve içten halkın yaşadığı bir ülke" dedi. "KIZIM, SİVAS KÜTÜĞÜNE KAYITLI İLK KÜBA VATANDAŞI" Cem Türk, ailesinin Türkiye’ye yaptığı ziyaretlerde ülkeyi çok sevdiklerini belirtti. Türk, "Burada herkes İspanyolca konuştuğu için kızım ve eşim fazla Türkçe bilmiyor. Ama 3 yaşındaki kızım Andrea Ayşe, Sivas kütüğüne kayıtlı tek Küba vatandaşı olarak tarihe geçti. Ailem iki defa Türkiye'ye geldi ve ülkemi çok sevdi. Türk yemeklerine bayıldı, insanlarını sevdi ve doğasına hayran kaldı" dedi.

Sivas’ın Tarihi Eserleri 2025'te Yeniden Hayat Bulacak Haber

Sivas’ın Tarihi Eserleri 2025'te Yeniden Hayat Bulacak

SİVAS (İHA) - Tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Sivas, göz alıcı mimari eserleriyle geçmişi günümüze taşıyor. Cilalı Taş Devri’nden günümüze kadar ayakta kalan bu eserler, Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün özverili çalışmalarıyla korunuyor. Müdürlük, restorasyona ihtiyaç duyan yapılar için projelerini tamamladı ve onayları aldı. Bu çalışmalarla, hem eserlerin tarihi dokuları korunacak hem de kentin turizm potansiyeli artacak. 678 YILLIK GÜDÜK MİNARE’NİN ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR Eretnaoğulları döneminden kalma Güdük Minare’nin restorasyonu için hazırlıkların tamamlandığını belirten Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, projenin onaylandığını ve kısa süre içinde çalışmalara başlanacağını söyledi. Karaca, "Güdük Minare, halk arasında 'Dabaz Tekkesi' olarak da bilinir. Vatandaşlarımızın bir misyon yüklediği yapılardan birisidir. Şu anda biz buranın da projesini hazırladık. Sadece projesini hazırlamakla kalmayıp kurul onayını da aldık. Kurul, projelerimizi beğendi ve olumlu yönde karar verdi" dedi. Alibaba Camii ve Esenyurt’taki diğer tarihi camilerin de projelerinin tamamlandığını ifade eden Karaca, bu yapıların restorasyon sürecine hazır olduğunu belirtti. 2025’TE TARİHİ ESERLER YENİDEN PARLAYACAK Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, yalnızca Sivas'ta değil, Yozgat'taki tarihi eserlerin de 2025 yılı içinde restore edileceğini söyledi. Cumhurbaşkanlığı’ndan ödenek onayı beklediklerini belirten Karaca, "Bu hususta yetkililerimizden destek isteyeceğiz. Bu eserlerin çizilen onaylı projelerin hayata geçirilmesi konusunda müracaatımız olacak. Bu onaylar çıktığı zaman şehrimizde restore edilmeyen eserimiz kalmamış olacak. Eserlerimizi hem kültürümüze hem tarihimize kazandırmış olacağız" diye konuştu.

Masalsı Doğu Ekspresi Sivas’ta Halaylarla Karşılandı Haber

Masalsı Doğu Ekspresi Sivas’ta Halaylarla Karşılandı

SİVAS (İHA) - Kars’tan hareket eden Turistik Doğu Ekspresi, büyüleyici bir yolculuğun ardından Sivas’a ulaştı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ortak projesi olan bu özel tren, Kars’tan başlayıp İliç ve Divriği ilçelerinde durduktan sonra Sivas’ta mola verdi. Sivas Tren Garı’nda davul, zurna ve halaylarla karşılanan yolculara kazan simidi ve çay ikram edildi. Etkileyici karşılama, yolcuların beğenisini topladı. "DİVRİĞİ ULU CAMİİ İNANILMAZDI" Yolculardan Emre Duru, yolculuğu unutulmaz bir deneyim olarak nitelendirerek, "Yolculuğum mükemmeldi. Özellikle tren İliç ilçesinde durdu, oradan Kemaliye’de ata topraklarına görme fırsatım oldu. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası inanılmazdı. Gördüğüm en etkileyici mimarilerden bir tanesiydi. Ayrıca Divriği ve Sivas’taki karşılamalar çok güzeldi. Benim için çok kıymetli bir seyahatti" dedi. "BU YOLCULUK YILLARIN HAYALİYDİ" Kübra Duru ise bu yolculuğun uzun zamandır hayalini kurduğunu belirterek, "Yolculuğum çok güzel geçti. Bu yolculuk yılların hayaliydi. Çok uzun zamandır bunu yapmak istiyorduk. Uygun zamanlara bilet denk getiremiyorduk. Şahane bir deneyim oluyor. Özellikle hem Divriği’de hem de Sivas’ta halk oyunları karşılaması beni çok duygulandırdı. İçimden ağlamak geldi. Her şeyin bu kadar güzel olması gerçekten çok keyifli" ifadelerini kullandı. 3 SAATLİK MOLA SONRASI ANKARA’YA DEVAM Sivas’ta 3 saat mola veren Turistik Doğu Ekspresi, bu süre sonunda Ankara’ya doğru yolculuğuna devam etti. Bu masalsı tren yolculuğu, katılımcıların hafızalarında güzel anılar bıraktı.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.